joi, mai 11, 2017

Cum stai cu sanatatea?



Stiati ca bolile si afectiunile cardiovasculare sunt cea mai mare cauza a deceselor la nivel mondial? In ultimii ani, in special in tarile mai civilizate a scazut procentul de decese din astfel din cauze datorita controalelor, echipamentelor medicale mai performante si a preventiei pe care oamenii o arata cu mai multa atentie asupra sanatatii lor.
Dispozitivele medicale de astazi sunt mult peste ce era acum 10 ani de exemplu, si totusi, bolile cardiace ucid mai multi oameni decat ucide de exemplu cancerul. Din pacate, de cele mai multe ori oamenii ajung la un cardiolog cand deja au dureri / palpitatii sau alte semne care duc spre o problema cardiaca.

Un control cardiac este ieftin sau chiar gratuit, iar prin realizarea unei electrocardiograme si un diagnostic corect, te pot scapa de belele.


Electrocardiograma este o inregistrare a inimii transpusa pe o hartie ekg, arata precum poza alaturata, si se numeste complex QRS (P uneori poate lipsi, fara sa fie o problema medicala). Ekg-ul, dispozitivul medical pe care orice cardiolog il are, este un dispozitiv ce are un cablu pacient de 10 fire, cabluri ce se conecteaza la pacient prin 6 fire in zona precordiala (V1-V6) iar celelalte 4 fire sunt pt membrele inferioare si superioare.


Nu doare, nu dureaza mult, nu e invaziv, nu simtiti decat o posibila senzatie de electrozi metalici reci, datorita unui gel ekg ce iti da senzatia de rece. Este cel mai simplu si banal test pe care il poate face oricine.

In cazul in care pe semnalul ekg inregistrat pe hartia ekg ce doctorul o interpreteaza, apar diferite anomalii sau disfunctionalitati, cardiologul cu siguranta te va indruma la un eco-doppler pt a-ti verifica starea fiziologica a organului cel mai important

Bolile cele mai intalnite sunt atunci cand arterele "se infunda" (ateroscleroza), cand inima nu mai poate pompa suficient sange (cardiomiopatie ischemica) sau cand inima bate neregulat (aritmie).


Valoarea optima a unei inimi este prezentata in poza alaturata, dar tensiunea medie normala la toti ar fi la aprox 120/80.


Cum poti sa te aperi de aceste boli?

- Ei bine, in primul rand trebuie sa faci exercitii fizice regulat, minim 30 de minute pe zi.
- Renuntarea la fumat. Fumatul pe termen lung dauneaza arterelor prin care fluxul sanguin transporta substantele nocive din tutun.
- Reduceti consumul de sodiu. Nu este recomandat ca un adult sa consume mai mult de 5g de sare pe zi (aproximativ o lingurita).
- Consumati multe legume si fructe, zi de zi, acestea au un efect nemaipomenit asupra organismului.
- Faceti controale medicale regulat, controland atat functionalitatea inimii, cat si a alot organe precum rinichii care pot sa creasca tensiunea, a colesterolului ce poate afecta inima si vasele din sange, etc.

Principalele investigatii pt depistarea bolilor cardiovasculare sunt:

- testarea tensiunii arteriale, dupa cum spuneam ideal este 120/80;
- testarea nivelului de colesterol (minim odata la 2-3 ani);
- testarea glicemiei, diabetul poate avea legaturi directe cu bolile cardiace;
Daca doriti sa va tineti sub monitorizare, din confortul casei dvs, va recomandam sa achizitionati un tensiometru riester, este un tensiometru profesional, numarul 1 in lume, ce poate fi achizitionat de pe medweb.ro

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu