joi, ianuarie 24, 2008

Plange-te creativ


Un preot din Colorado a vrut sa isi inspire congregatia sa nu se mai planga. I-a dat fiecaruia o bratara de elastic, care avea cuvantul ‘Spirit’ imprimat pe ea.

Le-a spus sa nu isi scoata bratarile timp de trei saptamani, care este de fapt timpul in care o actiune devine obiciei. Cand se plangeau, trebuia sa isi scoata bratara si sa o puna pe celalalta incheietura.

Apoi a introdus ideea de a te plange in mod creativ. In loc sa spui ‘Of, ploua’ trebuia sa spui de exemplu ‘Este o zi buna sa plec mai devreme la servici’.

Initial, a te plange in mod creativ nu este atat de satisfacator ca si folosirea profanitatilor; dar ai nevoie doar de putin exercitiu. De exemplu, nu te plange cand intarzie cineva. Multumeste-i ca ti-a dat timp sa iti numeri binecuvantarile. Intelegeti?

A te plange creativ este un exercitiu pentru un rationament bun, este flotarea pentru gandirea pozitiva si tractiunea pentru a fi fericiti. Dar inainte sa crezi ca iti oboseste creierul, tine minte ca oamenii care gandesc pozitiv sunt mai sanatosi.

Vezi daca urmatorul exemplu nu te face mai pozitiv. Frustrata ca sotul ei se uita la televizor, sotia acestuia ii spune ‘Mi-as dori sa fi intotdeauna atat de relaxat - chiar si cand suntem dati in judecata din cauza cainelui, care a sarit iar gardul’.

Stiu ca este greu sa fi creativa in acel moment, deci fa-ti planuri dinainte. In cazul in care copiii nu fac un lucru pe care l-ai cerut in mod repetat, ai putea spune ‘Nu aveti timp? Si eu sunt asa. Nu am avut timp sa va calc camasile.’ (Inlocuiti orice vine bine in situatia anumita in locul lui ’sa va calc camasile’).

Pun pariu ca va simtiti tensiunea crescand in timp ce va ganditi la posibilitatile de a va plange in mod creativ, dar aveti grija. Cand va plangeti pentru dumnevoastra, primiti un negativ dublu; dar acest negativ dublu nu face unul pozitiv.

A se plange despre sanatate este cum toata tara isi petrece timpul. Poti evita acest lucru spunand ‘A avea X ani este o binecuvantare pe care multi oameni nu traiesc sa o simta.’

Incearca sa te plangi creativ si internalizat. Nu te mai enerva. Spune ca te simti ‘mai energizata ca de obiciei’.

Daca te plangi in mod creativ - tie sau altora - iti poti pune piciorul mai bun inainte - chiar si in cele mai proaste circumstante. Daca te impiedici, tine minte, ‘Experienta a fost mult mai satiscafatoare decat daca m-as fi simtit vinovata.’

Dar in ciuda acestora, daca nu ai putut vedea beneficiile de a te plange in mod creativ, dupa ce exersezi timp de trei saptamani, nu mi te plange mie.

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu