Scriitorii prefera in ultimii ani sa-si scrie cartile pe bloguri, inainte de a le da editurilor. Cei mai multi dintre scriitorii romani care isi intretin un blog fac parte din noul val de autori tineri, printre care se numara Razvan Tupa, Florin Lazarescu, Cezar-Paul Badescu, Dragos Bucurenci, Gelu Vlasin sau Marius Ianus.
Dar nu numai tinerii publica pe bloguri, ci si scriitorii altor generatii: disidentul Paul Goma, aflat la Paris, sau scriitorul Bujor Nedelcovici tin jurnale on-line.
Conform enciclopediei on-line Merriam-Webster, "blog" este prescurtarea lui "weblog" si reprezinta "un jurnal personal on-line ce contine reflectii, comentarii si adeseori linkuri furnizate de autor". Exista doua tipuri de bloguri: cele de autor si cele ce reunesc mai multe persoane din acelasi domeniu, in cazul acesta, artistii.
Opiniile si proiectele acestora pot fi regasite pe atelier.liternet.ro, culturavura.fourhooks.com, site-ul "Suplimentului de cultura", pe hyperliteratura.reea.net sau pe www.pagini.com, al lui Sorin Adam Matei. "Jurnale" in imagini pot fi gasite pe bukresh.blogspot.com, unde artisti vizuali, printre care Vlad Nanca sau Daniel Gontz, isi posteaza fotografii.
Carti pentru "internauti"
In literatura romana, scriitorul Dragos Bucurenci a fost primul care si-a publicat initial romanul sub forma unui jurnal on-line, in perioada 14 octombrie 2003-7 ianuarie 2004. "RealK" a aparut in librarii in 2004. "Eu chiar cred ca exista un public al mediului electronic, pentru ca foarte multi dintre prietenii mei nu mai citesc ziare sau reviste decat pe internet", a spus Bucurenci.
El a creat recent un alt blog in care aduna toate articolele publicate si posteaza "la cald" textele de actualitate. "La o revista culturala, de exemplu, ar aparea mult prea tarziu, de aceea prefer sa le public pe internet", a adaugat scriitorul.
Cum se scrie un blog roman
Jurnalistul Alexandru Ulmanu urmeaza exemplul lui Bucurenci si are deocamdata un "blog roman", pe care intentioneaza sa-l publice cel mai probabil anul viitor.
"Mi-am facut mai multe bloguri, pot sa spun ca sunt unul dintre pionierii acestui tip de comunicare in Romania. M-am apucat sa scriu un roman in acest fel pentru ca mi s-a parut adecvat pentru subiect. Este un blog roman despre un tip care isi face un blog roman", a spus Ulmanu.
"E o modalitate prin care pot, foarte simplu, sa capat feedback, reactii, critici, opinii de la prieteni, cunoscuti", precizeaza Ulmanu.
Scriitorul iesean Florin Lazarescu si-a inceput jurnalul on-line in 2003. "Intai m-am gandit sa scriu acest jurnal pentru a face bascalie pe seama zecilor de jurnale asa-zis "intime", pe care le-am citit de-a lungul vremii.
Atat de "intime" incat, la lectura fiecarui paragraf, este vizibil ca persoana care a scris epateaza la fiecare fraza, citand copios din marii filosofi ai lumii", argumenteaza pe blog Lazarescu. El crede ca un scriitor are doua avantaje sa "existe" pe net: se autopromoveaza si are sansa de a intra in contact direct cu cititorii sai.
Evenimentul Zilei, 28 aug 2006
luni, august 28, 2006
Blogul care devine carte
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu