duminică, mai 02, 2010

Jocul de BINGO


Formatul actual al jocului Bingo de astăzi este un descendent al unui joc tip loto apărut în Italia (Lo Giuoco del Lotto d'Italia), prin anii 1530, care se mai joacă şi în prezent.

În anii 1778 jocul a fost preluat de francezi care i-au adus câteva modifcari jocului de bingo.

În anul 1929, un om de afaceri din New York (Edwin S. Lowe) , preia idea jocului, aduce câteva modificari şi denumeşte jocul Beno.

Abia în anul 1930 după o serie de modificari aduse, jocul ajunge la varianta cunoscută de noi astazi şi este denumit oficial BINGO.

Jocul Bingo cu 90 de bile este varianta de bingo care se joaca la noi în România.

Pe un carton de 3 coloane oriziontale şi 9 verticale, sunt tipărite aleatoriu 15 numere între 1 şi 90. Pe fiecare linie orizontală sunt tipărite 5 numere.

La extragerea bilelor, jucatorul trebuie să bifeze bilele extrase dacă acestea sunt prezente pe carton.

Pe cele 9 coloane verticale sunt grupate numerele în ordine, respectiv: prima coloană numerele între 1 şi 9, a doua coloană numerele între 10 şi 19, a 3-a coloană numerele între 20 şi 29 şi tot aşa..până la ultima coloană unde sunt numerele între 80 şi 90.

Variante de câştiguri la bingo cu 90 de bile:
LINIE - atunci când pe oricare linie orizontală (sus, mijloc sau jos) s-au completat toate numerele.
BINGO - când s-au completat toate numerele de pe carton, aveţi BINGO!
(Premiile se acordă o singură dată câştigătorului/câştigătorilor, pot exista mai mulţi câştigători pentru un premiu deodată ,dar nu consecutiv. De exemplu dacă premiul de linie a fost deja câştigat, nu mai poate fi câştigat de urmatorul care realizează linie.)

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu