miercuri, mai 31, 2006

Sorin Ovidiu Vantu a stat doi ani ascuns in spatele Realitatii TV


"Nu ma opresc aici!", spune Sorin Ovidiu Vantu, intr-un interviu pentru postul national de radio. Luat de val, Vantu spune raspicat ca "poseda" Realitatea TV de doi ani. Parintele FNI patroneaza canalul TV de stiri de la inceputul anului 2004, de pe vremea guvernului Nastase si a presedintelui Iliescu.

In ciuda zvonurilor de atunci, Vantu a iesit din umbra abia in februarie anul curent, cand incerca sa explice artificiul: in toata aceasta perioada a finantat acest canal, l-a consiliat si a detinut optiunea de a avea oricand actiunile.

In explicatia de acum, SOV recunoaste ca avea intreg controlul: "de doi ani de cand posed, sunt actionar majoritar la Realitatea [...]" - se exprima el, incercand sa justifice ca, in tot acest timp, a demonstrat ca nu se implica editorial. Timp de doi ani, SOV a detinut controlul asupra Realitatii TV printr-o firma din Cipru, Blue Link Comunicazioni.

Informatia devine relevanta in contextul in care legea audiovizualului a obligat in toata aceasta perioada la transparenta proprietarilor-persoane fizice.

In plus, capata noi dimensiuni zvonurile ca Vantu s-ar afla, de fapt, si in spatele altor afaceri media, prin intermediul unor firme-paravan din asa-numitele paradisuri fiscale, care protejeaza secretul identitatii. Vehiculate in caruselul zvonurilor au fost: Radio Total (detinut majoritar de firma Radoway Limited Cipru), cotidianul "Ziua" (firma Willowswoth ltd din Insulele Virgine).

Vezi actionariat Radio Total in Media Index
Vezi actionariat "Ziua" in Media Index

Vantu ii va lista pe Catavenci la bursa

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, proaspat detinator al pachetului majoritar de actiuni de la Catavencu, a declarat, marti, la Radio Romania Actualitati ca achizitia este "un act logic din perspectiva business" si ca nu se va opri aici.

Referitor la influenta pe care o poate exercita patronatul media in viata unei tari, SOV a exclus ca ar putea interveni in politica editoriala a trustului de presa pe care l-a definit unul viu si activ.

"Calitatea jurnalistilor care lucreaza in acest trust de presa elimina orice suspiciune de acest tip. De altfel, manipularea salariatilor, jurnalistilor de catre un patron se poate produce numai acolo unde jurnallistii sunt prosti", a replicat SOV.

El a exemplificat cazul Realitatea TV, unde de doi ani detine pachetul majoritar de actiuni si unde spune ca nu a intervenit niciodata in politica editoriala.

SOV considera ca brandul Vantu este unul foarte puternic iar in privinta problemelor sale de imagine, considera ca acestea au fost rezolvate de justitie. El a spus ca nu poate fi facuta o comparatie intre brandul Vantu si brandul Catavencu: " Eu sunt om de afaceri iar ei sunt ziaristi", a spus Vantu.

Intrebat de ce a ales sa faca afaceri, in continuare, in media, SOV a motivat ca s-a configurat aceasta oportunitate pentru ca este o piata care se dezvolta foarte rapid iar afacerile in domeniul sunt foarte profitabile.

Referitor la posibile noi achizitii pe piata media, SOV a raspuns ca deocamdata urmareste consolidarea acestui trust pe nisa, pentru a satisface cerintele tot mai ridicate ale consumatorilor dar nu a exclus posibilitatea unor noi preluari.

SOV a spus ca momentul aderarii Romaniei la UE l-a determinat sa fie extrem de activ pe piata romanessca de afaceri astfel incat sa fie un partener valabil pentru grupurile straine.

"Este normal ca in societatea romanesca sa se stuctureze si grupuri autohtone de afaceri si nu vad de ce ar trebui sa acceptam ideea ca grupurile externe de afaceri, cu toata onorabilitatea si experienta lor, ar fi superioare grupurilor autohtone".

Intrebat ce model va urma in noua afacere, Vantu a spus ca nu urmareste niciun model al predecesorilor sai ci are propriul model de afaceri care va fi profitabil si va fi cotat la bursa.

HotNews.ro, C.N.A., 30 mai 2006

marți, mai 30, 2006

Noutatile saptamanii la Polirom


1. Ion Vianu
Vasiliu, foi volante

Colectie: Fiction Ltd

Al doilea roman din ciclul Arhiva tradarii si a miniei (primul, Caietele lui Ozias, a aparut in 2004, la Editura Polirom) reia naratiunea lui Dan Naidin, canalizind-o insa spre alt personaj: Vladimir Vasiliu, director al spitalului psihiatric Rastoaca Melcilor.

Autorul continua procedeul folosit in primul roman al ciclului si, urmarind viata protagonistului, creeaza de fapt o fresca a societatii comuniste romanesti.

Pe sub masti, dincolo de numele schimbate, recunoastem astfel personaje istorice, iar intimplarile, la limita dintre dezvaluire si fictiune, ne tin treaza atentia si prin faptul ca se petrec intr-un cadru pe care il recunoastem usor in propria memorie.

Ion Vianu (n. 1934, Bucuresti) este medic psihiatru. In 1977, dupa ce a protestat impotriva abuzurilor politice ale psihiatriei in Romania, a obtinut azil politic in Elvetia. Activ, prin scrierile sale publicistice, in miscarea pentru apararea drepturilor omului. Eseist, Ion Vianu a debutat cu volumul Stil si persoana, in 1975.

In 1994 a publicat (impreuna cu Matei Calinescu) Amintiri in dialog (editia a II-a, Editura Polirom, 1998, editia a III-a, Editura Polirom, 2005). Initiaza un ciclu de romane, Arhiva tradarii si a miniei, din care a publicat la Editura Polirom, in 2004, primul roman, Caietele lui Ozias. Vasiliu, foi volante este al doilea roman din acest ciclu. In 2005 i-a aparut un alt roman, Paramnezii, la Editura Trei.

2. Mihai Zamfir
Se innopteaza. Se lasa ceata

Colectie: Fiction Ltd

Mihai Zamfir adopta tehnica epistolara pentru a "povesti" o iubire iesita din comun, pe cit de atragatoare, pe atit de surprinzatoare. Toata naratiunea se desfasoara in corespondenta dintre cei doi protagonisti, Petru Cosmovici si Isabel Nogueira, care s-au cunoscut pe vremea facultatii, iar dupa ani, au reluat legatura, exclusiv prin corespondenta.

Gradat, autorul ne introduce in aceasta atmosfera, ne face partasi la dezvoltarea unei relatii pe care n-o putem banui de altceva decit de puritate, ne transforma, cu alte cuvinte, in postasii curiosi ai acestui schimb epistolar, pe o ruta care se rupe de banalitate si ne tine permanent treaza dorinta de a afla cit mai multe despre iubirea lor.

Mihai Zamfir (n. 1940) este scriitor, istoric literar si profesor doctor la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. Dupa un stagiu de specializare in Franta (1966-1967) pe linga profesorul Pierre Guiraud, devine "doctor in litere" in iulie 1970. A functionat ca profesor la Universitatea din Lisabona (1972-1975), iar dupa 1990, ca profesor-invitat la Lisabona si Bras?lia.

Autor al sintezelor: Proza poetica romaneasca in secolul XIX (1971), Imaginea ascunsa. Structura narativa a romanului proustian (1976), Formele liricii portugheze (1985), Cealalta fata a prozei (1988), Din secolul romantic (1989), Discursul anilor '90 (1997) si multe altele.

Bibliografia sa mai cuprinde 115 studii stiintifice si aproximativ 1500 de articole, publicate in principalele reviste romanesti si in strainatate. A scris romanele: Poveste de iarna (1987), Acasa (1992) (reeditate intr-un singur volum, Polirom, 2004), Educatie tirzie (2 vol., 1998-1999) si Fetita (Polirom, 2003).

Imediat dupa revolutia din decembrie 1989, a fost Subsecretar de Stat in Ministerul Educatiei (1990-1993). Intre noiembrie 1997 si aprilie 2001, a fost Ambasadorul Romaniei la Lisabona.

3. C. Rogozanu
Agresiuni, digresiuni


Debutul in volum al unuia dintre cei mai apreciati critici tineri, C. Rogozanu, este remarcabil, la un prim nivel, prin faptul ca ofera o structura-suport foarte bine "desenata", in care cele opt parti ale lucrarii grupeaza tematic recenziile semnate de autor incepind cu anul 2000 in Romania literara, Observator cultural si Suplimentul de cultura.

O asemenea structura dinamica permite o viziune de ansamblu asupra unor aparitii editoriale ce au marcat, intr-un fel sau altul, piata culturala din Romania in ultima vreme. Si mai remarcabila este insa unitatea acestui volum, cadrul pe care autorul il creeaza pentru fiecare dintre recenziile sale constituind liantul necesar intre textele cuprinse aici.

Observatiile fine, tonul usor ironic uneori, acid alteori, pina la polemic, atentia pe care criticul o acorda detaliilor, toate acestea contribuie la o aparitie editoriala importanta care poate fi considerata si un ghid prin viata literara din ultimii ani.

Din cuprins:
Eu sint un anacronic • Gheorghe Grigurcu dixit • Revizionistul numarul unu • Sa ridem trist cu Andrei Plesu • Unora nu le place Liiceanu • Pentru cine scrie ultimul dandy? • Un fel de tribut • Critica, terapie si provocare • Poezia optzecista in stil academic • Feminism romanesc.

Revelatii si dezamagiri • Tinar avint masochist • Iasiul subteran • Prozatorul roman scrie mai ales pentru critica

Costi Rogozanu s-a nascut la 7 noiembrie 1977. A absolvit Liceul "Unirea" din Focsani, specializarea informatica. A urmat cursurile Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti. Si-a obtinut licenta in 2000 cu o lucrare despre jurnalele din literatura romana, iar in 2001 a incheiat studiile aprofundate cu o disertatie despre proza lui Tudor Arghezi.

A colaborat la revistele Litere Noua, Romania literara, Observator cultural, Suplimentul de cultura, Dilema etc. A lucrat la Evenimentul Zilei, unde a semnat editoriale timp de trei ani. In prezent este angajat in compania de publishing a trustului Media PRO. Este doctorand al Universitatii Bucuresti, obiectul studiului fiind critica literara in anii '60-'70.

Lucrarea este coordonata de profesorul Mihai Zamfir. Sustine de cinci ani seminarii de istoria literaturii romane la Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti.

O noua colectie la Editura Polirom: "Suplimentul de cultura". Primele trei volume reunesc textele publicate de Emil Brumaru, Adriana Babeti si Bobi si Bobo de la Fara Zahar in "Suplimentul de cultura", incepind cu primul numar.

4. Emil Brumaru
Dumnezeu se uita la noi cu binoclul


"Mi-am dat seama ca trebuie sa aleg neaparat ori una, ori alta… Ori viata pe hirtie, adica scrisul pina cad in bot, ori viata traita, cu fericirile si nenorocirile ei, cu amestecatura ei inevitabila, fermecatoare… Imbatrinind, vitalitatea iti scade, nu ai ce face, e-o faza obligatorie, nu are rost sa te minti.

Si atunci iti ramine scrisul, cit mai ai putere si pentru figura asta, ca te lasa balamalele si aici… si-atunci, traiesti cu adevarat, probabil, doar cind scrii, adica la maxima ta posibilitate de a te bucura, de a realiza ca existi.

Restul e un terci, un ghiveci destul de necalugaresc, cu inaltari si prabusiri neasteptate… Scriind poti ordona, traind esti la cheremul unui soi de hazard, de tavaleala prin principiile, credintele, obiceiurile sau capriciile altuia, altora… Intrebarea e una mai grava! Ce te faci cind te indragostesti, cind depinzi cu masochista placere de celalalt, cind te lasi minuit, condus, nu

mai conteaza decit ce-i vrea muschiul? Ei? N-ai imbobinat-o? Culmea este ca tocmai asta caut: «inrobirea», «adorarea», «divinizarea»!!! Nu-s ipocrit!" (Emil Brumaru)

Emil Brumaru, unul dintre cei mai importanti poeti contemporani, s-a nascut in anul 1939. Apreciat in egala masura atit de critica literara, cit si de publicul larg, reuseste sa impresioneze si cu personalitatea sa nonconformista. Are rubrici permanente in Suplimentul de cultura, Romania literara, a scris la Plai cu boi, da interviuri in revistele mondene, participa la discutii pe internet.

A debutat in 1970, cu Versuri, volum premiat de Uniunea Scriitorilor din Romania.

Alte volume publicate: Detectivul Arthur (1970), Julien Ospitalierul (1974), Cintece naive (1976), Adio, Robinson Crusoe (1978), Dulapul indragostit (1980), Ruina unui samovar (1983), Dintr-o scorbura de morcov (1998), Poeme alese 1959-1998 (2003), Fluturii din pandispan (2003), Poezii (carte la borcan, 2003), Cersetorul de cafea (2004), Infernala comedie (2005), Opera poetica (2 vol., 2003; ed.

a II-a, 3 vol., 2005). Este laureat al Premiului national de poezie "Mihai Eminescu" (2001), pentru Opera Omnia. Poemele sale au fost incluse in antologii din Romania, Germania, Franta, Anglia.

5. Adriana Babeti
Ultimul sufleu la Paris

69 de retete culinare
Cuvint inainte de Silviu Lupescu

"«Bai! Pina n-o sa se inteleaga odata ca o cultura mare nu se face din sufleuri, n-o sa iasa nimic baban in tara asta. Ma poti contra?» Evident! Am si facut-o pe loc, cu cele patru plase atirnate ca ghiulelele de miini.

Si-o mai facem o data acusica, in scris, nu inainte de a marturisi ca, dupa ce l-am improscat cu argumente ca dintr-un lansator de flacari pe amicul cel mustrator, dupa ce ne-am despartit neimpacati, am lasat sarsanalele jos, pe-un dimb inghetat si-am dumicat compulsiv doi langosi. Acasa, am scos din cuptor un sufleu de spanac cu brinza de vaci, usturoi s.a.m.d.

si ne-am uitat indelung melancolic la dinsul cum, nemincat la timp, se surpa dezumflat ca o mise en abyme a rubricii acesteia - da' ce zicem rubrica?! A insesi vietii noastre si a culturii romane azi! Daca, totusi, amicul avea dreptate cu destinul sufleului? Gustos, dar usor, fara anvergura si sat.

Nici gind! Inchipuiti-va numai cum ar fi sa mincam zi de zi, pina la apoplexie, numai fasole cu ciolan, friptane peste friptane, sarmale, tochituri si alte cele. Cu tot destinul sau ingrat, sufleul isi gaseste-un mare rost in orisice cuptor (ba chiar in frigider) si-apoi in stomac.

Fierbinte sau rece, fel de baza sau doar aperitiv, el da ghes partii gratioase, subtile, aerate, sprintare din noi." (Adriana Babeti)

Adriana Babeti preda literatura comparata la Universitatea de Vest din Timisoara. A publicat volumele: Bataliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectura (1997, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru critica si istorie literara), Dilemele Europei Centrale (1998), Arahne si pinza (2002). La Editura Polirom au mai aparut: Europa Centrala. Nevroze, dileme, utopii (1997, coord.

impreuna cu Cornel Ungureanu), Europa Centrala. Memorie, paradis, apocalipsa (1998, coord. impreuna cu Cornel Ungureanu), Dandysmul. O istorie (2004, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru critica si istorie literara, Premiul Asociatiei de Literatura Comparata si Generala din Romania). Impreuna cu Mircea Nedelciu si Mircea Mihaies a scris romanul Femeia in rosu (ed.

I, 1990 - Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru proza; ed. a II-a, 1998; ed. a III-a, Polirom, 2003). Semneaza din 2004 rubrica "Ars coquinaria" in Suplimentul de cultura.

6. Bobi si Bobo
Voi n-ati intrebat, Fara Zahar va raspunde

Cu 40 de caricaturi de Jup

"Adica eu alaturi de Eminescu, Creanga, Coelho si ceilalti pictori? Si, in fond, de ce nu? Frumos sint, nu pot sa spun ca n?am bani, ia sa ma bag oleaca prin manualele si academiile tarii. Sa vada toti vecinii. Fiind vorba despre o revista de cultura, nu m?a mai interesat decit un singur lucru: banii.

Sa fie cit mai multi si sa nu trebuiasca sa?i donez nici unui copil bolnav, batrin flamind sau alte prostii. Doar ai mei. Si sa le cer mai mult de la luna la luna. «Ce, ma, inca nu a ajuns textu'? Hi hi hi… Ia marcati dublu, ca fara mine sinteti morti.»" (Bobi)
"Cineva m?a intrebat odata. Evident, nu voi, dar cineva, intr?un interviu, m?a intrebat odata cit de culti sintem noi, de scriem la Suplimentul de cultura. Adica scriem serios sau la bascalie? E pe bune? E cultura sau e facatura? Pai toti scriitorii mi se varsa in vene. Toata desteptaciunea lumii! Toate cuvintele ma umplu.

Iar eu ma simt liber, puternic si, pe deasupra, mai viu ca oricind!... de aia scriu. Inchei cu multumirile. As multumi intii Academiei Americane de Film, e rasuflata gluma, stiu. Apoi Suplimentului pentru ca mi?a pus tastatura sub degete, la multi ani, parintilor ca mi?au dat minte, Internetului, pamintului, Dumnezeului, universului si bunului meu prieten Daniel Stefan. Sa fiti culti!" (Bobo)

Bobi (Gabriel Dumitras) s-a nascut in orasul Dorohoi, la 22 decembrie 1978. Neputind pronunta Gabi, fratiorul l-a numit Babi, asa ca pina la Bobi nu a fost decit o formalitate. A invatat, s-a jucat si a mincat batai ca orice alt copil normal. Intotdeauna volubil, a avut mari inclinatii spre filologie; tocmai de aceea tatal l-a trimis la liceul de matematica-fizica, sa-i scoata gargaunii din cap.

In clasa a noua a descoperit chitara si a inceput sa compuna tot felul de ciudatenii. Acum face parte din trupa Fara Zahar.
Bobo (Bogdan Burlacianu) s-a nascut in orasul Dorohoi, la initiativa parintilor Nelu si Maria, in plina amiaza a zilei de 1 septembrie, anul 1979. Nouasprezece ani mai tirziu termina liceul la clasa de informatica si paraseste orasul natal, dupa o existenta tipica de copil cuminte si, mai apoi, de adolescent timid.

Invata sa cinte la chitara incepind din 1997 si continuind pina in zilele noastre. In 1998 intra la Biologie - Ecologie si Protectia Mediului - la Iasi. Intre timp face parte din trupa Teatrului Studentesc "Ludic", iar in 2001 contribuie la nasterea trupei Fara Zahar. La 23 de ani s-a casatorit si s-a stabilit in Iasi.

Anul 2003 ii aduce, prin lansarea primului album Fara Zahar, un inceput de viata profesionala care il va purta, in 2004, catre Bucuresti. Totusi, nu se stinge din viata...

7. Kobo Abe
Chip strain

Traducere din limba japoneza si note de Angela Hondru
Colectie: Biblioteca Polirom

Romanul este o alegorie existentiala combinata cu un studiu psihologic de un deosebit rafinament, ce aminteste de Metamorfoza lui Kafka. Naratorul este un om de stiinta mutilat in urma unui experiment de laborator esuat. Chipul sau desfigurat il instraineaza de restul lumii, inclusiv de propria sotie.

Singura posibilitate de a iesi din izolarea pe care i-o impune conditia de infirm este crearea unei masti perfecte. Insa aceasta se dovedeste a fi mai mult decit o simpla deghizare: in spatele ei se ascunde o personalitate complet diferita, capabila de orice.
"Ca si opera lui Kafka, romanele lui Kobo Abe se caracterizeaza printr-o uluitoare forta vizionara." (Chicago Tribune)

Kobo Abe este autorul celebrului roman Femeia nisipurilor (Polirom, 2004). Romancier, prozator, dramaturg, critic literar, regizor si fotograf, Kobo Abe (1924-1993) s-a nascut la Tokyo si si-a petrecut copilaria in Mukden, Manciuria, in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial.

A debutat cu un volum de poezii in 1947, apoi a scris mai multe povestiri cu tenta kafkiana si subiecte science-fiction, incununate cu premii importante. In 1957 ii apare romanul Fiarele se intorc acasa, dar recunoasterea internationala i-o va aduce Femeia nisipurilor, care il va impune ca un scriitor inrudit cu Albert Camus si Samuel Beckett.

In 1964 publica romanul Chip strain, care incearca sa defineasca natura identitatii individuale, tema reluata si in Harta arsa (1967, Polirom, 2006). In 1974 primeste elogiile criticii pentru romanul Omul-cutie. A scris peste zece piese de teatru si a regizat citeva dintre ele, precum si piese de Harold Pinter, Eugen Ionescu si Samuel Beckett.

In anii '70 a condus un teatru experimental, Abe Studio, preocupat de tehnici novatoare ale limbajului si expresivitatii corporale.

8. Georges Simenon
Memoriile lui Maigret

Traducere de Nicolae Constantinescu
Colectie: Seria Maigret

Dupa zeci de romane care l-au avut protagonist, Maigret se asaza el insusi in fata mesei de scris. Nu pentru a dezminti spusele lui Simenon, ci pentru a ne oferi o alta perspectiva asupra propriei persoane si a vietii de politist. Pentru a confrunta, cum spune el, doua personaje, doua adevaruri.

Pe masura ce comisarul isi deapana amintirile, asistam la adolescenta si tineretea sa, la primii sai pasi in cariera si primele succese. Mai important insa, intelegem ca, dincolo de tot ce-i desparte, politistii si hotii, prostituatele si borfasii au pretutindeni ceva in comun: cel mai adesea, si unii, si altii isi fac doar meseria.

Pina acum, in Seria Maigret, au fost traduse: Prima ancheta a lui Maigret (2004), Inspectorul Cadavre (2004), Maigret si scoala crimei (2004), Cazul Louise Laboine (2004), Maigret se teme (2004), Maigret si mortul (2004), Nebunul din Bergerac (2004), Dansatoarea de la Gai-Moulin (2004), Asta-i Felicie! (2004), Maigret la New York (2005), Maigret se insala (2005), Maigret la Picratt's

(2005), Maigret si ucigasul (2005), Domnul Gallet a decedat (2005), Spinzuratul de la Saint-Pholien (2005), Cazul Saint-Fiacre (2005), Cine a ucis-o pe Cecile? (2005), Maigret si omul dublu (2006), Maigret si prietenul din copilarie (2006).

9. David A. Kideckel
Colectivism si singuratate in satele romanesti


Tara Oltului in perioada comunista si in primii ani dupa Revolutie
Traducere de Serban Vaetisi (coord.), Alina Branda, Gyula Kozak
Note de Serban Vaetisi
Colectie: Document

Volumul urmareste modul in care colectivismul si socialismul - filosofii si practici presupuse a crea o cultura de grup si un spirit comunitar - au produs efectul contrar in cadrul comunitatilor locale si al relatiilor sociale.

Lucrarea dezvaluie, astfel, in ce mod diverse politici, precum cele care privesc cotele agricole, "intovarasirile" precolectiviste sau incercarile de a stimula gospodariile sa se inscrie in colectiv, au afectat retelele sociale satesti, practicile maritale, precum si alte relatii sociale si politice.

Inceputa la mijlocul anilor '70, cercetarea ce a stat la baza lucrarii surprinde si schimbarile pe care Revolutia din 1989 le-a determinat in ceea ce priveste munca si productia, atit in industrie, cit si in agricultura, multe inca in curs de desfasurare.

Din cuprins:
Socialismul din Romania ca sistem social si cultural • Inceputurile socialismului in Tara Oltului • A munci pentru sine, a munci pentru socialism • Comunitate si vanitate: viata sociala si transformari in satul socialist • Sensuri ale vietii in satul socialist • Revolutia si anii ce au urmat

David A. Kideckel, profesor de antropologie culturala si aplicata la Central Connecticut State University din New Britain, Connecticut, doctor al University of Massachusetts, Amherst (1979), specializat in economie politica comparata. A scris indeosebi despre schimbarile sociale regionale si locale care au avut loc in Europa Centrala si de Est in epoca socialista si dupa.

Cercetarile sale actuale vizeaza o antropologie comparativa a activitatii politice, urmarind variatiile de stiluri, cauze si efecte ale protestelor politice in Europa de Est si Asia de Sud. David A.

Kideckel a fost presedinte al Society for the Anthropology of Europe, a tinut conferinte si a predat in Romania, precum si in alte tari din Europa Centrala si de Est, si a servit drept consultant pentru o serie de organizatii internationale implicate in urmarirea dezvoltarii si transformarilor din Europa Centrala si de Est.

HotNews.ro, 30 mai 2006

Infractorii cibernetici sunt vanati acum de 18 politisti din cadrul IGPR


Pornografia infantila si pirateria cu venituri de sute de mii de euro sunt prioritatile ofiterilor care se ocupa de criminalitatea informatica.

Site-uri pe care sunt postate filme sau poze infatisand copii abuzati sexual, licitatii electronice trucate prin care zeci de persoane sunt inselate cu sute de mii de euro sau piraterie informatica ce aduce venituri colosale unor grupari de crima organizata bine structurate.

Acestea sunt infractiunile de care se ocupa ofiterii de la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice din cadrul IGPR.

"Avem, pana acum, zeci de dosare de acest gen. La toate acestea se adauga si infractiunile comise de hackeri care violeaza confidentialitatea datelor si sistemelor informatice ale unor mari companii si fraudele cu carduri bancare falsificate. Suntem 18 oameni, iar media de varsta e 30 de ani.

Majoritatea cauzelor in care derulam anchete se bazeaza pe plangeri sau pe informatii obtinute de noi. Avem tehnica, avem softuri de ultima ora, dar nu suntem suficient de multi pentru a naviga toata ziua pe internet ca sa-i vanam pe cei care fac schimb de filme si muzica in retelele de cartier", ne-a declarat unul dintre politisti, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Evenimentul Zilei, 31 mai 2006

Sorin Ovidiu Vantu a achizitionat grupul Catavencu


Trustul de presa Realitatea Media, al carui actionar majoritar este omul de afaceri Sorin Vantu, a finalizat luni negocierile cu grupul de presa Catavencu pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni. Tranzactia, despre care nu au fost oferite amanunte financiare, este una dintre cele mai spectaculoase achizitii pe piata de media din Romania.

Noul grup media spera ca la sfarsitul anului 2006 sa aiba o cifra de afaceri de peste 30 de milioane de euro si sa fie unul dintre cele mai importante de pe piata de media din Romania.

"Fiecare dintre actionarii grupului Catavencu, respectiv Regent House, redactia Catavencu si Sorin Matei, si-a vandut partea sa, iar acum nu ne dorim decit sa dezvoltam cu succes noul grup", a declarat pentru HotNews Doru Buscu, redactor-sef la Academia Catavencu si director editorial la Cotidianul.

"Intre Realitatea TV si produsele majore ale grupului Catavencu, exista o puternica afinitate de public. (...) Asa incat, o viziune comuna in proiectarea continutului si distributia lui prin canale variate, reprezinta o miscare logica.

Practic, azi, piata media asista la fondarea unei largi federatii de brand-uri premium", a mai spus Buscu.

Directorul general al Realitatea Media SA, Sorin Enache, a declarat ca "sinergiile de business si viteza de dezvoltare vor permite, probabil, cea mai spectaculoasa crestere in urmatorii 2-3 ani".

"Dupa o dinamica accentuata in ultimii cinci ani, grupul Catavencu a atins un nivel al expansiunii care cere resurse suplimentare. Si fiindca in prezent piata media este dominata de grupuri integrate, optiunea Realitatea este fireasca in atingerea obiectivelor noastre de business: forta si masa critica", a spus la rindul sau Sorin Vulpe, directorul general al grupului Catavencu.

Structura noului grup va cuprinde, pe langa diviziile de print si TV, o
noua unitate de continut, New Media, care isi propune sa ofere continut online in timp real.

"Aceasta preluare este aproape fireasca, avand in vedere specificul produselor noastre, nisa calitativa, premium, a consumatorilor de media. Piata din Romania se va maturiza rapid si segmentarea calitativa va genera cerere specifica de continut", a declarat Sergiu Toader, project manager la Realitatea TV .

Politicile editoriale vor fi specifice fiecarei unitati de continut si vor
continua directiile deja existente. Promovarea produselor, insa, se va baza pe strategii comune si pe pachetele speciale de vanzari.

Realitatea Media SA detine posturile de televiziune "Realitatea si The Money Channel

Grupul de presa Catavencu editeaza in prezent publicatiile Academia Catavencu, Cotidianul, Aventuri la Pescuit, Bucataria pentru toti, Superbebe, reteaua B-24-FUN, Idei in dialog, Investitii si profit, Le Monde Diplomatique si detine reteaua radio Guerrilla.

HotNews.ro, 29 mai 2006

Logan musca iar din asfaltul nemtesc


"La startul sau in Germania, Dacia Logan n-a starnit euforie, ci mai degraba scepticism" spune saptamanalul german Focus, la rubrica sa Auto. Ieftin si simplu ca design, catalogheaza nemtii produsul romanesc al concernului Nissan-Renault. "Ce poate oferi o masina de 7.200 de Euro"? s-au intrebat unii, la lansare.

Intre timp insa, toti mai multi clienti din Germania opteaza pentru preturi mici si Loganul a intrat din nou pe pista.

Renault Germania a ridicat recent prognoza pentru 2006, de la 4000, la 6000 de automobile vandute si se asteapta -prin lansarea de anul viitor a variantei Combi- la inca o crestere substantiala in 2007.

Specialistii se refera, uneori cu autoironie, la "Dragostea la a doua muscatura", data fiind "marca Dracula", care pare a nu se dezlipi de Romania, tara de producere a Loganului.

Alti specialisti evoca "Estalgia", o nostalgie a cumparatorului german din fostul DDR, care ar fi in stare sa reinvie si Trabantul-lui-de-toate-zilele, daca acesta ar mai fi tehnic competitiv si vandabil pe piata auto.

Cumparatori mai pragmatici, din Germania, spun insa ca "nu vor sau nu pot" plati mai mult de cateva mii pe o masina noua, si atunci ieftinul Logan sta in fata.

Lansarea Logan-ului in Germania a fost bruiata de testul din 2005, al Automobil Clubului German ADAC: Dacia Logan nu a trecut testul "elanului" -care presupune evitarea unui obstacol aparut brusc in fata unui autovehicol- si s-a rasturnat la o viteza de 65 km/h. Astfel
a explodat anul trecut, in randul cumparatorilor, "bomba nesigurantei" masinii, si, dupa cum relateaza Reinhardt Zirpel, seful departamentului comunicare de la Renault, "vanzarile s-au injumatatit".

Dupa cum s-ar fi dovedit ulterior, rasturnarea Loganului ar fost datorata rotilor uzate, fapt care ar fi fost mentionat si de Clubul Automobilistic german care monitorizeza astfel de testari. Si mediatizarea de atunci a testarii ar fi fost influentata in sens negativ de "o comunicare insuficienta intre tehnicieni si redactorii din sfera relatiilor publice", dupa cum
mentioneaza Martin Vogt (Focus nr. 21/22.05.06), repectiv Michael Ramstetter, redactorul-sef al revistei auto "Motorwelt".

Trecand Testul Elanului (test VDA de schimbare a directiei de deplasare dupa norma ISO 3888-2) si situandu-se -cu 3 din 5 stele si 19 puncte la testul de coliziune / crash-testul Euro NCAP- mai bine ca alte marci internationale, Loganul nu apare ca un bolid super-sportiv, insa ca un autovehicol "sigur si surprinzator de confortabil, cu o constructie solida si, prin motorul sau Diesel de 68 PS, satisfacand cerintele de deplasare zilnica".

Acestor bile albe li se adauga, in opinia analistului automobilistic al Focus, consumul redus de combustibil si scaderea moderata a valorii in sine a automobilului, fapt care il face competitiv si chiar uneori superior, variantelor asemanatoare, "populare", de automobile germane.

E o reviziune de opinie a specialistilor ADAC intarziata, dar binevenita, pe principiul ca, in restabilirea dreptatii, "e mai bine mai tarziu, decat niciodata".

HotNews.ro, Dani Rockhoff, Germania, 29 mai 2006

Schumacher spune ca e nevinovat


Michael Schumacher si-a cerut scuze, duminica, dupa cursa de la Monte Carlo, in fata tuturor celor care cred despre el ca a oprit masina special in calificari, pentru a-l incurca pe Fernando Alonso. Schumi spune ca are constiinta curata si ca gestul de a opri masina pe traseu nu a fost intentionat.

"Oricine crede ca am vrut sa ii ruinez deliberat turul lui Alonso din calificari se inseala", a declarat Schumacher pentru RTL. "Iar pentru cei care cred asta le spun ca imi pare rau ca s-a intamplat asa".

"Dar nu am oprit motorul cu intentie, pentru ca habar nu aveam unde era Alonso in acel moment. Nu aveam contact radio si nu stiam cine se mai afla pe traseu".

Schumacher a oprit masina sambata pa trasa ideala a pistei de la Monaco, in acul de par, in ultimul tur al calificarilor. In acel moment avea cel mai bun timp, iar Alonso, aflat in spate, nu a putut trece de Schumi cu viteza, in tentativa sa de a-i fura pole position-ul.

Schumacher a terminat pe locul 1, dar sambata seara stewarzii au decis sa il retrogradeze pe ultimul loc al grilei de start, considerand gestul pilotului german ca fiind deliberat.

"Sunt obisnuit cu criticile. La mijloc se afla multe prejudecati, insa nu a fost nimeni cu mine in masina ca sa stie ce s-a intamplat. Sunt judecat de dinafara. Nu am elaborat nimic, iar acest lucru nu este treaba nimanui".

"Cei care au deschis gura si au vorbit contra mea sunt prea gaini, prea lasi ca sa vina sa vorbeasca acum cu mine fata in fata. Oamenii rezonabili au venit la mine si am vorbit despre acest episod".

Onlinesport.ro, 29 mai 2006

Sunt 115 focare confirmate de gripa aviara


Locuitorii din sectorul 5 al Capitalei au primit permisiunea, luni dimineata, de a iesi din perimetrul focarului. Activitatile zilnice vor fi reluare, iar primariile au inceput sa elibereze adeverinte de carantina persoanelor care nu s-au prezenta la locurile de munca. In schimb, testele preliminare efectuate la pasari provenite din sectorul 1 al Capitalei au iesit pozitive.

O gaina a fost gasita gasita moarta pe strada Lonea, din cartierul Straulesti, sectorul 1 al Capitalei. Aproximativ o suta de gospodarii din aceasta zona vor fi izolate. Autoritatile sustin ca nu este exclus sa apara noi suspiciuni de gripa aviara in Capitala.

La Palatul Victoria, Comandamentul de lupta impotriva gripei aviare s-a intalnit din nou pentru a discuta situatia existenta si masurile care se impun. Dupa incheierea sedintei, purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a declarat: " Primul-ministru a solicitat inasprirea amenzilor si a sanctiunilor pentru fermele care nu respecta conditiile de biosecuritate.

Aceasta decizie a fost luata dupa ce s-a constatat ca din 162 de ferme controlate in 15 judete au fost identificate diverse deficiente si nerespectarea conditiilor de biosecuritate la 51 de ferme.

Primul-ministru a cerut presedintelui Autoritatii Sanitar-Veterinare sa nu faca nici un fel de concesii in timpul controalelor, pentru ca orice concesie care este facuta unei ferme care nu respecta conditiile de biosecuritate se intoarce impotriva tuturor cetatenilor. Toate fermele trebuie sa respecte cu strictete conditiile de biosecuritate.

De asemenea, primul-ministru a solicitat conducerii Autoritatii Sanitar-Veterinare sa continue sa mearga in teritoriu in controale si sa verifice nu numai activitatea fermelor, ci si modul in care s-au desfasurat pana acum controalele efectuate pe plan local de directiile sanitar-veterinare judetene.

Toate regulile din sectorul avicol trebuie sa fie respectate cu strictete, iar acest lucru este in interesul cetatenilor. Urmeaza, de asemenea, sa aiba loc controale ale Autoritatii Sanitar-Veterinare (ASV) si ale Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor in unitatile de procesare si in depozitele frigorifice, unde se aduc produse avicole din import, vrac, si unde sunt ambalate.

Scopul este sa ne asiguram ca procesul de ambalare a acestor produse respecta conditiile de igiena si conditiile sanitar-veterinare. In conformitate cu o masura decisa de Comandamentul pentru combaterea gripei aviare, ASV a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta prin care introduce conditii stricte pentru comercializarea pasarilor si a produselor avicole de catre persoanele fizice.

Pana acum, persoanele fizice puteau sa faca aceasta activitate pe baza unei declaratii depuse la primarie. Dupa adoptarea acestei ordonante de urgenta, care urmeaza sa aiba loc in sedinta de guvern de miercuri, persoanele fizice care vor sa aiba o astfel de activitate va trebui sa aiba autorizatie sanitar-veterinara, inainte de inceperea activitatii.

In ceea ce priveste sanatatea umana, pana la aceasta ora nu s-a inregistrat nici un caz nou de suspiciune la om. Este un lucru foarte bun, pentru ca prioritatea tuturor actiunilor autoritatilor este sa se asigure sanatatea cetatenilor. Chiar si masurile care se iau in focar au rolul de a preveni aparitia imbolnavirii la om.

Ministerul Sanatatii continua actiunile de informare si supravegherea medicala a personalului si a cetatenilor din zonele de focar. Ministerul Sanatatii urmeaza sa definitiveze cu expertii OMS planul de actiuni care urmeaza sa fie pus in aplicare de acum incolo", a adaugat Oana Marinescu.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu, a declarat ca in prezent sunt active 115 focare, cu patru mai mult decat duminica. Cele mai noi aparute sunt in judetele Iasi, Arges si Gorj.

"Modul de evidenta a focarelor de gripa aviara se face in acest fel: se aduna, se cumuleaza focarele, adica locurile de confirmare a virusului, cu locurile de suspiciune.

Facem acest lucru pentru ca incepand de astazi exista baza legislativa pentru ca actiunea in zonele cu gripa aviara sa se desfasoare mai rapid, de la nivelul de suspiciune pe testul PCR, adica acest test de fiabilitate maxima, de peste 99%. Prin urmare, daca ieri aveam un numar de confirmari plus suspiciuni de 111, astazi avem un numar global de focare de 115.

Diferenta este de patru si provine din judetul Iasi, comuna Belcesti, din Gorj, cu doua localitati - Dragutesti si Ticleni -, si din satul Valea Frasinului, Rucar, judetul Arges. Din aceste 115 focare de gripa aviara deja s-a intervenit cu actiunea de euthanasiere a pasarilor, cu actiunea de incinerare si cu prima dezinfectie.

In celelalte patru localitati nou aparute ieri seara, se face interventia in cursul zilei de astazi. Ne bucura faptul ca intrarile, adica suspiciunile noi sunt in continuare scazute si speram sa fie din ce in ce mai scazute in zilele urmatoare", a adaugat purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii.

HotNews.ro, D.M., 29 mai 2006

Elena Basescu: „E mai greu in politica decat in moda“


Fata cea mica a presedintelui Romaniei, Elena Basescu, a urcat pentru prima data ca manechin, pe podium, vineri seara, la Festivalul de Moda de la Iasi.

Fiica cea mica a presedintelui a urcat pentru prima data pe scena, ca manechin, la "Romanian Fashion Week" defiland in tinute Razvan Ciobanu.

Ea a fost vedeta colectiei "Follow my ruin" a lui Razvan Ciobanu si a prezentat doua dintre cele 15 creatii ale acestuia, ultima in incheierea primei seri a "Romanian Fashion Week".

Elena si-a facut aparitia pe scena de la Polivalenta, intr-o rochie simpla, lunga, de culoare rosie. Fiica lui Traian Basescu s-a lasat ajutata la machiaj de o alta vedeta a festivalului, Andreea Raicu. Cu toate ca nu a lasat aceasta impresie, avand o defilare fara greseala, Elena a marturisit la coborarea de pe podium ca "tot mai greu e in politica decat in moda".

Bruneta a mai precizat ca pasiunea sa legata de moda este sustinuta din umbra de nimeni alta decat mama sa, Maria Basescu. Elena a dorit sa participe la prezentarea de la Iasi fara a fi platita, includerea ei in spectacolul lui Razvan Ciobanu fiind un gest de prietenie fata de designer.

"Este o femeie prea eleganta ca sa o poti plati sa-ti deschida o prezentare", a declarat Razvan Ciobanu. Elena a fost insotita de doi SPP-isti si s-a deplasat la Iasi cu automobilul.

Absente de ultima ora

Andreea Raicu s-a aflat si ea intr-o postura inedita. Vedeta a participat la Festivalul de Moda de la Iasi, pentru prima data, ca designer, lansand oficial, linia "Irina Schrotter-Andreea Raicu".

Cele doua au decis sa devina partenere in designul vestimentar dupa o colaborare care dureaza de mai bine de sase ani. O alta vedeta de televiziune care ar fi trebuit sa urce pe scena festivalului iesean, in calitate de prezentatoare de aceasta data, a fost Jojo.

Blonda de la "Divertis" nu s-a mai prezentat insa si a fost inlocuita in ultima clipa de ieseanca Irina Pacurariu, care a facut pereche cu Daniel Buzdugan.

La evenimentul de moda au participat in jur de 300 de manechine de la 14 agentii si 12 stilisti L'Oreal. Bugetul a depasit 100.000 de euro.

Averea, 29 mai 2006

luni, mai 29, 2006

El e monstrul de la Eurovision!


Lordi, trupa finlandeza care a castigat finala Eurovision cu piesa "Hard Rock Hallelujah", are 5 membri. De cand s-a infiintat, nimeni nu le-a vazut fetele adevarate, ei aparand tot timpul mascati.

In editia de luni, 22 mai, ziarul german "Bild" a publicat insa prima fotografie cu liderul grupului, Tomi Putaansuu, insotita de titlul "Monstrii Marelui Premiu. Toata Germania vorbeste despre cei mai urati castigatori din toate timpurile".

"Mi s-a spus ca nu voi apuca 60 de ani". Asa isi justifica Tomi Putaansuu, adica Mr. Lordi, viata si placerile pe care le are. Conform cotidianului "Bild", cel care conduce trupa de "monstri" ce a speriat Eurovisionul din acest an fumeaza, bea whisky si degusta nonsalant burgeri, fripturi si ciocolata...

Tomi pare normal si are o prietena chiar draguta

Tomi, nascut la 15 februarie 1974, a fost student la Academia de Film. Acum locuieste in Helsinki, capitala Finlandei, impreuna cu iubita lui Johanna si cu doi buldogi. Din copilarie a devenit fanul legendarei trupe Kiss, iar in 1996, in Rovaniemi, a infiintat trupa Lordi, cu care a inregistrat patru albume.

El s-a autointitulat Mr. Lordi, intrand pe scena in "pielea" unei creaturi infricosatoare, de tip Predator. S-a inconjurat cu alte patru ajutoare de nadejde: Kita - extraterestrul, Awa - fantoma, Ox - zombie si Amen - mumia. Cu costume si masti desprinse din cele mai rele cosmaruri...

Mai bine de 14 ani, adevaratele chipuri ale celor cinci membri au ramas necunoscute publicului. In martie 2006, cand un ziar finlandez a iesit pe piata cu o fotografie in care fata "civila" a lui Tomi se zarea partial, acesta a reactionat violent, acuzand publicatia ca ii afecteaza imaginea.

Acum, dupa triumful si controversele de la Eurovision, Lordi sunt "pe val", desi, dupa cum declara Tomi dupa finala, "multi finlandezi s-au inecat cu cerealele la micul dejun cand au vazut ce "fata" a tarii lor a fost aratata lumii intregi prin noi".

Inainte de concurs, multi au protestat, cerand chiar parlamentului si presedintelui Finlandei, Tarya Halonen, sa intervina pentru interzicerea participarii trupei la Atena. "Multi ar fi dorit sa trimita un artist plicticos, dar "cuminte". Majoritatea prefera sa fim cunoscuti drept "tara lui Mos Craciun", decat ca aceea a unei trupe de monstri ciudati", spune Tomi.

Desi triumfator si cu o telegrama de felicitare din partea presedintelui Halonen, Tomi nu e mai optimist: "Cred ca nici in 10 ani nu vom mai semna un contract cu o casa de discuri de la noi".

Surpriza: fantoma Awa e femeie!

In editia de marti, 23 mai, "Bild" a publicat poza unui alt membru al trupei Lordi. Si... surpriza: sub masca terifianta a fantomei Awa, care canta la clape, se ascunde o blonda delicata, de 27 de ani, pe nume Leena Peisa.

Alte doua personaje infricosatoare din Lordi, chitaristul Amen si bateristul Kita sunt, sub "pielea" mastilor, Jussi Sydanmaa si Sampsa Astala. Doar despre identitatea basistului Ox nu se stie nimic.

Idolii & inspiratia lui Tomi = trupa Kiss

Trupa americana Kiss, care l-a inspirat pe Tomi sa formeze grupul Lordi, a lua fiinta in 1973 si a socat prin fetele pictate, costumele horror, show-urile cu mult sange si chiar "decapitari" live, evident trucate .

In 1977 a fost votata cea mai populara trupa din SUA, unde a vandut aproape 20 de milioane de albume, dar adevaratele figuri ale celor patru membri ai grupului au fost descoperite abia in 1983.

Libertatea, 29 mai 2006

Romania va deveni actionar la Banca Europeana de Investitii


Dupa ce Romania va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, in aceeasi zi, la 1 ianuarie 2007, Romania va deveni si actionar la Banca Europeana de Investitii, si va participa la luarea deciziilor asupra proiectelor pe care le finantam, a declarat luni, Philippe Maystadt, presedintele BEI, la finalul intrevederii cu premierul roman Tariceanu.

In perioada 1991-2006, banca a alocat Romaniei 4,3 miliarde de euro, pentru peste 40 de proiecte publice de investitii destinate dezvoltarii infrastructurii si serviciilor publice.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat luni ca Romania va incheia un acord de parteneriat pe termen lung cu Banca Europeana pentru Investitii (BEI), destinat sustinerii procesului de cofinantare a proiectelor publice.

"Un astfel de acord ar putea ajuta procesului de asigurare a co-finantarii pentru numeroase proiecte de dezvoltare a infrastructurii publice in Romania, prin adaugarea la resursele interne bugetare si la cele provenite din fonduri europene, astfel incat capacitatea de absorbtie a acestor fonduri sa creasca in viitorii ani", a declarat premierul Tariceanu.

Philippe Maystadt, Presedintele Bancii Europene de Investitii, a sustinut ca experienta institutiei pe care o conduce arata ca cel mai eficient mod de folosire a fondurilor structurale este in combinatie cu finantari de la institutii financiare.

"Impreuna cu fondurile structurale provenind din bugetul EU, experienta noastra ne demonstreaza ca cea mai eficienta combinatie este cea dintre fondurile UE si imprumuturi din partea BEI", a declarat Philippe Maystadt.

Presedintele BEI a subliniat ca proiectele de infrastructura sunt prioritatea numarul unu a bancii pentru investitiile sale in Romania.

"Este foarte important ca Romania sa continue sa investeasca in dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de toate tipurile, si noi suntem bucurosi sa putem participa la finantarea proiectelor care sunt realizate in folosul cetatenilor", a spus Philippe Maystadt.

De asemenea, presedintele BEI a declarat ca BEI va investi in mod prioritar in Romania si in proiectele de imbunatatire a calitatii mediului, proiectele in domeniul sanatatii si al educatiei, al cercetarii si dezvoltarii.

Primul-ministru roman a subliniat ca domeniile prioritare de investitie ale Bancii in Romania raspund prioritatilor strategice incluse in Planul National de Dezvoltare: protectia mediului, transporturi, energie electrica si gaze, irigatii telecomunicatii.

Tariceanu a precizat ca in perioada 1991 - 2006, BEI a alocat Romaniei 4,3 miliarde de euro, pentru peste 40 de proiecte publice de investitii destinate dezvoltarii infrastructurii si serviciilor publice.

In anul 2005, valoarea contractelor de finantare a fost de aproape un miliard de euro, sumele fiind destinate sectoarelor transporturi, sanatate si infrastructura urbana in orasele mici si mijlocii.

Autoritatile romane au anuntat ca vor continua colaborarea cu BEI si BERD. Tariceanu a mai precizat ca la sfarsitul anului 2004, valoarea contractelor de finantare incheiate cu Banca Europeana de Investitii coborase sub 100 de milioane de euro, pentru ca erau preferate finantari de la banci comerciale, generand costuri financiare mai ridicate.

Presedintele BEI a subliniat ca institutia pe care o conduce va fi bucuroasa sa salute Romania ca nou actionar al bancii, dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana.

"BEI are o relatie bine fundamentata cu Romania pe care doreste sa o dezvolte in continuare, mai ales dupa ce Romania va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. In aceeasi zi, la 1 ianuarie 2007, Romania va deveni si actionar la Banca Europeana de Investitii, si va participa la luarea deciziilor asupra proiectelor pe care le finantam", a concluzionat Philippe Maystadt.

HotNews.ro, A.V., 29 mai 2006

Afacerile lui Vantu de la A la Z


La 6 ani de la prabusirea FNI, controversatul miliardar continua sa faca avere in Romania, prin diverse firme-paravan.

Sorin Ovidiu Vintu, afaceristul de al carui nume este legat cel mai mare scandal financiar din istoria postdecembrista a Romaniei, era considerat in 2000, anul prabusirii Fondului National de Investitii (FNI), cel mai bogat om din Romania.

Anchetat de procurori si politisti pentru prabusirea FNI, a Fondului National de Acumulare (FNA), pentru devalizarea Bancii Romane de Scont si a Bancii de Investitii si Dezvoltare, Vintu declara precaut, in 2003, ca nu mai face afaceri in Romania. "De circa un an si jumatate, eu nu mai fac nicio afacere in Romania", afima intr-un interviu la "Marius Tuca Show".

Doar o jumatate de adevar si o chestiune de nuanta. Doua sunt motivele pentru care a preferat ca numele sau sa nu mai fie lipit de zona de business din Romania. Unu - in 2002, Parchetul General a inceput sa instituie sechestru pe bunurile personale sau pe companiile detinute de Vintu. Doi - credibilitatea, care in lumea afacerilor reprezinta totul, ii era serios zdruncinata.

Vintu a ales sa-si deruleze interesele prin paravane si interpusi. Treptat, in locul lui sau al societatilor sale au inceput sa apara firme off-shore, cu rezidenta in paradisuri fiscale, care nu permit aflarea numelui proprietarului real al companiei. "Am vandut firmele unde aveam actiuni. Companiile care mai functioneaza acum le-am vandut.

Cele pe care le-am inchis le-am inchis pentru ca nu le-a cumparat nimeni", sustine afaceristul.

Scos de sub urmarire penala de Parchetul General in cazul FNI, la sfarsitul anului 2004, si cu sechestrul de pe bunuri ridicat, Vintu a mai asteptat un an, pana in ianuarie 2006, pentru a recunoaste ca face din nou bani in tara natala.

Anuntul ca detine postul Realitatea TV nu a luat pe nimeni prin surprindere, in conditiile in care EVZ a dezvaluit itele care duceau la SOV. Ramas cu un singur dosar penal, in care faptele se vor prescrie in cateva luni, Vintu indrazneste sa spuna ca va anunta ca face si alte afaceri de anvergura "cand acest lucru va fi de interes pentru opinia publica din Romania".

Ramasitele actuale ale imperiului financiar

Un paienjenis de zeci de firme reprezenta, in perioada scandalurilor financiare in care a fost implicat numele lui Sorin Ovidiu Vintu, in 2000-2001, o parte din averea sa spectaculoasa, pe care unii o considerau cea mai mare din Romania acelei vremi.

"Am avut peste 700 de firme", sustine acum afaceristul. Cert este ca, in momentul in care Angelica Vintu a intentat divort de sotul sau, aceasta a depus la Judecatoria Sectorului 1 o lista cu mai multe bunuri comune ale familiei, printre care se regaseau si 25 de societati comerciale.

Potrivit Registrului Comertului, in momentul de fata, SOV mai apare ca actionar persoana fizica in 20 de firme, insa o parte din acestea sunt in faliment, dizolvate, radiate, lichidate sau inchise.

Articol integral Evenimentul Zilei

Evenimentul Zilei, 29 mai 2006

Mutu: "Va dau pe toti afara!"


Vedeta echipei nationale de fotbal este in conflict cu antrenorul Victor Piturca, pe care l-a injurat si l-a amenintat, motiv pentru care a fost exclus din lot si amendat!

Balamuc in toata regula la echipa nationala de fotbal a Romaniei! Turneul american al tricolorilor s-a incheiat cu un scandal fara precedent in ultimii ani la prima reprezentativa: atacantul Adrian Mutu, liderul si vedeta echipei, s-a certat ca la usa cortului cu selectionerul Victor Piturca si a fost exclus din lot pentru amicalul cu Columbia, terminat la egalitate, scor 0-0, sambata la amiaza (n.r. - sambata noapte in Romania).

Martori oculari sustin ca atacantul de la Juventus Torino, venit fara nicio tragere de inima la lot, l-ar fi injurat pe Victor Piturca, iar Stefan Iovan, secundul nationalei, afirma ca Mutu i-ar fi amenintat astfel: "Va dau pe toti afara de la echipa nationala!".

Scandalul mocnea de la meciul de debut al turneului, mai precis de la jocul cu Uruguay, programat la Los Angeles si terminat cu o infrangere usturatoare pentru tricolori: 0-2.

Titular in acea partida, Adi Mutu a bifat toate cele 90 de minute, dar n-a ajutat cu nimic echipa, preferand sa iasa in evidenta in fata romanilor din SUA prin actiuni personale, sortite esecului. Suturile sale fara tinta si driblingurile inutile l-au scos din sarite pe Victor Piturca. Infuriat, selectionerul i-a reprosat lipsa de implicare in jocul colectiv al tricolorilor.

"Da drumul la minge!"

A urmat meciul cu Irlanda de Nord. Mutu stia ca Piturca este nemultumit de randamentul sau. In timpul partidei cu britanicii s-au rupt puntile dintre antrenor si jucator. Intrat dupa pauza, in locul lui Daniel Niculae, Mutu a jucat iarasi sub orice critica. Prin minutul 80, Piturca i-a strigat de pe margine lui Adi: "Da drumul la minge!". Mutu nici nu l-a bagat in seama pe selectioner.

Piti ar fi scuipat in directia lui!

Manios pe atitudinea elevului sau, Piturca s-a ridicat de pe banca si a inceput sa tipe: "Da drumul la minge, cand iti zic!". Abia atunci, Mutu si-a intors privirea catre banca de rezerve. "Ce te ridici, ma, de pe banca la mine? Taci in p...a mea! Stai jos si vezi-ti de treaba ta!", ar fi replicat starul din Serie A.

In acel moment, "Satana" parca si-a pierdut mintile, lucru confirmat de cei care au stat in preajma bancii de rezerve a tricolorilor. Prima reactie a lui Piti a fost sa scuipe in directia lui Mutu, dupa care s-a intors catre secundul Stefan Iovan, caruia i-a trasat urmatoarea directiva: "Scoate-l pe asta din teren!".

Cum nu mai era permisa nicio modificare in echipa, Mutu a terminat meciul in teren.

Seara, la hotel, Piturca l-a trimis pe acelasi Iovan in camera la Mutu, cu misiunea de a-l informa pe jucator ca nu face parte din lot pentru meciul cu Columbia.

Evenimentul Zilei, Daniel Contescu, 29 mai 2006

Numarul victimelor cutremurului din insula indoneziana Java depaseste 4 600


Echipele de interventie si voluntarii fac eforturi uriase, duminica, sa scoata de sub ruine eventualii supravietuitori al devastatorului cutremur de sambata din insula Java, cea mai populata din Indonezia. Ultimul bilant al victimelor indica peste 4 600 de morti si peste 20 000 de raniti.

Supravietuitorii revin, incet, incet, la caselele lor din care au mai ramas doar ruine. Dezastrul se intinde pe sute de kilometri patrati iar cel mai greu lovit este orasul Bantul, din sudul insulei, distrus in proportie de 80 la suta.

Pe aeroportul din Yogyakarta, inchis traficului civil din cauza prabusirii unui terminal, sosesc in continuu ajutoare din toata lumea.

Un cutremur de 6,2 pe scara Richter s-a produs, sambata, la ora locala 5.54 (23.54 GMT), in regiunea indoneziana Yogyakarta, din insula Java. Epicentrul a fost localizat la 37,6 kilometri sud de orasul Yogyakarta.

Numeroase cladiri s-au prabusit.

Initial, existau temeri cu privirea la producerea unui tsunami, dar alerta a fost ridicata.

Nu exista deocamdata informatii potrivit carora printre victime s-ar afla cetateni romani.

HotNews.ro, C.N.A., 29 mai 2006

duminică, mai 28, 2006

Ce fel de viitor pentru tehnologia 3G ?


Putine tehnologii au adus mai multa dezamagire decit telefonul mobil de generatie a treia - 3G. Respinse adesea de consumatori ca fiind prea scumpe, greu de manevrat si cu o durata scurta a bateriei, aceste telefoane ultra-adaptabile nu reusesc sa prinda de mai bine de trei ani. Sunt semnale, totusi, ca extinderea si accesibilitatea tehnologiei 3G ar urma sa inceapa in scurt timp.

Date fiind capacitatile tehnologiei 3G este greu de inteles de ce succesul sau a fost atat de greoi. Presupunand ca exista un serviciu de furnizare a tehnologiei 3G si ca aceasta functioneaza fara probleme, rezulta ca detinatorul unui aparat 3G poarta - in propriul buzunar - o conexiune in banda larga la internet.

Iar asta ii permite utilizatorului 3G sa-si foloseasca telefonul pentru a descarca muzica, sa se uite la televizor sau la inregistrari video, sa joace diferite jocuri cu alte persoane situate oriunde altundeva in retea, sa citeasca si sa trimita e-mailuri si, bineinteles, sa dea telefoane si sa trimita mesaje text.

In ciuda avantajelor evidente , totusi putini clienti au mizat pe tehnologia 3G. La inceputul lunii mai , Peter Erskine, director executiv la O2, filiala britanica a grupului de telefonie mobila Telefonica, a admis ca introducerea pe piata a serviciilor 3G a fost "un dezastru".

El a adaugat ca venituri semnificative din aceasta tehnologie nu sunt de asteptat inainte de 2008, adica cu patru ani mai tarziu decat se estimase initial.

Companiile de telefonie mobila au cheltuit miliarde, la inceputul anilor 2000, pentru cumpararea licentei de operare a serviciilor 3G , dar mare parte din aceste sume inca nu au fost recuperate.

Dand vina pentru acceptarea redusa a tehnologiei 3G pe lipsa unui continut satisfacator, pe campaniile de promovare slabe ca si pe marimea considerabila a telefoanelor, Eskine mai spune ca vanzarile ar trebui sa creasca spre sfarsitul acestui an, cand aparate mai mici ca dimensiune vor fi lansate la preturi similare telefoanelor de azi, care desi au acces web sunt putin puternice.

Totusi, Peter Erskine nu intrevede o crestere spectaculoasa a vanzarilor tehnologiei 3G pentru inca cel putin un an si jumatate de acum inainte.

Semne de optimism

Alti specialisti sunt insa mai optimisti. Saptamana aceasta, de exemplu, firma de consultanta IT, IDC, a raportat, in primul trimestru al anului 2006, o crestere cu 11% a vanzarilor de aparate de telefonie 3G in Europa de vest, ajutand astfel ca vanzarile de telefoane mobile sa atinga rata de crestere de acum un an.
In ultima vreme, cresterea vanzarilor de telefoane mobile pe pietele dezvoltate a inceput sa fie mai inceata avand in vedere ca s-au vandut mult mai mult accesoriile. IDC a numit schimbarea orientarii catre 3G "un indicator al orientarii viitoare a pietei", alaturi de tendinta tot mai accentuata de dotare cu micro-receptoare.

Data fiind aceasta crestere a vanzarilor, IDC considera ca telefoanele 3G detin acum 7% din totalul pietei de telefoane mobile din Europa de Vest, in crestere fata de 5% anul trecut. Motivul pentru cresterea rapida pare a fi aparitia acelui "continut satisfacator", despre care Peter Erskine afirma ca lipsea pina acum.

Iar acest lucru e exemplificat de datele prezentate de compania britanica Hutchinson 3G, care a anuntat recent ca, in ultima luna, clientii sai 3G au cumparat mai mult de 1 milion de piese muzicale si videoclipuri .

Hutchinson afirma ca descarcarile prin intermediul tehnologiei 3G oferite au insemnat 17% din descarcarile totale de muzica din luna aprilie pe piata britanica, situand aceasta companie locul doi, dupa iTunes de la Apple.

Serviciul de muzica al lui Hutchinson ofera clientilor sai acces la 500.000 de piese muzicale apartinand tuturor marilor case de productie, precum si producatorilor independenti.

Compania mai spune totodata ca cele 3,5 milioane de clienti ai sai cheltuie in medie 66.40$ pe luna pe serviciile vocale, de informare si pe cele care ofera entertainment, considerabil mai mult decat suma medie cheltuita in Marea Britanie pe serviciile de telefonie mobila.

Furnizorii europeni dornici sa promoveze tehnologia 3G sunt incurajati si de dezvoltarea accentuata a pietei din Asia, unde acest serviciu este foarte popular. Potrivit unui studiu In-Stat, veniturile obtinute din serviciile de telefonie mobila in zona Asia-Pacific vor creste de la 160 miliarde dolari, anul trecut, la 242 miliarde pana la sfarsitul acestui deceniu.

Principalul motiv al aceastei cresteri va fi numarul tot mai mare de utilizatori ai serviciilor 3G.

Studiul In-Stat mai arata ca in Japonia, unde tehnologia 3G a atins deja 40% din piata de telefonie mobila, furnizorii inregistreaza cifre tot mai mari ale vinzarilor. Serviciile de date inregistrau 27% din veniturile totale de anul trecut in Japonia, comparativ cu o rata de 19.9% in intreaga zona asiatica.

Studiul a dezvaluit ca descarcarea de tonuri de sonerii, muzica si jocuri au fost cele mai populare servicii non-vocale.

Vreau mTV-ul meu

Pentru cei mai multi furnizori de servicii, sperantele in ce priveste viitorul tehnologiei 3G se leaga de convertirea publicului catre serviciul de televiziune mobila (m-TV). Pana acum, incercarile in ce priveste m-TV au fost mai curind dezamagitoare. In timp ce furnizorii europenii se straduiesc sa rezolve imperfectiunile din sistem, furnizorii asiatici de servicii sunt cu un pas in fata lor.

Cel mai avansat este PCCW Mobile, din Hong Kong, companie care a anuntat recent ca este pe cale sa devina primul furnizor din lume de televiziune - in timp real - prin reteaua sa 3G. PCCW intentioneaza sa inceapa sa transmita programe din serviciul sau IPTV catre baza clientilor 3G, folosind tehnologia Cell Multimedia Broadcast, dezvoltata de Huawei Technologies.
Serviciul - care se asteapta sa fie gata pana la sfarsitul lui iunie - va acoperi intreg Hong Kong-ul, inclusiv reteaua de metrou, care este in permanenta aglomerata.

Daca PCCW isi va duce planurile la bun sfirsit, telefoanele 3G vor deveni mult mai atractive pentru populatia din Hong Kong. Iar asta lasa loc presupunerii ca in foarte scurt timp serviciul se va extinde si in Europa. In acest caz, predictia lui Peter Eskine - conform caruia tehnologia 3G va inregistra succes abia din 2008, se va dovedi una pesimista.

Traducere de Alina Papa

HotNews.ro, 28 mai 2006

Un apartament de 2 camere costa peste 72.000 de euro, o casa ajunge la 250.000 de euro


Un apartament de doua camere intr-un bloc nou costa cel putin 72.000 de euro, in timp ce casele pe pamant ajung si la 250.000 de euro - aceasta este oferta primei editii a Targului de case, organizat de Sphera Building Center.

Oferta confirma semnalul de alarma tras recent de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu privire la preturile exagerate ale terenurilor si apartamentelor.

La targ, vedetele sunt proiectele rezidentiale pentru apartamentele in blocuri. Organizatorii recunosc ca accentul pus pe aceste ansambluri vine ca urmare a tendintelor de pe piata imobiliara, tendinte care evidentiaza interesul developerilor pentru constructia de apartamente.

Cu toate acestea, ofertele expozantilor se adreseaza unui segment destul de restrans de public in conditiile in care locuinte de peste 100.000 de euro sunt inaccesibile celor mai multi dintre romani.

De exemplu, un apartament de doua camere, de 82 mp intr-o vila din cartierul Giulesti, costa cam 72.000 de euro, iar unul cu trei camere, de 115 mp, 100.000 de euro, pret care include si terenul.

In Pipera, un apartament cu patru camere in vila duplex, plus teren, costa cam 145.000 de euro. Unul din cele mai cautate proiecte este complexul rezidential Jupiter, aflat in apropierea Pietei Sudului. Aici, cel mai ieftin apartament cu doua camere, cu o suprafata utila de circa 60 de metri patrati (inclusiv balconul) costa 79.400 de euro, iar cel mai scump ajunge la 88.500 de euro.

Cine e interesat de o locuinta cu trei camere nu are cum sa scape mai ieftin de 106.000 euro, la o suprafata utila de 78 metri patrati. Atunci cand vine vorba de case, ofertele "atractive" incep de la 150.000 de euro si ajung la peste 220.000 pentru o casa cu o suprafata de aproape 200 mp.

Gandul, 27 mai 2006

O zi din viata pacientului Basescu


Viata recenta a presedintelui Traian Basescu arata ca un mariaj fortat, in care presedintele jucator trebuie sa-l suporte pe pacientul cuminte. Si invers.

E o combinatie intre Palatul Cotroceni, care-i este loc de munca, si Spitalul Elias, care i-a devenit loc de recuperare dupa intoarcerea de la Viena. Rezerva speciala l-a mai gazduit, ca demnitar, doar pe bunul sau prieten si partener politic, ex-premierul Radu Vasile, in vremea buclucasului infarct miocardic.

Nu a fost folosita rezerva oficiala, situata la parterul spitalului, pentru ca are ferestrele spre strada, exact in nasul camerelor de luat vederi ale televziunilor.

Mic-dejun cu informatii

Se trezeste pe la sapte dimineata si are deja pe noptiera cel mai rivnit document infomativ din Romania: raportul zilnic al Comunitatii Nationale de Informatii. Cu aviara din ultimele zile, spun apropiatii sai, raportul a fost mai stufos decit de obicei.

Cu un ochi e pe raport, care mai contine destule date despre mersul prin tara si prin lume, si cu altul pe stirile diminetii de la televiziuni. Consulta revista presei intocmita de staff-ul sau, in care sint extrase, mai ales, articolele care-l vizeaza, alaturi de care gaseste si o evaluare sumara a acestora: neutre, negative sau pozitive.

In biroul alaturat salonului si-a facut deja aparitia personalul de la Cotroceni: secretare, experti, consilieri, relocati acum la Elias. Un buton apasat, si unul sau mai multi dintre ei se infatiseaza pentru a primi sarcini.

In functie de evolutiile de peste noapte, cere sa i se faca legatura, pentru detalii, cu demnitarii: "Suna-l pe Blaga!", "Fa-mi legatura cu Flutur!", "Incearca sa dai de Timofte!", "Gaseste-l pe Ungureanu!", "Vreau sa vorbesc cu Dobre, la Transporturi!".

Sint insa si lucruri care nu se discuta nici macar prin legaturile criptate, caz in care respectivul demnitar se infatiseaza la Salonul de Lucru, o alta combinatie intre birou de lucru si salon de spital.

Marinar de apa mica

La ora 8.00, micul-dejun e deja servit cind la televiziuni a intrat al doilea calup de stiri. De la presedinte a iesit medicul curant, care s-a interesat de cum s-a simtit peste noapte superpacientul sau.

Cu datele astfel obtinute, medicul merge la Raportul de Garda pe spital si mai apare la vizita de dimineata, in jurul orei 9.00. Intre timp, presedintele deja a pus la punct o tema cu unul dintre consilierii sai, in ultimele zile cei mai solicitati fiind Anca Ilinoiu si Claudiu Saftoiu, in legatura cu extrem de importanta sa vizita de lucru la Paris.

In jurul orei 9.15, are loc evaluarea oficiala a pacientului Traian Basescu, sint schimbate pansamentele care acopera zona operatiei si se fac unele testari.

Curierul special cu paza militara a si venit de la sediul Administratiei Prezidentiale cu "mapa la semnat". Dar mapa nu ajunge inca la Basescu, pentru ca evaluarea-consult a echipei de medici continua si, de aici, presedintele ajunge la salile de recuperare.

E 9.30 si incepe electroterapia, cind muschii din zona lombara sint pusi la lucru cu ajutorul curentilor diadinamici. Continua cu hidroterapia si, mai apoi, cu kinetoterapia.

Personalul medical si cel de paza vegheaza ca la pacientul Basescu sa nu se zgiiasca vreun alt pacient internat si el la clinica de recuperare. Pina acum le-a iesit strategia de neintilnire.

Episodul "marinar la apa" nu e ce pare a fi. Presedintele e scufundat intr-un bazin cu apa calduta, unde e constrins sa faca o serie de exercitii pentru refacerea muschilor coloanei vertebrale. E generos cu glumele, personalul se amuza de ele, presedintele stie sa faca haz de necaz.

Cotidianul, Cristian Oprea, 27 mai 2006

Mutu: Sunt prea mic pentru scandalul Juventus


"Briliantul" a decis sa mai stea o luna in Statele Unite ale Americii, pentru a fi alaturi de Consuelo, sotia sa, care se pregateste sa nasca.

Adrian Mutu nu mai e de mult un simplu jucator pentru echipa nationala de fotbal a Romaniei. Peste rebelul care isi facea loc cu coatele printre vedetele generatiei de aur la EURO 2000 au trecut sase ani.

Acum, "Briliantul" pare "rotita" de care selectionerul Victor Piturca nu se poate dispensa, fiindca angrenajul echipei, si-asa subred, s-ar dezmembra.

In hotelul "Wyndham" din Chicago, unde este cazata echipa nationala, Mutu a vorbit, printre altele, despre scandalul care zguduie clubul sau, Juventus Torino. Dupa un sezon istovitor, incheiat cu un titlu contestat in Italia, pitesteanul si-a exprimat intentia de a mai sta inca o luna in America, pentru a fi alaturi de sotia sa, Consuelo, care asteapta un copil.

EVZ: Adi, iti place America?
Adi Mutu: E o tara frumoasa si foarte spectaculoasa. Sincer sa fiu insa, n-as putea trai aici. Tot acasa ma trage ata. Viata in Romania e stresanta, dar frumoasa. Acolo e locul meu, nu aici.

Ai fost vreodata tentat sa emigrezi in America?
Nu. Asta si pentru ca am plecat la frageda varsta de-acasa. De la Pitesti am ajuns la Dinamo. La Bucuresti am stat doar un an, dupa care m-am transferat la Inter Milano.

Turneul nationalei are vreo importanta pentru altcineva decat FRF? Cum se poate roda echipa cu meciuri in care intrati pe teren epuizati fizic?
Turneul este bun. Multe echipe nationale si de club fac astfel de stagii de pregatire. E mai bine ca suntem aici decat daca am fi ramas in Europa. Poate ca ar fi trebuit sa fie mai lung turneul, cu mai multe jocuri...

"In 1994 am iesit in strada"

In prima partida, cu Uruguay, ati intrat buimaci pe teren, la putin timp dupa sosirea in SUA. Chiar nu mai conteaza prestigiul nationalei?
Ba da, conteaza si palmaresul, cum sa nu? Intr-adevar, am fost obositi. Dar e explicabil. Probabil ca ne vom obisnui cu diferenta de fus orar abia la Bucuresti, cand ne vom intoarce.

Nu te consideri folosit de federatie? De ce nu te revolti? Esti, totusi, capitanul echipei in America. N-ar fi normal ca o parte din banii obtinuti pentru acest turneu sa ajunga in buzunarul vostru?
Nu e treaba mea chestia asta cu banii. Ma depaseste problema. Dupa parerea mea, nu trebuie sa faci nazuri cand te prezinti la echipa nationala.

Romanii stabiliti in America te iubesc foarte mult...
Asta ma face sa ma simt mandru, dar ma si indatoreaza. N-avem voie sa-i dezamagim in partidele ramase de disputat.

Crezi ca ai fi fost si mai iubit daca n-ai fi avut probleme cu drogurile? Sau faima de "baiat rau" ti-a sporit popularitatea?
Eu cred ca faima mi-au adus-o rezultatele si munca depusa pe teren. Cine poate sti, poate sa fie ceva adevar si in cea de-a doua varianta. M-am obsnuit sa joc sub presiune. Acum lumea ma aplauda pentru reusite, dar stiu ca atunci cand voi rata ocazii, tot eu voi fi injurat.

Unde-ti vei petrece aceasta vacanta de vara?
Voi mai ramane o luna la Miami, pentru a fi alaturi de Consuelo, care se pregateste sa nasca.

Ce faceai in 1994, cand nationala rupea norii in America?
Eram acasa, la Pitesti, si ma uitam la televizor. Am iesit in strada dupa acele victorii. Strigam numele lui Hagi de bucurie. Era idolul meu. Vrem sa fim si noi ca generatia aceea!

Chivu nu e de aceeasi parere. A spus ca generatia de aur statea cu fundu-n poarta...
Acea echipa a fost cum ne-am dori noi sa fim acum. A avut cele mai bune rezultate.

A fost, intr-adevar, o generatie de aur?
Nu stiu daca a fost de aur, fiindca n-a castigat niciun titlu.

Cat de adevarata este varianta ca te-ai putea intoarce la Dinamo? Crezi sincer in aceasta ipoteza?

Nu se pune problema unei intoarceri la Dinamo. Sunt sub contract cu Juventus si vreau sa mi-l respect. Mai mult ce sa zic? Decat ca Juve si Dinamo sunt doua echipe de suflet ale mele.

"Carabinierii n-au avut voie sa intre la mine in casa"

Si daca Juve va fi retrogradata? Mai ramai la Torino?

Se vor rezolva problemele la echipa, mai devreme sau mai tarziu...

Cum comentezi acest mega-scandal?

Eu sunt prea mic pentru a ma pronunta in acest caz.

Carabinierii ti-au perchezitionat casa din Torino, cautand dovezi in "dosarul Moggi". Ti-au ravasit vila?
Nu si nici n-aveau voie sa intre in casa. Nu puteau, fiindca sotia mea, Consuelo, e ministru-consilier la Ambasada Dominicana din Vatican. Pentru a intra in locuinta unui demnitar nu e asa de simplu...

Daca se desfiinteaza agentia de impresariat GEA World, te vei intoarce la Ioan Becali?
S-o lamurim! Impresarul meu e Alessandro Moggi, nu firma GEA World, la care lucreaza mai multi procuratori. Asa ca nu-mi fac probleme. Cu Ioan Becali nu voi mai lucra niciodata.

Evenimentul Zilei, Daniel Contescu, 27 mai 2006

Raikkonen are un volan batut in diamante


Kimi Raikkonen, supranumit "Ice man" (Omul de gheata), a prezentat publicului noul sau volan incrustat cu diamante, cu care urma sa participe, incepand de ieri, la Grand Prix-ul de Formula 1 de la Monaco.

Efectul a fost completat de aparitia pilotului intr-o masina de gheata, replica a autoturismului McLaren-Mercedes pe care-l piloteaza finlandezul. Replica de gheata cantarea doua tone inainte sa se topeasca in soarele de pe Coasta de Azur, spre deosebire de masina de curse adevarata, care are doar 600 de kilograme.

Volanul a fost batut in diamante de un bijutier monegasc, dar va bucura doar privirile lui Kimi si ale coechipierului sau, Juan Pablo Montoya, volanul fiind prea putin vizibil publicului.

Averea, 27 mai 2006

Moni, cenusareasa


Liceeanca a plecat la miezul noptii de la balul din Bacau, ca sa poata ajunge la Snagov de ziua lui Irinel.

La castelul din Ciolpani al lui Irinel Columbeanu se faceau ieri ultimele pregatiri pentru petrecerea aniversara care va avea loc diseara.

E ziua lui Irinel, iar Monica a plecat de la balul de absolvire, organizat la Bacau, la 12.00 noaptea, ca Cenusareasa, ca sa poata porni spre conacul de la Snagov vineri dimineata la prima ora, pentru a fi de fata cand iubitul ei, Greuceanu, implineste cu un an mai putin de 50.

Se grabea sa se faca frumoasa, pentru ca la curte se anuntase alai mare.

Potrivit apropiatilor cuplului, desi au fost invitati, Bobby Paunescu si Monica Barladeanu sunt la Festivalul de la Cannes si se intorc abia duminica, dar Loredana Groza, Andreea Esca, Cabral, Teo, Mihaela Tatu si chiar si Adrian Sarbu s-ar putea afla pe lista oaspetilor asteptati la mosia de la Snagov.

La fel si supermodelul Elena Baguci, declarata zilele trecute modelul anului in Romania, daca va insista si prietenul ei, Catalin Botezatu. Irinel a pregatit un fusion grill party, care va fi animat de DJ Tigae.

Fata mosului cea frumoasa

Dupa cateva saptamani de scandal generalizat, rastimp in care emisiunea "No Comment by Monica Gabor" a ajuns sa-l invinga la rating, in cateva randuri, chiar si pe "Nasul" Radu Moraru, saga "columbenilor" a atins, joi, un nou punct culminant: viitoarea mireasa termina liceul.

Pentru ca Irinel a clacat in cursul dezbaterii publice a situatiei scolare a iubitei sale, Monica Gabor s-a dus singura la balul de absolvire, fiind obligata sa lase la usa localului inclusiv echipa care realizeaza mult comentatul "No Comment", la canalul B1, dar si pe bodyguarzii arvuniti sa-i poarte de grija.

Greuceanu si bodyguarzii

Monica are mai multe randuri de protectori. Dincolo de seful acestora, Irinel, ea e vegheata indeaproape de un bodyguard special, care vine saptamanal de la Bucuresti, si de inca unul, din Bacau, care o insoteste la scoala. Lumea s-a obisnuit si trece cu vederea, iar la "banchet" nimeni nu a mai vrut sa toarne gaz pe foc.

Desi echipele de filmare interesate de cel mai mediatizat bal de absolvire din Romania dadeau semne de oboseala in incercarea de a prinde prin geam cateva cadre, organizatorii au ramas neinduplecati.

Amenintata cu ceva comisii de evaluare dupa insolita oferta de a primi petitori in curtea scolii si avertizata de parintii ingrijorati de uriasa expunere mediatica a liceului, directoarea de la "Henry Coanda", la care Monica va absolvi, peste doua saptamani, cele 12 clase, a decis sa tina la usa salii de bal orice reprezentant al presei.

Ca sa fie mai sigura, participantii la petrecere au cazut de acord ca nimeni sa nu fie lasat inauntru pentru a nu fi tentat sa vanda imagini de la eveniment. Unii au spus ca Monica ar fi cerut sa dispara orice aparat de fotografiat pentru a-si asigura exclusivitatea la postul B1. "E ilogic. Si echipa de la B1 a ramas afara", se apara Monica.

Monica invata pe branci

Pana la chefurile care aveau sa urmeze, Monica a invatat pe branci - la propriu! - fiindca, in apartamentul ei de la Bacau, n-are nici masa, nici birou si nici scaune, ci doar mult loc, populat, mai nou, de ziaristi care se filmeaza unii pe altii.

Pentru ca iubita lui Columbeanu este urmarita in permanenta de echipa "No Comment", de regula se ajunge la situatia in care ziaristii realizeaza materiale despre cum B1 TV face o emisiune al carei scenariu principal este tocmai felul in care jurnalistii fac respectivele materiale.

"Nu am nimic cu tine, nici macar nu te invidiez", i-a spus o ziarista Monicai, cu numai cateva minute inainte ca la usa sa se iste un nou scandal cu echipa altui ziar.

Intrebata daca merita sa-si petreaca ultimul an de liceu intr-un scandal permanent, Monica spune ca este fericita, ca s-a obisnuit cu valva si ca nu se teme. Un calcul initial o tenta sa spuna ca este abuziv mai bagata in seama decat gripa aviara semnalata intr-un sat de pe langa Bacau.

27 mai 2006


Elena Basescu defileaza la "Iasi Fashion Week"


Fata cea mica a presedintelui, Elena Basescu, a ajuns vineri dimineata la Iasi, unde urmeaza sa deschida prezentarea colectiei "Follow my ruins", semnata de creatorul Razvan Ciobanu.

In urma cu doua saptamani, cand a fost prezentata colectia in premiera, la Bucuresti, Elena Basescu nu a putut onora invitatia (desi confirmase participarea), din cauza starii precare de sanatate a tatalui ei.

"Sanatatea tatalui meu va fi intotdeauna mai importanta decat orice altceva", a spus aceasta, adaugand ca se bucura ca acum, cand Traian Basescu se simte mai bine, se poate ocupa si de prezentari de moda.

Speculatii si secrete

Desi s-a speculat ca Elena va calatori spre Moldova cu un avion charter si o armata de SPP-isti, aceasta a preferat, de fapt, automobilul si minimum de protectie: doi SPP-isi, atat cat o obliga protocolul.

In conferinta de presa care a deschis, vineri dimineata, cea de-a zecea editie a festivalului de la Iasi, Razvan Ciobanu a precizat ca orice colaborare a sa cu fiica presedintelui se bazeaza pe prietenie, fiind vorba de "o femeie prea eleganta ca sa o poti plati sa-ti deschida o prezentare".

La randul ei, Elena a precizat ca aceste date sunt si trebuie sa ramana confidentiale. Elena Basescu este, de doua sezoane, imaginea companiei Ziggo, insa nu e vorba de un contract in exclusivitate, prin urmare fiica presedintelui isi poate asocia imaginea si cu alte marci.

Evenimentul Zilei, 27 mai 2006


Si totusi, vine Shakira !


Concertul din Romania al cantaretei columbiene Shakira va avea loc pe 18 iulie, la Timisoara, au anuntat organizatorii Emag!c Entertainement si Vodafone Romania, infirmand zvonurile potrivit carora artista si-a anulat spectacolul. Acest eveniment urmeaza concertului deja anuntat al trupei Depeche Mode, care va avea loc in Bucuresti, pe 23 iunie 2006.

Organizatorii se asteapta ca primul concert al Shakirei in Romania sa devina cel mai ''fierbinte" eveniment al acestei veri.

''Suntem foarte bucurosi sa sustinem o serie de evenimente senzationale, cum sunt concertele Depeche Mode si Shakira. Am facut eforturi substantiale pentru a aduce un artist de talie internationala intr-un alt oras decat Capitala. In continuare, exploram posibilitatea de a oferi noi evenimente incitante si in alte orase ale tarii", a spus Ken Campbell, Chief Marketing Officer Vodafone Romania.

Concertul din Romania al Shakirei va fi avanpremiera turneului sau mondial, acesta fiind primul spectacol din Turneul Shakira 2006, si este parte a turneului mondial prin care artista isi promoveaza ultimele sale albume ''Fijacion Oral, Vol. 1" si ''Oral Fixation, Vol. 2".

Zvonuri infirmate

O stire aparuta miercuri seara pe postul de televiziune Pro TV, care anunta anularea spectacolului, i-a alarmat pe fanii romani ai artistei. Reporterii postului l-au citat ca singura sursa pe consilierul judetean Alin Popoviciu, care a informat ca spectacolul se anuleaza pe motiv ca Shakira se teme de atentate, iar faptul ca presa a descoperit unde va locui ii pune viata in pericol.

Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliul Judetean Timis, a confirmat si el ca evenimentul va avea loc.

Evenimentul Zilei, 26 mai 2006

sâmbătă, mai 27, 2006

Castelul lui Dracula retrocedat familiei de Habsburg


Castelul Bran, fortareata unde pe vremuri a fost intemnitat Vlad Tepes (sursa de inspiratie pentru mitul Dracula) a fost retrocedat vineri lui Dominic de Habsburg. Acesta este fiul principesei Ileana de Romania si proprietar de drept al castelului.

Conform acordului de administrare semnat de catre ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu si Dominic de Habsburg, castelul va ramine muzeu cel putin trei ani.

Dupa acest interval de timp, autoritatile urmeaza sa negocieze cu familia de Habsburg fie sa cumpere fortareata, fie o formula prin care Castelul Bran sa ramana in continuare deschis publicului. Pe linga cladirea propriu-zisa proprietarului i-au fost restituite si 12 hectare de pamint.

Supranumit Castelul lui Dracula in urma asocierii cu numele lui Vlad Tepes care, conform legendelor locale ar fi locuit sau ar fi fost inchis aici, Castelul Bran a fost confiscat de regimul comunist in 1948.

Retrocedarea sa este privita ca o dovada a stabilitatii politice din Romania si a dorintei autoritatilor de a respecta domnia legii, in conditiile in care tara noastra isi propune sa adere la Uniunea Europeana anul viitor.

Castelul s-a aflat in proprietatea Familiei Regale incepind din 1920, urmare a unui act de donatie al municipalitatii Brasov catre Regina Maria. Orasul isi manifesta astfel gratitudinea pentru curajul si eforturile Reginei in vremea primului razboi mondial, in urma caruia Transilvania a intrat in componenta Romaniei.

Regina Maria l-a lasat mostenire prin testament Principesei Ileana, al carei fiu, Dominic de Habsburg, a copilarit aici pina la virsta de 10 ani.

HotNews.ro, M.C., 26 mai 2006

Premierul a cheltuit aproape o jumatate de milion de dolari intr-un an


Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a retras din conturi diferite sume, echivalent a circa 480 de mii de dolari, pentru a investi in amenajarea unei case de vacanta si in cheltuieli diverse.

Potrivit unui comunicat de presa emis vineri de biroul de presa al Guvernului, Tariceanu a extras sumele din conturile personale de la ING Romania si HVB Romania.

Sumele extrase din conturi au fost folosite pentru dotarea casei de vacanta, pe care a mentionat-o in declaratia de avere. Este vorba de o cladire pe care premierul si-a construit-o in urma cu patru ani in satul Ciofliceni, comuna Snagov.

Astfel, conturile Primului-ministru au scazut cu sumele urmatoare:
- contul de la ING Romania a scazut cu 120.211 euro (de la 200.000 euro la 79.789 euro)

- conturile de la HVB Romania au scazut cu 140.695 euro (de la 150.000 euro la 9.305 euro), cu 4.390.631.500 lei vechi (de la 4,7 miliarde lei vechi lei la 309.368.500 lei vechi), cu 520 USD (de la 43.700 USD la 43.180 USD).

Tot in noua declaratie, premierul noteaza si un imprumut de un milliard de lei vechi acordat cumnatilor sai.

Biroul de presa mai precizeaza ca, in declaratia anterioara de avere, suma dintr-un cont in lei era mentionata in lei vechi, in timp ce, in ultima declaratie este mentionata in lei noi.

Presa a semnalat modificarile aparute in declaratia de avere a sefului Executivului. Din ianuarie pana in 18 mai , Tariceanu si-a retras din conturile bancare o suma de aproximativ o jumatate de million de dolari, iar declaratia de avere reactualizata a confirmat informatiile.

HotNews.ro, L.P., 26 mai 2006

Angelina Jolie a nascut o fetita


Starurile hollywoodiene Angelina Jolie si Brad Pitt au devenit, sambata noaptea, parintii unei fetite, scrie revista People.

Shiloh Nouvel Jolie-Pitt a venit pe lume in Namibia, sud-vestul Africii.

Cuplul, botezat de presa "Brangelina", au fost urmariti indeaproape de paparazii in Namibia de cand s-au instalat acolo, la inceputul lunii aprilie, cu cateva saptamani inainte ca Angelina sa nasca.

Cei doi s-au instalat intr-un sat la malul Oceanului Atlantic luandu-si toate masurile pentru a impiedica reporterii sa le tulbure intimitatea. De saptamana trecuta, au putut intra in Namibia pentru evenimentul atat de mediatizat doar ziaristii care aveau o autorizatie scrisa din partea celor doi actori.

Saptamana trecuta, guvernul namibian a declarat ca jurnalistii straini care vor sa relateze despre nastere trebuie sa prezinte o aprobare scrisa de la Pitt si Jolie pentru a intra in tara si a obtine un permis de munca.

Angelina Jolie mai are doi copii, adoptati, un baietel cambodgian Maddox, in varsta de patru ani, si o fetita, Zahara, de un an, din Etiopia. Copilasii au fost adoptati apoi si de Brad Pitt.

Angelina si Brad, de 30 si respectiv 42 de ani, s-au cunoscut pe platourile de filmare la "Dl. si dna. Smith".

HotNews.ro, C.N.A., 28 mai 2006

Peste trei zile se deschide podul de la Otopeni


Constructorii au avizat sambata primele teste de rezistenta a lucrarilor de reabilitare a Pasajului rutier de la Otopeni. Verificarile au constat in stationarea, timp de aproape doua ore, a patru camioane cu o greutate individuala de cate 55 tone.

La testari a participat si ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, care a anuntat ca, pana la 1 august, va fi finalizat proiectul de largire la sase benzi a celui de-al doilea pasaj rutier de la Otopeni. Ministrul Gheorghe a mai spus ca pana la 1 septembrie se vor termina si lucrarile de largire a carosabilului la sase benzi intre Otopeni si Bucuresti.

Pe perioada lucrarilor, camerele de supraveghere a traficului vor fi deconectate.

HotNews.ro, D.M., 27 mai 2006

Masina nu are antiviermi


Oasele se inmoaie. Degetele se ingroase sub ochii tai. Stai cu ochii in trei, nu in patru: stanga-dreapta-sus. Privirea este tot mai fixa. Folosesti propozitii scurte, cu expresii tot mai tehnice. Vrei in centrul atentiei. Lumea te siciie. Te atrag aparentele. Nu mai ai timp. Vrei mereu locul tau bine precizat. Ti se ingroasa singele. Iti simti spatele cocirjat.

Stii tot mai putine lucruri despre ceea ce posezi. Oasele se inmoaie. Privirea este tot mai fixa. Folosesti propozitii scurte, cu expresii tot mai tehnice. Vrei in centrul atentiei. Lumea te siciie. Te atrag aparentele. Nu mai ai timp. Vrei mereu locul tau bine precizat. Ti se ingroasa singele. Iti simti spatele cocirjat. Stii tot mai putine lucruri despre ceea ce posezi.

Stai si, cu toate astea, esti murdar. Stai si mai mult, desi mergi o groaza. Te deplasezi, dar tot mai incet. Sint atitia ca tine, tot mai multi. Te plingi tu, se pling si ei. Nu ai loc de ei, nu au loc de tine. Drumurile, le urasti. Faci drumuri tot mai des care nu-ti apartin, care nu au legatura cu tine, dar le faci, din datorie. Nu cirtesti decit tot timpul, adica nu faci nimic.

Daca iesi din rind, toti te privesc dubios. Esti mort. Nu mai vezi orizontul niciodata, decit bara de protectie din fata ta. Singele nu-ti curge, nu, e vina mereu a metalului care te raneste, te loveste, ti-e ostil in fiece zi si tot mai des. Esti cel mai intim cu un fier, in el traiesti.

Nu ai suflet sa-ti puna urechea pe inima s-o auda ticaind, nu, ai un fier care te inconjoara, te-ai prins! Esti inima lui! Dar el nu te pricepe, ca nici tu nu-l pricepi. Oasele se inmoaie. Degetele se ingroase sub ochii tai. Stai cu ochii in trei, nu in patru: stanga-dreapta-sus. Privirea este tot mai fixa. Folosesti propozitii scurte, cu expresii tot mai tehnice. Vrei in centrul atentiei.

Lumea te siciie. Te atrag aparentele. Nu mai ai timp. Vrei mereu locul tau bine precizat. Ti se ingroasa singele. Iti simti spatele cocirjat. Stii tot mai putine lucruri despre ceea ce posezi. Oasele se inmoaie. Privirea este tot mai fixa. Folosesti propozitii scurte, cu expresii tot mai tehnice. Vrei in centrul atentiei. Lumea te siciie. Te atrag aparentele. Nu mai ai timp.

Vrei mereu locul tau bine precizat. Ti se ingroasa singele. Iti simti spatele cocirjat. Stii tot mai putine lucruri despre ceea ce posezi. Stai si, cu toate astea, esti murdar. Stai si mai mult, desi mergi o groaza. Te deplasezi, dar tot mai incet. Sint atitia ca tine, tot mai multi. Te plingi tu, se pling si ei. Nu ai loc de ei, nu au loc de tine. Drumurile, le urasti.

Faci drumuri tot mai des care nu-ti apartin, care nu au legatura cu tine, dar le faci, din datorie. Nu cirtesti decit tot timpul, adica nu faci nimic. Daca iesi din rind, toti te privesc dubios. Esti mort. Nu mai vezi orizontul niciodata, decit bara de protectie din fata ta. Singele nu-ti curge, nu, e vina mereu a metalului care te raneste, te loveste, ti-e ostil in fiece zi si tot mai des.

Esti cel mai intim cu un fier, in el traiesti. Nu ai suflet sa-ti puna urechea pe inima s-o auda ticaind, nu, ai un fier care te inconjoara, te-ai prins! Esti inima lui! Dar el nu te pricepe, ca nici tu nu-l pricepi. Te poti ingropa in fierul asta, dar el nu te conserva, viermii patrund si dincolo de fier. Nu mai ai ce sa faci. Ai ABS, aer conditionat, servodirectie, PSD, CTG, HTB, LJK, WSD. Ai masina.

Dilema Veche, Eugen Istodor, 26 mai 2006

vineri, mai 26, 2006

Impozit pe trimiterea de sms-uri si e-mailuri


Membrii Parlamentului UE discuta in aceste zile posibilitatea impunerii unor impozite pe sms-urile si mail-urile trimise in cadrul Uniunii, cu scopul obtinerii unor venituri suplimentare la buget. Valoarea impozitului propusa de Alain Lamassoure, parlamentar al Partidului Popular European, este de 1.5 eurocenti pe sms si 0.00001 centi pe e-mail.

"Valoarea impozitului este nesemnificativa dar judecand ca numarul sms-urilor si al mail-urilor trimise este foarte mare, suma astfel obtinuta ar fi imensa" a declarat Lamassoure.

In acest moment bugetul Uniunii este alimentat de contributiile statelor membre, veniturile din TVA si din taxele pe importuri.

Discutiile privind identificarea unor masuri noi pentru cresterea veniturilor s-au intetit dupa ce negocierile asupra bugetului UE pentru urmatorii sapte ani s-au intins pe durata a 11 luni.

Alte idei vehiculate sunt impozitarea tichetelor de avion si taxarea suplimentara a companiilor petroliere ale caror venituri au inregistrat un boom fara precedent ca urmare a cotatiilor ridicate ale petrolului.

HotNews.ro, V.T., 26 mai 2006

Investitii straine directe de 1,7 miliarde de euro


Investitiile straine directe (ISD) in primul trimestru al acestui an au fost de 1720 milioane euro, cu 128% mai mult decit in perioada similara a anului trecut cand s-au inregistrat 754 milioane Euro, rezulta din datele provizorii centralizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In primul trimestru al anului curent, cea mai importanta componenta a investitiilor straine directe atrase de Romania a fost componenta "alte capitaluri", adica imprumuturi acordate de compania mama structurilor afiliate din Romania (729 milioane Euro reprezentand 42% din volumul total de ISD, urmata de "profitul reinvestit" (534 milioane Euro reprezentand 31% din volumul

total de ISD) si "participatii la capital" (457 milioane Euro reprezentand 27% din volumul total de ISD).

Conform datelor ONRC, in primele trei luni ale acestui an s-au inregistrat 2924 de companii fata de 2791 in aceeasi perioada a anului trecut, iar capitalul social subscris cu participare straina la capital - indicator care exprima valoarea totala a aporturilor, in numerar si in natura, subscrise de asociati la constituirea societatii, precum si la majorarea capitalului social in cursul existentei societatii comerciale a fost de 297 milioane Euro.

HotNews.ro, V.T., 26 mai 2006

Adrian Nastase a primit mita un miliard de lei


Fostul consilierul guvernamental, Fanel Pavalache a facut o plangere la Parchetul National Anticoruptie in care il acuza pe Adrian Nastase ca a primit drept mita un milliard de lei vechi. Pavalache sustine ca a dus o geanta de bani drept mita, in biroul lui Adrian Nastase de la Camera Deputatilor, pentru un post in guvern.

De asemenea, Pavalache sustine ca i-ar fi dat lui Nastase tablouri, statuete si obiecte toate de colectie. Postul Realitatea TV a intrat in posesia declaratiei pe care Pavalache a depus-o la DNA.

"Subsemnatul Fanel Pavalache, detinut in Penitenciarul Rahova, va aduc la cunostinta ca detin informatii cu privire la infractiuni de inalta coruptie comise de fosta conducere a PSD, de alti demnitari si de fostul prim-ministru".

Intermediarul dintre Adrian Nastase si Pavalache ar fi fost Serban Mihailescu, reiese din declaratie.

"Serban Mihailescu mi-a spus ca vrea banii cash si in lei. Am schimbat valuta ce o aveam pana la un miliard de lei, suma expres ceruta de Serban Mihailescu ca fiind pretul protectiei politice si garantia numirii in guvern intr-o functie importanta.(....)

Aproximativ in luna septembrie 2000, am pus banii intr-o geanta de voiaj si impreuna cu soferul meu, Zamfir Cristian, m-am deplasat cu masina uneia din firmele din Bucuresti la biroul lui Adrian Nastase de la Camera Deputatilor. Aici ma astepta Serban Mihailescu caruia i-am dat geanta cu bani…"

Dupa ce a depus sesizarea, Pavalche a solicitat procurorilor sa-l introduca intr-un program de aparare al martorilor.

Fostul premier Adrian Nastase nu a dorit sa comenteze acuzatiile pe care i le aduce Pavalache. La randul sau, Serban Mihailescu a negat acuzatiile sustinand ca este o incercare de razbunare din partea fostului consilier.

"Din arest, Pavalache a trimis numeroase scrisori si semnale prin care ne solicita sprijinul pentru rezolvarea favorabila a situatiei sale penale, mizand pe relatia noastra politica cu ministrul Justitiei. Dar normal, nici atunci si nici in alte cazuri, nu am incercat sa influentam magistratii", a explicat Mihailescu pentru Realitatea TV.

HotNews.ro, 26 mai 2006

Metro risca executarea silita din cauza datoriilor


Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a publicat zilele acestea ceea ce Razvan Orasanu, presedintele institutiei, a denumit-o a fi "lista rusinii". In cele 1220 de pagini sunt amintite 50.000 de firme care nu si-au platit datoriile fata de Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate.

Presedintele AVAS considera aceasta adevarata expunere la stalpul infamiei drept un ultimatum, in urma caruia se incearca recuperarea a circa 1500 miliarde lei vechi. "Suntem nevoiti sa mergem pana la executarea silita a datornicilor", a declarat seful AVAS, care a dat drept termen limita pentru intrarea in legalitate data de 12 iunie 2006.

Judetul Constanta a "contribuit" la lista rusinii cu peste 4100 de firme. Printre acestea se afla si arhicunoscutul Metro Cash & Carry Romania, filiala Constanta, unul dintre cei mai puternici parteneri dovediti ai prostului gust si indolentei romanesti.

Situatia este cu atat mai umilitoare pentru cei de la Metro Romania cu cat datoria filialei constantene catre sanatate este una infima, raportat la incasarile hipermarketului, adica putin peste 45,2 milioane lei.

Iata ca dupa ce si-au obisnuit (fostii) clientii cu produse expirate, defecte sau incomplete, dupa ce au amplasat camere de supraveghere in cabinele de proba, pentru a-si delecta angajatii cu nurii cumparatoarelor, Metro Constanta mai vine cu o premiera: este singura reprezentanta locala a concernului care nu si-a platit datoriile catre bugetul sanatatii.

"Profesionalismul" celor de la Metro se poate solda acum cu o executare silita din partea AVAS, care a promis ca va "apela la toate mijloacele legale pentru a-i sili sa se conformeze pe cei care nu vor sa plateasca de bunavoie". Metro Cash & Carry nu este singurul nume mare intiparit pe lista rusinii.

Desi imensa majoritate a acestor datorii sunt ridicol de mici, este vorba totusi de peste 4100 de firme, care aduna impreuna cateva zeci de miliarde de lei, bani care ar trebui sa se regaseasca in medicamentele si spitalele constantenilor.

Printre firmele neinteresate de acest aspect se mai numara Doraly Mall, care nu a gasit putin 438 RON pentru a-si achita datoriile catre sanatate, Brau Union Romania - Punct Lucru Constanta, datoare cu peste 24 milioane lei, Baza de Turism pentru Tineret Costinesti, facuta de ras pentru aproape 24 milioane lei sau Aviatia Utilitara Tuzla, datoare cu peste 11 milioane lei.

Campionul absolut al datornicilor constanteni este hotelul Bellona, din Eforie Nord (aflat se pare in proprietatea lui Ioan Melcea, primarul comunei Gradina), care va fi executat silit de AVAS daca nu va achita pana pe 12 iunie datoria de aproape 190 milioane lei.

Petre Stanca, aflat pe lista rusinii publicata de AVAS

Datorii semnificative mai au si Detacan Cernavoda (peste 165 milioane lei), Herghelia Mangalia (peste 135 milioane) si Bidepa (peste 118 milioane). De altfel, societatile de paza si protectie constantene s-au incolonat constiincioase pe lista rusinii AVAS, firmele de bodyguarzi omitand in bloc sa achite datoriile catre bugetul sanatatii.

Pe langa Bidepa, mai putem aminti Big Guard Security, datoare sanatatii cu peste 111 milioane lei, Protguard National Ovidius, de la care AVAS are de recuperat circa 13,4 milioane lei, Security Guard Group, datoare cu vreo 72 milioane lei, VIP Security Casimcea, cu peste 21 milioane lei si lista poate continua.

Nu putea lipsi de pe lista rusinii constantene Petre Stanca, vicepresedintele PSD al Consiliului Judetean Constanta. Din neglijenta sau nepasare, Stanca se afla acum in situatia de a fi executat silit de AVAS, care ii va scoate probabil la licitatie porcii, daca nu-si va plati datoriile catre stat.

Sumele restante catre bugetul sanatatii sunt penibile, dar faptul este cu atat mai revoltator cu cat avem de-a face aici cu un politician, unul dintre oamenii care tin in mana destinele judetului si care declama despre respectarea legii. Petre Stanca este dator la stat cu doua dintre firmele sale: SC Comtours SRL (cu aproape 2,2 milioane lei) si SC Comser SRL (cu… 750.000 lei).