Ati simtit vreodata ca parca incaperile din locuinta ''conspira'' impotriva dvs.
pentru ca nimic nu pare sa fie aranjat asa cum va doriti? Aveti impresia ca mobila este inghesuita si ca nu exista destul spatiu pentru toate obiectele pe care vreti sa le aduceti inauntru? Usile par ca se deschid in directia gresita, facand incomoda trecerea? Sufrageria este atat de lunga incat pare un vagon de tren? Majoritatea caselor pun o gramada de probleme cand vine vorba de aranjarea mobilierului.
Nu va impacientati. Exista intotdeauna solutii pentru a rezolva aceste probleme.
1. Masuratori
Primul pas in amenajarea interioarelor este stabilirea dimensiunilor cu care se lucreaza. Cu o ruleta masurati dimensiunea camerei; daca nu aveti ruleta, incercati cu pasul (un pas mare are aproximativ 1 metru). Trebuie sa cunoasteti si dimensiunile holului, a scarilor si latimea usilor, pentru ca nu va fi tocmai placut sa nu puteti sa bagati in casa mobila nou cumparata.
2. Dimensiunile mobilierului
Obiectele sunt, intr-un fel, ca oamenii, pentru ca si ele au caracteristici fizice (inaltime, lungime, etc.), la fel ca noi. ''Populati'' incaperea cu piese de mobilier cat mai variate ca dimensiuni, forma si culoare, pentru a crea o atmosfera mai interesanta si provocatoare.
Daca va doriti un mediu in care sa va relaxati si care sa emane o atmosfera plina de serenitate, atunci alegeti mobilier cu inaltimi asemanatoare.
3. Raportul dintre obiecte
Dimensiunile pieselor de mobilier, raportate una la alta si apoi la dimensiunea camerei, trebuie sa creeze un raport armonios. Din nou, mobilierul care are dimensiuni asemanatoare ajuta la crearea unei atmosfere linistite, dar cand exista un dezechilibru, fie el si mic (un covor e mai mic si nu acopera toata podeaua sau un dulap este foarte mare, etc.), impresia generala este de nepotrivire.
4. Aranjarea obiectelor
Aranjarea obiectelor in camera presupune automat si crearea unei relatii, a unui echilibru intre ele. In ceea ce priveste modul de aranjare, le puteti grupa simetric sau asimetric.
Simetria este definita ca proprietatea unui ansamblu spatial de a fi alcatuit din elemente corespondente, lucru care duce la aparitia unui echilibru intre elementele sale - de exemplu, amplasarea unor masute de aceasi dimensiune de o parte si cealalta a unei canapele, etc.
Asimetria este exact opusul - un exemplu in acest sens ar fi crearea unui grup decorativ din lumanari de diferite dimensiuni. Simetria ajuta la crearea unei atmosfere relaxante, pe cand asimetria este folosita mai mult pentru a da o nota interesanta si miscare din punct de vedere vizual.
5. Colorati camera
Acest indemn nu se refera la zugravirea peretilor, asa cum poate parea la prima vedere, ci la modul in care ar trebui sa priviti incaperea. Ganditi-va la ea ca la un intreg si priviti-o la fel cum un pictor isi priveste panza de lucru sau o opera de arta.
Exista o gramada de trucuri vizuale de care am mai vorbit in articolele de pe acest site si care va ajuta sa creati impresia de spatiu mai larg, de profunzime. Revenind la pictori, acestia folosesc doua trucuri:
- triangulatia, care se refera la faptul ca un pictor lucreaza panza incepand din coltul stanga-jos si cele doua colturi din dreapta, toate obiectele formand un varf putin mai sus de mijlocul panzei. Aceasta tehnica atrage privirile spre scena reprezentata. Cel mai simplu exemplu de aplicare a triangulatiei in amenajarile interioare este plasarea unor masute la fiecare capat al canapelei.
- al doilea truc se refera la modul in care reusesc sa creeze senzatia de perspectiva. Picturile sunt realizate pe mai multe planuri: prim plan, mai multe planuri intermediare si punctul de perspectiva.
Daca ar fi sa analizam de exemplu un tablou care reprezinta un peisaj de munte, am vedea ca raul sau campia ar fi in prim-plan, padurea ar fi zona intermediara si muntii in perspectiva, la linia orizontului. Pentru a aplica aceasta tehnica atunci cand va amenajati incaperea, asezati-va la intrare si priviti in jur. Amplasati un scaun undeva mai aproape.
Masa de cafea (daca vorbim de amenajarea sufrageriei) ar fi planul intermediar, iar in fundal puteti amplasa o lucrare de arta.
Iata cateva sfaturi in plus de care puteti sa tineti cont cand vine vorba de amenajarea interioarelor:
- Nu grupati toate piesele de mobilier si elementele decorative intr-un colt. De exemplu, nu asezati televizorul pe o masuta, imediat langa semineu.
- Desi poate parea un exercitiu ciudat, ganditi spatiul de locuit ca un oras cu cateva artere importante si transpuneti aceasta imagine in incaperea pe care doriti sa o amenajati.
In functie de zonele pe care se va circula, lasati aproximativ 1 metru latime pentru calea principala de acces, 50-60 centimetri in fata ferestrelor, a sobei sau semineului si 40-50 cm distanta intre mobilier (de exemplu, intre masa de cafea si canapea).
- Aranjati mobila pe unghiuri si, cand intindeti covoarele, asezati-le unul peste celalat, pentru a crea senzatia de adancime.
ArtLine.ro, 23 aug 2006
duminică, august 27, 2006
Aranjarea armonioasa a pieselor de mobilier
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu