joi, octombrie 12, 2006

Disidentul turc Orhan Pamuk a castigat Nobelul pentru literatura


Scriitorul turc Orhan Pamuk este castigatorul premiului Nobel pentru Literatura, transmite France Presse. Autorul, laureat al multor premii literare internationale, printre care si Premiul pentru Pace, decernat de asociatia editorilor germani, s-a facut remarcat aparand cauzele armenilor si kurzilor.

„In aspiratia sa de a regasi sufletul melancolic al orasului sau natal a dezvaluit un nou simbolism al infruntarii si impletirii culturilor” - astfel suna motivatia juriului.

„Un milion de armeni si 30.000 de kurzi sunt alungati de pe pamanturile lor, insa nimeni in afara de mine nu indrazneste sa o recunoasca”, declara el in februarie, anul trecut pentru un saptamanal suedez.

De asemenea, Orhan Pamuk a fost anchetat de catre justitia turca pentru „insulte la adresa natiunii”, infractiune care se pedepseste cu sase luni, pana la trei ani de puscarie.

Operele lui Pamuk au fost traduse in 35 de limbi si publicate in peste 100 de tari. La noi in tara, scriiitorul are tradusa o singura carte - „Ma numesc Rosu” - publicata anul trecut de editura Cartea Romaneasca.

Orhan Pamuk a candidat la castigarea premiului, alaturi de americanul Philip Roth, israelianul Amos Oz si sirianul Adonis (Ali Ahmed Said Esber).

Sezonul premiilor Nobel s-a deschis in urma cu o saptamana. Pana acum s-au acordat premiile pentru medicina - cercetatorilor Andrew Z. Fire si Craig C. Mello, pentru fizica, obtinut de John C. Mather si George F. Smoot, si chimie, decernat omului de stiinta Roger Kornberg.

Premiul Nobel pentru pace, cel mai prestigios si singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul celebrelor distinctii, Alfred Nobel, urmeaza sa fie anuntat in cursul zilei de vineri.

HotNews.ro, Liana Anghelescu, 12 oct 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu