vineri, mai 26, 2006

Metro risca executarea silita din cauza datoriilor


Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a publicat zilele acestea ceea ce Razvan Orasanu, presedintele institutiei, a denumit-o a fi "lista rusinii". In cele 1220 de pagini sunt amintite 50.000 de firme care nu si-au platit datoriile fata de Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate.

Presedintele AVAS considera aceasta adevarata expunere la stalpul infamiei drept un ultimatum, in urma caruia se incearca recuperarea a circa 1500 miliarde lei vechi. "Suntem nevoiti sa mergem pana la executarea silita a datornicilor", a declarat seful AVAS, care a dat drept termen limita pentru intrarea in legalitate data de 12 iunie 2006.

Judetul Constanta a "contribuit" la lista rusinii cu peste 4100 de firme. Printre acestea se afla si arhicunoscutul Metro Cash & Carry Romania, filiala Constanta, unul dintre cei mai puternici parteneri dovediti ai prostului gust si indolentei romanesti.

Situatia este cu atat mai umilitoare pentru cei de la Metro Romania cu cat datoria filialei constantene catre sanatate este una infima, raportat la incasarile hipermarketului, adica putin peste 45,2 milioane lei.

Iata ca dupa ce si-au obisnuit (fostii) clientii cu produse expirate, defecte sau incomplete, dupa ce au amplasat camere de supraveghere in cabinele de proba, pentru a-si delecta angajatii cu nurii cumparatoarelor, Metro Constanta mai vine cu o premiera: este singura reprezentanta locala a concernului care nu si-a platit datoriile catre bugetul sanatatii.

"Profesionalismul" celor de la Metro se poate solda acum cu o executare silita din partea AVAS, care a promis ca va "apela la toate mijloacele legale pentru a-i sili sa se conformeze pe cei care nu vor sa plateasca de bunavoie". Metro Cash & Carry nu este singurul nume mare intiparit pe lista rusinii.

Desi imensa majoritate a acestor datorii sunt ridicol de mici, este vorba totusi de peste 4100 de firme, care aduna impreuna cateva zeci de miliarde de lei, bani care ar trebui sa se regaseasca in medicamentele si spitalele constantenilor.

Printre firmele neinteresate de acest aspect se mai numara Doraly Mall, care nu a gasit putin 438 RON pentru a-si achita datoriile catre sanatate, Brau Union Romania - Punct Lucru Constanta, datoare cu peste 24 milioane lei, Baza de Turism pentru Tineret Costinesti, facuta de ras pentru aproape 24 milioane lei sau Aviatia Utilitara Tuzla, datoare cu peste 11 milioane lei.

Campionul absolut al datornicilor constanteni este hotelul Bellona, din Eforie Nord (aflat se pare in proprietatea lui Ioan Melcea, primarul comunei Gradina), care va fi executat silit de AVAS daca nu va achita pana pe 12 iunie datoria de aproape 190 milioane lei.

Petre Stanca, aflat pe lista rusinii publicata de AVAS

Datorii semnificative mai au si Detacan Cernavoda (peste 165 milioane lei), Herghelia Mangalia (peste 135 milioane) si Bidepa (peste 118 milioane). De altfel, societatile de paza si protectie constantene s-au incolonat constiincioase pe lista rusinii AVAS, firmele de bodyguarzi omitand in bloc sa achite datoriile catre bugetul sanatatii.

Pe langa Bidepa, mai putem aminti Big Guard Security, datoare sanatatii cu peste 111 milioane lei, Protguard National Ovidius, de la care AVAS are de recuperat circa 13,4 milioane lei, Security Guard Group, datoare cu vreo 72 milioane lei, VIP Security Casimcea, cu peste 21 milioane lei si lista poate continua.

Nu putea lipsi de pe lista rusinii constantene Petre Stanca, vicepresedintele PSD al Consiliului Judetean Constanta. Din neglijenta sau nepasare, Stanca se afla acum in situatia de a fi executat silit de AVAS, care ii va scoate probabil la licitatie porcii, daca nu-si va plati datoriile catre stat.

Sumele restante catre bugetul sanatatii sunt penibile, dar faptul este cu atat mai revoltator cu cat avem de-a face aici cu un politician, unul dintre oamenii care tin in mana destinele judetului si care declama despre respectarea legii. Petre Stanca este dator la stat cu doua dintre firmele sale: SC Comtours SRL (cu aproape 2,2 milioane lei) si SC Comser SRL (cu… 750.000 lei).

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu