Ministrul Justitiei a transmis Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) o adresa prin care anunta ca nu va semna ordinele de numire in functia de notar public a 22 de persoane pentru care Consiliul Uniunii a formulat propuneri.
Ministrul justitiei sustine ca in aceste cazuri numirea in functia de notar public este ilegala, intrucat cele 22 de persoane propuse pentru a fi numite notari au fost declarate respinse la concursul organizat in perioada 18-19 octombrie 2005.
Prin Hotararea nr. 83/20.05.2006, Consiliul UNNPR a revenit asupra rezultatelor concursului si a dispus ca 22 de candidati respinsi la concurs sa fie redistribuiti pe locuri ramase libere.
Intrucat in preambulul Hotararii sunt invocate adrese ale Ministerului Justitiei, ministrul justitiei precizeaza ca nu a avut cunostinta de existenta acestora si nu si le insuseste.
Ministrul Justitiei solicita UNPPR revocarea Hotararii nr.83/20.05.2006 si a Hotararii nr. 109/17.06.2006 (care stabileste numarul locurilor scoase la concurs) si includerea celor 22 posturi ramase vacante in urma concursului organizat in perioada 18-19 octombrie 2005 in numarul de posturi ce urmeaza a fi scoase la concurs in perioada urmatoare.
In ceea ce priveste organizarea, pe viitor, a concursurilor pentru ocuparea unor posturi vacante de notar public, ministrul justitiei propune ca acestea sa se faca la nivel national, astfel incat sa se inlature definitiv asemenea practici, nereglementate prin nici un act normativ, care favorizeaza „selectia” si accesul in profesia de notar public cu eludarea prevederilor legale.
HotNews.ro, 31 aug 2006
joi, august 31, 2006
Ministerul Justitiei face ordine in casta notarilor publici
Reclame care bat toba pe ulitele satelor
Campaniile de promovare ale operatorilor de televiziune digitala prin satelit (DTH) incearca sa familiarizeze romanii cu noua tehnologie. Televiziunea locala si presa din provincie au fost cele mai folosite suporturi de comunicare.
In lumea operatorilor de cablu, circula de cateva luni o anecdota cu “parfum” de credibilitate: clientii cablistilor suna la casierii si spun: “Bagati-mi si mie pe cablu televiziunea aia... Boom!”. Poate este o anecdota rautacioasa, lansata de cablisti, care sunt concurentii noilor platforme digitale prin satelit (DTH).
Dar este posibil ca oamenii simpli sa inteleaga mesajele publicitare in functie de modul in care acestea sunt formulate. Cea mai mica greseala duce la deturnarea perceptiei. Boom nu este un program TV, ci marca unei platforme DTH.
In fond, platformele digitale sunt “produse” complexe, iar agentiile de publicitate au avut misiuni dificile in crearea unui mesaj care sa le diferentieze de furnizorii de cablu sau posturile clasice de televiziune.
In ultimii doi ani, s-au lansat pe piata romaneasca patru platforme DTH. Pentru a-si face cunoscute brandurile si ofertele, cei patru au intrat si pe piata de publicitate. Potrivit monitorizarilor Alfa Cont, in primele sapte luni ale anului 2006, ei au cheltuit un volum brut de publicitate (inclusiv discounturile) de aproximativ sapte milioane de euro in presa scrisa, radio si TV.
Aceasta suma reprezinta doar 0,5% din volumul brut al pietei de publicitate din perioada ianuarie-iulie, cifrat la aproape doua miliarde de euro. Infim! In ciuda acestor cheltuieli mici, concurenta dintre cei patru a fost acerba. Boom s-a remarcat prin agresivitatea campaniilor si bugetul investit.
Mesajele publicitare s-au derulat pe TV, presa scrisa si radiourile nationale, dar si pe Internet, in baruri si publicitate stradala. Un element deosebit fata de campaniile competitorilor a fost promovarea prin intermediul site-ului, accesat de peste 200.000 de ori in prima saptamana de la lansare.
Acest fapt dovedeste ca operatorul, spre deosebire de ceilalti jucatori care au vizat publicul din mediul rural, a urmarit un public tanar, cu venituri mari. De asemenea, potrivit monitorizarilor, Boom este singurul care si-a facut publicitate in revistele cu acoperire nationala, investind o suma bruta de o suta de mii de euro in ultimele sapte luni.
Digi TV, Focus Sat si Max TV au adoptat strategii diferite.
Acestia s-au concentrat asupra presei din provincie, care este mai ieftina si ajunge mai repede la populatia din mediul rural. Campaniile au urmarit zonele neatinse de cablu, in principal cele din mediul rural, ai caror locuitori, in functie de buzunar, pot opta pentru o astfel de televiziune.
De ce au adoptat aceasta strategie? Pentru ca cele trei companii DTH sunt detinute de ce mai importanti operatori de cablu de pe piata si nu vor sa-si faca un concurent din propriul lor produs. Digi TV este detinut de RCS&RDS, UPC are Focus TV, iar MAX TV apartine lui Digital Cable System.
De remarcat ca cel mai folosit canal de comunicare de catre cei patru operatori DTH a fost televiziunea, suport publicitar cu cel mai mare impact la public. Acestia au investit aproximativ 96% din volumul brut cheltuit in 2006. Boom a avut, de-a lungul acestui an, peste 2.000 de insertii pe televiziune (acoperind aproape toate posturile).
Focus Sat a optat pentru TVR1 si Prima TV, insumand 680 de insertii in sapte luni. Spoturile Digi TV au aparut de peste 400 de ori, iar pescarul din clipul Max TV a fost vizionat de numai 30 de ori pe TVR1. Canalul public de televiziune nu a lipsit din planurile de media ale celor patru clienti publicitari.
Max TV nu a fost interesat de promovarea pe radio, optand pentru presa scrisa locala din toata tara (294 de insertii publicitare).
Potrivit reprezentantilor GMP, pentru promovarea Boom s-a cheltuit un buget net de un milion de euro in acest an. Pentru toamna 2006, Max TV intentioneaza sa investeasca 500.000 de euro intr-o campanie de comunicare. Promovarea se va desfasura pe outdoor, in presa scrisa si televiziune. La sfarsitul lunii septembrie, operatorul va decide cu ce agentie va lucra.
“Max TV are 40.000 de abonati si pentru a deveni profitabila trebuie sa atinga 70.000-80.000 de abonati”, afirma Bogdan Dumitriu, director de programe la Digital Cable System. Lupta operatorilor DTH continua, dovada si campaniile preconizate pentru sfarsitul acestui an.
Integral in Capital
Capital, 31 aug 2006
Veniti la vanatoare !
Ovidiu Nahoi descrie animalele de prada ale soselelor si exprima sprijinul EVZ pentru actiunea "Cartonasul rosu la volan".
Cu camera video impotriva carnivorilor de pe sosele.
Poate ca mai avem o sansa. Dupa groaznicul accident caruia i-au cazut victime taximetristul Radu Arustei si cineastii Cristian Nemescu si Andrei Toncu, ceva pare sa se intample.
Daca autoritatile s-au dovedit incapabile sa puna la respect specia extrem de periculoasa care a invadat strazile si soselele Romaniei, atunci macar sa reusim noi, ceilalti. Cei ramasi in viata, cei carora ne pasa.
Colegii celor doi cineasti au lansat actiunea "Cartonas rosu la volan", pentru a lupta impotriva "mitocaniei si a vandalismului de pe sosea", asa cum suna comunicatul difuzat de Hi Film Productions.
Ei invita pe oricine are posibilitatea sa-i filmeze pe potentialii criminali ai soselelor si sa-i arate opiniei publice. "Evenimentul zilei" isi va pune pagina de internet la dispozitia reporterilor de ocazie si, mai mult ca sigur, nu va fi singurul vehicul media ce o va face.
Cu cat vom fi mai multi, cu atat mai bine. Un aparat de filmat sau macar ochiul deschis al unei camere de pe telefonul mobil pot face minuni. Ne pot arata cateva dintre exemplarele cele mai periculoase.
Noua si autoritatilor care vor incerca sa puna ordine pe strazi macar sub presiunea publica, daca din proprie initiativa nu au facut-o. Poate ca atunci, primariile si administratorii drumurilor vor fi mai atenti la dirijarea circulatiei.
Iar politistii vor invata mai bine sa previna si se vor scutura de complexe, sanctionand de la vladica pana la opinca. (Sa nu ne amageasca cu cazuri de vitrina precum Adi Mutu sau fiica presedintelui, cata vreme masinile "de smecheri" ne sfideaza zilnic, incalcand reguli elementare, ca si cum Codul Rutier s-ar aplica diferit, in functie de numarul cailor-putere).
Sa-i urmarim, asadar, pe cei care ne ameninta vietile, la orice ora din zi si din noapte. Sa stie ca cineva este, totusi, cu ochii pe ei. Si ca, la urma urmelor, nici macar nu sunt greu de depistat.
Pe criminalul potential il auzi claxonand din spate, in clipa in care s-a aprins lumina verde a semaforului. Uneori, chiar cu o fractiune de secunda inainte, fiindca animalul de prada are reflexele ascutite la maximum.
Il cunosti dupa nonsalanta cu care depaseste coloana de masini ce stau la coada la stop, intrand pe contrasens sau prin stanga refugiilor de la statiile de tramvai.
Iti apare ca din senin in oglinda retrovizoare dandu-ti faruri si somandu-te, nervos, sa te dai la o parte, eventual in sant, ca sa treaca el. Te surprinde atunci cand taie curbele, cand depaseste pe linia continua in viraje fara vizibilitate sau cand forteaza depasirile, aprinzand faza lunga, bagandu-l in sperieti pe cel care vine din sens opus. Te ingrozeste atunci cand confunda strazile oraselor cu circuitele de Formula 1.
Se spune ca poti lesne afla firea omului dupa felul in care conduce. La nivel national, carentele de caracter si de educatie se traduc simplu, direct si taios: 1.300 de morti si 3.000 de raniti in accidente rutiere, de la inceputul anului.
A venit timpul sa ne invingem teama si sa actionam impotriva pericolelor publice de pe sosele. Pana cand nu ne vor extermina pe toti si vor ramane ei stapanii.
P.S.: Am observat ca multe dintre masinile puternice care incalca regulile de circulatie, in Capitala si in afara ei, au numere de inmatriculare in care prima litera din grupul de trei este "W".
Se spune ca apartin serviciilor secrete sau altor institutii ale statului. O fi asa? Sau sunt (si) masinile unor smecheri care si-au ales astfel de numere tocmai stiind ca nu vor fi opriti?
Evenimentul Zilei, Ovidiu Nahoi, 31 aug 2006
Windows Vista, 199 de dolari
Amazon.com a afisat o lista cu preturile urmatorului Windows al Microsoft, care poate fi precomandat, livrarea fiind efectuata dupa 30 ianuarie.
Amazon.com a publicat recent preturile pentru precomenzi Microsoft Windows Vista, urmatorul sistem de operare dezvoltat de corporatia Microsoft, conform publicatiei electronice PCWorld.com.
Se pare ca datele au fost culese de pe site-ul canadian al Microsoft, de unde intre timp au fost retrase. Daca datele prezentate de Amazon sint corecte, consumatorii vor primi noul produs la sfirsitul lunii ianuarie 2007. Aceeasi data a fost furnizata de Amazon si pentru Office 2007, un alt produs „fierbinte“ al Microsoft, pentru care nu exista insa deocamdata o estimare de pret.
Amazon a prezentat si o lista de preturi pentru cele trei versiuni Windows Vista dedicate consumatorilor - Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium si Windows Vista Ultimate, precum si pentru Windows Vista Business Edition, destinata companiilor.
Amazon a publicat, de asemenea, si costurile de upgrade (trecerea de la o editie inferioara a sistemului de operare la una considerata mai avansata, cu mai multe functii).
1.200 RON pentru performanta
Conform Amazon.com, o licenta Windows Vista Home Basic va costa 199 de dolari daca va fi cumparata noua sau 100 de dolari daca va fi obtinuta prin upgrade.
Windows Vista Home Premium, aflat cu un pas deasupra Home Basic in functionalitate, se va vinde pentru 239 de dolari, o versiune noua, sau 159 de dolari in cazul upgrade-ului.
Iar o licenta noua Windows Vista Ultimate, considerata cea mai avansata versiune de Vista pentru consumatorii casnici, va scoate din buzunarele doritorilor 399 de dolari (aproximativ 1.200 RON), in timp ce un upgrade la aceasta versiune va costa 259 de dolari.
Windows Vista Business va costa (in cazul unei licente noi) 299 de dolari, un upgrade fiind disponibil pentru 199 de dolari.
Microsoft tace
„Microsoft a postat, din greseala, preturile de retail pentru Windows Vista, varianta canadiana, pe site-ul sau, insa intre timp informatia a fost inlaturata.
Nu exista informatii despre preturi pe care sa le putem face publice, pentru moment, dar intentionam sa anuntam preturile pentru varianta SUA la livrarea Windows Vista RC1 cindva in acest trimestru“, e raspunsul primit, via Microsoft Romania, la solicitarea „Cotidianului“, de la compania din Redmond.
Nu este o confirmare, dar nici o infirmare a preturilor listate de Amazon, iar singura informatie oferita este ca se lucreaza inca la politica de preturi pentru fiecare editie in parte. Conform Microsoft, nu exista, deocamdata, o data clara stabilita pentru publicarea preturilor.
Convertite in dolari americani, preturile pentru Vista, exprimate initial in dolari canadieni pe site-ul Microsoft Canada, erau mai mari decit preturile de pe site-ul Amazon, lucru imposibil, avind in vedere faptul ca Microsoft tocmai a iesit dintr-un proces cu Departamentul de Justitie american, in urma caruia este obligata sa vinda sistemele de operare la acelasi pret in fiecare tara in parte, conform unor surse din Microsoft Romania.
„E prea scump“
Un sondaj realizat de publicatia electronica australiana iTWire, realizat imediat dupa afisarea preturilor canadiene, a adresat utilizatorilor intrebarea: Un pret care variaza intre 233 si 449 de dolari face ca Vista sa fie prea scump? Dintre cele
655 de raspunsuri primite in 24 de ore de la vizitatori unici, 591 (90,2%) au fost „da“, iar 64 au fost „nu“.
Cotidianul, 31 aug 2006
Andreea Marin continua sa-si promoveze sotul
Abia revenita din vacanta, Zana Surprizelor s-a si pus pe treaba. Prima ei grija a fost legata de cariera muzicala a lui Stefan Banica jr. Vedeta TVR 1 a anuntat personal redactiile ziarelor ca sotul ei va canta pe scena celui mai mare festival de muzica clasica din lume, BBC Proms.
Andreea va fi alaturi de Stefan si de aceasta data: va realiza la Londra un material care va fi prezentat in emisiunea "Surprize, Surprize".
Sotul Andreei se va afla la Londra pe 9 septembrie, in ultima seara a evenimentului din Marea Britanie, "Last Night of the Proms", in calitate de compozitor si cantautor al piesei "Numele tau", pe care o va face cunoscuta publicului de peste hotare in varianta simfonic-pop-rock, cantata in limba engleza, in duet cu soprana Angela Gheorghiu.
Andreea va merge si ea in Anglia, unde va impleti inca o data interesul personal cu cel profesional. Prezentatoarea tv va realiza la fata locului un reportaj ce va implica personalitati de prima marime si care va fi difuzat in emisiunea "Surprize, Surprize".
IMPRESARUL STA DEOPARTE
Incet, dar sigur, Andreea devine un pion din ce in ce mai important in viata profesionala a lui Banica jr. Chiar daca sotul ei este impresariat de cunoscutul manager artistic Radu Groza, diva s-a implicat in promovarea acestui moment deosebit in cariera alesului ei.
Impresarul Radu Groza s-a plecat in fata dorintei doamnei Marin-Banica, care il va inlocui doar de acesta data, conform spuselor sale.
Probabil ca Andreea a simtit ca este de datoria ei sa rezolve partea de PR, dupa ce spre sfarsitul anului trecut a fost coproducator al clipului realizat la piesa "Numele tau", filmari pe care diva le-a supravegheat personal.
"Cand sprijini pe cineva nu o faci ca sa apari in presa!... Nu vreau sa vorbesc eu despre acest lucru, pentru ca in acest moment importanti sunt, de fapt, doar protagonistii videoclipului", spunea modesta Andreea Marin la momentul respectiv. Ei bine, de data aceasta s-au schimbat putin datele problemei.
Andreea va straluci alaturi de sotul ei si de Angela Gheorghiu in propria ograda, la TVR.
"SURPRIZE, SURPRIZE" PENTRU BANICA JR
Nu este prima data cand vedeta TVR ii da o mana de ajutor lui Stefan Banica. In anul 2002, artistul si-a lansat videoclipul la piesa "Te iubesc, femeie!", (in care a aparut si Andreea), in prima editie a emisiunii "Surprize, Surprize" din acel sezon.
Apoi, luna februarie a acestui an i-a adus lui Banica jr trei premii in cadrul galei "Cei mai iubiti", trofee despre care s-a spus ca ar fi fost un fel de dar de nunta al Andreei Marin, tinand cont de faptul ca vedeta a fost consultata la realizarea listelor cu nominalizati.
Integral in Ziarul
Ziarul, 30 aug 2006
Un suedez ne adinceste complexul Nobel
Direct de la sursa: cit de politic e Nobelul, care sint problemele cu care se confrunta juriul si de ce nici un autor roman n-a fost inca premiat.
Aflat pentru citeva zile la Bucuresti, Kjell Espmark a sustinut ieri o conferinta cu titlul „Decernarea Premiilor Nobel pentru literatura: ambitii si dificultati“. Membru al Academiei Regale Suedeze si al Comitetului Nobel pentru Literatura, Espmark a fost, pina in anul 2005, presedintele acestui comitet.
In conferinta de la Academia Romana, suedezul a primit diploma „Meritul Academic“ de la presedintele Ionel Haiduc.
Criteriile de premiere au variat
Kjell Espmark a explicat diversele etape in acordarea premiilor prin diferitele interpretari date dorintei lui Alfred Nobel de a recompensa „cea mai importanta opera intr-o directie ideala“ si subliniind aici dificultatea interpretarii acestei directii „ideale“.
Pe de alta parte, schimbarea membrilor Academiei Suedeze a condus, in repetate rinduri, la modificarea criteriilor si la alegerea unor scriitori respinsi anterior, cum a fost cazul lui Anatole France sau al lui George Bernard Shaw in perioada interbelica.
„Nobelul nu e o chestiune europeana“
Desi Academia Suedeza a primit critici dure, in trecut, pentru ca oferea premiile mai ales autorilor europeni, Espmark a evidentiat efortul de a trece la o perspectiva internationala, semnalind totodata ca, decenii la rind, nu se putea vorbi despre o „reala reprezentare a literaturii asiatice“.
Juriul se confrunta cu problema analizarii unor opere scrise in limbi din afara Europei, insa premierea lui Wole Soyinka din Nigeria, in 1986, si a lui Naguib Mahfouz din Egipt, in 1988, reprezinta pentru Kjell Espmark o „iesire din europocentrism“.
Orice alegere, interpretabila politic
Recunoscind aparitia discutiilor despre politizarea Nobelului, academicianul suedez a tinut sa sublinieze ca e greu de definit implicarea in politic, amintind cazul lui Czeslaw Milosz, Nobelul pentru literatura din 1980: „Chiar si o nonalegere poate fi o alegere politica; daca premierea lui Milosz a fost legata de situatia politica din Polonia, respingerea lui ar fi insemnat acelasi lucru, ca nu l-am fi ales tocmai pentru a evita discutiile“.
In plus, Espmark a mai spus ca premiile nu se acorda unor tari, ci unor autori, indiferent de nationalitatea lor.
Integral in Cotidianul
Cotidianul, 30 aug 2006
Turcescu i-a taiat legatura telefonica lui Vadim
De ce a iesit Sandru cu documente vechi sustinand ca sunt inedite?
Robert Turcescu a acuzat-o pe Lavinia Sandru ca reincalzeste ciorba dosarului lui Vadim prezentand ca inedite documente vechi, manipuland astfel opinia publica. Ziarul Ziua a publicat inca din 3 noiembrie 2003 documentul prezentat duminica de Sandru. Tot ziarul Ziua prezentase cu mult inainte si scrisoarea lui Vadim catre Nicolae Ceausescu.
"In comparatie cu un jurnalist sau un lucrator de la arhive, eu am un program politic si acest proiect politic se refera la deratizarea clasei politice.
Nu conteaza daca documentele sunt inedite sau au fost publicate, important e ca ele nu au fost luate in considerarea de CNSAS atunci cand s-a decis ca Vadim Tudor nu a facut politie politica", a explicat Lavinia Sandru de ce a iesit duminica in public cu documentele respective.
Vadim Tudor "scos" din emisune de Turcescu
Intervenit telefonic in cadrul emisiunii pentru a-si exprima punctul de vedere, Vadim Tudor a folosit apelative ca "vagaboanda, vanzatoare de bilete la circ, curva", la adresa Laviniei Sandru, expresii ce l-au determinat pe Robert Turcescu sa ceara intreruperea legaturii telefonice cu liderul PRM.
Sandru: Daca Basescu va duce cruciada la bun sfarsit ne va avea parteneri
Lavinia Sandru a raspuns acuzatiilor formulate anterior de Vadim Tudor, potrivit carora ea s-ar fi intors de urgenta in tara pentru a-l ataca pe liderul PRM la comanda lui Traian Basescu. Acuzatiile lui Vadim au fost catalogate de catre Sandru ca simple aberatii.
Sandru a precizat ca PIN il va sustine pe Traian Basescu atata timp cat acesta va duce la bun sfarsit cruciada pentru deparazitarea clasei politice, dar nu va uita jignirile aduse in trecut.
HotNews.ro, Ionut Baias, 29 aug 2006
IPIFF la prima editie
Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti - IPIFF 2006, primul festival de film din Romania dedicat producatorilor de film, va avea loc la Constanta, in perioada 4-10 septembrie.
IPIFF isi propune sa abordeze fenomenul cinematografic mutand accentul pe un element mai putin discutat in mod obisnuit, dar absolut esential - productia de film si oamenii angrenati in aceasta meserie.
La capitolul filme, IPIFF vine cu o sectiune competitiva (Competitia) dedicata celor mai recente productii de lungmetaj romanesti, care va include avanpremiere nationale ca Happy End (r. Radu Potcoava) si Dragoste pierduta (r. Petre Nastase), precum si cele mai de succes productii autohtone, apreciate deja in cadrul mai multor festivaluri internationale de prestigiu: Legaturi bolnavicioase (r.
Tudor Giurgiu), A fost sau n-a fost (r. Corneliu Porumboiu), Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (r. Catalin Mitulescu). Va exista, de asemenea, o sectiune competitiva de scurt-metraje, in cadrul careia spectatorii constanteni vor putea urmari numeroase productii, apartinand atat genului de fictiune (Marilena de la P7 in regia lui Cristian Nemescu, Lampa cu caciula - r.
Radu Jude, Iubire de-o noapte, r. Florin Kevorkian si altele), cat si celui documentar (Evadare din trup - Sever Frentiu, r. Laurentiu Damian sau Cate ceva despre Regina Maria, semnat Sorin Iliesiu).
De asemenea, IPIFF propune publicului si o sectiune non-competitiva, Panorama, care va prezenta productii straine recente de marca, in avanpremiera nationala - intre care Tideland, ultimul film al lui Terry Gilliam, Transylvania, cea mai recenta pelicula semnata Tony Gatlif, si The Lost City, o altfel de poveste a revolutiei cubaneze, filmata si regizata de actorul Andy Garcia.
Pe intreg parcursul festivalului vor avea loc proiectii in trei locatii: Glendale Cinema Tomis Mall, Cinema Studio si Arenele Tomis.
Deoarece IPIFF priveste fenomenul cinematografic din perspectiva producatorului, omul care sta traditional in umbra filmului, o noutate absoluta o reprezinta training-ul de productie de film, organizat pe intreaga perioada de desfasurare a festivalului cu sprijinul prestigioasei organizatii britanice New Producers Alliance, care se ocupa de 10 ani cu organizarea de programe de pregatire in
materie de productie pentru tineri cineasti. Training-ul, sustinul de Anita Lewton, membra a Comitetului Director al NPA si producatoare independenta, reprezinta un curs concis ce urmareste toate capitolele productiei de film: dezvoltare de scenarii si proiecte, trecerea de la scurt la lungmetraj, finantare, programare, vanzari, distributie.
In seara de deschidere a IPIFF, la Arenele Tomis, va fi proiectat filmul lui Catalin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, premiat la Cannes anul acesta in sectiunea Un Certain Regard cu premiul pentru Cea mai buna interpretare, acordat actritei Dorotheea Petre.
Gala de Decernare a premiilor IPIFF va avea loc in data de 10 septembrie, la Teatrul National Constanta, cu incepere de la ora 19.
Festivitatea de premiere va fi urmata de un concert al trupei franceze Nadara (interpretii coloanei sonore a filmului Transylvania) si de spectacolul Satra, sustinut de Ansamblul muzical-coregrafic Copiii Soarelui din Chisinau, care va interpreta piese din coloana sonora a filmului semnat de Emil Loteanu.
IPIFF este un eveniment organizat de Consiliul Judetean Constanta si Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania, UPFAR-ARGOA.
HotNews.ro, 30 aug 2006
Oana Zavoranu nu il vrea la nunta ei pe "tata-socru"
Oana si Pepe se vor casatori in aceasta toamna doar in prezenta prietenilor si a cunoscutilor.
Din cauza relatiilor tensionate din familiile celor doi este foarte posibil ca parintii lor sa nu ia parte la ceremonie.
"Un socru de cosmar"
Bruneta, marul discordiei in ambele cazuri, si in familia ei, si in cea a lui Pepe, a marturisit unor apropiati ca nu are nevoie de socrul ei sa o conduca la altar, pentru ca stie si singura drumul.
Disputele dintre Oana si viitorii ei socri au pornit in momentul in care aceasta a aflat ca nu se numara printre preferatele lor pentru "postul" de nora. Se pare ca vedeta, vulcanica din fire, le-a replicat in maniera ei caracteristica si le-a intors defintiv spatele. Tensiunile s-au consumat cu precadere intre ea si Ion Pascu zis Talent, tatal lui Pepe.
Din cauza deteriorarii relatiilor cu aleasa fiului sau, acesta nu este foarte convins ca vrea sa asiste la nunta. Evident, miresei ii convine de minune situatia. Surse din anturajul Oanei sustin ca, intrebata fiind daca ar accepta sa fie insotita de socrul ei pe drumul spre altar, Querida le-a raspuns scurt: "Nu am nevoie de companie. Stiu si singura drumul".
Chiar daca traditia nu prevede ca mireasa sa fie condusa de tatal mirelui la altar, in cazul fostei actrite de telenovela acest lucru ar fi putut fi acceptat, intrucat tatal ei a decedat in urma cu cativa ani.
Integral in Averea
Averea, 30 aug 2006
Statul roman a redevenit unicul proprietar al Daewoo Craiova
Oficialii romani si reprezentantii companiei sud-coreene Daewoo au semnat, miercuri 30 august, contractul de transfer de actiuni si tranzactie asupra creantelor intre Daewoo Motor Coreea si Daewoo Automobile Romania, prin care statul redevine unicul proprietar al uzinei de la Craiova. Cele 51% din actiunile detinute de compania coreeana au fost rascumparate pentru suma de 60 de milioane dolari.
Codrut Seres, ministrul economiei si Comertului a anuntat ca finalizarea tranzactiei este estimata pentru perioada 15 - 20 octombrie 2006, iar procedura de privatizare a uzinei cu un investitor strategic va incepe in termen de doua luni de la finalizarea acesteia.
Conform unui comunicat de presa al ministerului economiei, din totalul tranzactiei, pachetul de actiuni are valoarea de 50 de milioane de dolari, iar 10 milioane de dolari reprezinta datoriile uzinei din Craiova catre firme din grupul Daewoo.
„Finalizarea tranzactiei este estimata pentru perioada 15 - 20 octombrie 2006, iar procedura de privatizare a uzinei cu un investitor strategic va incepe in termen de doua luni de la finalizarea acesteia”, a declarat ministrul Seres.
Oficialul MEC a mentionat ca „in prezent, Daewoo Automobile Romania S.A. Craiova lucreaza, are contracte si licente de fabricatie si intentioneaza sa lanseze un nou model de automobile in urmatorii doi ani, pentru a se mentine pe piata”.
Vicepresedintele Daewoo Automobile Romania, Ion Ion, a declarat ca uzina va incepe sa faca angajari in perioada urmatoare, mentionand ca cifra de afaceri pentru primele sase luni ale acestui an este de aproximativ 260 de milioane de dolari.
Contractul a fost semnat de You Sik Kim, presedinte si lichidator al Daewoo Motor Co. Ltd, si de Ion Ion, vicepresedintele Daewoo Automobile Romania, in prezenta ministrului Economiei si Comenrtului, Ioan Codrut Seres.
HotNews.ro, A.V., 30 aug 2006
Guvernul este generos cu profesorii
Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o noua suplimentare bugetara. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca cei mai multi bani ii va primi ministerul Educatiei, ca urmare a semnarii protocolului cu federatiile sindicale din invatamant.
Vladescu a declarat ca deficitul bugetului va fi mentinut la 2,5%, iar suplimentarea bugetului nu va influenta nivelul prognozat al inflatiei pentru acest an.
"Avem bani si vrem sa-i cheltuim. Este evident ca aplicarea cotei unice a adus mai multi bani la buget. Au crescut veniturile la buget provenite din impozitul pe venit si impozitul pe profit si sumele provenite din colectarea TVA”.
Cei mai multi bani au fost alocati educatiei, acesta fiind principalul motiv pentru care s-a facut rectificarea bugetara, a explicat ministrul Finantelor.
In urma rectificarii bugetare de miercuri, au fost acordate 715,4 milioane de lei noi (7.154 miliarde lei vechi) pentru proiecte de investitii in invatamant, si 400 de milioane RON (4.000 de miliarde ROL) pentru salariile profesorilor. In acest an au mai fost alocati domeniului educatiei 3.500 de miliarde lei vechi, iar ulterior, 13.000 de miliarde lei vechi.
Sume suplimentare de 200 de milioane RON (2.000 de miliarde ROL) au fost alocate pentru programul de dezvoltare a infrastructurii rurale. Banii sunt destinati proiectelor propuse de administratia locala, privind realizare de poduri consolidari de maluri, amenajarea albiilor de rauri.
Finantari suplimentare de 200 de milioane RON , (2.000 de miliarde ROL) au fost alocate pentru programul de dezvoltare a infrastructurii rurale. Banii sunt destinati proiectelor propuse de administratia locala, privind realizare de poduri consolidari de maluri, amenajarea albiilor de rauri.
Prin rectificare cresc cu 566,3 milioane lei (5.663 miliarde lei vechi) si fondurile destinate platii pensiilor agricultorilor, indemnizatiile pentru cresterea copilului, ajutoare pentru incalzirea locuintei.
Fonduri suplimentare de 66,8 milioane de lei noi (668 miliarde lei vechi) au fost alocate pentru finantarea investitiilor in spitale.
De ajutoare de la guvern vor avea parte si producatorii agricoli, 130 de milioane de lei (1.300 miliarde lei vechi) fiind alocate pentru sustinerea lucrarilor agricole de toamna.
HotNews.ro, D.G., 30 aug 2006
Mitropolitul N. Corneanu: Preotii ce au colaborat cu Securitatea trebuie sa marturiseasca
Nicolae Corneanu: Si pentru clerici, ca si pentru altii, dar mai ales pentru ierarhi a fost o perioada dificila, prin faptul ca regimul din acea vreme pretindea bisericii sa nu se opuna regimului ci, intr-un fel, sa colaboreze cu regimul.
[i:2:d]Eu insumi, cand am ajuns episcop la Arad, in 1960, una din primele vizite ce mi s-a facut, a fost din partea sefului Sigurantei, nu era atunci Securitatea, era Siguranta, care a venit la mine si mi-a spus: eu sunt ceea ce sunt si as dori sa colaboram.
Eu am spus: nu stiu in ce fel putem sa colaboram si atunci el mi-a spus: as dori ca sa tinem legatura unul cu altul si in acest sens va voi vizita deseori, va voi cauta si v-as ruga sa nu ma refuzati.
In felul acesta, am intrat intr-o asa zisa colaborare cu Securitatea de atunci si sigur ca scopul lor era acela de a avea in conducatorul unei institutii, cum era acea a bisericii, un om care sa nu le fie potrivnic.
Adica, avand o legatura cu un ierarh, ei erau, sa zicem, siguri ca ierarhul respectiv nu face o politica potrivnica regimului, indemnand oamenii sa se opuna regimului, incurajand pe oponentii regimului si sigur ca in conditiile de atunci, n-am facut opozitie regimului.
A fost o perioada foarte grea, cand, in ciuda faptului ca erau situatii cu care nu puteam fi de acord, totusi, eram obligat sa nu reactionez sau sa nu ma manifest impotriva masurilor pe care le lua regimul sau impotriva oamenilor regimului.
Din acest punct de vedere, a fost o perioada foarte dificila, care, as zice asa, m-a marcat intr-un sens negativ, creindu-mi foarte multe framantari sufletesti, prin faptul ca asistam la situatii potrivnice credintei mele si convingerilor mele, cand a trebuit sa nu reactionez sau sa nu ma manifest ca fiind potrivnic regimului.
C.L.: V-ati fi putut opune?
N.C.: Da, cu riscul sau cu consecinta de a nu mai fi putut ramane in functia pe care o aveam.
C.L.: Ati considerat ca, din functia pe care o aveati, puteati face mai mult pentru cei din jur?
N.C.: Da, in sensul de a-i acoperi, de a-i ajuta, pentru ca, mai ales preotii, erau foarte urmariti, erau sub observatia continua a organelor de securitate. Regimul era unul ateist, evident, sau manifestandu-se in mod ateist si oricine care nu acepta regimul, sigur ca era imediat supus rigorilor vremii respective
Biografie
Nicolae Corneanu, mitropolitul ortodox al Banatului, s-a nascut la 21 noiembrie 1923, la Caransebes, intr-o familie de preot. In 15 decembrie 1960 a fost ales episcop al Aradului, apoi ca arhiepiscop de Timisoara si Caransebes si mitropolit al Banatului, in anul 1962, functie in care a ramas pana in prezent.
Ori eu i-am acoperit pe toti atat cat am putut.
Atunci cand eram intrebat despre unul sau altul daca se manifesta impotriva regimului sau impotriva educatiei ateiste care se facea atunci, eu ii acopeream, spunandu-le tuturor care ma intrebau: nu va legati de cutare sau cutare, pentru ca nu va e dusman, nu va e potrivnic, e preot, e student in teologie, dar isi vede de treaba lui si nu are nimica cu regimul.
C.L.: Si il lasau in pace sau era urmarit in continuare?
N.C.: Erau permanete urmariri. (...) Trebuie sa va spun ca eu insumi in perioada
dinaintea sarcinii de arhiereu am fost arestat la un moment dat. Eram consilier aici la mitropolie si pe motivul ca am adapostit cativa fugari care venisera din strainatate in tara ca sa sustina rezistenta anti-comunista si aceia fiind arestati.
Si la cercetarile care s-au facut, au marturisit ca i-am adapostit o vreme, am fost si eu arestat in Timisoara. Am stat aproape patru luni in beciul de aici al Sigurantei, care era chiar pe strada unde se gaseste acum Mitropolia sau Centrul Mitropolitan.
(...) Sigur ca n-am denuntat pe nimeni, dar dupa patru luni am fost pus in libertate, crezand cei de la Securitate ca prin mine, sau avand eu legaturi cu fugari sau reactionari, vor putea fi prinsi si potrivnicii regimului din vremea aceea.
C.L.: Si cei care va urmareau erau chiar colegi de ai dumneavoastra? Din mitropolie? Ati aflat, stiati acest lucru la momentul respective sau ati aflat peste ani?
N.C.: Nu. Stiam chiar de atunci, in ce sens. Siguranta, ulterior Securitatea, contacta aproape pe toata lumea. Pe toti salariatii unei institutii publice. Si niciodata nu stiai care din colegi, care din prieteni, chiar erau si ei sub supravegherea si influenta
Securitatii, pentru ca puteai sa te astepti chiar si de la fratele tau de sange, sa zicem, sau prietenul tau cel mai apropiat sa fie unul din cei care contactat de Securitate si obligat sa denunte tot ceea ce stia fiecare.
As fi preferat teroarea fizica celei sufletesti
C.L.: Dumneavoastra aveti vreun regret din perioada aceea in care v-au obligat sa denuntati pe cineva?
N.C.: Nu, nu. Singurul lucru, sa zic asa, pe care l-am putut pastra in constiinta mea, in sensul ca, in ciuda presiunii sau a obligatiilor pe care le impunea Securitatea in acea vreme, n-am denuntat pe nimeni, n-am facut rau nimanui.
A fost singurul lucru pe care mi l-am putut pastra, adica constiinta de a nu fi facut rau nimanui. Dar odata ce aveam legaturi cu ei, nu mai era vorba de verticalitate.
Era cineva de la Securitate, care ma contacta saptamanal, ieseam in strada sau venea chiar la mine unde locuiam si imi cerea sa dau informatii si sigur spuneam: n-am vazut pe nimeni, nu cunosc nimic.
C.L.: Rapoarte scrise vi se cereau?
N.C.: Si in scris a trebuit sa dau, da, aproape regulat. (...) Ei voiau sa stie daca am luat contact cu cineva, voiau sa afle tot ceea ce ii interesau pe ei, legat de asa zisii fugari sau reactionari.
C.L.: V-ati intilnit peste ani cu o parte dintre cei care au facut presiuni asupra dvs?
N.C.: Nu, spre linistea mea sufleteasca, nu i-am mai intalnit.
Am fost in situatia de a ne calca pe constiinta si de a ne vinde unii pe altii
C.L.: Cum ati putea caracteriza perioada acelor ani?
N.C.: Cred ca a fost o perioada - si banuiesc ca nu numai eu eram supus presiunilor -, una din perioadele cele mai dificile si cele mai penibile in acelasi timp. Pentru noi, ca romani, eram in situatia de a ne calca pe constiinta proprie si de a ne vinde unii pe altii.
Repet. Am putut sa ma pastrez in asa fel incat sa nu fac rau nimanui, dar si astazi, legaturile care le-am avut cu oamenii Securitatii, sunt ca un fel de povara pe suflet. Pentru ca erau oamenii care, sa zic asa, sustineau regimul acela de teroare, cu care
intr-un fel am colaborat, prin faptul ca aveam relatii cu ei.
Recunoastere publica
Intre anii 1978 - 1981 a fost membru in Comitetul Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, iar din 1992 este membru de onoare al Academiei Romane. Mitropolitul Banatului a primit in anul 1997 premiul conferit de Grupul pentru Dialog Social "Pentru intreaga activitate inchinata adevarului, dreptatii si libertatii, valori supreme ale umanitatii", iar in anul 2000 a fost decorat cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Mare Cruce.
(...) Cred ca a fost o perioada mai crunta decat o putem descrie in cuvinte obisnuite. Sigur ca am trecut peste ea, si acuma putem vorbi cu usurinta despre acele vremuri. Dar pentru constiinta mea, a fost o perioada de teroare; aproape ca ar fi fost de preferat teroarea fizica acelei terori sufletesti la care eram supusi.
Exista un santaj al dosarelor, din afara Bisericii
C.L.: In cadrul bisericii se vorbeste despre un joc al dosarelor, care mai nou este folosit de politicieni sub forma unui santaj pentru ceea ce ai facut cu ani in urma, pe vremea Securitatii: daca ai tradat, sau nu. Se foloseste acest lucru?
N.C.: Cred ca da. Pana la un punct insa. Adica nu stiu in ce masura este vorba de un anumit santaj sau cine il face. Insa in cadrul bisericii as zice totusi ca nu a avut un efect prea mare, acest santaj a venit mai mult din afara bisericii, exercitat asupra
oamenilor bisericii.
Si poate exista si o explicatie aici. Asta pentru ca nu stiu daca cineva din oamenii bisericii, ar putea spune ca n-are un dosar. Poate cei mai tineri, dar oricare din cei care am trecut printr-o anumita perioada de timp, avem dosarul nostru.
Eu pe al meu l-am vazut, la Siguranta. Trei dosare foarte voluminoase si cred ca toti avem dosarul nostru.
Si spun asta pentru ca, asa cum spuneam, am avut de-a face cu oamenii Securitatii care ma tineau sub permanent control , care ma aveau in permanenta la dispozitia lor, trebuind sa le tin usa deschisa si sa stau de vorba cu ei.
Sigur nu le-am facut pe plac, nu le-am implinit dorintele dar nu i-am respins, nu i-am criticat, nu i-am condamnat si lucrul asta sigur ca constituie o povara pe constiinta mea.
Si cred ca aceasta povara, chiar daca nu o au toti, ar trebui s-o aiba pentru ca toti am trecut printr-o anumita perioada de timp. Singurii care poate au fost scutiti de ponoasele acelei perioade au fost cei care au reprezentat acea perioada de timp, si care au facut
politica vremii.
Dar toti ceilalti, intr-un fel, au fost victimele acelei perioade, foarte dureroase si regretabile in acelasi timp.
Interviul de fata face parte din volumul "Patriarhul", in curs de aparitie
HotNews.ro, 30 aug 2006
Concert dedicat Zilei Limbii Romane
La aceasta conferinta vor fi prezentate atat cifrele campaniei cat si actiunile care au fost organizate in decursul celor 2 luni.
Dupa conferinta, in Piata Universitatii, in fata T.N.B., intre orele 16.00 -22.30, va invitam sa participati la concertul dedicat Zilei Limbii Romane. La aceasta manifestare vor participa formatiile si artistii : Luna Amara, Snails, Bucium, L.O.S.T., Pistol cu Capse, Veritasaga, Nimeni Altu’, Katana, Buzz, KST, Stereodoping.
Toti acestia si-au aratat sustinerea fata de campania noastra si au acceptat sa participe la acest eveniment pentru a arata romanilor de dincolo de Prut ca nu au fost uitati de catre fratii lor din patria mama.
Asociatia "21 Decembrie 1989"
Grupul Independent pentru Democratie
Civic Media
Institutul Fratii Golescu
Grupul de actiune "Noii Golani"
Alianta Civica
Persoana de contact: George Simion.
Telefon: 0729 950890
Email: contact@romanism.net
Site: www.romanism.net
HotNews.ro, Ionut Baias, 30 aug 2006
Ultima moda in e-fraude
Infractorii virtuali isi diversifica metodele si sustrag sume tot mai mari de bani prin practici din ce in ce mai ingenioase.
„Cybercrime“ sau crima cibernetica reprezinta un termen folosit pentru a descrie activitati criminale in care computerele sau retelele sint un instrument sau o tinta pentru acestea.
Dincolo de aceasta definitie, exista multe tipuri de atacuri care pot pagubi financiar sau prejudicia alte persoane, iar acestea sint, adeseori, necunoscute sau confundate de utilizatorii de calculatoare.
Printre cele mai frecvente tipuri de crime cibernetice exista ceea ce se numeste „spamming“, sau trimiterea de e-mailuri nesolicitate, furtul de proprietate intelectuala (filme, muzica sau software descarcate sau partajate pe Internet fara a detine licenta), acces neautorizat, scrierea de virusi sau raspindirea acestora, atacurile de tip „denial-of-service“ (atacarea unui
server care gazduieste o pagina web, si blocarea disponibilitatii acesteia, pe Internet, pentru vizitatori) sau spionajul electronic.
Exista si furt de identitate, pornografie infantila, fraudarea cardurilor de credit, terorism cibernetic, hartuire online, „phishing“ (atunci cind primiti, spre exemplu, un mesaj in care un raufacator se da drept o banca, folosind antetul sau o pagina web care seamana cu originalul, cerindu-va datele personale, pe care le foloseste apoi pentru a va goli contul).
Atentie la bani
Majoritatea infractorilor virtuali comit aceste crime cu scopul de a scoate bani. De aceea, protectia calculatorului (si implicit a informatiilor sensibile), precum si o atentie foarte mare la navigarea pe Internet sint vitale pentru a nu deveni o victima a acestor atacuri, multe deosebit de ingenioase.
Un produs antivirus nu va garanteaza faptul ca, printr-un singur click, puteti ramine fara cont in banca. De aceea, cel mai prudent este sa discutati cu un specialist despre cum va puteti proteja si sa cautati cit mai multe informatii despre ceea ce intentionati sa faceti pe Internet, fie ca doriti sa cumparati produse online sau ca vreti sa completati un formular cu datele personale.
Nu uitati faptul ca o banca nu va va cere niciodata PIN-ul cardului sau ca puteti da un telefon inainte de a lua o decizie.
„Intreprinzatorii“ crimei
Printre cele mai spectaculoase fraude electronice produse in tara noastra se afla crearea unui site web fals, care semana cu cel al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), apoi trimiterea unor e-mailuri care contineau un link catre acest site, pe care erau cerute informatii precum codul PIN al cardurilor, si care cerea bani pentru sinistrati. De fapt, banii au ajuns direct in conturile phisherilor romani.
Utilizatorii romani de Internet au primit, in cursul ultimilor ani, mesaje de acest tip pe e-mail si de la alti infractori care se dadeau drept banci reputate, cerind informatii confidentiale in numele acestora.
Virusul care ia „ostatici“ fisiere din calculator, pe care le muta la 30 de minute in directoare ascunse pina cind proprietarul plateste o „rascumparare“ de 10,99 dolari, a stirnit hohote de ris, dar a facut si pagube insemnate.
345 de invinuiti, 44 de arestati
Portalul www.eFrauda.ro ne anunta ca in anul 2005, in tara noastra, pentru infractiunile privind fraude pe Internet au fost invinuite 149 de persoane, dintre care 13 arestate, pentru infractiunile informatice au fost invinuite 76 de persoane si patru arestate, 68 de invinuiti de infractiuni cu carti de credit, dintre care 23 de arestati.
Pentru pornografie infantila au fost invinuite 31 de persoane si doua arestate, iar pentru alte infractiuni de natura informatica au fost invinuite 21 de persoane, dintre care doua arestate. Pentru 2006, datele inca nu sint disponibile.
Cotidianul, 30 aug 2006
Berceanu si-a facut public dosarul
Berceanu a dat de inteles ca dosarul sau a fost trecut la categoria siguranta nationala in anul 2000, printr-o decizie care apartine fie actualei securitati, adica SRI, fie presedintelui Constantinescu:” in interiorul dosarului nu e nimic de siguranta nationala, singurul lucru de siguranta nationala e numele meu”.
In acea perioada Berceanu era ministru al Industriilor si Comertului si membru in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Democratul a concluzionat ca:"ori presedintele Emil Constantinescu a facut politie politica in anul 2000, ori actualele servicii secrete au facut politie politica".
Amuzat de notele, care apareau in dosarul sau, Berceanu a declarat ca Securitatea il acuza de atitudine si comentarii dusmanoase:"eu faceam tot felul de afirmatii, aveam gura mare ca si acum si spre deosebire de multi altii, care aveau aceleasi pareri, eu le spuneam peste tot si sigur ca asta a deranjat".
Dosarul ministrului Transporturilor cuprinde 300 de pagini si va publicat pe internet in urmatoarele zile.
HotNews.ro, D.G., 30 aug 2006
marți, august 29, 2006
Posibila plecare a lui Teo Trandafir de la Pro TV
Doua dintre sursele contactate au confirmat plecarea lui Teo catre Canal D, unde va primi o prima de instalare de 400 de mii de euro si un salariu de 40 (sau 50) de mii de euro. Cea de-a treia sursa afirma, in schimb, ca Teo pleaca la Romantica sau o alta entitate audiovizuala controlata de Sorin Ovidiu Vantu.
HotNews.ro, 28 aug 2006
Logan, atacat din Iran si India
Idealul constructorilor de automobile din intreaga lume a devenit in ultimii ani realizarea unei masini care sa fie cat mai competitiva si mai ieftina.
Statisticile spun ca doar 20a din populatia lumii detine masini astfel incat, in ultimii ani mari producatori auto ca General Motors, Ford , Merceds BMW, Fiat, au cheltuit miliarde pentru a reusi sa conceapa modele cat mai ieftine, renuntand la o parte importanta din accesoriile care compun automobilul modern, fara a afecta insa controlul si siguranta.
Primii care a reusit acest lucru au fost francezii de la Renault prin modelul Dacia Logan.
Pretul de baza al unui model Logan pe pietele europene este acum de 9.300 de euro, fiind astfel cea mai ieftina masina noua de pe piata.
Modelul Logan se vinde ca painea calda, mai ales caum de cand a fost lansata si varianta Diesel, care costa 9.840 de euro si indeplineste standardul de poluare Euro4.
Conducerea Renault a anuntat extinderea producerii modelului Logan in India si Brazilia in 2007.
In acelasi timp, Logan va avea un concurent serios. Producatorul de automobile Iran Khodro ameninta suprematia modelului Logan in Europa prin deschiderea unor noi linii de productie in Europa pentru modelul Samand.
Iran a deschis o linie de productie in Minsk, Belarus, ce va reprezenta punctul de plecare pentru comercializarea modelului Samand in intreaga Europa. Fabrica va avea o capacitate de productie de 6.000 de unitati pe an si are posibilitatea de a extinde cifra pana la 60.000.
Sub 10.000 de euro, un bolid Euro2
Samand este considerata masina nationala in Iran, la fel ca modelul Dacia Logan in Romania. Pretul unui model Samand a fost stabilit la 9.750 de euro, in varianta cea mai simpla, in a carei echipare nu sunt incluse aerul conditionat, geamurile electrice, radioCD-ul sau inchiderea centralizata. Are, in schimb, ABS si dublu airbag, "accesorii" impuse de UE.
Samand are un motor Otto de patru cilindri care genereaza o forta de 100 de cai putere si o viteza maxima de 180 de kilometri pe ora. Modelul dotat cu tranmisie manuala are un consum mediu de 6,6 litri pe suta de kilometri, in timp ce varianta cu cutie de viteze automata consuma 7.3 litri pe suta de kilometri.
Deocamdata, acest propulsor anima doar masinile pe care Samand le pune in miscare in Iran si cele din tarile din afara Europei Occidentale, in special in Rusia si Kazahstan. Motorul corespunde normelor de poluare Euro2, dar oficialii de la Iran Khodro sustin ca acesta va fi imbunatatit si ca va fi mult mai "verde".
Standardul de poluare impus de Uniunea Europeana este Euro3 si incepand cu ianuarie 2007, Euro4.
In India masinile costa cat motoretele
Nici producatorul indian Tata Motors nu sta cu mainile in san. Recent, onstructorul de la Mumbay a anuntat finalizarea unui proiect pe baza caruia se va fabrica un automobil ce va costa aproximativ 2.000 de dolari!
Evenimentul Zilei, 26 aug 2006
Explozia din Antalya a fost revendicata
O grupare armata kurda, Soimii libertatii din Kurdistan (TAK), a revendicat, marti, pe pagina sa de Internet, atentatul comis luni in statiunea mediteraneana turca Antalya, in care au murit trei persoane si 20 au fost ranite, transmite AFP.
TAK spune ca a comis atentatul ca represalii la politica Turciei de pedepsire a comunitatii kurde, inclusiv arestarea liderului Partidului muncitorilor din Kurdistan, Abdullah Ocalan, condamnat in 1999 la inchisoare pe viata.
Martorii la atentat au spus, luni, ca o motocicleta parcata langa un tramvai a explodat.
Doi martori au declarat ca au auzit o explozie de mare putere, care a provocat spargerea geamurilor si a declansat un incendiu intr-o zona comerciala din centrul orasului. "O motocicleta parcata langa un tramvai a explodat, iar fragmentele acesteia au fost imprastiate in toate partile. Un vanzator ambulant a fost ucis", a declarat un martor.
Politia locala a declarat ca doua persoane au fost ucise in urma atacului, iar un ofiter a afirmat ca numarul ranitilor ar putea fi de circa 50. Postul de televiziune NTV a anuntat ca o a treia victima a murit in spital.
Agentia de presa Anatolia a anuntat ca o geanta suspecta a fost gasita pe o strada din apropiere, zona fiind inchisa la sosirea genistilor.Atacul cu bomba de luni, a fost al cincilea comis in Turcia, in decurs de 24 de ore.
HotNews.ro, C.N.A., 29 aug 2006
21.4 RON pronosticul investitorilor pentru Transelectrica
Un sondaj realizat pe Forumul AGF (www.agf.ro) releva faptul ca investitorii la bursa se asteapta la un pret de deschidere 21.4 RON pentru actiunile Transelectrica in prima zi de listare, in timp ce predictia pentru pretul de inchidere este de 22.5 RON.
Cele doua preturi au fost calculate ca media tuturor raspunsurilor in cadrul sondajului la care au participat un numar de 375 investitori la bursa.
Asteptarea investitorilor de 21.4 RON pentru pretul de deschidere este cu 27% mai mare decat pretul din oferta de 16.8 RON, in timp ce asteptarea pentru pretul de inchidere de 22.5 este cu 34% mai mare decat pretul din oferta.
Procentul celor care se asteapta ca dupa deschidere pretul sa creasca este de 68%, in timp ce doar 32% din investitori se asteapta ca pretul de inchidere va fi mai mic decat cel de deschidere.
Acest rezultat poate fi considerat o surpriza avand in vedere ca la precedentele listari Flamingo si Vrancart in prima zi de listare actiunile au scazut dupa deschidere, iar pretul de deschidere a fost atat maximul zilei dar a si ramas maximul istoric.
Daniel Iancu administratorul site-ului www.agf.ro a comentat rezultatul votului: "consider relevant rezultatul sondajului in a masura perceptia micilor investitori, avand in vedere ca au raspuns 375 de investitori dintr-un total de 10 000 de investitori la bursa.
Dar pretul corect de listare va fi dat in principal de deciziile de tranzactionare ce vor fi luate de marii investitori, care in cadrul IPO au manifestat un interes ridicat, rata de alocare pe transa marilor investitori fiind de 1 la 8.
Din acest motiv eu ma astept ca pretul de deschidere sa fie un pic mai mare decat cel rezultat ca medie a raspunsurilor in sondaj, probabil undeva in intervalul 22-25 RON si spre deosebire de Flamingo si Vrancart, eu cred ca ne putem astepta la un trend pozitiv pentru actiunile Transelectrica mai ales ca rezultatele la 6 luni sunt foarte bune."
Actiunile Transelectrica urmeaza a fi listate la bursa marti, dupa ce compania a desfasurat in luna iunie o Oferta Publica Initiala la pretul de 16.8 RON prin care au fost oferite spre vanzare un numar de 7,33 milioane actiuni.
AGF, 28 aug 2006
Noul si vechiul bust al Mihaelei Radulescu
Vedeta in varsta de 37 de ani afiseaza un corp de atlet foarte bine intretinut dar si un bust impresionant despre care se spune ca este o adevarata opera de arta a unui cunoscut chirurg estetician.
Revista XMagazin dezvaluie in editia din aceasta saptamana tainele bustului Mihaelei Radulescu care, in ciuda trecerii anilor, arata mai bine decat la debutul ei in televiziune. Dovada stau si fotografiile de arhiva ale vedetei.
Ziarul, 28 aug 2006
luni, august 28, 2006
Utilizatorii IM cei mai activi de pe Internet
In Iulie (2006), Microsoft si Yahoo au anuntat interoperabilitatea intre serviciile lor de Instant Messaging (IM), si anume intre MSN si Yahoo Messenger. Stirea a fost intoarsa pe toate partile de presa de specialitate, unii analisti mergand pana la a "prevede" (parerea mea in mod total nejustificat) achizitia lui Yahoo de catre Microsoft.
S-a vorbit mult despre cine resimte aceasta lovitura! Mai toti "analistii de cartier" s-au repezit sa descrie marea lovitura primita de Google?!? De fapt, Google este un jucator neglijabil pe piata de IM avand sub 1% din piata! Cine isi face cu siguranta griji este AOL care detine in acest moment peste 56% din piata de IM cu produsele ICQ si AIM.
S-a vorbit mult despre competitie dar prea putin despre valoarea efectiva a IM-ului. De ce se lupta lumea pentru dominarea pietei de IM?
Ei bine, conform unui studiu publicat de Jupiter Research, utilizatorii care folosesc IM-ul zilnic sunt cei mai activi utilizatori Internet, si sunt cei mai dispusi sa plateasca pentru servicii si produse promovate online!
Graficul de mai jos va ofera o comparatie intre un utilizator normal de internet (care foloseste IM in mod sporadic) si un utilizator care foloseste IM zilnic. Intrebarea care a fost pusa a fost: "Gandeste-te la modul in care ai utilizat Internetul in ultimul an. Care din activitatile de mai jos sunt reprezentative pentru dumneavoastra?"
© 2006 JupiterResearch, a division of JupiterKagan, Inc.
De ce sunt utilizatorii de IM mai interesanti?
Iata cateva exemple:
- Pentru ca s-au conectati online pentru perioade indelungate de timp (vorbim aici de ore). Este limpede ca in acest caz campaniile de brand awarness bazate pe banere sau trailers sunt mult mai efective.
- Peste 20% dintre utilizatorii IM isi personalizeaza messangerul sau site-urile pe care le viziteaza in mod frecvent. Ei isi aleg foarte des teme (skins) care sunt pentru ei foarte "cool" dar care de fapt sunt lansate de companii puternice precum pepsi, coca-cola, adidas, etc. companii care platesc bani grei sa fie reprezentate pe aceste site-uri.
- Utilizatorii IM sunt utilizatorii viitorului! Peste 85% dintre persoanele intre 15 si 17 ani folosesc IM-ul zilnic! Sub 15 ani procentajul este si mai mare.
- IM este un instrument puternic de "stikiness". Termenul defineste modalitatile de a te asigura ca vizitatorii site-ului tau se reintorc si devin vizitatori fideli.
IM-ul va domina comunicarea de maine
IM-ul este extrem de popular in randul utilizatorilor foarte tineri. Cand sunt in fata computerului ei aleg IM-ul ca optiune primara de comunicare, inaintea mailului, telefonului (normal sau InternetPhone). Ei bine, pe masura ce acesti vizitatori tineri inainteaza in varsta, rolul telefonului in viata de zi cu zi va avea de suferit, iar e-mailul probabil ca va disparea cu desavarsire.
Marile compani de software si nu numai prevad aceste schimbari si isi adapteaza strategia de piata tinand cont de importanta IM-ului.
Cateva istorii interesante din Olanda unde MSN Messanger-ul are o penetratie foarte mare:
ChatMan sau robotii MSN-ului
In urma cu un an de zile, firma de telefonie KPN a lansat un robot care raspunde in mod automat la mesajele adresate lui (ChatMan). El poate fi inclus in lista de prieteni pe MSN si poti discuta cu el de cate ori simti nevoia. Campania a fost puternic sustinuta la televiziune si in prima luna peste 10.000 de oameni l-au inclus pe ChatMan in lista lor de prieteni.
Surpriza este insa alta: dupa ce campania s-a terminat, ChatMan a ramas activ si continua sa "traiasca" in spatiul virtual, fiind chiar mai popular decat la inceput! Peste 200.000 de oameni l-au inclus pe ChatMan in lista lor de prieteni si continua sa vorbeasca cu el in medie de minim 10 minute pe zi!
Iata o scurta conversatie tradusa din olandeza in romaneste:
Florin: Salut
ChatMan: Salut! Ce mai faci?
Florin: Cine esti tu?
ChatMan: Crezi ca asta are vreo importanta? Apropo, stiati ca astazi am deschis 26 de magazine? Este un adevarat record, nu crezi?
Succesul lui ChatMan a fost continuat si de alti producatori de servicii. Astfel a aparut:
- Amazon Inside Messanger - unde poti cauta carti, CD-uri, dar unde poti primi si stiri sau cauta curse de avion.
- Movie Scount - cu informatie despre filme, cinematografe etc.
- Radio 538 - unde poti discuta despre muzica, topuri etc.
- Etc. (vezi http://www.robotinvaders.com/main/Gallery.aspx )
Microsoft insusi a creeat robotul Encarta (pentru lista de prieteni encarta@conversagent.com) care raspunde instantaneu la toate intrebarile adresate ei de genul: Cine a fost Nicolae Ceausescu? Exemplu:
Florin spune: Who is Ceausescu?
Encarta® Instant Answers spune: Ceausescu, Nicolae (1918-1989), President of Romania (1967-1989) and General Secretary of the Romanian Communist Party (1965-1989)..
Unii analisti considera ca utilizatorul IM va renunta chiar la Google in momentul in care rezultatele cautarii pot apare prin interogarea unui robot IM Google.
Microsoft incurajeaza puternic dezvoltarea de roboti pentru MSN Messanger. Recent chiar a lansat o competitie cu premii in valoare de 40.000 de dolari (mai multe aici: http://www.robotinvaders.com/
In loc de concluzie:
Instant messaging-ul este mult mai mult decat un simplu instrument de comunicare si prezenta online: este o adevarata industrie cu un potential foarte mare.
AOL ramane principalul jucator pe piata platformelor IM si nu sta pe loc! De curand AOL a achizitionat compania Userplane (specialist in web IM, a carei tehnologie este folosita de site-uri mari precum date.com, MySpace.com etc.). Microsoft si Yahoo sunt principalii competitori si sunt din ce in ce mai agresivi. Ambele companii lucreaza la perfectionarea suportului de comunicare vocala.
Google face eforturi sa penetreze aceasta piata si a anuntat saptamana trecuta un upgrade al produsului sau GoogleTalk. Web-based IM-ul este dominat de Meebo si Six Apart care sustin ca web-based IM-ul este va inlocui foarte curend produsul desktop.
Mai multe companii lucreaza la integrarea IM-uliu in technologia mobila, Sony lansand saptamana trecuta telefonul MYLO, o solutie WiFi mobila pentru IM si Voice over IP.
In afara ICT-ului, multe companii au inteles ca IM-ul nu mai este un fenomen de neglijat si au inclus deja IM-ul in strategia lor de promovare. De asemenea IM-ul este din ce in ce mai des intalnit ca instrument de comunicare in angajati (ca instrument de Enterprise).
Microsoft considera IM-ul unui din stalpii de baza ai infrastructurii care sta la baza viziunii Microsoft "The new way of working!"
Intrebari? Idei? Va astept pe MSN messanger (florin_popescu@hotmail.com).
Florin Popescu a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare din Bucuresti, si are un Master Degree in Computational Engineering de la Universitatea din Munchen.
In cariera sa, Florin a ocupat pozitii precum: Team Lider, Project Manager, Enterprise Arhitect, etc.).
In prezent este IT Consultant pentru Microsoft Services in Olanda.
A condus si conduce in continuare proiecte majore si a oferit consultanta pentru firme precum ING, KPN, VNU, Philips, ABN AMRO, Ministerul Transporturilor din Olanda etc.
Este casatorit si este tatal unui baietel de 6 ani. In timpul liber se ocupa de www.desprecopii.com, site-ul sau personal.
HotNews.ro, Florin Popescu, 28 aug 2006
Comportamentul penibil al Angelinei
Angelina Jolie a trecut printr-un moment penibil in momentul in care a ajuns la o petrecere din Hollywood. De fapt, actrita a ramas in masina pana cand unul dintre invitati a plecat. Nu a asteptat plecarea lui Jennifer Aninston si nici a prietenelor acesteia, ci a propriului sau tata, Jon Voight.
Potrivit www.sky.com, Angelina si tatal ei sunt certati de 4 ani, cand aceasta a fost ofensata de faptul ca acesta a facut anumite declaratii referitoare la persoana ei in presa. Jon a incercat sa se impace cu fiica sa, dar Angie a spus ca nu vrea ca tatal ei sa mai faca parte din viata sa.
Artista a declarat: "Nu imi urasc tatal. Nu il condam ca a divortat de mama mea sau ca a avut cateva aventuri. Pur si simplu nu mai vreau sa vars o lacrima din cauza lui.. sau sa fiu nevoita sa o mai vad pe mama plangand."
In momentul in care Brad si Angelina au ajuns la petrecerea lui Scott Caan, o persoana de gen feminin le-a comunicat ca Jon este acolo. Cei doi s-au mai plimbat putin, iar apoi Brad a intrat singur la petrecere si Angelina a ramas in masina. La putin timp dupa aceea, Jon a plecat, iar Angelina a fost vazuta intrand pe usa din spate.
HotNews.ro, S.B., 25 aug 2006
Barcelona, infrangere rusinoasa in fata Seviliei
Barcelona a suferit o infrangere rusinoasa vineri seara in Supercupa Europei fiind zdrobita de FC Sevilia cu 3-0. Reusitele lui Renato ('7), Kanoute('45) si Maresca ('90) aduc un pretios trofeu in vitrina celor de la Sevilia.
Este a patra Supercupa a Europei pierduta de Barcelona din cele sase disputate. Daniel Alvez a fost declarat jucatorul meciului.
Cu numai doua zile in urma catalanii reusisera un 4-0 cu Bayern Munchen, dupa ce castigasera si Supercupa Spaniei cu 3-0.
Sevilia se dovedeste a fi astfel nasa Barcelonei, dupa victoria din campionatul trecut obtinand acest succes categoric din Supercupa.
HotNews.ro, I.B., 25 aug 2006
Ce i-a prezis ghicitoarea lui Bush...
Zice-se ca in perioada razboiului rece la o intalnire dintre presedintii URSS si SUA acestia s-au amuzat aducand o ghicitoare sa le prezica viitorul natiunii lor. I-a ghicit prima data rusului:
- Aoleu, vad puzderie de capitale: Chisinau, Kiev, Minsk, Vilnius,Taskent, Erevan si altele de nu mai incap in globul de cristal, vai tara asta va fi praf! Zambetul rusului ingheata.
Americanul repede o intreaba pe ghicitoare:
- In SUA cate capitale vezi? Se uita ghicitoarea, se uita, ghiceste greu, greu de tot:
- Una singura, Washington!
- Of, mi-ai luat o piatra de pe inima. Dar de ce ai citit asa greu?
- Pai era scris in araba.
26 aug 2006
Avion cu 50 de pasageri prabusit in Kentucky
Un avion Comair cu 50 de persoane la bord s-a prabusit duminica, la scurt timp dupa decolare, in Lexington, statul Kentucky.
Aparatul decolase de pe aeroportul Blue Grass din Lexington si se indrepta catre Atlanta. Avionul s-a prabusit intr-o zona impadurita, la aproape doi kilometri de aeroport.
CNN a anuntat ca ar exista un supravietuitor, in stare critica - fapt confirmat de presedintele companiei americane, Don Bornhorst. El a anuntat ca la bordul aparatului existau 47 de pasageri si 3 membri ai echipajului.
Don Bornhorst a precizat ca s-a stabilit o linie de urgenta pentru membrii familiilor celor decedati. "Nu se poate afirma care este cauza accidentului inaintea desfasurarii unei anchete amanuntite", a adaugat presedintele Comair.
HotNews.ro, D. Mihai, 27 aug 2006
"Mamaia 2006" si-a desemnat castigatorii
El devine astfel posesorul unui autoturism Skoda, oferit de principalul sponsor al Festivalului Mamaia. Dragos Chircu a obtinut insa mai intai primul loc la Sectiunea Interpretare a Festivalului, fiind urmat, pe locul al doilea, de Alin Nicusor Vaduva si de Florentina Ciuna, pe locul trei.
La Creatie locul intai a fost obtinut de compozitorul Ionel Tudor, cu melodia "Aproape de cer", locul al doilea fiind atribuit lui Mihai Alexandru, cu "Acolo unde stii", iar al treilea a fost castigat de Andrei Tudor, cu "Chiar daca pari nebun".
Pentru desemnarea castigatorului marelui premiu, Consiliul Judetean Constanta, intrunit ieri-dimineata in sedinta extraordinara, a avut de ales intre cele doua locuri intai, de la Interpretare, respectiv Creatie. Cu 20 la 5, castigator a fost ales Dragos Chircu.
Evenimentul Zilei, 28 aug 2006
Bruckheimer: Cruise este unul dintre cei mai mari artisti ai lumii
Presedintele Viacom - compania mama a Paramount - Sumner Redstone a anuntat miercuri, 23 august, ca nu va mai reinnoi contractul cu Tom Cruise din cauza comportamentului pe care l-a avut acesta in ultimul an.
Potrivit imdb.com, lui Cruise i-au fost reprosate publicitatea negativa datorata afisarii afectivitatii in public fata de logodnica sa Katie Holmes, promovarea controversatei religii scientologice si comportamentul neadecvat fata de actrita Brooke Shields.
In ciuda diminuarii popularitatii lui Cruise in fata fanilor si a sefilor de la Paramount, producatorul filmului Top Gun, Bruckheimer, a declarat: "Domnul Redstone are dreptul sa spuna tot ceea ce doreste. Nu vrea sa vorbesc despre ceea ce as fi facut eu daca as fi fost in locul dumnealui.
Tom este unul dintre cei mai mari artisti ai lumii si acest lucru nu s-a schimbat in urma acestui eveniment."
HotNews.ro, S.B., 28 aug 2006
U Craiova-Dinamo 0-4
Dinamo a dovedit prin jocul prestat la Craiova ca este una din principalele pretendente la titlu. Bine asezati in teren, cu un joc tehnic si in viteza, cainii au controlat meciul in permanenta risipind orice iluzie din tabara gazdelor.
O victorie dinamovista ce vine sa mareasca si mai mult umilinta unei echipe care a revenit pe prima scena fotbalistica din divizia B. Dinamo are maximum de puncte dupa cinci etape si ocupa locul secund in urma Clujului.
O etapa din care retinem surpriza produsa de nou promovata UTA ce a reusit o victorie frumoasa impotriva Rapidului cu 1-0, victoria categorica a Stelei in fata Farului, dar si victoria Clujului in deplasare la Jiul, victorie ce-i mentine pe elevii lui Dorinel Munteanu pe primul loc al clasamentului cu maximum de puncte, 15.
Oltenii au taiat cauciucuri si au dat cu vaselina pe garduri
Ura Universitatii fata de Dinamo pare sa atinga paranoia. Sute de suporteri olteni au facut galagie toata noaptea in fata hotelului unde erau cazati jucatorii dinamovisti si au taiat cablurile de curent electric ce alimentau hotelul.
Dinamovistului Badea i-au fost taiate cauciucurile de la Mercedes chiar in timp ce se afla la un restaurant cu patronul oltenilor, Mititelu.
Ultima "reusita" a suporterilor olteni a fost ungerea cu vaselina a gardurilor de la stadion pentru ca fanii cainilor sa nu-si poata puna banerele.
Rezultatele etapei
Ceahlaul - Urziceni 2-1
Poli Timisoara - Gloria 1-0
Pandurii - CFR Cluj 1-3
FC Vaslui - FC Arges 1-0
Steaua - Farul 3-0
Jiul 3 1 Poli Iasi 3-1
UTA - Rapid 1-0
FC National - Otelul 1-3
U Craiova - Dinamo 0-4
Clasament
Loc Echipa PCT. J V E I GM GP +/-
1 CFR Cluj 15 5 5 0 0 14 3 11
2 Dinamo 15 5 5 0 0 11 2 9
3 Steaua 13 5 4 1 0 12 1 11
4 UTA Arad 10 5 3 1 1 8 6 2
5 Poli Iasi 9 5 3 0 2 7 6 1
6 Poli Timisoara 8 5 2 2 1 4 3 1
7 Farul 7 5 2 1 2 7 7 0
8 Rapid 6 5 1 3 1 3 3 0
9 Ceahlaul 6 5 2 0 3 5 7 -2
10 Otelul 6 5 2 0 3 8 9 -1
11 Unirea Urziceni 6 5 2 0 3 3 8 -5
12 Univ. Craiova 5 5 1 2 2 4 9 -5
13 Jiul Petrosani 4 5 1 1 3 3 4 -1
14 Gloria Bistrita 4 5 1 1 3 2 3 -1
15 Pandurii 4 5 1 1 3 4 7 -3
16 FC Vaslui 4 5 1 1 3 5 11 -6
17 FC National 3 5 1 0 4 4 9 -5
18 FC Arges 3 5 1 0 4 2 7 -5
HotNews.ro, I.B., 27 aug 2006
Petrom investeste 100 milioane euro in contabilitate si IT&C
Potrivit conducerii companiei, noul centru, denumit Petrom Solutions, ar putea fi cel mai mare centru de servicii financiare si de IT din partea de Sud - Est a Europei.
"Vom investi pana la 100 de milioane de euro in anii urmatori pentru a realiza acest centru de servicii; pe baza cercetarilor de piata si a experientei credem ca acesta ar putea fi cel mai mare cel mai mare centru de servicii financiare si de IT din partea de Sud - Est a Europei.
Este un proiect foarte amplu, care constituie un pas important in programul de modernizare a Petrom", a declarat Reinhard Pichler, Director Financiar al Petrom.
Oficialii Petrom sunt de parere ca centralizarea in Bucuresti a functiilor de suport Contabilitate si IT&C va determina cresterea eficientei si a calitatii operatiunilor Petrom din intreaga tara, in vederea indeplinirii cerintelor pietelor internationale de capital, cum ar fi standardele de raportare.
Petrom Solutions va dispune de circa 1.200 de salariati, cea mai mare parte provenind dintre angajatii departamentelor de Financiar si IT. Conducerea companiei a mai anuntat ca angajatii noului centru vor beneficia de un amplu program de specializare.
Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, precum si Comercializare. Petrom are rezerve de petrol si gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, o capacitate anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 statii de distributie carburanti in Romania.
Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 82 de benzinarii, localizate in Moldova si Ungaria. Aceasta retea va fi extinsa cu 178 de statii premium suplimentare in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, achizitionate in ianuarie 2006.
In primul semestru al acestui an, compania Petrom a inregistrat un profit net de 1,42 miliarde lei (circa 403 milioane euro), in crestere de 2,3 ori fata de perioada similara a anului trecut, iar cifra de afaceri a crescut cu 37 la suta, ajungind la 6,31 miliarde lei.
Anul trecut, cifra de afaceri a Petrom a fost de 2.970 milioane euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 766 milioane Euro. In urma majorarii capitalului social, OMV, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa centrala detine 51,011% din actiunile Petrom.
Statul Roman detine 30,862% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A detine 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.
HotNews.ro, A.V., 28 aug 2006
Ovidiu Tender a fost eliberat
La iesirea din Directia Cercetari Penale, Tender a declarat ca a fost victima unor abuzuri "care nu s-au putut finaliza intr-un rechizitoriu, care sa stea in picioare in fata unei instante corecte, cum a fost cea de astazi sau de ieri".
Totodata, omul de afaceri a sustinut ca va demonta minciunile, pe care le-au spus procurorii intr-un an si jumatate:"Nu este vorba de nici un prejudiciu adus statului... se invoca o paguba a mea catre mine, eu fiind patron al unei socieatati si patron al alteia, practic m-am furat eu pe mine, ceea ce consider ca este o aberatie" .
Decizia de azi vine dupa ce, duminica, Curtea de Apel a judecat recursul formulat de procurori impotriva deciziei privind eliberarea din arest a lui Tender, insa hotarea a fost amanata cu o zi.
Procurorii Parchetului Instantei Supreme au atacat cu recurs solutia Tribunalului Bucuresti, care a decis, sambata, cercetarea in stare de libertate a omului de afaceri Ovidiu Tender.
Primul termen al procesului lui Ovidiu Tender, judecat alaturi de Marian Iancu si alte patru persoane, va avea loc la Tribunalul Bucuresti, pe 4 septembrie. In acest dosar au mai fost trimisi in fata instantei Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Gaurean si Bogdan Salajan.
Tender este cercetat in dosarul RAFO-CAROM pentru infractiunile de constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata, complicitate la inselaciune si instigare la abuz in serviciu. Prejudiciul stabilit de anchetatori se ridica la aproximativ 2700 miliarde lei vechi.
Marian Iancu este, in prezent, judecat in libertate, dupa ce a fost eliberat, pentru a treia oara din arest, in 4 iunie.
Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost arestat la inceputul lunii martie, cand dosarul era in faza de urmarire penala, iar procurorii spuneau ca inculpatul ar fi incercat sa influenteze ancheta.
HotNews.ro, M.C., 28 aug 2006
Un orfan roman se vinde cu 30.000 de euro pe Internet
Suveica adoptiilor internationale, dezvoltata dupa aparitia Internetului, a produs in Romania multe milioane de euro. Dupa cum sustine Brian Douglas, directorul fundatiei "The Romanian Christian Humanitarian Foundation" din Iasi, numai in capitala Moldovei intre 1997 si 2005 s-au "produs" din vanzarea bebelusilor intre 10 si 15 milioane de euro.
In spatele vanzarilor de copii de pe Internet sunt politicieni influenti din Romania si oameni de afaceri straini. Englezul sustine ca numai de la Iasi in perioada amintita s-au "evaporat" 523 de copii, toti fiind vanduti fie direct, prin intermediul ONG-urilor, fie pe Internet, la anunturi de mica publicitate, insotite de fotografii elocvente.
Bebelusii sub un an - cel mai bine cotati la bursa neagra
Directorul "The Romanian Christian Humanitarian Foundation" a declarat presei iesene ca preturile copiilor variaza intre 20.000 si 30.000 de euro bucata, cel mai bine cotati si vanduti foarte repede fiind copiii sub un an.
"Am avut ocazia sa aflu de la familii din Anglia care au adoptat copii, unele chiar si din Romania, ca au platit unor ONG-uri intre 20.000 si 30.000 de euro pentru un copil. Suma maxima, de 30.000 de euro, se platea deseori pentru ca familia dorea mai repede copilul, un copil perfect sanatos sau un copil cu varsta sub un an.
A fost si inca mai este o afacere uriasa, care aduce foarte multi bani celor care se ocupa cu asa ceva", a precizat presei Brian Douglas. "The Romanian Christian Humanitarian Foundation" deruleaza in Iasi proiecte de promovare a sanatatii si ajutorare a persoanelor cu dizabilitati.
"Pachete de produse"
Paginile de Internet ale fundatiilor si asociatiilor care se ocupa cu adoptiile internationale abunda de fotografii din mai multe unghiuri ale baieteilor sau fetitelor, iar fotografiile pot fi marite cu un simplu clic. Copiii romani se vand la fel ca DVD-urile ori laptopurile, uneori existand "superoferte" sau "pachete de produse".
Detaliile "tehnice" ale bebelusilor sunt livrate langa poza, unde sunt inscrise varsta lor, de pe ce continent provin si cateva informatii despre copil: daca este sanatos, vaccinat, ce prefera, daca este un copil vesel, ce vrea sa se faca atunci cand va fi mare etc.
Serviciile pentru intermediere ale fundatiilor sunt "rasplatite" cu taxe cuprinse intre 2.500 si 40.000 de dolari, in functie de dificultatea adoptiei.
Samsarii internationali nu se deranjeaza sa vada "marfa"
Fotografiile micutilor erau livrate gratis fundatiilor internationale chiar de centrele de plasament unde erau internati micutii. "Foarte multe ONG-uri din Anglia, din SUA sau alte tari europene care se ocupau de adoptii internationale aveau deschise filiale si in Romania.
In majoritatea lor se inregistrau aici doar pentru a putea actiona mai usor si pentru a atrage si fonduri europene nerambursabile. Angajau doar 1-2 oameni, de obicei un asistent social sau un avocat de pe plan local, pe care il plateau bine sa le ajute sa faca repede actele pentru adoptii si sa le inainteze organelor abilitate in vederea aprobarii.
Pentru ca aveau foarte multe relatii in ambele state, platite bine, afacerea se derula foarte usor", explica Brian Douglas.
Romania Libera, 28 aug 2006
Strainii au jucat peste trei miliarde de euro la bursa
Strainii au jucat peste trei miliarde de euro la bursa
Raportul SSIF Intercapital Invest, referitor la intrarile de capital strain la bursa, arata ca in perioada 2000 - iunie 2006, acestea au fost de 3,082 miliarde de euro. Mai mult, in perioada 2004, anul integrarii in NATO, americanii au fost nerezidentii cei mai interesati de titluri listate la bursa romaneasca, cumulind circa 25,60% din totalul achizitiilor facute de straini.
Cit s-a investit
In anul 2000, investitorii straini au investit la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) suma de 49,69 milioane de euro, iar in 2001 suma s-a dublat, ajungind la 87,88 milioane de euro. In 2002, valoarea investitiilor a scazut la 64,19 milioane de euro, pentru ca anul urmator sa depaseasca granita celor 100 de milioane de euro.
Din 2004, jucatorii straini maresc miza si joaca la bursa suma de 199,11 milioane de euro, pentru ca anul trecut aceasta sa fie de trei ori mai mare, adica de 601,12 milioane de euro. In acest an, pina in luna iunie intrarile de capital strain la bursa atinsesera valoarea de 460,63 milioane de euro.
Cei mai mari cumparatori de titluri bursiere in 2006 au fost investitorii din Austria - cu o cota de piata de 16,1%, urmati de cei din SUA - cu 14%, Olanda - cu 11,9%, Marea Britanie - cu 11,4%, Cipru - cu 8,6%, Insulele Cayman - cu 8,3%, Grecia - cu 4,9%, si Suedia - cu 4,5%.
Cine a vindut
In perioada mentionata mai sus, valoarea iesirilor de pe piata de capital a fost mult mai mica decit cea a cumpararilor de actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Astfel, in 2000 au plecat de pe bursa 19,13 milioane de euro, in 2001 suma creste la 90,71 milioane euro, in 2002 - la 51,85 milioane de euro, in 2003 - la 79,12 milioane de euro, in 2004 - la 125,40 milioane euro, in 2005 - la 472,53 milioane de euro, iar in iunie 2006 - la 380,05 milioane de euro.
Anul trecut, ponderea cumpararilor facute de nerezidenti a fost de 31,21% in total, iar ponderea vinzarilor de 21,97%.
Cotidianul, 28 aug 2006
Finzoom.ro - comert electronic romanesc cu produse financiare
A doua parte a lunii august 2006 a coincis cu lansarea in Romania a unui portal financiar pentru credite de consum; nu este singura initiativa de business de acest fel, insa este prima care aplica un model de afaceri dezvoltat in US si UK si testat cu succes in tari vecine precum Bulgaria si Turcia.
www.finzoom.ro este dezvoltat de o companie cu experienta internationala, care crede in cresterea sectorului bancar de retail si in extinderea serviciilor de internet in Romania. Toate serviciile oferite de FinZoom sunt complet gratuite pentru consumatori, se precizeaza pentru www.SMARTfinancial.ro si www.SMARTbank.ro.
Finzoom.ro este, inainte de un modul de e-commerce, un portal ce compara in detaliu toate produsele bancare de tip credit existente pe piata din Romania (credite de nevoi personale, credite pentru locuinta si credite/leasing-uri auto).
Mai mult decat atat, consumatorul poate compara produsele fara nicio obligatie, poate sa calculeze DAE (dobanda anuala efectiva) pentru propriul credit, poate sa afle exact cat va plati in fiecare luna a contractului si, concret, ce comisioane si clauze ascunde pretul final al creditului.
Cele de mai sus se pot evidentia ca principalele avantaje ale unui magazin online de credite si carduri. In special atunci cand vine vorba despre credite, romanii ajung de multe ori sa plateasca costuri mari din lipsa unei informari atente inainte de contractarea unui astfel de produs.
In ciuda educatiei bancare pe care isi propun sa o acorde SMARTfinancial.ro si SMARTbank.ro, lipseste uneori vigilenta la momentul contractarii creditului; graba si lipsa de timp pot costa mult ulterior, iar o solutie online poate sa ii permita consumatorului sa aleaga abia dupa ce s-a informat concret despre toate costurile si a analizat intr-un singur loc toate produsele din piata.
Finzoom.ro ofera posibilitatea de a cauta produse bancare intr-o baza de date online accesibila gratuit, instant, cu informatii de actualitate, verificate constant de oficialii companiei, prin relatie directa cu bancile.
Finzoom.ro ofera, evident, posibilitatea solicitarii online a unui credit, ca o etapa finala in procesul de informare; astfel, consumatorul nu este presat de timp, poate sa analizeze caracteristicile produselor bancare de acasa sau de la birou si sa aplice abia cand ia o decizie bine argumentata.
Consumatorul poate aplica gratuit si fara nici o obligatie catre banca sau bancile care ii ofera produsele financiare dorite.
SmartFinancial.ro, 28 aug 2006
Blogul care devine carte
Scriitorii prefera in ultimii ani sa-si scrie cartile pe bloguri, inainte de a le da editurilor. Cei mai multi dintre scriitorii romani care isi intretin un blog fac parte din noul val de autori tineri, printre care se numara Razvan Tupa, Florin Lazarescu, Cezar-Paul Badescu, Dragos Bucurenci, Gelu Vlasin sau Marius Ianus.
Dar nu numai tinerii publica pe bloguri, ci si scriitorii altor generatii: disidentul Paul Goma, aflat la Paris, sau scriitorul Bujor Nedelcovici tin jurnale on-line.
Conform enciclopediei on-line Merriam-Webster, "blog" este prescurtarea lui "weblog" si reprezinta "un jurnal personal on-line ce contine reflectii, comentarii si adeseori linkuri furnizate de autor". Exista doua tipuri de bloguri: cele de autor si cele ce reunesc mai multe persoane din acelasi domeniu, in cazul acesta, artistii.
Opiniile si proiectele acestora pot fi regasite pe atelier.liternet.ro, culturavura.fourhooks.com, site-ul "Suplimentului de cultura", pe hyperliteratura.reea.net sau pe www.pagini.com, al lui Sorin Adam Matei. "Jurnale" in imagini pot fi gasite pe bukresh.blogspot.com, unde artisti vizuali, printre care Vlad Nanca sau Daniel Gontz, isi posteaza fotografii.
Carti pentru "internauti"
In literatura romana, scriitorul Dragos Bucurenci a fost primul care si-a publicat initial romanul sub forma unui jurnal on-line, in perioada 14 octombrie 2003-7 ianuarie 2004. "RealK" a aparut in librarii in 2004. "Eu chiar cred ca exista un public al mediului electronic, pentru ca foarte multi dintre prietenii mei nu mai citesc ziare sau reviste decat pe internet", a spus Bucurenci.
El a creat recent un alt blog in care aduna toate articolele publicate si posteaza "la cald" textele de actualitate. "La o revista culturala, de exemplu, ar aparea mult prea tarziu, de aceea prefer sa le public pe internet", a adaugat scriitorul.
Cum se scrie un blog roman
Jurnalistul Alexandru Ulmanu urmeaza exemplul lui Bucurenci si are deocamdata un "blog roman", pe care intentioneaza sa-l publice cel mai probabil anul viitor.
"Mi-am facut mai multe bloguri, pot sa spun ca sunt unul dintre pionierii acestui tip de comunicare in Romania. M-am apucat sa scriu un roman in acest fel pentru ca mi s-a parut adecvat pentru subiect. Este un blog roman despre un tip care isi face un blog roman", a spus Ulmanu.
"E o modalitate prin care pot, foarte simplu, sa capat feedback, reactii, critici, opinii de la prieteni, cunoscuti", precizeaza Ulmanu.
Scriitorul iesean Florin Lazarescu si-a inceput jurnalul on-line in 2003. "Intai m-am gandit sa scriu acest jurnal pentru a face bascalie pe seama zecilor de jurnale asa-zis "intime", pe care le-am citit de-a lungul vremii.
Atat de "intime" incat, la lectura fiecarui paragraf, este vizibil ca persoana care a scris epateaza la fiecare fraza, citand copios din marii filosofi ai lumii", argumenteaza pe blog Lazarescu. El crede ca un scriitor are doua avantaje sa "existe" pe net: se autopromoveaza si are sansa de a intra in contact direct cu cititorii sai.
Evenimentul Zilei, 28 aug 2006
Bursele 'Constantin Brancusi' si 'George Enescu'
Plasticienii si muzicienii romani pot candida, pana la data de 15 septembrie 2006 (data postei), pentru bursele acordate de Institutul Cultural Roman la Cite Internationale Des Arts din Paris in 2007.
Cele doua burse "Constantin Brancusi", destinate artistilor plastici, se acorda pentru perioadele ianuarie - martie si iulie - septembrie 2007, iar cele doua burse "George Enescu" pentru perioadele aprilie - iunie si octombrie - decembrie 2007.
Prin acest program, lansat in 2005, ICR isi propune sa le ofere artistilor romani ocazia de a lucra intr-un mediu artistic international si sa stimuleze astfel introducerea lor in circuitul valorilor europene. Programul consta in acordarea a patru burse anual, pentru perioade de trei luni.
Bursele includ gazduirea la atelierul contractat de statul roman la Cite Internationale des Arts din Paris, suma lunara de 1300 de euro pentru cheltuielile de intretinere si materiale, 500 de euro pentru transport. Programul se adreseaza artistilor cu performante recunoscute in domeniu, indiferent de varsta, informeaza comunicatul de presa al ICR.
Dosarul pentru candidatura trebuie sa cuprinda formularul de inscriere (disponibil pe site-ul ICR, www.icr.ro), un curriculum vitae al solicitantului, un proiect de lucru, fotografii ale lucrarilor artistului (pentru artele plastice)/ o caseta sau un CD audio (pentru muzica), dosar de presa, copie dupa diploma de licenta si doua scrisori de recomandare.
Selectia va fi realizata de o comisie independenta de specialisti, personalitati recunoscute din cele doua domenii. Dosarele selectate vor fi trimise spre validare Comisiei de Admitere de la Cite Internationale des Arts. Rezultatele selectiei facute de partea romana vor fi anuntate la inceputul lunii octombrie.
HotNews.ro, 28 aug 2006
Premiile Emmy
Cel Mai Bun Actor de Drama: Kiefer Sutherland ("24")
Cea Mai Buna Comedie: "The Office"
Cel Mai Bun Reality Show: "The Amazing Race"(emisiune difuzata de postul de televiziune AXN)
Cel Mai Bun Actor de Comedie: Tony Shalhoub ("Monk")
Cea Mai Buna Actrita de Comedie: Julia Louis-Dreyfus ( "The New Adventures of Old Christine")
Cea Mai Buna Actrita de Drama: Mariska Hargitay ("Law & Order: Special Victims Unit")
Cel Mai Bun Actor In Rol Secundar intr-o Drama: Alan Alda ("The West Wing") in rolul candidatului la presedentie
Cea Mai Buna Varietate, Muzica si Comedie: "The Daily Show with Jon Stewart"
Cea mai buna actrita in rol secundar intr-un miniserial sau film: Kelly Macdonald ("The Girl in the Cafe") in rolul Ginei
Cea mai buna adaptare pentru televiziune: "The Girl in the Cafe" - productie HBO
Cel mai bun scenariu pentru un miniserial, film sau drama: Richard Curtis ("The Girl in the Cafe")
Cel mai bun actor in rol secundar intr-un serial de comedie: Jeremy Piven ("Entourage"-productie HBO) in rolul lui Ari Gold
Cel mai bun actor in rol secundar intr-un miniserial sau film: Jeremy Irons ("Elizabeth I") in rolul Contelui de Leicester
Cea mai buna regie pentru un miniserial, film sau drama: regizorul Tom Hooper ("Elizabeth I")
Cel mai bun ministerial: "Elizabeth I" - productie HBO
Cea mai buna actrita in rol principal intr-un miniserial: Helen Mirren ("Elizabeth I") in rolul lui Elizabeth I
Gala de Decernare a celor mai prestigioase premii pentru productiile de televiziune, Premiile Emmy, editia a 58-a va fi difuzata in reluare, cu subtitrare integrala in limba romana, duminica 3 septembrie, ora 16:15 la AXN.
HotNews.ro, S.B., 28 aug 2006
duminică, august 27, 2006
Aranjarea armonioasa a pieselor de mobilier
Ati simtit vreodata ca parca incaperile din locuinta ''conspira'' impotriva dvs.
pentru ca nimic nu pare sa fie aranjat asa cum va doriti? Aveti impresia ca mobila este inghesuita si ca nu exista destul spatiu pentru toate obiectele pe care vreti sa le aduceti inauntru? Usile par ca se deschid in directia gresita, facand incomoda trecerea? Sufrageria este atat de lunga incat pare un vagon de tren? Majoritatea caselor pun o gramada de probleme cand vine vorba de aranjarea mobilierului.
Nu va impacientati. Exista intotdeauna solutii pentru a rezolva aceste probleme.
1. Masuratori
Primul pas in amenajarea interioarelor este stabilirea dimensiunilor cu care se lucreaza. Cu o ruleta masurati dimensiunea camerei; daca nu aveti ruleta, incercati cu pasul (un pas mare are aproximativ 1 metru). Trebuie sa cunoasteti si dimensiunile holului, a scarilor si latimea usilor, pentru ca nu va fi tocmai placut sa nu puteti sa bagati in casa mobila nou cumparata.
2. Dimensiunile mobilierului
Obiectele sunt, intr-un fel, ca oamenii, pentru ca si ele au caracteristici fizice (inaltime, lungime, etc.), la fel ca noi. ''Populati'' incaperea cu piese de mobilier cat mai variate ca dimensiuni, forma si culoare, pentru a crea o atmosfera mai interesanta si provocatoare.
Daca va doriti un mediu in care sa va relaxati si care sa emane o atmosfera plina de serenitate, atunci alegeti mobilier cu inaltimi asemanatoare.
3. Raportul dintre obiecte
Dimensiunile pieselor de mobilier, raportate una la alta si apoi la dimensiunea camerei, trebuie sa creeze un raport armonios. Din nou, mobilierul care are dimensiuni asemanatoare ajuta la crearea unei atmosfere linistite, dar cand exista un dezechilibru, fie el si mic (un covor e mai mic si nu acopera toata podeaua sau un dulap este foarte mare, etc.), impresia generala este de nepotrivire.
4. Aranjarea obiectelor
Aranjarea obiectelor in camera presupune automat si crearea unei relatii, a unui echilibru intre ele. In ceea ce priveste modul de aranjare, le puteti grupa simetric sau asimetric.
Simetria este definita ca proprietatea unui ansamblu spatial de a fi alcatuit din elemente corespondente, lucru care duce la aparitia unui echilibru intre elementele sale - de exemplu, amplasarea unor masute de aceasi dimensiune de o parte si cealalta a unei canapele, etc.
Asimetria este exact opusul - un exemplu in acest sens ar fi crearea unui grup decorativ din lumanari de diferite dimensiuni. Simetria ajuta la crearea unei atmosfere relaxante, pe cand asimetria este folosita mai mult pentru a da o nota interesanta si miscare din punct de vedere vizual.
5. Colorati camera
Acest indemn nu se refera la zugravirea peretilor, asa cum poate parea la prima vedere, ci la modul in care ar trebui sa priviti incaperea. Ganditi-va la ea ca la un intreg si priviti-o la fel cum un pictor isi priveste panza de lucru sau o opera de arta.
Exista o gramada de trucuri vizuale de care am mai vorbit in articolele de pe acest site si care va ajuta sa creati impresia de spatiu mai larg, de profunzime. Revenind la pictori, acestia folosesc doua trucuri:
- triangulatia, care se refera la faptul ca un pictor lucreaza panza incepand din coltul stanga-jos si cele doua colturi din dreapta, toate obiectele formand un varf putin mai sus de mijlocul panzei. Aceasta tehnica atrage privirile spre scena reprezentata. Cel mai simplu exemplu de aplicare a triangulatiei in amenajarile interioare este plasarea unor masute la fiecare capat al canapelei.
- al doilea truc se refera la modul in care reusesc sa creeze senzatia de perspectiva. Picturile sunt realizate pe mai multe planuri: prim plan, mai multe planuri intermediare si punctul de perspectiva.
Daca ar fi sa analizam de exemplu un tablou care reprezinta un peisaj de munte, am vedea ca raul sau campia ar fi in prim-plan, padurea ar fi zona intermediara si muntii in perspectiva, la linia orizontului. Pentru a aplica aceasta tehnica atunci cand va amenajati incaperea, asezati-va la intrare si priviti in jur. Amplasati un scaun undeva mai aproape.
Masa de cafea (daca vorbim de amenajarea sufrageriei) ar fi planul intermediar, iar in fundal puteti amplasa o lucrare de arta.
Iata cateva sfaturi in plus de care puteti sa tineti cont cand vine vorba de amenajarea interioarelor:
- Nu grupati toate piesele de mobilier si elementele decorative intr-un colt. De exemplu, nu asezati televizorul pe o masuta, imediat langa semineu.
- Desi poate parea un exercitiu ciudat, ganditi spatiul de locuit ca un oras cu cateva artere importante si transpuneti aceasta imagine in incaperea pe care doriti sa o amenajati.
In functie de zonele pe care se va circula, lasati aproximativ 1 metru latime pentru calea principala de acces, 50-60 centimetri in fata ferestrelor, a sobei sau semineului si 40-50 cm distanta intre mobilier (de exemplu, intre masa de cafea si canapea).
- Aranjati mobila pe unghiuri si, cand intindeti covoarele, asezati-le unul peste celalat, pentru a crea senzatia de adancime.
ArtLine.ro, 23 aug 2006