De trei ani, Andrei pleaca din Brasov sa lucreze ca ospatar la mare. Ca el sunt multi angajati in gastronomie si hotelarie, ce spera sa puncteze trei zerouri in contul de dupa sezon. De 1 Mai, Ministerul Turismului a lansat cu surle si tobe, la Mamaia si Mangalia, sezonul 2009 si imnul „Romania - Land of choice”. „End of choice”, satirizeza unii. Dupa doua luni, la 1 iulie, baietii si fetele in camasute si sorturi scrobite, inca asteptau valul de turisti, romani si straini, pe care sa-i serveasca cu mancare si bauturica, pe terasele din Mamaia. Deziluzia e mare, dar ei inca mai spera. Sa fie doar criza de vina?
Ospitalitate ca la mama acasa
Am vrut sa rezervam telefonic, din Germania, cazare pentru trei-patru zile la un hotel stiut din anii trecuti. La doua stele jumate, pretul era piparat: 90 de euro camera pe noapte, aproape patru milioane de lei vechi. Am incercat si in alte parti, fie s-a spus ca nu erau camere disponibile, fie pretul urca in tavan. Pana la urma, am „parcat” la Mercur in Mamaia, cu doua milioane cazare pe zi, fara mancare. Un hotel placut de doua stele, cu camere decorate prietenos, instalatie de climatizare si teren de tenis, gratuit pentru turistii din hotel.
Trei mese pe zi ar mai fi costat 1 milion de persoana: mese imbelsugate, cu specific romanesc. O optiune buna pentru cei obisnuiti cu orar de masa fix si pentru familiile cu copii. Erau cateva astfel de familii, in hotel. Ma intreb insa, cum se descurcau cu somnul la sfarsit de saptamana, cand incepea duduitul la discoteca Office de langa hotel, unde se distreaza, pana in zori, tineretul turistic de weekend.
Aplicand principiul spontaneitatii, am ramas sa mancam, la pranz si seara, pe terasele de pe faleza. Care nu sunt putine, se insira ca ciupercile, de-a lungul Mamaiei. Multe dintre ele sunt cochet sau chiar stilat amenajate, pentru toate gusturile. Unele terase erau, la 1 iulie, inca in curs de constructie si amenajare. De ce asa tarziu? O sa revin mai incolo, cu informatii de la un insider din bransa.
Cu haleala in portbagaj
Localul de faleza cu numele „hollywoodian” MGM, la care Andrei si echipa din Brasov trebaluiesc de la finele lui aprilie, indeplineste toate standardele occidentale ale unui restaurant de bun gust. Investitia a fost cu 5 zerouri. „Numai decoratia florala a costat 20.000 de euro” ne spune George, administratorul terasei. Oare a rentat ea, pentru investitor? Dar pentru manager si angajati? Putin probabil, dupa semnele pietei si turistii de pana acum. La inceputul lunii iulie, nervozitatea era in crestere, si nu doar la MGM, ci si la beach-barul Sweet&Sour, ca si la 90% dintre terasele Mamaiei.
Trei chinezi cu umbrelele lor rosii
Trei chinezi cu umbrelele lor rosii
Foto: HotNews.ro
Turistii romani, veniti cu all-inclusive si banul numarat, bateau faleza doar pentru miscare dupa cina. Tineretul, venit la distractie de weekend, manca si bea din portbagaj. Turistii occidentali pe care i-am putut depista, in patru zile de Mamaia, puteai usor sa-i numeri. Turistii orientali - trei chinezi businessmen, cu trei umbrele rosii - pareau atrasi, in plimbarea lor, mai mult de scanarea peisajului inconjurator.
Din zecile de terase si beach-baruri de pe faleza Mamaiei, „doua merg bine si doua binisor” ne spune Dan, un chelner cu veche experienta, venit a nu stiu cata oara pe litoral. Caci s-a rentat, in anii trecuti. Oare cum va fi anul acesta? Hotelierii si gastronomii inca mai spera. Pentru relativ putinii turisti prezenti, apare insa marele risc. Preturile la cazare au crescut din 1 iulie, in parte nejustificat, daca ne gandim la cerere si oferta.
Foame si dezmat
Mai exista si riscul sa fii jupuit peste tot, caci sezonul e scurt si toti angajatii de vara vor sa plece cu un banut acasa. E greu: din salariul de baza al unui ospatar sezonier venit „din provincie”, daca scazi cazarea pe care trebuie sa si-o plateasca la hotel (e drept, in regim si conditii de „camin de nefamilisti”) nu ramane mare lucru. Iar pe bacsisurile salvatoare nu poti conta, caci sunt putini clienti, iar acestia, atinsi de criza financiara, strang baierile pungii.
Largi la punga par a fi doar investitorii intr-un complex de locuinte din centrul Mamaiei, care se zice ca e „al Paunestilor” si va fi dat complet in folosinta in septembrie. Apartamentele de lux costa „intre 800.000 si 1 milion de euro” spune legenda locala si apartin unor „mahari de la Bucuresti si din tara”.
Inclin sa cred ca e asa, dupa masinile parcate in fata: marci tari, masini de fite sau solide, de teren, numere de Bucuresti, Constanta, Sibiu, Targu-Mures. Pentru investitorii in imobiliare de lux, criza nu exista, sau e o oportunitate.
Dar sa revin la mai micii investitori, de pe plaja. Acolo business-ul se face din gastronomie, agrement pentru adulti si copii, inchiriere de sezlonguri si umbrele. Aici, daca nu sunt turisti, e liniste. O liniste dinaintea furtunii. „Razboiul plajelor” dureaza de catava vreme, acum el pare a fi ajuns la apogeu.
Cu buldozerul pe plaja
La inceputul anului, cu „binecuvantarea” ministrului turismului, Elena Udrea, a fost demarat proiectul de transfer al plajelor in administrarea autoritatilor locale. „Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) incepe, in aceasta dimineata, demolarea tuturor barurilor de pe plaja. Dispozitia a fost data de noul director al institutiei, consilierul judetean PSD Laurentiu Marin, numit in functie de noul ministru al mediului, constanteanul Nicolae Nemirschi, si sustinuta explicit de ministrul turismului, Elena Udrea” scrie Evenimentul Zilei, in 2 februarie.
Directorul Romned Constanta, Sorin Greavu, chiriasul a opt sectoare de plaja de pe
Complex rezidential VIP la Mamaia
Complex rezidential VIP la Mamaia
Foto: HotNews.ro
litoral, e unul dintre opozantii acestor demersuri ale autoritatilor. „Este un abuz de putere si, cel putin eu, ma voi bate pana in panzele albe in instanta cu DADL“, avertizeaza el. „Sunt constient ca, de acum, pornindu-se de la beach-barurile privite ca si constructii provizorii, va incepe prigoana impotriva operatorilor de plaja pana la rezilierea dorita de ei a contractelor pentru a pune mana pe plaje, dar cu mine nu le va fi usor.“
„Primarul Constantei, Radu Mazare (PSD) este, de altfel, chiar cel care urmeaza sa intre in posesia plajelor de la Constanta, conform proiectului de lege privind transferul plajelor de pe litoral de la Ministerul Mediului la autoritatile locale, promovat de fratele sau, deputatul PSD Alexandru Mazare” mai scrie EVZ.
In disputa cu Greavu petent se mentioneaza si „cutuma aprobata de fostul director al DADL, Gheorghe Barbu, de a lasa beach-barurile ridicate pe plaja dupa inchiderea sezonului estival”. Ceea ce pare a fi fost o solutie economic rezonabila, in asigurarea continuitatii unor investitii rentabile si cu priza la turisti. Acum insa nu mai e, a intrat buldozerul in tot ce a fost si lupta se ia de la capat. Cu actori noi si altii mai vechi, ajunsi din nou la putere.
Razboiul plajelor se lasa cu picioare retezate
Despre sezonul estival 2009, razboiul plajelor si lacunele din turismul de litoral romanesc am stat de vorba cu un manager de beach-bar. El a preferat sa-si pastreze anonimatul, asa ca il vom numi, de comun acord, Cristi de la „Noname”.
Dani Rockhoff: Nu vi se pare ca sezonul estival 2009 a fost deschis cam devreme?
Cristi de la Noname: Cam devreme? Cam tarziu. Practic, suntem in iulie si, uitati-va, turisti nu sunt.
Care ar fi cauza?
Poate criza...
E legat de faptul ca nu s-au contractat suficiente sejururi cu turisti straini?
De contracte nu pot sa va spun nimic, pentru ca am o simpla terasa. Dar uitandu-ne la ce turisti avem pe plaja, cam lasa de dorit. Strainii vin, in general, spre sfarsitul lui iulie si inceputul lui august, atunci cand iau vacante cei din Europa: spaniolii, italienii, germanii.
In restul sezonului, sunt doar „trecatori”.
Ce fel de turisti straini aveti momentan?
Momentan avem cativa americani, de la baza de la Kogalniceanu. Mai sunt si japonezi, sau chinezi, nu poti sa-i clasifici exact. Adica cei de prin en-gros-uri. Turisti germani am vazut unu-doi, pe ici pe colo.
Ati remarcat si genul de turisti care veneau masiv pe litoralul romanesc mai demult: pensionari care profita de vremea mai racoroasa din mai si iunie, ca sa vina incoace, poate la tratamente?
Nu cred ca-si permit. Preturile in Mamaia sunt foarte scumpe, comparativ cu celelalte statiuni. Iar un pensionar, daca nu are un loc pe plaja, unde sa-si puna cearceaful, nu vine. Nu cred ca-si permite sa achite 3 euro pe acel sezlong si mananca „o branza cu ceapa”, caci mancarea e si mai scumpa decat sezlongul. Nu-i prea vedem.
Turism de sanatate exista in zona? Care ar fi oferta?
Turism de sanatate se face mai mult in partea cu Techirghiolul, unde sunt baile termale sau de tratament cu namol. Aici, in Mamaia, se vine mai mult pentru distractie. E mai mult tineret, sunt turisti de weekend, care vin joi si duminica au plecat. Au venit, au facut mizerie si s-au dus. Isi lasa gunoaiele in urma, pungile de mancare si cu ce mai vin.
E un turism necivilizat? Nu-si iau amintirile, dar si gunoiul, cu ei, cum spune o vorba nemteasca?
Exact, exact.
Cum e asigurata igiena plajei?
Ar trebui sa fie asigurata. Aici, sunt niste ghilimele. Vad ca jumatate de plaja e curata, jumatate este murdara.
De cine ar depinde, ca toata plaja sa fie curata?
De autoritatile locale. De Primarie, de Apele Romane, inca nu s-au clarificat nici intre ei, cine sa aiba, sau cine sa nu aiba grija de ea. Am inteles ca e un adevarat circ, sau scandal, in privinta asta.
Tin deciziile de Constanta, sau de Bucuresti?
Deciziile se iau, practic, la nivel local.
Nu exista fonduri pentru curatirea plajei, sau e pur si simplu un razboi de orgolii?
Nu cred ca nu sunt fonduri, deoarece de pe plaja se incaseaza bani: in primul rand, se pun acele sezlonguri si paturi, pe care stai, ca si umbrelute. Toate costa, deci din moment ce hotelierul isi pune sezlongul, inseamna ca el a achitat o suma de bani, poate sa profite de pe urma plajei. Acesti bani se duc la primarie, la Apele Romane. Din banii astia ar trebui, in mod normal, sa se curete si sa se vada ca e curat. Ei ar trebui sa se ocupe de intretinerea plajei, pentru ca nu ai cum sa iei o bucata de nisip, fara sa te ocupi de ea. In acel contract pe care il incheie cu diversi hotelieri, ar trebui sa scrie ca acestia din urma sa se ocupe si de curatenia plajelor, daca nu se ocupa ei. Iar aceasta trebuie controlat: ai dat plaja hotelierului, i-ai dat sezlongul, verifica daca acel loc de plaja este curat si poate veni si maine un alt turist, sa se aseze pe el. Una peste alta, doar vorbim de litoral, ca de o rezervatie naturala.
Am vazut ca sunt palmieri pe faleza. Fac si ei parte din ideea de rezervatie naturala romaneasca?
Palmierii sunt adusi in ghivece si pusi pentru decor. Nu stiu cat rezista, de fapt. Eu cred ca sunt adusi in fiecare an, mereu altii. Decat un palmier, mai bine zece pubele de gunoi. Parerea mea.
Aveti un beach-bar foarte modern pe plaja, cu muzica buna, disco si rock. Fara manele.
Se spune ca omul sfinteste locul. Dar l-ar sfinti, daca ar fi si bugete mai multe: pentru ca investitiile si chiriile sunt destul de mari. Daca stai si te gandesti, nu pot sa investesti mai mult, pentru ca e o perioada foarte scumpa si foarte scurta. Sezonul n-a inceput efectiv, iar noi nici macar banii de investitie nu i-am scos. Asta pleaca tot de la turisti, tot de la plaje, tot de la conditiile pe care le ofera litoralul.
Nu exista modalitati ca Ministerul sa subventioneze o parte din cheltuieli?
Ba da, dar depinde unde se duc acesti bani, de cine subventioneaza. Daca s-ar face o licitatie corecta, nu intre ghilimele, ar fi ok. Licitatia s-ar putea face pe portiunile de plaja mai bune, sau mai rele. Ce inseamna asta? E vorba de portiuni de plaja pentru turistul care vine sa aiba mai multa liniste si mai mult confort, si altele pentru turistul care nu-si permite asta si-si pune undeva cearceaful, dorind sa nu simta diferenta fata de acela de langa el, care sta in sezlong, sau pe un fotoliu confortabil.
Pana acum, ce grad de ocupare sa aiba Mamaia? Ce va spune ochiul dv. de cunoscator?
10%. Cu tot cu turismul de weekend, 30%. Real.
Ce spune mass-media ?
100%.
Ce inseamna asta? Ar fi, practic, un neadevar si o dezinformare publica.
Nu stiu. Cred ca interese mult mai mari vor sa trimita turistii romani catre alte locuri, gen Bulgaria.
Dar ce interes are statul roman, sa trimita turistii romani in alte tari, caci atunci banul nu ramane in tara?
Aici nu e vorba de statul roman. Stiu eu cine are hoteluri pe-acolo, sau ce interese politice mai sunt?
Daca asa stau lucrurile, e o miscare absolut „nepatriotica”.
Daca am fi ca francezul, nationalist inflacarat, da. Suntem insa romani si aici conteza mai mult banul, decat patriotismul.
Vorbind de bani, exista fonduri de la Uniunea Europeana, pentru turism?
Eu cred ca exista, din moment ce vin atatia bani in tara, pentru dezvoltarea noastra.
Exista vreo campanie de popularizare, cum pot fi accesate aceste fonduri? E publicat undeva? Hotelierii si alti privati din turism stiu cum ar putea demara un proiect, cu bani europeni?
Birocratia si hartogaria te incurca foarte mult. Pentru ca sa obtii un sponsor extern –practic si UE e un sponsor extern- te darama birocratia, informatia, timpul de asteptare, te darama totul. Daca am avea un sezon de 6-7 luni, poate ca s-ar putea face asa ceva si la noi, ma refer la litoralul romanesc. Poate, la anul. Dar acum, inca nu s-a clarificat nici ce se face cu plaja: ba ca o dau la hotelieri, ba ca o iau cei care au avut-o pana acum in locatie de 10-15 ani si dau contractele. E un dezastru! Nu observati ca sunt beach-baruri inca in constructie, desi suntem la mijlocul sezonului?
Andrei si Speranta
Andrei si Speranta
Foto: HotNews.ro
Practic, „razboiul plajelor” impiedica functionarea turismului pe litoral, cum ar trebui sa fie el, in luna iulie?
Exact. Inainte au fost doua-trei firme care administrau plajele, si au facut-o bine, tinand cont de curatenie si de amenajare. Dar preturile de achizitie de la aceste firme care detineau plaja erau foarte mari pentru bugetele noastre. Adica, nu se poate! Ca idee: in Spania, un metru de plaja amenajat ajunge la 2 euro, la noi era 10 euro. Acum, plajele sunt in posesia hotelierilor si a unor subantreprenori. Sunt mai multe bucatici si fiecare face ce vrea cu ele. Pretul initial este mai convenabil, dar ti se da doar o bucata de nisip, cu mizerie si scoici pe ea. Tu trebuie sa o cureti, sa aduci sezlonguri si umbrele. Teoretic, ajungi tot la aceiasi bani. La asa pret, nu-ti mai ramane profit si nici nu-ti scoti banii pe care i-ai bagat in investitie. Ti-o taie de la picioare si te ingropi singur.
La 1 iulie, Cristi&Co., Andrei si echipa de brasoveni de la MGM , alti si alti manageri si sezonieri de pe litoral, cu picioarele ingropate pana la genunchi in nisipurile miscatoare ale Mamaiei, inca mai sperau. Ca vine luna august, si-atunci sa vezi turisti!