luni, iulie 27, 2009

Specializari neacreditate in universitatile clujene


Cateva zeci de programe de studii din universitatile de stat si private din Cluj, desi au obtinut autorizarea de functionare, nu si-au depus pana acum dosarele de acreditare. Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) a dat publicitatii lista specializarilor care se afla in ilegalitate, deoarece au depasit termenul de trei ani de depunere a dosarelor de acreditare.

Universitatia „Babes-Bolyai” nu si-a depus dosarele de acreditare pentru 14 specializari la zi si sase la distanta, cele mai multe fiind pentru extensiile academice ale universitatii din alte orase. Pe urmatorul loc se afla Universitatea privata „Sapientia”, care are sase specializari neacreditate. In lista programelor de studii fara dosar de acreditare nu lipsesc nici Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), care are cinci specializari la zi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” (UMF), cu patru specializari la zi, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), cu patru programe la zi si unul la distanta.

De asemenea, printre institutiile de invatamant care nu au inca dosar de acreditare se afla si Universitatea de Arta si Design (UAD), cu un singur program la zi, si universitatile particulare „Bogdan Voda” (patru specializari la zi si toate specializarile de la distanta) si „Avram Iancu” (cinci programe la zi).

Academia de Muzica „Gheorghe Dima” nu si-a depus pana acum niciun dosar de acreditare pentru programele la distanta.

Purtatorul de cuvant al ARACIS, Mihai Floroiu, a explicat faptul ca toate universitatile sunt obligate sa isi depuna dosarele de acreditare dupa ce programele de studii scot primele trei generatii de studenti „O data la cateva luni noi actuializam lista cu specializarile care sunt acreditate. Dupa doi ani dupa prima generatie, dupa ce au fost inmatriculati studentii din anul I, toate universitatile trebuie sa isi depuna dosarul de acreditare”, a declarat Floroiu.

In ceea ce priveste situatia Universitatii „Spiru Haret”, Floroiu a afirmat ca de trei ani de cand exista agentia, acesta institutie de invatamant nu a depus niciun dosar de acredirate. „Spiru Haret nu a depus nimic pana acum”, a afirmat Floroiu.

Reprezentantii ARACIS au precizat ca exista posibilitatea ca anumite specializari sa nu apara in aceasta lista pentru ca nu au functionat in fiecare an, iar astfel, nu au avut numarul suficient de promotii pentru a obtine acreditarea. De asemenea, exista si specializari care nu mai functioneaza, dar exista in cotinuare in structura universitatii. Agentia nu cunoaste aceste informatii, deoarece univeristatile nu au informat acest lucru.

Specializarile care ar trebui conform legii sa depuna dosarele de acreditare:

UTCN:
Electronica aplicata – in limba engleza
Tehnologii si sisteme de telecomunicatii – in limba engleza
Inginerie civica (limba engleza)
Instalatii si echipamente pentru protectia atmosferei
Inginerie fizica

USAMV:
Masuri terestre si cadastru
Controlul si expertiza produselor alimentare
Inginerie si management in alimentatia publica si agroturism
Peisagistica

UBB:
Studii iudaice
Matematici aplicate
Administratie publica (Bistrita)
Administratie publica (Sfantul Gheorghe)
Administratie publica (Satu Mare)
Educatiei fizica si sportiva (Bistrita)
Planificare teritoriala
Teologie greco-catolica didactica (Oradea)
Istorie (Oradea)
Filosofie (Oradea)
Fizica medicala (Zalau)
Fizica mediului (Dej)
Informatica (Miercurea Ciuc)
Antropologie
UMF „Iuliu Hatieganu”:
Asistenta de farmacie
Asistenta dentara
Laborator clinic
Balneofiziokinetoterapie si recuperare
Asistenta medicala generala (Bistrita)

UAD:
Arte plastice (pictura, Bistrita)

Universitatea „Bogdan Voda”:
Management (Baia Mare)
Stiinte politice
Contabilitate si informatica de gestiune
Informatica economica

Universitatea „Sapientia” din Cluj-Napoca:
Comunicare si relatii publice (Miercurea Ciuc)
Economica Mediului (Miercurea Ciuc)
Cinematografie, fotografie, media (Regie de film si TV, Imagine de film si TV; Comunicare audiovizuala: scenaristica, publicitate media, filmologie)
Horticultura
Ingineria si protectia mediului in industrie (Miercurea Ciuc)
Ingineria Produselor alimentare (Miercurea Ciuc)

Universitatea „Avram Iancu” din Cluj-Napoca:
Administratie publica
Kinetoterapie si motricitate speciala
Management
Limba si literatura romana
Limba si literatura Engleza

Specializarile ID autorizate, care ar trebui conform legii sa depuna dosarele de acreditare:

USAMV
Montanologie

UBB:
Istorie
Filosofie
Sociologie
Statistica si previziune economica
Economia Agroalimentara
Administratia afacerilor

UPDATE: Biroul de Presa al UBB a trimis redactiei cateva precizari cu privire la lista specializarilor neacreditate din universitati, de pe site-ul ARACIS. Astfel, UBB sustine ca "toate specializarile sunt autorizate sau acreditate, conform legislatiei in vigoare".

De asemenea, Biroul de Presa al UBB arata ca evaluarile specializarilor acreditate au fost demarate la timp, conform legii, "doar citeva specializari fiind ramase in evaluare", fara a specifica denumirea acestora sau data la care procesul de evaluare va fi incheiat. UBB da vina si pe modificarile institutionale din ultimii ani, precum si pe lipsa alocarilor de fonduri de la Ministerul Educatiei pentru procesul de evaluare.

"Intarzierile care au aparut se datoreaza tranzitiei de la fostul Consiliu National de Evaluare Academica si Acreditare (C.N.E.A.A.), la actuala Agentie Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (A.R.A.C.I.S.) si lipsei de resurse financiare in 2004-2006 pentru a plati evaluarea. Ministerul Educatiei de atunci nu a alocat resurse in acest sens", se arata in comunicatul UBB.

Biroul de Presa al Universitatii mai aminteste ca a trecut de evaluarea institutionala externa a ARACIS si ca a fost supusa evaluarilor unor institutii internationale de prestigiu.

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu