Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti - IPIFF 2006, primul festival de film din Romania dedicat producatorilor de film, va avea loc la Constanta, in perioada 4-10 septembrie.
IPIFF isi propune sa abordeze fenomenul cinematografic mutand accentul pe un element mai putin discutat in mod obisnuit, dar absolut esential - productia de film si oamenii angrenati in aceasta meserie.
La capitolul filme, IPIFF vine cu o sectiune competitiva (Competitia) dedicata celor mai recente productii de lungmetaj romanesti, care va include avanpremiere nationale ca Happy End (r. Radu Potcoava) si Dragoste pierduta (r. Petre Nastase), precum si cele mai de succes productii autohtone, apreciate deja in cadrul mai multor festivaluri internationale de prestigiu: Legaturi bolnavicioase (r.
Tudor Giurgiu), A fost sau n-a fost (r. Corneliu Porumboiu), Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (r. Catalin Mitulescu). Va exista, de asemenea, o sectiune competitiva de scurt-metraje, in cadrul careia spectatorii constanteni vor putea urmari numeroase productii, apartinand atat genului de fictiune (Marilena de la P7 in regia lui Cristian Nemescu, Lampa cu caciula - r.
Radu Jude, Iubire de-o noapte, r. Florin Kevorkian si altele), cat si celui documentar (Evadare din trup - Sever Frentiu, r. Laurentiu Damian sau Cate ceva despre Regina Maria, semnat Sorin Iliesiu).
De asemenea, IPIFF propune publicului si o sectiune non-competitiva, Panorama, care va prezenta productii straine recente de marca, in avanpremiera nationala - intre care Tideland, ultimul film al lui Terry Gilliam, Transylvania, cea mai recenta pelicula semnata Tony Gatlif, si The Lost City, o altfel de poveste a revolutiei cubaneze, filmata si regizata de actorul Andy Garcia.
Pe intreg parcursul festivalului vor avea loc proiectii in trei locatii: Glendale Cinema Tomis Mall, Cinema Studio si Arenele Tomis.
Deoarece IPIFF priveste fenomenul cinematografic din perspectiva producatorului, omul care sta traditional in umbra filmului, o noutate absoluta o reprezinta training-ul de productie de film, organizat pe intreaga perioada de desfasurare a festivalului cu sprijinul prestigioasei organizatii britanice New Producers Alliance, care se ocupa de 10 ani cu organizarea de programe de pregatire in
materie de productie pentru tineri cineasti. Training-ul, sustinul de Anita Lewton, membra a Comitetului Director al NPA si producatoare independenta, reprezinta un curs concis ce urmareste toate capitolele productiei de film: dezvoltare de scenarii si proiecte, trecerea de la scurt la lungmetraj, finantare, programare, vanzari, distributie.
In seara de deschidere a IPIFF, la Arenele Tomis, va fi proiectat filmul lui Catalin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, premiat la Cannes anul acesta in sectiunea Un Certain Regard cu premiul pentru Cea mai buna interpretare, acordat actritei Dorotheea Petre.
Gala de Decernare a premiilor IPIFF va avea loc in data de 10 septembrie, la Teatrul National Constanta, cu incepere de la ora 19.
Festivitatea de premiere va fi urmata de un concert al trupei franceze Nadara (interpretii coloanei sonore a filmului Transylvania) si de spectacolul Satra, sustinut de Ansamblul muzical-coregrafic Copiii Soarelui din Chisinau, care va interpreta piese din coloana sonora a filmului semnat de Emil Loteanu.
IPIFF este un eveniment organizat de Consiliul Judetean Constanta si Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania, UPFAR-ARGOA.
HotNews.ro, 30 aug 2006
joi, august 31, 2006
IPIFF la prima editie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu