marți, mai 30, 2006

Sunt 115 focare confirmate de gripa aviara


Locuitorii din sectorul 5 al Capitalei au primit permisiunea, luni dimineata, de a iesi din perimetrul focarului. Activitatile zilnice vor fi reluare, iar primariile au inceput sa elibereze adeverinte de carantina persoanelor care nu s-au prezenta la locurile de munca. In schimb, testele preliminare efectuate la pasari provenite din sectorul 1 al Capitalei au iesit pozitive.

O gaina a fost gasita gasita moarta pe strada Lonea, din cartierul Straulesti, sectorul 1 al Capitalei. Aproximativ o suta de gospodarii din aceasta zona vor fi izolate. Autoritatile sustin ca nu este exclus sa apara noi suspiciuni de gripa aviara in Capitala.

La Palatul Victoria, Comandamentul de lupta impotriva gripei aviare s-a intalnit din nou pentru a discuta situatia existenta si masurile care se impun. Dupa incheierea sedintei, purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a declarat: " Primul-ministru a solicitat inasprirea amenzilor si a sanctiunilor pentru fermele care nu respecta conditiile de biosecuritate.

Aceasta decizie a fost luata dupa ce s-a constatat ca din 162 de ferme controlate in 15 judete au fost identificate diverse deficiente si nerespectarea conditiilor de biosecuritate la 51 de ferme.

Primul-ministru a cerut presedintelui Autoritatii Sanitar-Veterinare sa nu faca nici un fel de concesii in timpul controalelor, pentru ca orice concesie care este facuta unei ferme care nu respecta conditiile de biosecuritate se intoarce impotriva tuturor cetatenilor. Toate fermele trebuie sa respecte cu strictete conditiile de biosecuritate.

De asemenea, primul-ministru a solicitat conducerii Autoritatii Sanitar-Veterinare sa continue sa mearga in teritoriu in controale si sa verifice nu numai activitatea fermelor, ci si modul in care s-au desfasurat pana acum controalele efectuate pe plan local de directiile sanitar-veterinare judetene.

Toate regulile din sectorul avicol trebuie sa fie respectate cu strictete, iar acest lucru este in interesul cetatenilor. Urmeaza, de asemenea, sa aiba loc controale ale Autoritatii Sanitar-Veterinare (ASV) si ale Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor in unitatile de procesare si in depozitele frigorifice, unde se aduc produse avicole din import, vrac, si unde sunt ambalate.

Scopul este sa ne asiguram ca procesul de ambalare a acestor produse respecta conditiile de igiena si conditiile sanitar-veterinare. In conformitate cu o masura decisa de Comandamentul pentru combaterea gripei aviare, ASV a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta prin care introduce conditii stricte pentru comercializarea pasarilor si a produselor avicole de catre persoanele fizice.

Pana acum, persoanele fizice puteau sa faca aceasta activitate pe baza unei declaratii depuse la primarie. Dupa adoptarea acestei ordonante de urgenta, care urmeaza sa aiba loc in sedinta de guvern de miercuri, persoanele fizice care vor sa aiba o astfel de activitate va trebui sa aiba autorizatie sanitar-veterinara, inainte de inceperea activitatii.

In ceea ce priveste sanatatea umana, pana la aceasta ora nu s-a inregistrat nici un caz nou de suspiciune la om. Este un lucru foarte bun, pentru ca prioritatea tuturor actiunilor autoritatilor este sa se asigure sanatatea cetatenilor. Chiar si masurile care se iau in focar au rolul de a preveni aparitia imbolnavirii la om.

Ministerul Sanatatii continua actiunile de informare si supravegherea medicala a personalului si a cetatenilor din zonele de focar. Ministerul Sanatatii urmeaza sa definitiveze cu expertii OMS planul de actiuni care urmeaza sa fie pus in aplicare de acum incolo", a adaugat Oana Marinescu.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu, a declarat ca in prezent sunt active 115 focare, cu patru mai mult decat duminica. Cele mai noi aparute sunt in judetele Iasi, Arges si Gorj.

"Modul de evidenta a focarelor de gripa aviara se face in acest fel: se aduna, se cumuleaza focarele, adica locurile de confirmare a virusului, cu locurile de suspiciune.

Facem acest lucru pentru ca incepand de astazi exista baza legislativa pentru ca actiunea in zonele cu gripa aviara sa se desfasoare mai rapid, de la nivelul de suspiciune pe testul PCR, adica acest test de fiabilitate maxima, de peste 99%. Prin urmare, daca ieri aveam un numar de confirmari plus suspiciuni de 111, astazi avem un numar global de focare de 115.

Diferenta este de patru si provine din judetul Iasi, comuna Belcesti, din Gorj, cu doua localitati - Dragutesti si Ticleni -, si din satul Valea Frasinului, Rucar, judetul Arges. Din aceste 115 focare de gripa aviara deja s-a intervenit cu actiunea de euthanasiere a pasarilor, cu actiunea de incinerare si cu prima dezinfectie.

In celelalte patru localitati nou aparute ieri seara, se face interventia in cursul zilei de astazi. Ne bucura faptul ca intrarile, adica suspiciunile noi sunt in continuare scazute si speram sa fie din ce in ce mai scazute in zilele urmatoare", a adaugat purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii.

HotNews.ro, D.M., 29 mai 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu