joi, octombrie 12, 2006

Dupa patru zile de proteste, avocatii isi reiau activitatea


Miza grevei avocatilor: mai multi clienti si mai multi bani

Protestele avocatilor au dat nastere timp de patru zile la situatii hilare: infractorii arestati preventiv sunt eliberati fiindca avocatii refuza sa-i reprezinte, iar reprezentarea este obligatorie pentru prelungirea mandatului. In realitate, lupta dintre cele doua barouri ar putea insemna nerecunoasterea calitatii de avocati a unora, ceea ce ar aduce procese suplimentare pentru ceilalti. HotNews.ro a a cerut parerea celor doua parti aflate in conflict.

Romania are doua barouri

Cum s-a ajuns ca Romania sa aiba doua barouri? Simplu. Profitand de un cadru legislativ cu multe sincope, inginerul Pompiliu Bota si-a inregistrat legal un Barou paralel cu cel existent deja si care-l mostenea pe cel comunist, Barou care nu fusese insa inscris legal.

Sumele de bani pe care le cereau avocatii absolventilor pentru a-i lua in stagiu, sume care se invart in jurul a mii de euro, uzitarea de relatii si spagi pentru a intra in cadrul vechiului Baroul au creat o stare de puternica nemultumire in randul absolventilor fata de sistem si casta avocateasca.

Avocatii inscrisi in Baroul lui Bota au pledat nestingheriti in instante. Numai ca numarul acestora a crescut simtitor in ultimii ani, iar avocatii din celalalt Barou au inceput sa piarda clienti si inclusiv bani, lucru care nu prea le-a placut.

Pe cale de consecinta au atacat in instanta legalitatea Baroului inscris de Bota si au negat calitatea de avocati a celor inscrisi in acest Barou. De la actionarea in judecata insa au trecut mai bine de trei ani si procesul nu a fost solutionat, motiv pentru care avocatii s-au gandit ca e timpul sa forteze obtinerea unei solutii.

C. Zamfirescu: "Niciunde in lumea asta nu exista un sistem dublu al instituiei de avocat"

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Calin Zamfirescu declara ca declansarea grevei s-a facut fiindca s-a intarziat inacceptabil de mult solutionarea procesului prin care se cere instantei sa nu recunoasca Baroul infiintat de Pompiliu Bota.

"Niciunde in lumea asta nu exista un sistem dublu al profesiei de avocat. In toate tarile exista un singur ordin al avocatilor in fiecare tara. Stiti ca presedintele pretinsei Uniuni, dl Bota, a fost condamnat penal pentru evaziune fiscala?

Deci, potrivit legii avocatilor pe care dl Bota o invoca, el nu ar avea dreptul sa practice meseria de avocat fiind considerat nedemn", a mai declarat pentru HotNews.ro Calin Zamfirescu.

Bota: "Gansterii au confiscat o profesie liberala"

De cealalta parte, decanul Baroului Constitutional Roman, Pompiliu Bota declara ca activitatea structurii alternative este legala: "Democratia trebuie sa invinga. Noi avem acte in regula, dar fiindca nu practicam spaga suntem urati de gangsterii care au confiscat aceasta profesie liberala.

Noi ii ajutam pe tinerii absolventi oferindu-le posibilitatea sa profeseze fara a mai da spagi", a declarat Pompiliu Bota pentru Hotnews.

Efectele conflictului

Daca se va da o hotarare definitiva de judecata care sa ateste ca Baroul infiintat de Pompiliu Bota nu este legal, atunci toti avocatii care profeseaza in cadrul acestui Barou si-ar putea pierde calitatea de avocati.

Pe cale de consecinta avocatii din vechiul barou vor avea mai multi clienti si mai multi bani de castigat.

Se naste atunci o situatie fara precedent: ce se va intampla cu rezultatul sutelor de procese in care acestia au pledat fara drept?

In cazul in care Baroul " alternativ" va fi considerat de instanta ca fiind legal vom continua sa avem doua Barouri, doua institutii, care sa reprezinte avocatii din Romania. Lucru care nu ar fi insa in conformitate cu ceea ce se intampla in spatiul Uniunii Europene.

HotNews.ro, Dumitrina Galantonu, Ionut Baias, 12 oct 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu