joi, ianuarie 24, 2008

Esti motivat sa fi motivat?


In principiu, motivatia este stimularea interna care te face sa termini ce ai inceput, dar se gaseste in toate formele si marimile.

Obligatia ne motiveaza sa ne trezim dimineata. Necesitatea ne motiveaza sa mancam micul dejun. Responsabilitatea ne motiveaza sa ne ducem la servici. Motivarea face lumea sa functioneze. Lipsa ei ne zdrentuieste.

Semtimente de dragoste si ura sunt motivatori puternici. La fel si instinctul de a lupta sau fugi. Bunica imi spunea ca cel ce fuge traieste sa se lupte si in alta zi. Din pacate, cei mai multi dintre noi nu avem fizicul de a fugi sau de a ne lupta.

Lipsa de timp este un alt motivator care ne spune sa facem lucrurile - termina cumparaturile inainte ca timpul sa se scurga din cronometrul de parcare, sau fa un copil deoarece timpul cronometrul intern se scurge. Folosesc eufeismul ‘a o face din timp’ cand ma refer la curatarea casei inainte sa ajunga soacra mea.

Timpul ne conduce pe toti. La 16 ani, indemnul interior ne spune sa conducem masina, la 21, sa fim independenti iar la 91 sa implinim 92.

Mita - de la inghetata la cafea - functioneaza cel mai bine cand este numita stimulent; dar a fi inspirat de exemplul cuiva nu mai functioneaza la fel de bine ca si in trecut. Politicienii si-au pierdut luciul, in sportivi nu poti avea incredere, starurile de cinema sunt influente negative - chiar si liderii religiosi au cazut in dizgratie.

Vorbitorii motivatioanali, pe de alta parte - cel care tine cartea de vanzare - sunt mai la moda ca niciodata. Cartile ca ‘Imbraca-te pentru succes’ si ‘ Ce culoare are parasuta ta?’ se vand ca painea calda.

In ciuda acestora, nu cred ca motivatia poate fi invatata. Te nasti cu ea sau nu. Cine i-a invatat pe motivatori? Ce carti au fosti motivati sa cumpere? Daca motivatia ar putea fi invatata, Al Gore ar fi fost presedinte.

Vorbitorii motivationali sunt motivati de competitie. Suntem si nou - de la sporturi pana la a tine pasul cu familia Jones. Din pacate, ultimul Jones pe care l-am cunoscut era in liceu, deci sunt in dezavantaj competitiv.

Eu folosesc recompensele ca si stimulenti. Dar recompensele costa mult sau ingrasa, daca nu esti o personalitate de tip A ca mine si crezi ca un somn bun este o recompensa.

Chiar si a fi inveterata functioneaza ca stimulent pentru mine. Deoarece sotul meu s-a plans ca nu are destul loc in birou, l-am remodelat. Atunci mi-a sugerat sa gasesc o cale prin care sa ma motivez sa nu fac unele lucruri. Ma motivez sa fac acest lucru stiind ca daca toti ar fi motivati, nu as avea pe cine sa motivez.

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu