luni, iulie 30, 2007

Maria Marinescu, despre divortul de Tiriac Jr.


In numarul din august al revistei "The One", Maria Marinescu incearca sa demonteze lucrurile care s-au spus despre ceea ce s-a intamplat intre ea si Ion Ion.

"Nu regret nimic. In general imi asum deciziile pe care le iau. Nu cred ca cineva are dreptul sa ne judece faptele. A fost un lucru pe care amandoi am simtit nevoia sa-l facem la momentul respectiv si l-am facut.

Oricum, noi suportam consecintele si nu cred ca e problema altcuiva decat a nostra", a precizat inca doamna Tiriac, nume pe care il va pierde in momentul in care se va pronunta divortul, in data de 18 septembrie.

Se pare ca designerul nu va pastra numele sotului, tinand cont de faptul ca mariajul s-a incheiat dupa un timp atat de scurt.

O relatie curata

Surprinsa neplacut de scenariile care au aparut in presa pe marginea mariajului cu juniorul Tiriac, Maria uita, probabil, ca, intr-un moment neinspirat, fiul miliardarului Ion Tiriac a anuntat public, in emisiunea Mihaelei Radulescu, intentia de a se casatori, lucru care a echivalat intr-o anumita masura cu o invitatie transmisa presei.

"Toate scenariile care s-au vehiculat in presa sunt foarte departe de adevar. Lucrurile stau mult mai simplu si mai pur decat vor ei sa creada", neaga astfel

Maria Marinescu informatiile conform carora ar fi incheiat un mariaj de pe urma caruia spera sa-si rotunjeasca veniturile sau, o alta varianta, s-ar fi casatorit cu fiul lui Tiriac pentru a-l ajuta pe acesta sa spele imaginea lui Ion Ion, abia scapat de ancheta din dosarul "Cocaina".

Ziarul, Oana Maria Baltoc, 30 iul 2007

Patriarhul Teoctist a murit din cauza unor complicatii cardiace


Patriarhul Teoctist a murit luni, dupa ce a fost operat la prostata, la Insitututul Oncologic Fundeni. Pe parcursul zilei, vestile venite dinspre spital erau imbucuratoare. Potrivit medicilor, decesul a survenit in urma unor complicatii cardiace, la ora 17.00, pe fondul unor suferinte mai vechi de acest gen. Interventia chirurgicala nu a fost una de urgenta, ci programata. Patriarhul avea 92 de ani si era in functie din 1986.

Potrivit Realitatea TV, Patriarhul Teoctist a fost operat endoscopic, fiindu-i indepartat un adenom (tumoare glandulara benigna, constituita din celule epiteliale) care a fost trimis la analize suplimentare.

Biografie

Patriarhul Teoctist s-a nascut pe 7 februarie 1915, intr-un sat din judetul Botosani, sub numele de Toader Arapasu. A fost al zecelea venit pe lume dintr-o familie cu 11 copii.

Primul contact cu biserica a avut loc in 1928, cand a intrat la Schitul Sihastria Voronei apartinand de Manastirea Vorona. A inceput studiile de profil la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt in 1931 si le-a continuat la Manastirea Cernica, pana in 1940.

Si-a luat numele de Teoctist in 1935, la tunderea in monahism la Manastirea Bistrita din judetul Neamt.

In 1940 s-a inscris la Facultatea de Teologie din Bucuresti, pe care o absolva in 1945 si se muta la Iasi.

Doi ani mai tarziu i se retrage rangul de arhimandrit din cauza pozitiilor procomuniste exprimate in public.

Isi incepe ascensiunea in Biserica Ortodoxa cu ajutorul lui Justinian Marina, perceput la fel, ca un apropiat al comunistilor si instalat patriarh in 1948.

In calitate de episcop-vicar patriarhal, PS Teoctist a fost secretar al Sfantului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti (1950-1954) si a condus diferite sectoare din cadrul Administratiei Patriarhale. In perioada 1954-1962, a condus cancelaria Arhiepiscopiei Bucurestilor.

In 1962 este ales episcop al Aradului, iar un an mai tarziu de episcop de Detroit, astfel ca Sfantul Sinod ii acorda rangul de arhiepiscop.

In 1973 este ales Arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei, iar patru ani mai tarziu arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei
Devine loctiitor de patriarh in 1986, dupa moartea lui Iustin Moisescu.

La 9 noiembrie 1986 este ales in urma votului Colegiului Electoral Bisericesc ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind intronizat la 16 noiembrie 1986 in Catedrala Patriarhala din Bucuresti de catre mitropolitii tarii, Antonie al Transilvaniei, Nestor al Olteniei si Nicolae al Banatului, in prezenta membrilor Sfantului Sinod, a

patriarhilor Ierusalimului si Bulgariei, a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante si a reprezentantilor forurilor de Stat.

Activitatea sa in calitate de patriarh inainte de 1989 a fost contestata de nenumarate ori datorita pasivitatii cu care a privit BOR demolarea bisericilor de regimul ceausist.

A sustinut ca a incercat sa se retraga din pozitia de patriarh in ianuarie 1990, din cauza puternicelor contestatii din motive politice si ca a revenit asupra deciziei la cererea clericilor din toata tara.

Cea mai concreta acuzatie de colaborare cu fostul regim i-a fost adusa anul trecut de Stejarel Olaru, care a declarat intr-o dezbatere televizata ca “dovezile pe care le-am gasit pina acum, si care sint sumare, indica faptul ca patriarhul Teoctist a fost cel putin un agent de influenta al Securitatii.

Un agent de influenta este o persoana folosita intr-un context sau altul pentru a impune o idee, un scenariu, pentru a influenta, practic, opinia publica”.

Printre cele mai importante realizari ale Patriarhului Teoctist se numara organizarea primei vizite a unui Papa catolic intr-o tara majoritar ortodoxa. Papa Ioan Paul al II-lea s-a aflat in Romania in 1999.
HotNews.ro, B. Blagu, 30 iul 2007

Andreea Raicu si Tudor Chirila - iubire cu stil


Dupa ce a sarbatorit implinirea varstei de 30 de ani alaturi de prieteni (18 iulie), Andreea Raicu a plecat impreuna cu iubitul ei, Tudor Chirila, solistul trupei Vama, intr-o vacanta in Palma de Mallorca:

"A fost prima vacanta petrecuta impreuna. Din pacate, a durat doar o saptamana pentru ca Tudor are foarte multe concerte", spune vedeta.

Cei doi s-au cunoscut in urma cu sase ani, cand Andreea l-a avut invitat pe Tudor la cea de-a doua emisiune „Reuniune de clasa”: „A fost foarte dragut. Toata lumea stie despre el ca este un invitat imprevizibil.

Eu eram la inceputul carierei. Mi-a povestit de curand si m-a amuzat foarte tare ca toata lumea i-a spus: „Fii si tu mai bland, mai dragut, sa nu o sperii. Sa nu-i faci lucruri la care sa nu se astepte”„.

Practic, atunci s-a infiripat o relatie de amicitie intre cei doi: „Ne-am cunoscut la emisiune, am vorbit o perioada si am ramas in relatii bune. Ne-am intalnit apoi intamplator, iar in ultima vreme ne-am tot vazut, pentru ca aveam acelasi cerc de prieteni.

Am simtit ca avem multe preocupari comune, iar de anul trecut s-a intamplat sa formam un cuplu”.

Andreea marturiseste ca, „daca e cineva responsabil in relatie, eu sunt aceea. El este un artist. Nici nu cred ca i-ar sta bine sa fie responsabil”, spune ea zambind.

Vedeta marturiseste ca se va simti cu adevarat implinita atunci cand isi va intemeia o familie: „Cred ca ma voi simti un om realizat in totalitate in momentul in care ma voi casatori si voi face un copil”.

Ea spune insa ca este devreme sa se gandeasca acum la casatorie si lasa lucrurile sa vina de la sine: „Deocamdata nu pot sa vorbesc despre asta pentru ca nu este cazul”.

„Televiziunea inseamna direct”

De curand am putut-o vedea pe Andreea in juriul unui concurs de modele, „Elite Model Look”, o competitie pe care vedeta Prima TV a castigat-o in urma cu 12 ani: „Am acceptat sa fiu in juriu pentru ca am o legatura sentimentala cu acest concurs. Mi-a facut placere.

Pe de alta parte nu-mi place sa fiu de cealalta parte a baricadei si sa le spun fetelor „esti buna, nu esti buna”, este o postura neplacuta”.

Pasiunea pentru moda a Andreei este bine-cunoscuta. In urma cu un an a lansat o colectie de haine in colaborare cu creatoarea de moda Irina Schrotter: „Ideea acestor haine este legata de stilul meu, sunt haine pe care le-as purta. Cand s-au facut eram acolo pentru ca am vrut sa ma reprezinte”.

In prezent, Andreea a facut o pauza din cauza programului incarcat, dar va reveni la toamna, alaturi de Irina, cu o noua colectie. Pe micul ecran o vom revedea pe Andreea incepand din toamna, in postura de prezentator al emisiunii „Megastar”, ajunsa la cel de-al doilea sezon.

Desi a prezentat emisiuni de divertisment si reality-uri, pentru ea cel mai important este „ca emisiunea sa fie in direct. Pentru mine asta inseamna televiziune, pentru ca te face sa dai tot ce-i mai bun din tine. Indiferent ce se intampla, trebuie sa intri la ora fixa si e o tensiune care-mi place foarte mult”.

Recunoaste ca numele Andreea Raicu este o marca si chiar una „foarte mare, pe care am construit-o de-a lungul timpului”.

Evenimentul Zilei, 30 iul 2007

Christina Aguilera - nevoita sa-si anuleze doua concerte


Christina Aguilera a fost nevoita sa isi anuleze ultimele doua concerte din Melbourne, deoarece nu a mai putut sa interpreteze din cauza ca s-a imbolnavit, informeaza news.com.au.

Cantareata, insarcinata in luna a patra, a reusit cu greu vineri sa sustina pana la final primul spectacol din Melbourne. Urmand sfaturile medicilor, Aguilera a anulat concertele care ar fi trebuit sa aiba loc sambata si luni. Cantareata a fost diagnosticata ca avand o puternica viroza respiratorie.

Artista a transmis duminica seara fanilor urmatorul mesaj: “Vreau sa imi cer scuze tuturor fanilor pentru ca am anulat cele doua concerte. Din nefericire, m-am imbolnavit foarte tare.

Melbourne este unul din orasele in care imi place cel mai mult sa concertez si sunt foarte dezamagita ca nu am fost in stare sa fiu pe scena pentru voi. Va multumesc tuturor pentru dragostea si sprijinul pe care mi le-ati acordat si abia astept sa revin aici.”.

Micchael Gudinski a spus ca Aguilera a fost foarte suparata ca si-a dezamagit cei 28 de mii de fani care au cumparat bilete la concertele sale. “Christina este o artista talentata care face tot ce poate pentru a face publicul sa se simta bine la spectacolele ei si este devastata ca nu a putut sustine ultimele doua concerte din Melbourne.”.

Aguilera urmeaza sa mearga miercuri in Noua Zeilanda, unde va sustine ultimele doua concerte din cadrul turneului mondial “Back to Basics”.

HotNews.ro, S.B., 30 iul 2007

Eddie Murphy si Tracey Edmonds s-au logodit


Eddie Murphy s-a logodit cu iubita lui,Tracey Edmonds, informeaza people.com.. Purtatorul de cuvant al actorului a declarat: “Trace si Eddie s-au logodit miercurea trecuta. Cei doi sunt foarte indragostiti si isi doresc foarte mult sa isi petreaca tot restul vietii impreuna”.

Logodna, anuntata in premiera de revista OK!, a avut loc la doua zile dupa ce cuplul a participat la premiera din 23 iulie a productiei lui Edmonds “Who’s Your Caddy?”. La eveniment Tracey a purtat un inel cu diamante.

Intrebati daca acesta este un inel de logodna, Murphy a spus: “Nu este un inel de logodna. Cel de logodna va fi mult mai mare.”.

La inceputul lunii, Edmonds a pus capat zvonurilor potrivit carora ea si Murphy s-au despartit din cauza procesului de stabilire a paternitatii fetitei lui Mel B.
Tracey, al carei divort de cantaretul Kenneth “Babyface” Edmonds s-a finalizat in luna iunie, a declarat: “Testul de paternitate nu are niciun impact asupra relatiei noastre. Suntem foarte fericiti.”

HotNews.ro, S.B., 30 iul 2007

A incetat din viata disidentul Victor Frunza


A incetat din viata disidentul Victor Frunza, membru al Senatului Aliantei Civice, autorul primei istorii a comunismului romanesc, scrisa in clandestinitate in Romania comunista in anii ' 70, prima editie fiind publicata in Danemarca in 1984.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Victor Frunza s-a nascut pe 8 iunie 1935. A absolvitZiaristica din Bucuresti (1952-1953) si facultatea de Ziaristica a Universitatii "Lomonosov" din Moscova (1958). A fost redactor la Radiodifuziunea Romana si Televiziunea Romana (1968-1971). Devine apoi profesor de jurnalism audio vizual la Facultatea de Ziaristica in cadrul Academiei "Stefan Gheorghiu", Bucuresti.

Relatia de convietuire cu regimul comunist se intrerupe brusc in
1978 cand publica prin intermediul agentiei Reuters o scrisoare critica la adresa regimului de dictatura din Romania.

A fost anchetat si expulzat in Danemarca in 1980. Victor Frunza a continuat sa lupte impotriva comunismului publicand numeroase studii si lucrari pe teme politice, istorice si de drepturile omului.

Tot in Danemarca va publica, in 1984, prima ampla istorie a comunismului din Romania. In 1989 infiinteaza la Arhus, Danemarca, editura “Nord”, care din 1989 va avea denumirea “Victor Frunza - EVF”.

Dupa 1989 s-a reintors in tara unde a publicat mai multe volume de versuri, proza, teatru, istorie (“Istoria stalinismului in Romania”, 1990, “Istoria comunismului in Romania”, 2000).

HotNews.ro, Ionut Baias, 29 iul 2007

Usher a contramandat nunta in ultimul moment


Cantaretul Usher a contramandat nunta cu Tameka Foster (insarcianta cu primul lor copil) in ultimul moment. Ceremonia de casatorie, care trebuia sa aiba loc in weekend, a fost anulata din cauza unor probleme familiale si a unor neintelegeri legate de organizarea evenimentului.

Potrivit people.com, o sursa a declarat: “Motivul principal pentru care nunta a fost contramandata a fost mama lui Usher, Jonetta Patton. Usher si Tameka au hotarat sa se casatoreasca in urma cu doua saptamani pentru ca nu doreau ca Tameka sa nasca inainte de nunta.”.

O alta sursa a spus: “Usher a fost cel care s-a razgandit. Cei doi nu au reusit sa ajunga la un acord in ceea ce priveste detaliile. Din cauza ca cei doi aveau idei diferite si niciunul nu a vrut sa renunte la ideea sa, au hotarat sa anuleze nunta.”.

Sambata, cu cateva ore inainte ca ceremonia sa aiba loc, reprezentatul lui Usher, Patti Webster a transmis urmatorul mesaj: “A fost anuntat astazi faptul ca nunta lui Usher Raymond IV cu Tameka Foster a fost anulata. Nu cunosc detaliile care au dus la luarea acestei decizii.”

HotNews.ro, S.B., 30 iul 2007

Spice Girls a adaugat in lista turneului de revenire inca trei orase


Formatia Spice Girls a anuntat ca a adaugat in lista turneului de revenire inca trei orase: Vancouver, San Jose, California si Shanghai. Turneul va incepe in luna decembrie, fetele concertand pe sase continente. In perioada de varf, trupa Spice Girl a vandut peste 55 de milioane de albume.

Primul concert va avea loc in Los Angeles, urmand ca apoi sa concerteze in Las Vegas, New York, Londra, Koln, Madrid, Beijing, Hong Kong, Sydney, Cape Town si Buenos Aires.

“Daca nu am anuntat un concert pe langa voi, puteti vota ca orasul vostru sa devina un Oras Spice” au anuntat fetele pe site-ul lor oficial, potrivit news.bbc.co.uk.

Cele cinci componente ale trupei nu au mai aparut pe scena impreuna din 1998, cand Ginger Spice (Geri Halliwell) a parasit Spice Girls.

HotNews.ro, Andreea Ghinea, 30 iul 2007

Trupa Veche isi lanseaza primul videoclip


Joi, 2 august, de la ora 20.00, Trupa Veche isi lanseaza primul videoclip, realizat pentru piesa “2x2”. Cristi, Oana, Matei, Razvan, Traian si Liviu vin cu o noua provocare pentru toti cei care mai cred in vise.

Spectacolul de lansare va avea loc in aer liber “La Motoare” (Laptaria lui Enache), , iar cei prezenti se vor putea bucura de melodiile interpretate intr-un incofundabil stil modern rock - melodic.

Videoclipul, regizat de Ovidiu Niculescu si produs impreuna cu Tandem Film, s-a filmat timp de in doua zile, plus o dimineata la mare, potrivit unui comunicat transmis de MediaPro Music.

“Speram ca “2x2”, prin optimismul ei, sa inspire o stare de bine si de incredere in propriile forte. Ideea videoclipului este de a incerca sa spargem zidurile virtuale, create de rutina zilnica, rutina ce ne face sa uitam de visele si dorintele noastre.

Speram ca videoclipul sa fie vazut ca propria pilula de optimism, care, luata in fiecare dimineata, ne ajuta sa facem fata tuturor incercarilor”, a povestit Liviu, basistul trupei.

HotNews.ro, Andreea Ghinea, 30 iul 2007

Cele mai ieftine masini scumpe


Dintre aceste masini, sapte sint disponibile pentru sume mai mici de 20.000 de euro CIP si alte sapte modele, pentru mai putin de 22.500 de euro. In clasamentul pe marci, cele mai multe modele care indeplinesc aceste criterii le are Volvo, cu trei masini. Cu cite doua modele fiecare sint prezente Kia, Opel si Honda.

Alte marci au fiecare cite un model: Ford, Chrysler, Renault, Fiat, Hyundai, Skoda, Mazda, Citro?n, Alfa Romeo, Toyota si Peugeot. Clasamentul nu include modele din categoria SUV, monovolumele sau cabrio/coupe. Informatiile despre preturi si caracteristicile tehnice au fost preluate de la importatori sau dealerii autorizati.

De departe cel mai ieftin model este liderul clasamentului: Kia Magentis, care are un pret de achizitie de 14.200 de euro CIP pentru motorizarea pe benzina de 2,5 litri si 168 de cai-putere. La o diferenta de aproape 3.500 de euro fara taxe, Fiat Croma ocupa locul secund, pentru motorizarea de 2,2 litri si 147 de cai-putere.

Clientii modelului Croma care vor un propulsor ceva mai puternic, pina in limita de pret de 25.000 de euro CIP, mai au la dispozitie motorizarea 2.4 JTDM de 200 de cai-putere, disponibila incepind cu 23.950 de euro.

Locurile trei si patru sint disputate de doua modele Opel, Vectra si Signum, ambele disponibile la aceleasi preturi: 18.110 de euro, pentru motorul pe benzina de 2,2 litri si 155 de cai-putere, si 20.880 de euro, pentru 3.0 CDTi de 184 de cai-putere.

Locul al cincilea in clasament ii revine modelului Sonata, pentru care importatorul Hyundai cere 18.400 de euro in cazul motorizarii 2.4 GLS, ce genereaza 161 de cai-putere. Mult mai puternic, motorul de 3,3 litri de 235 de cai-putere este disponibil pentru 21.900 de euro.

Cel mai mic model Volvo, C 30, poate fi achizitionat contra sumei de 18.900 de euro in cazul motorului de 2,4 litri, care dezvolta 140 de cai-putere.

Cu un design interior si exterior desprins din viitor, revolutionarul Honda Civic poate fi cumparat la preturi incepind de la 19.880 de euro pentru motorizarea 2.2 i-CTDi, capabila sa genereze 140 de cai-putere.

Dincolo de pragul de 20.000 de euro se afla noul Ford Mondeo. Pentru 20.370 de euro, acest model poate fi achizitionat in varianta pe benzina de 2,5 litri si 220 de cai-putere.

Pina la sfirsitul acestui an va fi lansata si versiunea de 2,3 litri de 161 de cai-putere. Pentru cei care prefera dieselul, Mondeo de 2,2 litri si 155 de cai-putere poate fi cumparat pentru 21.425 de euro.

Masina de clasa compacta Chrysler PT Cruiser cu motor de 2,4 litri si 143 de cai-putere poate fi cumparata pentru 20.480 de euro, in timp ce suma pentru propulsorul diesel de 2,2 litri si 150 de cai-putere este de 21.065 de euro. Locul al zecelea in clasamentul celor mai ieftine masini de peste 2 litri este ocupat de Renault Laguna.

Varianta 2.2 dCi care dezvolta 140 CP costa 20.830 de euro, iar cea pe benzina, de 3 litri si 207 CP, ajunge la 23.128 de euro.
Integral in Cotidianul

Cotidianul, Florin Cepraga, 30 iul 2007

Cristian Chivu a debutat la Internazionale Milano


Fundasul Cristi Chivu a evoluat pentru prima data in tricoul noii sale formatii, Inter Milano in amicalul pierdut de campioana Italiei in fata echipei engleze Arsenal Londra. Chivu a jucat in prima repriza fundas stanga, fiind adus in centrul apararii in mitanul secund, si a lasat o impresie foarte buna, conform site-ului oficial al ner-azzurrilor.

Inter a deschis scorul in minutul 62, prin noua achizitie David Suazo, dar Arsenal a intors partida prin reusitele lui Hleb, minutul 67, si Van Persie, minutul 84.

Chivu a fost integralist, la doar o zi dupa ce s-a alaturat in Anglia lotului pregatit de Roberto Mancini.

Internazionale a pierdut si al doilea meci la Emirates Cup, dupa cel cu Valencia de sambata, iar Arsenal a castigat turneul. Urmatorul meci amical al campioanei Italiei este programat la 1 august cu Manchester United.

HotNews.ro, S.N., 29 iul 2007

Targu Mures: O zi in Peninsula cu muzica, mici si multa bere


Daca vreti sa vedeti cea mai variata gama de aranjamente in materie de coafuri si pieptanaturi, va recomand sa mergeti zilele acestea la Targu-Mures. Nu, nu este un concurs de hair-styling, ci este Festivalul Peninsula/Felsziget.

Cele patru scene amenajate la Complexul Week-End au adunat artisti ai multor genuri muzicale. Multi din tinerii prezenti sunt imbracati si au parul aranjat cat mai reprezentativ pentru genul de muzica preferat. Culorile inchise, mai ales negrul, predomina in fata scenei unde se canta mult rock si metal. Predomina parul lung, dar poti vedea si punkeri cu creste ori tineri tunsi zero.

Fetele au tinute si coafuri mai variate, dupa preferinte. Totusi, din cauza soarelui, multe dintre ele aleg sa se plimbe imbracate numai in costum de baie. Iar baietii nu par deloc nemultumiti de asta.

Dar am vorbit de ajuns despre haine si hair-styling, mai bine sa vorbim despre muzica si atmosfera, partea esentiala a Festivalului Peninsula.

In timpul dupa-amiezii cele patru scene nu prea au parte de public, asa ca artistii programati sa cante pana la ora 18.00 trebuie sa se multumeasca cu 10-20 de tineri care stau sa-i asculte.

Caldura face ca o bataie cu spuma sa fie mai atractiva decat concertele. Asa ca tinerii imbracati in costume de baie se inghesuie la arena cu spuma, dupa care defileaza pe alei ca niste oameni de zapada in timpul verii.

Unii aleg o plimbare cu caiac-canoe pe lacul vecin.

Totusi, un succes incontestabil il are saritura cu coarda elastica (bungee jumping). Cei care au venit cu ideea si cu macaraua au fost foarte inspirati. Pentru 50 de lei saritura, fetele si baietii mai curajosi stau la coada.

In timp ce unul este ridicat de macara intr-o nacela la circa 50 de metri inaltime, un alt aspirant este pregatit la sol pentru saritura. Este imbracat intr-un harnasament rezistent, care acopera cea mai mare parte a corpului, cu multe catarame de prindere, pentru siguranta.

La urcarea in nacela funia groasa si elastica este prinsa de curelele de la picioare. In momentul sariturii se aud tipete de teama de pe pamant, dar si strigatul de victorie al celui care se arunca in gol. Odata ajunsi sus, unora le piere curajul si se razgandesc, ramanandu-le in memorie doar panorama orasului vazuta de la inaltime. Cu toate astea, distractia este maxima.

Cei mai putin curajosi se pot amuza in cortul vecin cu o sesiune de karaoke sau pot vizita cortul celor de la Clubul de Speologie din Cluj Napoca.

La Festival orice se poate intampla, dar nu poti spune ca mori de sete. Dozatoare de bere si frigidere pline cu doze te intampina la tot pasul. Mai exista sucuri si apa, dar berea este regina. Asa ca un companion pentru multi dintre cei care se plimba sau stau pe iarba cu prietenii este un pahar cu bere rece.

Daca ti se face foame, gratarele cu fripturi si mici te asteapta. Mai ales ca langa ele merge - ce credeti? - o bere. Rece. Cine vrea mancaruri mai exotice, poate sa incerce Gyros, un fel de kebab grecesc cu carne de curcan. Nu putea sa nu existe si traditionala paine cu untura si ceapa, pentru cei mai putin pretentiosi.

Pentru ca festivalul de anul acesta este unul cu tenta ecologica, organizatorii ii premiaza pe cei care aduna deseuri. Din cand in cand apar tineri care au bratele pline cu sticle sau pahare de plastic, pe care le depoziteaza in punctele special amenajate.

Totusi, dupa cum arata imprejurimile, ecologistii o sa aiba nevoie de cateva camioane sa culeaga la final tot ceea ce va ramane dupa miile de participanti.

La mica distanta de Kiss Arena, organizatorii au amenajat un camping pentru cei care au preferat sa vina cu cortul. O mare de peste 1000 de corturi colorate se intinde pe camp. Totusi, conditiile asigurate sunt decente. Pe langa necesarele toalete ecologice, au fost amenajate si vreo douazeci de cabine de dus.

O copertina mare adaposteste o terasa unde te poti refugia daca vrei sa mananci si sa bei ceva. Alaturi, tineri cu sticle de plastic in mana stau la coada la cisterna care aduce apa potabila.

Pe langa corturi, multe masini parcate, care au numere de inmatriculare din toata tara, dar mai ales din Harghita si Covasna. Sunt si masini cu numere de Ungaria sau chiar Slovacia.

Tudor si Ali stau si ei in corturi. El este din Onesti, iar ea din Covasna. "Am venit sa-i vedem pe The Exploited. Anul trecut i-am ratat", spune Tudor. Amandoi se simt foarte bine, iar atmosfera le place. Oricum, pana duminica cand vor canta cei de la The Exploited, cei doi mai au multe de vazut.

Odata cu lasarea serii, se racoreste si un exod masiv incepe dinspre corturi. Lumea se aduna spre scene. Cei care prefera metalul s-au adunat la scena Weekend, unde vin cei de la Nevergreen, din Serbia, urmati de Cargo. Circa 1000 de tineri canta sau isi agita pletele in ritmul muzicii. Atractia serii sunt totusi cei de la Theatre of Tragedy.

Pe scena Zakusca, amatorii pot gusta muzica mai exotica sau mai aparte. Trio Ra delecteaza pe cei prezenti cu o muzica instrumentala cu flaut, xilofon, tobe si alte instrumente de percutie. Urmeaza In Extenso. Ei incalzesc atmosfera pentru cei de la Slang, care canta funk. Mai tarziu urmeaza jazz.

Pe scena Mures, Eszter Szabo din Ungaria incinge atmosfera cu un hard rock in forta, cu hituri cunoscute, pe care le fredoneaza toti cei prezenti. Urmeaza Loredana cu trupa ei si cu prelucrarile de muzica lautareasca.

La ora 21.00, Kiss Arena este inca pustie, desi un DJ mixeaza muzica de la ora 19.00. Lumea se aduna aici mai tarziu, cand distractia incepe cu Vali Barbulescu, apoi, la miezul noptii, continua cu mult asteptatul Ferry Corsten, celebru DJ din Olanda. Un amanunt important: tinerii sub 18 ani nu au acces in cortul Kiss Arena.

In concluzie, amatorii de muzica de toate genurile pot gasi ceva pe placul lor la festivalul Peninsula de la Targu Mures. Dar si multa distractie. Pana duminica mai aveti timp sa dati o fuga si cu 35 de lei pe zi sa va delectati cu cateva concerte bune sau si sa stati la "o bere si un mic".

Nu vreau sa inchei inainte de a va mai spune ceva. Peninsula este doar o avanpremiera. De ce? Pentru ca pe 8 august incepe "the real thing" - Festivalul Insula/Sziget la Budapesta, aflat la a 15-a editie.

Timp de o saptamana, nume grele ale muzicii - precum The Chemical Brothers, Faithless, Cesaria Evora, Nine Inch Nails, Nitzer Ebb, Pink, Sinead O'Connor, The Killers, Tool si multi altii - vor fi prezente pe cateva din cele 23 de scene de pe insula Obuda.

Din pacate, nu am reperat decat o singura prezenta romaneasca acolo si anume Fanfara Ciocarlia "Queen&Kings". Veti gasi acolo toate genurile de muzica pentru orice preferinta, nu numai pop, rock si metal, ci si Afro-Latino, Gypsy, Jazz, Hip-Hop. Asadar, daca nu aveti alte planuri de vacanta in perioada urmatoare, dati o fuga pana la Budapesta, pentru ca nu veti regreta.

HotNews.ro, Oscar Stanciulescu, 28 iul 2007

Loto: peste 5 milioane de euro isi asteapta castigatorul


Marele premiu la extragerea 6/49, 5,2 milioane de euro puse in joc la categoria I, nu a fost castigat nici la ultima extragere de duminica. Suma este din nou reportata pe saptamana viitoare, pentru a 11-a oara consecutiv, potrivit Loteriei romane.

Numele castigatoare extrase duminica au fost: 43, 19, 13, 46, 38, 42. Numarul 'Noroc" a fost 6366216.

La categoria a II-a au fost 20 de castigatori care vor imparti intre ei aproape 39 000 de lei, iar cei 1 435 de castigatori de la categoria a III-a vor imparti 811 lei.

Marele premiu de categoria I s-a castigat anul acesta de patru ori, ultimul castig la aceasta categorie inregistrandu-se in urma cu 11 saptamani, in 6 mai 2007.

HotNews.ro, C.N.A., 30 iul 2007

duminică, iulie 29, 2007

Three Steps for Healthy Weight Loss


Losing weight is hard, but not impossible. If you tried to lose weight without any result, don`t give up. However, before you start a diet, check if you really need to lose weight and how it may affect your health.

Step #1: Lose weight in a healthy way.

A healthy lifestyle is the key for people who lost weight and managed to keep it off. Losing weight slowly is healthier and more efficient, unlike the fast weight loss, according to experts. Try to lose no more than two pounds per week when you`re on a diet. Don`t expect to lose weight over night. However frustrating may be, slow weight loss prevents the yo-yo effect. The yo-yo effect happens when you regain the weight lost during a weight loss program.

Healthy weight loss means developing long-term healthy eating habits and includes physical activity.

Step #2: Modify your diet.

You may reduce your calorie intake by having smaller portion sizes. Try to have a various diet that provides all the necessary nutrients. Foods with large amounts of calories but no nutrients should be avoided. Aim for fresh fruits, vegetables, reduce the amounts of fats, consume more fish, and sometimes allow yourself a treat.

Step #3: Adopt healthier eating habits.

If you usually don`t eat breakfast, that`s not good because you will tend to eat more for the next meal. Try to eat in the kitchen, don`t leave the food near you so you won`t be tempted to overeat, and most important, don`t eat when you`re nervous, stressed, or depressed.

Start with the vegetables. This should help you feel fuller faster. If you feel the urge for a snack, choose carrots, fresh fruits, or yogurt instead of chips. Staying hydrated by drinking a lot of water is essential because it also helps you feel fuller.

©2007 ProjectWeightLoss.com. All rights reserved.

vineri, iulie 27, 2007

Paris Hilton si-a cumparat (inca) un catel


Paris Hilton a adaugat miecuri “familiei” sale de animale de casa un nou membru - un caine Chihuahua. Mostenitoarea a cumparat cainele de la Pets of Bel Air din Los Angeles, informeaza people.com.
“I-a placut foarte mult catelusul, zambea incontinuu si a plecat cu el din magazine tinandu-l in brate.”, a declarat o sursa.

Se pare ca acest magazin de animale este foarte cunoscut in randul vedetelor deoarece de aici si-a cumparat si Britney Spears in urma cu doua saptamani un catel Yorkie, care a costat-o 3000 de dolari.

Hilton, care a declarat ca i-a fost foarte dor de animalele sale in perioada in care a stat la inchisoare, si-a mai cumparat de curand si un caine Yorkie, pe nume Cinderella, si mai are inca un Chihuahua - Tinkerbell si alte cateva animale de casa.

(In anul 2005, Paris a fost obligata sa renunte la kinkajoul sau, Baby Luv, deoarece acesta face parte dintr-o specie exotica si este ilegal sa detii un astfel de animal.)

HotNews.ro, S.B., 26 iul 2007

Jason Priestly isi compara fetita cu un iepuras


Jason Priestly a afirmat ca fetita sa nou-nascuta, Ava, este precum un iepuras, deoarece micuta a urinat pe el. Fostul actor din serialul “BeverlyHills 90210”, a carui sotie, Naomi Lowde a nascut pe 2 iulie o fetita, spune ca micuta a urinat pe el pentru ca il iubeste.

“Acum cateva zile am tinut-o la pieptul meu si ea a urinat pe mine. Dar bebelusii sunt precum iepurasii. Cand urineaza pe tine inseamna ca te plac”, a declarat Jason pentru revista Weekly.

Jason a precizat ca in ziua in care Ava s-a nascut a fost foarte entuziasmat, insa in momentul in care micuta a inceput sa planga noaptea, a realizat ca viata de parinte este grea, potrivit lse.co.uk.

HotNews.ro, Andreea Ghinea, 27 iul 2007

Nikita Mihalkov si-a construit un conac de 15 milioane dolari


Conacul, unde nu a calcat inca picior de jurnalist, e la distanta de vreo doua ore de mers de la Nijni Novgorod, pe un drum de tara, departe de lumea civilizata, scrie Komsomolskaia pravda.

Principalul punct de reper - Lacul sfant, protejat de stat. Se cheama asa pentru ca, privit de sus, reflecta silueta unei biserici! Un semn deosebit, spun oamenii de aici.

De-a lungul acestui lac pitoresc se intinde, pe sapte hectare, mosia lui Nikita Mihalkov. Ii plac locurile noastre. Zic unii si altii ca a devenit de moda veche. SI-a construit o bisericuta, ca sa stea, diminetile, de vorba cu Dumnezeu, se lauda locuitorii satului.

Lui Nikita Mihalkov nu-i place sa vorbeasca despre micile lui secrete. Dar bisericuta, toata din lemn, o adevarata bijuterie, exista cu adevarat, confirma corespodentul KP.

Conacul mai dispune de un grajd pentru cai (maestrul are 10), locuinte pentru servitori, o sala de mese pentru angajatii sai si, mai aproape de lac - o parcare acoperita prevazuta pentru vreo zece masini.

Separat se ridica o casa de oaspeti, de unde, se poate cobori la lac. Pe pontoanele special amenajate sunt sezlonguri. Mihalkov a amenajat un mic teren de golf, un teren de tenis. Are o sala de sport si o baie ruseasca. Lucreaza tineri din sat, pe care-i plateste cu 2.000-3.000 de ruble pe luna.

"Speram sa ne dea mai mult, dar e bine si asa. Nu prea sunt locuri de munca pe la noi, asa ca ne bucuram si cu asta", spun satenii.

HotNews.ro, Olga Popescu, 26 iul 2007

Fiica lui Bruce Willis implicata intr-un scandal cu droguri


Un barbat a fost arestat saptamana aceasta, pentru posesie de marijuana, in timp ce se afla intr-o camera de hotel cu Rumer Willis, fata actorului Bruce Willis si a lui Demi Moore. Numele barbatului arestat este Christopher Henry, dupa cum informeaza msnbc.msn.com.

Randy Rudy, ofiter de politie, a declarat ca Rumer nu a fost arestata, potrivit baltimoresun.com. Tanara era insotita de trei persoane in camera respectiva si au avut parte de controlul politistilor, alertati de alti oaspeti, care erau deranjati de zgomot, dupa cum relateaza postchronicle.com.

HotNews.ro, Andreea Ghinea, 27 iul 2007

Jennifer Aniston s-a despartit de Paul Sculfor


Actrita Jennifer Aniston s-a despartit de iubitul sau britanic Paul Sculfor, din cauza carierelor diferite, care ii poarta pe alte drumuri, desi acum cateva saptamani se zvonea ca aceasta este pe punctul de a renunta la viata de la Hollywood si sa se mute in Marea Britanie pentru a fi aproape de iubitul sau.

Fosta actrita din serialul “Friends” si modelul nu s-au mai vazut de cateva saptamani, cand aceasta a venit in America pentru o sedinta foto.

“A existat ceva frumos intre ei, dar Jennifer vrea sa se aseze la casa ei alaturi de un om de incredere si sa formeze o familie. Paul calatoreste mult si este inconjurat de femei frumoase tot timpul” a declarat o sursa apropiata actritei. “O sa ramana prieteni.”, a continuat sursa, conform lse.co.uk.

Paul, in varsta de 36 de ani si Jennifer, de 38 de ani, s-au cunoscut prin actorul David Arquette, sotul prietenei lui Aniston, Courteney Cox si au format un cuplu incepand din luna mai a acestui an.

Jennifer a divortat de Brad Pitt in 2005, iar apoi a avut o relatie cu actorul Vince Vaughn, cu care s-a cunoscut la filmarile “The Break-Up”, dar cei doi s-au despartit in octombrie anul trecut.

Sculfor, care a fost model pentru firme cu nume mari, precum Jean Paul Gautier si Christian Dior, a avut ocazia sa iasa cu femei foarte frumoase si cunoscute, cum ar fi starul TV Victoria Hervey, sau fosta iubita a lui George Clooney, Lisa Snowdon.

HotNews.ro, Andreea Ghinea, 27 iul 2007

Victoria Beckham si Katie Holmes nu lasa bacsis


Victoria Beckham si noua sa prietena, Katie Holmes au suparat o chelnerita dupa ce au refuzat sa ii lase bacsis. Membra formatiei “Spice Girls” si actrita din “Batman Begins” au luat impreuna pranzul la un restaurant in Hollywood, dar nu au fost foarte darnice cu personalul restaurantului.

Baltimore Sun relateaza ca dupa ce au achitat nota de plata, care dupa parerea lui Katie a fost mare, cele doua nu au lasat bacsis chelneritei, asa cum este obiceiul in America.

Cand fata a incercat sa se duca dupa cele doua staruri, a fost oprita de garzile de corp ale Victoriei, potrivit lse.co.uk.

Cantareata, in varsta de 33 de ani, care s-a mutat de curand in Los Angeles cu sotul David si cu cei trei copii ai lor, este cunoscuta ca fiind o persoana cumpatata cu banii, in ciuda milioanelor de dolari pe care le are in banca.

Fotbalistul David Beckham afirma ca sotia sa este foarte sensibila cand vine vorba de cheltuirea banilor, “Victoria este cea care imi spune ‘Nu poti plati pentru asta’. Este cea care imi spune sa nu mai fiu asa prostut”.

“Imi spune intr-un restaurant sa iau o sticla de vin mai ieftina, de aceea ii spun ca este 15 £, cand de fapt este mai mult.”, a spus David.

HotNews.ro, Andreea Ghinea, 27 iul 2007

Simpson doreste sa se impace cu Lachey


Nick Lachey este atat de deranjat de insistentele fostei sale sotii, Jessica Simpson, incat si-a schimbat numarul de telefon. Cunostiintele celor doi sustin ca Jessica incearca sa se impace cu Nick, insa acesta nici nu nu vrea sa auda de asa ceva.

“Isi doreste ca Nick sa o iubesca din nou” a declarat o sursa, conform careia Jessica “l-a sunat pe Nick aproape tot timpul, iar acesta a fost nevoit sa isi schimbe numarul de telefon pentru a putea scapa de insistentele ei. Acum ea nu il mai poate contacta, chiar daca isi doreste nespus sa faca acest lucru.”, potrivit entertainmentwise.com.

Intre timp Nick afirma ca ii merge foarte bine in relatia cu VJ-ul de la MTV, Vanessa Minnillo. Cu ceva timp in urma acesta declara pentru revista OK ca ”Este bine sa treci peste. Cred ca eu am facut-o deja”. “Ceea ce este intre mine si Vanessa este real. Nimeni nu poate strica acest lucru” a continuat starul.

HotNews.ro, Andreea Ghinea, 27 iul 2007

Concediat dupa ce a trimis 38.000 de sms-uri


Un sofer de autobuz din Polonia a fost concediat dupa ce a trimis 38 de mii de sms-uri de pe telefonul companiei, din dorinta de a castiga marele premiu la un concurs tip loterie, informeaza publicatia Forbes. Valoarea facturii pe care compania va fi nevoita sa o plateasca depaseste 34 de mii de dolari.

Leszek Wojcik, sofer de autobuz in orasul polonez Slupsk, incerca sa castige un premiu in valoare de 36 de mii de dolari, a declarat un oficial din cadrul primariei citat de Associated Press.

Soferul avea o limita de convorbiri in valoare de 5 dolari lunar. Wojcik a trimis in medie 1200 de sms-uri zilnic, pana sa fie depistat.

“Acum am ramas fara slujba”, spune soferul care intentiona ca din banii castigati sa-si cumpere o a doua masina.

HotNews.ro, R.S., 27 iul 2007

Mai putin de jumatate dintre posturile in invatamantul de stat au fost ocupate


Aproape 5000 de candidati au reusit sa obtina un post de profesor in urma repartizarii computerizate de la concursul national de ocupare a locurilor vacante din invatamant. Cu toate ca procentul de promovabilitate a fost ridicat, peste 6000 posturi au ramas neocupate.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Educatiei, joi, 26 iulie, a avut loc repartizarea computerizata pe posturi/catedre titularizabile a candidatilor care au obtinut cel putin nota/media 7 la concursul din 16 iulie.

La aceasta etapa au participat 8.869 de candidati (76,63% din totalul de 11.573 persoane care au obtinut note intre 7 si 10) si au fost repartizati 4.998 candidati (56,35%). Procentul cadrelor didactice ramase nerepartizate pe unul din locurile vacante este de 43,21%. (3.871).

Din totalul de 11.157 de posturi didactice, dintre care 5.811 in mediul urban si 5.346 in mediul rural, au fost ocupate 4.998 posturi, dintre care 3.038 in mediul urban si 1.960 in mediul rural. Au ramas nerepartizate 6.159 posturi (55,20 %).

Cel mai mare procent de candidati repartizati s-a inregistrat in judetul Giurgiu - 96,77% (60 din 62 cadre didactice cu optiuni), iar cel mai scazut in judetul Arges - 38,94% (155 din 398). In schimb, in acest judet exista cele mai multe posturi repartizate (155 din 219 libere / 70,78%) la polul opus situandu-se Ilfovul (59 din 335 libere/17,61%).

La concursul din 16 iulie 2007, desfasurat in 33 de judete, s-au prezentat 31.073 cadre didactice din cele 41.126 inscrise. Intrucat 1.529 candidati s-au retras, au fost evaluate 29.544 lucrari, rezultand un numar de 11.573 profesori cu note intre 7 -10.

Posturile didactice ramase neocupate in urma titularizarii devin netitularizabile si sunt afisate pentru urmatoarele etape ale miscarii personalului didactic: detasare la cerere si suplinire.

HotNews.ro, Liana Anghelescu, 27 iul 2007

T. Basescu: Acum trebuie spus de unde vin banii pentru majorarea pensiilor


Prezent la primul Congres al Federatiei Asociatiilor Pensionarilor, Traian Basescu a reluat, vineri, tema majorarii pensiilor, care a fost indelung dezbatuta de politicieni in ultima luna. Seful statului a declarat ca inca n-a primit raspunsul referitor la sursele de finantare pentru majorarea pensiilor.

„Am promulgat legea pensiilor, fara sa mi se prezinte sursele de finantare, avand in vedere urgenta de la 1 septembrie”, a declarat presedintele, care a precizat ca si Constitutia obliga la indicarea surselor de finantare.

”Cu mama si cu socrii ma intalnesc lunar si mi-ar fi greu sa le spun:”Mama, am mintit”, a adaugat presedintele.

Seful statului a declarat ca nu este ingrijorat de prima etapa, ingrijoratoare fiind cea de-a doua etapa: "Este o problema de responsabilitate si toti avem obligatia sa venim in fata dumneavoastra si sa va asiguram ca daca se schimba Guvernul nu inseamna ca nu se mai aplica Legea".

Seful statului a spus ca era o necesitate cresterea pensiilor, iar majorarea acestora s-a transformat in lege tocmai pentru ca a existat o vointa politica pe care o sustine.

HotNews.ro, D.G., 27 iul 2007

joi, iulie 19, 2007

Cele mai puternice gasti din lume


Cea mai veche si de temut grupare este Five Points Gang, din Statele Unite, formata inca din anul 1870

Noul val. Influenta si puterea gastilor nu a mai cunoscut niciodata o ascensiune asemanatoare, o singura gasca atingand numarul de o suta de mii de membri si impunandu-se in Statele Unite, America de Sud si chiar in Spania

Gastile de cartier se impun, controland zone si strazi intocmai cum se intampla la sfarsitul secolului al XIX-lea. In cel mai scurt timp, sintagma "gasca de cartier" nu va mai avea nici un fel de sens, datorita faptului ca termenul care definea prin localizare activitatea grupului, "cartier" este depasit. In prezent, nu de putine ori, atunci cand se vorbeste de "gasti" se face referire la ceea ce a fost catalogata drept "noua mafie".

In Statele Unite in mod special, ascensiunea "gang"-urilor sau a gastilor de cartier a depasit orice fel de asteptari. Ceea ce in mod traditional se intelege prin "gasca de cartier", o singura gasca care in urma cu douazeci de ani activa in perimetrul catorva strazi din Los Angeles, a ajuns sa aiba ramificatii pana in America de Sud si chiar Europa. Sunt organizate perfect si sunt in continua extindere, membrii fiind racolati chiar si de la varste de 7 - 8 ani, pusi sa-si elimine rivalii pentru a creste in rang si alimentandu-si bugetele prin taxe si trafic de arme si droguri.

Prima gasca

Prima gasca recunoscuta in State este celebra Five Points Gang. A fost formata in jurul anului 1870 odata cu valul de imigranti italieni si evrei in Statele Unite.

Five Points isi desfasura activitatea in Manhattan, New York, controland o zona alcatuita din cinci strazi (de unde si numele Five Points Gang). Este si astazi atestata ca cea mai de temut si influenta gasca din istoria infractionalitatii, Five Points fiind gruparea care a pus bazele a ceea ce avea sa se transforme in "mafie".

De-a lungul timpului, Five Points Gang a "scolit" cei mai mari gangsteri din toate timpurile, precum Al Capone, John Torrio si Charles "Lucky" Luciano. Organizatia a incetat sa existe in primele decade ale secolului al XX-lea.
Cele mai periculoase gasti

In prezent, numarul gastilor de oriunde este imposibil de precizat, asta si datorita regimurilor diferite de functionare, membrii diverselor gasti avand posibilitatea de a activa independent. Chiar si asa, datorita puterii si influentei exista gasti care sunt catalogate ca fiind cele mai periculoase:

- Poverty Driven Children (PDC-Londra). Este o grupare ce are ca zona de activitate sudul orasului Londra. A fost deseori mentionata in presa britanica si asociata cu asasinate si schimburi de focuri;

- 18th Street Gang (Los Angeles, California). S-a dezvoltat dintr-o celebra gasca, Clanton 14 care decade la rand a facut legea pe strazile din Los Angeles. Numarul membrilor 18th Street Gang este estimat la 20.000 doar in Los Angeles si actioneaza si in Canada, Peru, El Salavador si Mexic. Sunt cunoscuti ca fiind rivalii gruparii Mara Salvatrucha;

- Mongrel Mob (Noua Zeelanda). A fost fondata in Petone, in apropierea orasului Wellington, Noua Zeelanda. Sunt cunoscuti pentru abundenta de tatuaje si activeaza in mai multe orase din Noua Zeelanda. Deseori au fost implicati in violentele din spatii publice indreptate impotriva rivalilor, Black Power;

- Neonazistii din Rusia si gastile din Rio de Janeiro. In ultimii ani, Rusia se confrunta cu aparitia si ulterior dezvoltarea gastilor de neonazisti care, nu de putine ori, au manifestat acte de violenta in public. Orasul Rio de Janeiro a fost mediatizat ca o Mecca a gastilor, existand nenumarate gasti si asasinate pe strazile orasului brazilian;

- Mara Salvatrucha (MS - 13-Los Angeles, California). Este considerata cel mai mare pericol dintre gastile cunoscute si deseori i se atribuie denumirea de "noua mafie".

A fost formata in anul 1972, in Los Angeles, de catre imigrantii salvadorieni. In traducere libera, Mara Salvatrucha semnifica "Armata Furnicilor Salvadoriene".

Gruparea este asociata cu traficul de droguri, arme si persoane, perceperea de taxe, asasinate si furturi. Datorita extradarilor masive in El Salvador a celor arestati, gruparea s-a dezvoltat si in America de Sud, Canada si se pare ca a ajuns chiar si in Spania. Numarul membrilor Mara Salvatrucha este estimat la o suta de mii.

Integral ( + galeie foto ) aici

miercuri, iulie 18, 2007

Totul despre admiterea la facultate


De luni, facultatile isi deschid portile pentru viitorii candidati. Admiterea la cele mai multe dintre universitati se face in doua sesiuni, majoritatea preferand sa organizeze concursurile in lunile iulie si august.

HotNews.ro va prezinta clasamentul celor mai bune universitati romanesti si programul de admitere al primelor 10 din top.

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, inscrierea pentru admitere se face in perioada 16- 22 iulie, iar selectia candidatilor si afisarea rezultatelor pe 23 - 26 iulie. A doua sesiune de admitere, pentru completarea locurilor ramase libere, se face in perioada 10- 16 septembrie.

Universitatea Bucuresti va organiza in acest an doua sesiuni de admitere. Prima in luna iulie, intre 12 si 28, iar a doua la inceput de toamna, intre 27 august si 15 septembrie. Taxele de admitere variaza intre 70 si 200 de lei.

Examenele de admitere se sustin in functie de optiunile facultatilor. Sunt Facultati cum ar fi Facultatea de Administratie Publica sau de Chimie, care organizeaza admiterea doar pe baza de dosare, si facultati, cum ar fi cea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii, unde se sustine examen de admitere.

In 2007, concursul de admitere la Universitatea Babes-Bolyai se va organiza in doua sesiuni. Prima sesiune se va desfasura in perioada 11 iulie - 24 august 2007. Pentru ocuparea locurilor ramase vacante se poate organiza o a doua sesiune in perioada 11-21 septembrie 2007.

In eventualitatea organizarii acesteia, afisarea rezultatelor finale pentru a doua sesiune trebuie facuta pana la data de 27 septembrie 2007.

Politehnica Bucuresti
Sesiunea pentru Admiterea 2007 se va desfasura dupa urmatorul calendar: intre 14 - 18 iulie 2007, zilnic intre orele 9:00 - 16:00 - inscriere pentru concursul de admitere, la secretariatele facultatilor (pe 18 iulie inscrierile se vor face numai pana la ora 14:00). In 20 si 21 iulie 2007 - sustinerea concursului de admitere.

Ora de incepere a fiecarei probe scrise de concurs este 10:00. Pe 17 iulie 2007 se va sustine testul lingvistic pentru candidatii care nu au un certificat de competenta lingvistica.

La Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi taxa de inscriere variaza intre 50 si 180 de lei. Iata si calendarul admiterii: inscrierea candidatilor: 16 - 21 iulie, test - grila: 23 iulie, afisarea rezultatelor: 25 iulie. Rezultatele finale se afiseaza pe 1 august. A doua sesiune de admitere se organizeaza in perioada 3 -21 septembrie.

La Universitatea de Vest , admiterea se face pe baza rezultatelor obtinute de catre candidati in liceu si la examenul de bacalaureat. Exceptie fac domeniile la care se impun probe de aptitudini (arte, muzica, educatie fizica), teologie, psihologie.

Pentru studiile de licenta organizate intr-o limba de larga circulatie internationala, admiterea va include obligatoriu si o proba de competenta lingvistica.

Universitatea Valahia organizeaza admiterea 2007 in doua sesiuni. Admiterea candidatilor inscrisi la studii universitare de licenta in cadrul Universitatii Valahia din Targoviste, in sesiunea iulie/septembrie 2007, se face fara examen, prin concurs de dosare.

Exceptate sunt facultatile de Teologie, Stiinte Umaniste, Stiinte Umaniste si Stiinte si Arte, pentru care candidatii vor sustine probe eliminatorii sau probe de concurs.

La Universitatea Tehnica din Cluj Admiterea se face in luna iulie 14- 30. Aici, clasamentul se va face in ordinea mediilor, iar repartizarea pe loc se face in functie de optiunile alese si locurile ramase libere la aceste optiuniin momentul cand se ajunge cu clasamentul la un anumit candidat). Taxa de inscriere este de 100 de lei.

La Universitatea din Craiova admiterea se face, la majoritatea facultatilor, pe baza mediilor din liceu si a rezultatului obtinut la Bacalaureat. Exceptie fac facultatile cum ar fi cele de Teatru si Muzica, unde candidatii trebuie sa-si demonstreze aptitudinile in fata examinatorilor.

HotNews.ro, Liana Anghelescu, 16 iul 2007

P Diddy va plati pensie alimentara de peste un milion de dolari


Despartirea de Kim Porter il va costa pe P Diddy aproximativ 1,2 milioane de dolari pe an pentru pensia alimentara. Rapperul plateste in prezent o alta pensie alimentara in valoare de 30.000 de dolari pentru un alt copil de-al sau.

Kim si P Diddy au impreuna trei copii, Christian, in varsta de 10 ani si gemenii D'Lila Star Jesse James in varsta de sapte luni.

“Daca Misa Hylton-Brim primeste aproximativ 30.000 de dolari pe luna, doamna Porter va primi 100.000 de dolari, sau chiar mai mult pe luna, pensia alimentara”, a declarat avocatul Raoul Felder pentru Page Six.

Apropiatii spun ca rapperul este deschis unei plati mari deoarece intre el si Kim nu a existat un contract pre sau postnuptial, potrivit entertainmentwise.com.

HotNews.ro, Andreea Ghinea, 16 iul 2007

Keira Knightley este noua imagine Chanel


Actrita Keira Knightley i-a luat locul supermodelului Kate Moss, devenind noua imagine a casei Chanel, informeaza dailyindia.com. Actrita a semnat un contract in valoare de 500 de mii de lire sterline pentru a reprezenta casa de moda franceza.

Knightley a dezvaluit ca primul parfum pe care l-a folosit a fost unul produs de Chanel.

Potrivit unui purtator de cuvant al companiei, actrita este “imaginea perfecta” pentru companie, datorita “fizicului ei seducator” care se potriveste perfect cu produsele Chanel.

“Consideram ca Keira este perfecta deoarece a fost intotdeauna incredibil de atragatoare si seducatoare... “, a declarat purtatorul de cuvant.

Printre imaginile Chanel de pana acum se mai numara Nicole Kidman, Catherine Deneuve si Vanessa Paradis.

HotNews.ro, S.B., 16 iul 2007

Filmul "Dosarele X" revine


Serialul SF care a fost difuzat in perioada 1993-2002, “Dosarele X” va avea o continuare, dupa cum a declarat David Duchovny, interpretul lui Mulder. Acesta a spus ca atat el cat si Gillian Anderson, interpreta agentului Scully, vor continua povestea celebrilor agenti speciali.

David Duchovny a declarat ca va primi scenariul saptamana viitoare, potrivit news.bbc.co.uk. Scenariul fost scris de catre Chris Carter si Frank Spotnitz. Chris Carter este creatorul si regizorul serialului.

HotNews.ro, Andreea Ghinea, 16 iul 2007

Kylie si Olivier se intalnesc in secret


Kylie Minogue s-a intalnit de mai multe ori in secret cu fostul ei iubit, Olivier Martinez, in incercarea de a relua relatia lor, informeaza dailymail.com. Cei doi s-au despartit in luna februarie, dupa ce au aparut cateva zvonuri potrivit carora Martinez a inselat-o pe Kylie. Publicatia The Mail on Sunday a dezvaluit ca cei doi au avut cel putin doua intalniri romantice la Paris.

Kylie, care a mers la Paris pentru un control de rutina la Spitalul Tenon, a fost surprinsa in timp ce se saruta cu Martinez in fata unei cafenele situate in apropierea locuintei actorului.

Potrivit prietenilor lor, Kylie si Olivier au realizat ca inca se iubesc foarte mult si ca isi doresc sa fie impreuna.

Un apropiat al celor doi a declarat: “Kylie l-a vizitat in mod regulat pe Olivier la Paris in ultimele saptamani. De curand cei doi sunt din nou impreuna. Totul a reinceput cand Kylie a venit la Paris la un control medical. Cei doi au discutat foarte mult despre ceea ce simt unul pentru celalalt.”.

O alta sursa a spus: “Kylie este madra de tot ceea ce a realizat pana acum si planuieste o mare petrecere in aceasta vara pentru a sarbatori implinirea a 20 de ani de cariera in muzica. Insa ceea ce isi doreste doreste cel mai mult este sa se casatoreasca si sa aiba multi copii.

De cand s-a despartit de Olivier, Kylie a realizat ca visul ei nu se va mai indeplini si isi doreste din suflet ca neintelegerile dintre ea si fostul ei iubit sa se rezolve, pentru ca Olivier este dragostea vietii ei.”

Un prieten al actorului francez a declarat: “Olivier spera sa se impace cu Kylie, pentru ca a realizat ca ea este femeia visurilor sale.”.

HotNews.ro, S.B., 16 iul 2007

Jolie l-a amenintat pe Pitt ca il va parasi


Angelina Jolie l-a amenintat pe Pitt ca il va parasi, dupa ce a descoperit ca acesta a mers impreuna cu fetita lor sa se intalneasca cu fosta lui sotie, Jennifer Aniston, informeaza monstersandcritics.com.

O sursa a declarat pentru revista Star: “Angelina s-a suparat foarte tare, rar am mai vazut-o atat de nervoasa. Tipa foarte tare la Brad. I-a spus ca daca o mai duce o singura data pe Shiloh pentru a i-o arata lui Jennifer, relatia lor va lua sfarsit.”.

Se pare ca Brad i-a spus Angelinei sa mearga impreuna cu el si cu fiica lor sa ia pranzul la Jennifer acasa, insa aceasta a refuzat.”. Angelina considera ca Aniston incearca sa intervina in relatia ei cu Brad.

Sursa a mai declarat: “Angelinei nu-i venea sa creada. L-a intrebat pe Brad cum a putut sa faca asa ceva si de ce o umileste in acest fel. Insa acesta i-a spus ca nu s-a intamplat nimic, doar au luat pranzul impreuna. Angelina i-a spus: “Jen are satisfactie. Nu iti dai seama? Tine legatura si cu mama ta. Tot ce mai lipseste e sa se mute cu noi.””.

Luna trecuta Aniston s-a intalnit cu mama lui Pitt, Jane. Dupa aceasta intalnire, Angelina a amenintat-o pe Jane ca daca nu va pune capat intalnirilor cu Jennifer, ii va interzice sa o mai vada pe Shiloh.

HotNews.ro, S.B., 17 iul 2007

Kate Winslet nu va mai fi purtatoarea de cuvant a modelelor L'Oreal


Kate Winslet a fost obligata sa renunte la functia de purtator de cuvant al modelelor L’Oreal, dupa ce firma de cosmetice a acuzat-o de rasism, informeaza lse.co.uk.

Compania franceza a fost data in judecata saptamana trecuta, fiind acuzata ca in campania de promovare a sampoanelor Garnier au fost folosite doar modele de culoare alba.

Winslet a inlocuit-o pe actrita Isabella Rossellini ca purtatoare de cuvant a modelelor L’Oreal luna trecuta.

Simon Woolley a declarat: “Cei de la L’Oreal sunt de condamnat pentru ca au pastrat tacerea. In mod normal, ar fi trebuit macar sa dea o declaratie prin care sa-si ceara scuze pentru discriminarea facuta.”.

HotNews.ro, S.B., 17 iul 2007

Federline a cheltuit o mica avere pentru amenajarea camerelor copiilor


Kevin Federline a cheltuit mai bine de 14 mii de dolari pentru a decora camerele celor doi fii ai sai, informeaza lse.co.uk. Kevin - fostul sot a lui Britey Spears - s-a mutat de curand intr-o casa de 3.2 milioane de dolari in California si s-a ocupat de amenajarea ei.

Kevin a dorit ca fii pe care ii are impreuna cu Britney - Sean Preston (22 de luni) si Jayden James (10 luni) - sa aiba camere luxoase, drept pentru care a cheltuit o mica avere pentru amenajarea lor.

In luna septembrie a anului 2005, cand s-a nascut Sean Preston, Britney a cheltuit 45 de mii de dolari pentru a-i amenaja camera micutului in casa din Malibu.

Britney si Kevin s-au despartit in luna noiembrie, iar in prezent se lupta pentru obtinerea custodiei copiilor.

O sursa a declarat pentru revista americana Weekly: “Kevin considera ca Britney este instabila mintal si prea tanara pentru a-si indeplini sarcinile de mama. El doreste sa obtina intreaga custodie a copiilor sai.”.

Kevin, in varsta de 28 de ani, mai are doi copii (Kori si Kaleb) impreuna cu actrita Shar Jackson.

HotNews.ro, S.B., 17 iul 2007

Kelly Clarkson a consumat o prajitura cu marijuana in Amsterdam


Kelly Clarkson a recunoscut ca a experimentat marijuana in trecutul sau, dar a facut-o in Amsterdam unde acest lucru este legal.

Cantareata a declarat pentru o revista: “Am mancat o prajitura cu marijuana. S-a intamplat in Amsterdam.Spre deosebire de America, acolo este legal acest lucru."

“Nu am facut niciodata ceva ilegal acasa”, a continuat starul. Kelly a spus ca a vorbit despre prajitura cu marijuana deoarece ea nu considera ca in acest fel a consumat droguri.

“Nu am fumat nimic in viata mea. Nu am incercat niciodata niciun drog.”, potrivit entertainmentwise.com.

HotNews.ro, Andreea Ghinea, 17 iul 2007

Samsung va vinde peste 150 de milioane de telefoane mobile in acest an


Samsung Electronics a raportat, vineri, cel mai slab profit trimestrial din ultimii patru ani, ca urmare a scaderii preturilor la cipuri, situatie care a umbrit rezultatele pozitive inregistrate pe segmentul de ecrane plate, transmite Reuters.

La capitolul telefonie mobila insa, spre deosebire de Motorola si Sony Ericsson, Samsung a obtinut vanzari record de 37,4 milioane de dispozitive. Conducerea companiei a revizuit astfel estimarea privind volumul de unitati livrate la nivel mondial in acest an, de la peste 133 milioane de unitati, la cel putin 150 de milioane de unitati.

Conform estimarilor anterioare facute de analistii Reuters, profitul net al Samsung Electronics a scazut in trimestrul doi al acestui an, dar nu chiar pana la nivelul prognozat de acestia. Cu toate acestea, rezultatul aferent trimestrului doi al anului in curs este cel mai slab din ultimii patru ani pentru compania sud-coreana.

In perioada mentionata (aprilie - iunie), Samsung a inregistrat un profit net de 1,42 trilioane won (1,55 miliarde dolari), in scadere cu 5% fata de rezultatul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut, respectiv 1,5 trilioane won. Anterior analistii Reuters estimasera ca Samsung va raporta un profit net de 1,29 trilioane won.

Operatorul sud-corean a raportat de asemenea si cel mai slab profit operational inregistrat din cel de-al patrulea trimestru din 2001 si pana in prezent, respectiv 911 miliarde won. Conducerea companiei se asteapta insa la o redresare a preturilor la cipurile DRAM si la cipurile flash NAND, in semestrul doi al acestui an.

37,4 milioane de telefoane vandute in perioada aprilie-iunie

Samsung, al treilea producator de telefonie mobila din lume, dupa Nokia si Motorola, a vandut peste 37,4 milioane de dispozitive mobile in trimestrul mentionat, comparativ cu 34,8 milioane unitati vandute in primul trimestru al anului, compania intarindu-si linia de produse la preturi medii sau mici.

Samsung si-a revizuit astfel si estimarea facuta anterior referitoare la volumul de unitati care vor fi livrate pe piata in acest an, de la 133 de milioane de telefoane, la cel putin 150 de milioane de telefoane pana la finele acestui an.

De notat ca atat Motorola cat si Sony Ericsson (al patrulea producator de telefonie mobila la nivel mondial) au raportat recent pierderi trimestriale pe acest segment de piata. Conducerea Motorola a precizat miercuri ca nu spera sa mai obtina profit in acest an pe segmentul de telefonie mobila ca urmare a vanzarilor slabe obtinute in Europa si Asia.

Analistii cred ca, in situatia de fata, cel mai mult are de castigat Nokia. Operatorul finlandez a anuntat ca a vandut 100 de milioane de unitati numai in trimestrul doi al acestui an.

HotNews.ro, Adrian Vasilache, 13 iul 2007

Presedintele clubului Real Madrid cauta terenuri in Ialomita


Ramon Calderon Ramos, presedintele clubului de fotbal Real Madrid, unul dintre actionarii firmei spaniole Ruport Produccion, cauta terenuri in judetul Ialomita, unde vrea sa construiasca mai multe ferme de crestere a porcilor, precum si o fabrica de nutreturi.

Nu este exclus, insa, ca omul de afaceri sa amenajeze si un teren de golf in aceasta zona, dupa ce au fost vizitate mai multe localitati din regiune.

Ramon Calderon Ramos a anuntat inca din toamna anului trecut, cu ocazia meciului de fotbal dintre Steaua si Real Madrid, desfasurat la Bucuresti, ca vrea sa investeasca in Romania, prin intermediul unei firme la care este actionar, aproximativ 100 milioane de euro in mai multe microferme de porci, pe baza unor parteneriate cu peste 300 de fermieri romani.

De asemenea, Ramos a precizat ca vor mai fi construite o fabrica de nutreturi, un abator si mai multe unitati de productie a materialului biologic.

"Reprezentantii firmei spaniole au venit de doua ori in Romania, in decembrie 2006 si in iunie 2007, pentru a prospecta piata locala, iar printre localitatile vizitate s-au numarat Scanteia, Milosesti si Grivita", a declarat pentru Business Standard presedintele Consiliul Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca.

Acesta a precizat ca reprezentantii firmei spaniole au cumparat deja terenuri in judetul Ialomita. Ciuperca afirma ca, intr-o prima faza, spaniolii vor sa produca materialul biologic, care va fi furnizat fermierilor romani, alaturi de utilajele si tehnologia necesare pentru cresterea animalelor. Halele vor fi construite in parteneriat cu agricultorii interesati.

Business Standard, Viorela Piulice, 17 iul 2007

Efectul Nokia


Nokia: cinci litere au dat peste cap Clujul. Autoritatile se asteapta ca decizia finlandezilor de a construi aici o fabrica de asamblare de telefoane mobile sa scada somajul sub 2%, localnicii se intreaba cu cat le vor creste salariile sau cu cat isi pot vinde terenurile iar oamenii de afaceri din zona se grabesc sa intre, si ei, in siajul Nokia.

Scenariul e plauzibil: s-a derulat, la inceputul deceniului, in Ungaria, la Komarom.

de Adriana Plecan

De cateva luni, cel mai important om din Jucu, o comuna aflata la 18 km de Cluj-Napoca, nu mai e primarul Petru Coste, ci un texan de 36 de ani, John Guerry.

E adevarat, Guerry nu sta in Jucu, ci in Cluj, unde si-a adus deja si familia - sotia Melinda si cei trei copii, Jackson, Amelia si Norah - si vor ramane cu totii aici "cel putin 2-4 ani", spune Guerry, care n-a avut timp sa afle prea multe despre orasul in care s-a mutat,
dar gaseste ca e interesant sa-i descopere istoria observand arhitectura locului - mai ales daca o compara cu cea din orasul lui, Dallas, in care "vechi" sunt considerate cladirile construite prin anii '50.

Dar John Guerry nu e omul anului doar la Jucu, ci si in intregul judet. Desi inca nu s-a ridicat nici un perete al fabricii pe care urmeaza s-o conduca, toata lumea stie ca el e cel care va gestiona investitia de 60 mil. euro pe care concernul finlandez Nokia a decis s-o faca in Romania.

Venirea finlandezilor a fost oficializata la 29 iunie, cand s-a inaugurat constructia fabricii si, mai important, a avut loc cel mai mare targ de joburi din tara, la care participarea a fost, dupa cum spune John Guerry, "de doua ori mai mare decat cea estimata ".

Decizia boardului Nokia de a construi aici de-a 11-a fabrica, in care va asambla telefoane mobile pentru tari europene, dar si Africa de Nord si Orientul Mijlociu, schimba totul in Jucu - o comuna cu 4.500 de locuitori - si in imprejurimi: una peste alta, se vorbeste despre 15.000 de noi locuri de munca si despre investitii cumulate de 200 mil. euro in zona.

Nokia a devenit posibil loc de munca pentru mii de oameni, argument pentru constructia unui nou terminal cargo si a unei noi piste la aeroport, catalizator al cresterii preturilor terenurilor, sursa de crestere a bugetului local.

Incepe sa se petreaca "o schimbare semnificativa a acestui peisaj", dupa cum spunea Raimo Puntala, vicepresedinte Nokia, la inaugurarea oficiala de luna trecuta: "Acest camp deschis urmeaza sa se transforme intr-o zona industriala puternic tehnologizata".

Cam acelasi lucru, dar cu alte cuvinte, il spune si Petru Coste, primarul din Jucu, omul care pastoreste comuna din 1996: "Nu voi avea nici un somer, iar in cativa ani Jucu se transforma in orasel".
Terenul pe care a inceput constructia pentru cea mai importanta investitie din judet e un teren care nu produce nimic si caruia i se spunea "ratul boilor".

E adevarat, "crestea numai papura", spune primarul din Jucu, insa terenul a avut doua atuuri care au contat mult in decizia oficialilor Nokia, care inspectasera alte trei locuri, doua la Cluj-Napoca si unul la Floresti, potrivit primarului Emil Boc. Primul: terenul din Jucu e situat in imediata vecinatate a soselei care duce spre Bistrita.

Al doilea: locul beneficiaza de utilitati, iar autoritatile s-au aratat dispuse sa investeasca in continuare in infrastructura.

UN POTOP DE INVESTITII. Nokia devine, fara indoiala, un magnet pentru alte investitii, atat publice, cat si private.

In aprilie, de exemplu, Nokia a cerut Consiliului Judetean (CJ) sa construiasca un terminal cargo la aeroportul din Cluj-Napoca si o pista de 3.500 de metri pentru avioane de mare tonaj, ambele cu termen de finalizare in 2009 - pentru ca, a declarat presedintele CJ, Marius Nicoara, pentru ZF Transilvania, cei de la Nokia "vor avea nevoie, zilnic, de cel putin doua curse cargo".

In bani, asta inseamna investitii totale de 100 mil. euro pentru terminalul cargo, noul terminal pentru sosiri-plecari si noua pista a aeroportului, care ar urma sa devina "cel mai important din zona, (...) cu cea mai puternica pista".

Apoi, in mai, Compania de Drumuri Nationale a inceput procedurile de construire a unei autostrazi cu o lungime de 35 km si sase benzi in apropiere de Cluj, care va asigura legatura intre autostrada Bors-Brasov si fabrica de la Jucu.

In plus, se asteapta investitii de circa 33 mil. euro pentru ceea ce autoritatile numesc "viabilizarea terenului" parcului industrial Tetarom III, unde a inceput constructia fabricii - in sine, aceste investitii vor atrage alte companii, care vor beneficia astfel indirect de investitia Nokia.

Dupa cum declara presedintele CJ, investitia finlandezilor e "colacul de salvare pentru viitoarea dezvoltare a zonei de nord-est a judetului Cluj".

Dar totul depinde de felul in care statul isi respecta obligatiile, pentru ca intre contractul dintre Nokia si autoritati exista o clauza care prevede ca investitia va fi derulata in totalitate numai daca Guvernul va aloca banii pentru viabilizare.

Aceste investitii masive in infrastructura vor antrena, si ele, alte investitii. Directorul parcului industrial Tetarom III, Viorel Gavrea, declara in primavara pentru ZF ca a purtat discutii si cu Ericsson, care tatona terenul pentru o eventuala investitie.

Gavrea spunea atunci ca Ericsson ar putea investi chiar in Tetarom III, pentru ca dupa constructia fabricii Nokia ar urma sa mai ramana 50 ha de teren disponibil - si chiar daca nu ar mai fi ramas, se putea infiinta un nou parc industrial in judet. Discutiile cu Ericsson au ramas fara rezultat deocamdata, dar faptul ca au avut loc arata ca si altor firme mari regiunea li se pare interesanta.

De altfel, Gavrea dezvaluia, fara sa dea nume, ca a mai avut o solicitare pentru 200 ha de teren pentru o investitie, care insa ar presupune infiintarea unui nou parc industrial, Tetarom IV.
Cu certitudine vor veni in zona, pe de alta parte, si companii furnizoare de componente pentru telefoanele Nokia.

Deocamdata nu se pronunta oficial nici un nume, dar John Guerry admite ca principalii furnizori ai Nokia "si-au manifestat interesul pentru planurile noastre initiale, insa nu putem face comentarii pana cand acestia nu vor lua o decizie finala", adaugand ca venirea lor la Jucu depinde si de modul in care infrastructura si forta de munca pot fi sustinute de parcul industrial.

"Nu vrem sa ne confruntam cu situatia in care Nokia sa concureze cu furnizorii sai pentru angajarea de oameni", adauga Guerry. Presa locala anunta totusi, recent, ca la Jucu au decis sa vina cateva companii furnizoare, printre care Emerson si Foxconn - care vor angaja, si acestea, cateva sute de operatori de asamblare, tehnicieni, ingineri, informaticieni.

MODELUL UNGURESC.Este de asteptat insa ca Nokia sa mizeze si pe furnizorii pe care ii are fabrica-sora din Ungaria, cea de la Komarom - o investitie greenfield de 100 mil. euro demarata in 1999 in care lucreaza circa 5.000 de oameni, dupa extinderea capacitatii de productie din 2004, care a presupus alte 50 mil. euro ca investitie.

Ca si Jucu, localitatea Komarom - situata la 90 km de Budapesta, la granita cu Slovacia - a fost aleasa de oficialii Nokia multumita infrastructurii si fortei de munca ieftine. In 1998, cand finlandezii inca nu venisera, somajul in Komarom era de 15%. Dupa un an si jumatate, celor 1.700 de angajati ai fabricii li se adaugasera alti 3.000 de angajati la companii furnizoare de componente.

In 2003, la trei ani de la demararea investitiei, Nokia anunta ca dublarea capacitatii de productie va face din fabrica din Ungaria exportatorul nr. 1 al tarii, inaintea Audi.

Acum, in regiune lucreaza circa 15.000 de oameni sub umbrela investitiei Nokia, preturile caselor s-au dublat, primaria continua sa investeasca in infrastructura, iar necesarul de forta de munca e acoperit, partial, cu muncitori din Slovacia vecina. Istoria recenta a Komaromului se imparte, asadar, in doua mari capitole: inainte si dupa Nokia.

EFECT IMOBILIAR. Decizia Nokia de a-si construi fabrica la "ratul boilor" a avut deja un efect imobiliar fulger. Nici nu aparusera bine excavatoarele prin zona ca cei care aveau pamant pe raza comunei Jucu au inceput sa-si faca socoteli. "In iarna, preturile la teren erau intre 4 si 8 euro metrul patrat.

Se dadea chiar si cu un euro la cei care aveau terenul mai pe deal", isi aminteste primarul din Jucu. Acum, explica el, o bucata de pamant la Jucu poate valora uneori de peste 10 ori mai mult, ajungand chiar si pana la 60-70 euro/mp. Iar pretul continua sa creasca, mai ales ca in aceasta perioada se lucreaza la soseaua de centura care va lega Jucu direct de Cluj.

Dar cel mai mult primarul se mandreste cu statutul de "urban" pe care il va capata Jucu - "eu, stiu, mai peste cinci ani". Argumentele care il fac sa viseze la "orasul Jucu" sunt, sustine el, in contractul negociat cu reprezentantii Nokia.

"Vor construi blocuri, un spital, un sediu de politie mai mare, o statie de epurare, o statie de pompare, vor moderniza gara", enumera el, rasfoind dosarul pe care il are in fata. "Vor munci 15.000 de oameni aici. Trebuie de toate, nu?", explica primarul logica transformarii Jucu in orasel a carui populatie, face el calcule, va tinde spre 20.000 de oameni.

Deja, argumenteaza primarul, "un investitor a cumparat trei hectare ca sa faca 10 blocuri cu trei si patru etaje".

Iar faptul ca satenii au inceput "sa mai construiasca cate un etaj pe case" e inca un argument pentru a se vedea primar de oras, mai ales ca pare convins ca are meritele lui in transformarea comunei: "Am fost de acord cu investitia, am dat autorizatie de constructie si am facut demersurile pentru obtinerea certificatului de urbanism".

STRATEGIA DE ANGAJARI: Pentru a-si onora promisiunea fata de Nokia, Don a inceput cautarile progresiv: "Mai intai local, apoi pe judet si, in final, pe tara". La sfarsitul lunii mai, in judetul Cluj erau inregistrati circa 9.000 de someri, dintre care in jur de 5.000 numai in municipiul Cluj.

Date suficiente ca Don sa considere ca prima etapa de recrutare - pentru 500 de operatori, ingineri, dar si experti in logistica si achizitii de materie prima - la care s-au prezentat "8.200 de persoane, din Cluj sau imprejurimi, studenti si persoane mai in varsta", sa fie considerata un succes, autoritatile asteptandu-se la doar circa 6.000 de participanti.

Ba chiar si asteptarile lui John Guerry, texanul care va conduce fabrica de la Jucu, au fost depasite. "Participarea la acest targ a fost de doua ori mai mare decat cea estimata", spune el, adaugand ca e decis ca, pe viitor, sa organizeze mai multe astfel de evenimente "open days".

Din cele 500 de posturi scoase la bataie in prima faza a recrutarii, "cam 80-90% din necesar se refera la muncitori", a detaliat Don, pozitiile superioare, de middle sau top management urmand sa fie ocupate, potrivit lui John Guerry, de specialisti romani si straini.

Dar, pentru ca, in final, tot ce va insemna Nokia la Jucu (cu tot cu furnizorii proprii) va presupune "cel putin 11.000 de persoane, pana in 15.000 in functie de cum vor evolua operatiunile", Don spune ca se va baza pe forta universitara a Clujului pentru a asigura specialistii.

"Sunt 10 universitati si in jur de 100.000 de studenti, profesori si cercetatori", cantareste Marius Nicoara, presedintele CJ, potentialul universitar clujean.

Apoi, prin reteaua AJOFM va publica in toate judetele din tara anunturi de angajare, nefiind neglijati cei care muncesc acum in strainatate si care au bombardat site-ul AJOFM solicitand informatii suplimentare pentru a se angaja la Nokia.

Absorbtia somerilor va avea ca efect logic scaderea ratei somajului, de la 2,9% in momentul de fata, la "sub 2%, mai scazut chiar decat la Timisoara", socoteste Daniel Don.

Pana cand somajul din regiune va ajunge mai scazut decat cel din Timisoara, AJOFM trebuie sa treaca la a doua faza a recrutarii: pana in septembrie, toti candidatii de la targul de joburi vor fi anuntati prin e-mail de decizia pe care comisia de recrutare o va lua.

Cei 500 de oameni care vor fi selectati, explica Guerry, urmeaza sa fie instruiti si in tara, si in strainatate - dupa toate probabilitatile in Ungaria, la fabrica Nokia din Komarom, si in Finlanda -, "in asa fel incat, anul viitor, cand vom incepe sa producem, ei sa fie capabili sa instruiasca la randul lor alti angajati".

Tot Guerry da de inteles ca Nokia nu si-a completat inca garnitura de manageri, spunand ca e gata sa angajeze atat manageri romani, cat si straini.

Integral in Money Express.

Money Express, 17 iul 2007

Telefonia fixa: piata scade, operatorii se inmultesc


De fapt, batalia nu se mai da de mult pe telefonia fixa, ci pe servicii precum Internetul de mare viteza sau televiziunea digitala.

O parte a operatorilor cocheteaza chiar cu ideea serviciilor de telefonie mobila, cum este cazul RCS&RDS, care dupa cablu tv, televiziune digitala, Internet si telefonie fixa va veni, in curind, cu servicii de telefonie mobila.

RCS&RDS a cistigat una dintre ultimele doua licente 3G scoase la licitatie de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).

La sfirsitul anului 2005, in Romania existau 2.073 de companii autorizate sa furnizeze retele publice fixe de comunicatii electronice. Dintre acestea, 258 de companii erau autorizate sa furnizeze servicii de telefonie fixa.

Doar 75 dintre acestea furnizau efectiv servicii de telefonie, 32 prin retelele proprii si 54 prin intermediul retelelor altor firme.

La 31 decembrie 2006, numarul companiilor autorizate sa furnizeze retele publice fixe de comunicatii electronice se ridica la 2.241, cu 374 de companii autorizate sa furnizeze servicii de telefonie fixa. Dintre ele, doar 81 ofereau efectiv telefonie fixa.

La sfirsitul anului 2005, volumul total de trafic in retelele publice fixe a ajuns la 10,3 miliarde de minute, iar la sfirsitul anului trecut traficul a scazut pina la 9,6 miliarde de minute.

Respectind tendinta din restul Europei, numarul de linii fixe a scazut usor in ultimii ani. Daca la sfirsitul anului 2003, in Romania existau 4,331 milioane de linii, in 2004 acestea au crescut la 4,389 milioane, iar la sfirsitul lui 2005 au scazut usor la 4,386 milioane. La sfirsitul anului trecut, in Romania mai existau 4,203 milioane de linii conectate.

Cu toate acestea, valoarea pietei telefoniei fixe a ramas, in 2005 si 2006, constanta: circa un miliard de euro pe an, conform analistilor pietei de profil. „Este adevarat ca s-a inregistrat o scadere a numarului de linii de telefonie fixa, dar in acelasi timp exista o crestere solida in privinta noilor servicii.

In plus, nu credem ca telefonia fixa nu mai poate fi dezvoltata in Romania, si tocmai de aceea am lansat recent o oferta care aduce clientilor nostri mai multe beneficii la aceleasi preturi sau chiar la preturi mai mici“, a declarat, pentru Cotidianul, Yorgos Ioannidis, director general al companiei Romtelecom.

Rata de penetrare a telefoniei fixe era, la sfirsitul anului 2005, de 20,31 la 100 de locuitori si de 52,87 la 100 de gospodarii. La sfirsitul anului trecut, rata de penetrare era de 19,48 la 100 de locuitori si de 49,78 la 100 de gospodarii.

„Telefonia fixa nu este un serviciu care moare, ci unul care se transforma. Noile comunicatii fixe inseamna, de fapt, banda larga. Pariul pentru viitor nu sta deci pe telefonia fixa, ci pe a avea banda larga in fiecare casa, pentru ca aceasta inseamna voce, Internet, televiziune si divertisment.

Acesta este viitorul telefoniei fixe si de aceea toata lumea este interesata de acest lucru“, crede insa Ioannidis.
Integral in Cotidianul

Cotidianul, Iulian Enache, 17 iul 2007

Renault estimeaza ca va ajunge sa vanda anual 30.000 de masini Logan in Germania


"Germania este piata cu cei mai pretentiosi cumparatori si cu toate acestea, cererea pentru Logan creste continuu (...) Anul trecut am vandut 6.000 de masini Logan, anul acesta cred ca vom ajunge la 15.000, iar in 2009 am vrea sa ajungem la 25.000", a spus Jacques Rivoal, director"la Renault Germania.

El a adaugat ca pe termen mediu, vanzarile anuale de Dacia Logan pe piata germana ar putea ajunge la 30.000 de unitati.

Germania a fost in primele sase luni ale anului cea de-a doua piata de export a Dacia, cu vanzari de 8.357 de unitati, crestere de aproape 200% fata de prima jumatate a lui 2006.

Business Standard, 17 iul 2007

BRD - cea mai buna banca din Romania, potrivit Euromoney


BRD - Groupe Societe Generale a primit pentru cel de-al treilea an consecutiv din partea Euromoney Magazine premiul pentru „Cea mai buna banca din Romania”, informeaza un comunicat al bancii.

Potrivit Euromoney, “banca a castigat distinctia datorita performantelor impresionante obtinute in 2006. BRD a fost singura banca din Romania care a reusit sa-si dezvolte cota de piata in materie de credite si depozite de la 16% la 18%, pastrand un ROE de 36% si reusind sa ramana cea mai rentabila banca din tara in 2006.”

Conform Euromoney, “BRD s-a remarcat prin strategia incisiva de dezvoltare a segmentului de retail. In 2006, banca a deschis 274 noi agentii, a atras 350.000 de noi clienti, a angajat 2.200 de persoane si a facut investitii in valoare de 67 milioane EUR.”

Totalul creditelor acordate de BRD depasea 18,7 miliarde RON la sfarsitul anului 2006, in crestere cu 79% fata de 2005.

Euromoney este o publicatie financiara axata pe domeniul bancar si pe cel al pietelor financiare.

via BlogInvest.ro

Vanzarile Dacia sunt in scadere


Piata auto din Romania duduie, majoritatea importatorilor de masini straine inregistrand cresteri spectaculoase. Vanzarile de autoturisme noi din import s-au majorat cu 53% in primele sase luni ale anului, in timp ce producatorii interni au inregistrat o scadere a vanzarilor de 5%, informeaza Asociatia Producatorilor si Importatorilor Auto, citata de NewsIn.

Vanzarile totale de autoturisme noi din import au fost de aproximativ 89 de mii, iar vanzarile cumulate ale Dacia si Daewoo au fost de aproximativ 59 de mii de unitati, in scadere cu 5% fata de perioada similara a anului trecut.

Dacia a avut, in primele sase luni, 30,2% din piata auto, iar Daewoo, celalalt producator autohton, a avut o felie de 5,6%. Vanzarile producatorului craiovean au scazut cu 0,5% fata de anul trecut.

Renault ramane in continuare cea mai vanduta masina de import, cu peste 13.800 de unitati comercializate, consemnandu-se astfel o crestere de 51% fata de vanzarile inregistrate in perioada similara a anului trecut.

Pe pozitia secunda s-a situat Skoda, marca ale carei vanzari au crescut cu 28%, pana la 11.349 masini. Pe ultima treapta a podiumului s-a situat Volkswagen, cu vanzari de aproximativ 10.400 de unitati, in crestere cu 48%.

In topul firmelor straine se mai afla Opel, cu vanzari in crestere cu 69% pana la 7.680 de unitati, urmata de Peugeot.

Locurile sase si sapte sunt ocupate de Ford si Chevrolet, care au vandut 6.352, respectiv 6.115 masini, in crestere cu 56% (Ford) si 123% (Chevrolet), fata de prima jumatate a lui 2006.

Cel mai de succes model in Romania este Clio, de la Renault, cu aproape 8.050 de unitati, si Megane - al aceluiasi producator francez cu 5.163 de unitati. Pe locul trei se afla Chevrolet Aveo - 4.215. masini, Opel Astra Classic - 3.835 si Skoda Fabia - 3.791 masini.

HotNews.ro, Cristian Covaci, 16 iul 2007

Cheltuielile Ford in Romania vor atinge 1 miliard de euro in 2012


Strategia Ford pentru uzina din Craiova a fost discutata in cadrul intalnirilor avute luni la Bucuresti de John Fleming, Presedinte si Director General Executiv al Ford Europa cu premierul Tariceanu si cu membrii comisiei de privatizare pentru S.C. Automobile Craiova S.A..

Ford se angajeaza la investitii directe de 675 milioane de euro pentru modernizarea si retehnologizarea fabricii si anunta ca intentioneaza sa creasca numarul de angajati de la 3.900 cati sunt in prezent la 7.000 si, posibil, la 9.000.

Potrivit planului de afaceri, Ford va putea produce anual 300.000 de autovehicule si 300.000 de motoare. In 2006, uzina de la Craiova a produs 24.000 de autovehicule si 116.000 motoare.

„Cheltuielile totale ale Ford in Romania vor creste constant si vor atinge 1 miliard de euro in 2012”, a declarat John Fleming, se arat intr-o comunicat al Ford trimis pe adresa redactiei.

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, sambata, la Alba Iulia, ca Ford Europa a facut o oferta tehnica mai "generoasa" pentru societatea Automobile Craiova decat criteriile impuse in caietul de sarcini de catre statul roman.

Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a situat in fruntea Comisiei de privatizare pentru S.C. Automobile Craiova S.A., fiind pentru prima oara cand premierul se implica intr-un proces de privatizare.

HotNews.ro, Ionut Baias, 16 iul 2007

Delfin gasit mort in plasele braconierilor din Delta


Braconierii din Delta Dunarii continua masacrele. Un control al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura pe Dunare a dus la confiscarea a sapte plase de pescuit in lungime de 250 de metri, in care fusese capturat si un delfin de 50 de kilograme. Din pacate, mamiferul nu a mai putut fi salvat.

Actiunea de control s-a desfasurat zona Dunare - Brat Sf. Gheorghe (km 44 - varsare), Marea Neagra (Baia de Sud), in urma acesteia fiind confiscate sapte plase de pescuit in lungime de 250 de metri.

In plase era capturat un sturion din specia pastruga cu o greutate de aproximativ 4 kg, aflata in stare vie si un delfin cu o greutate de aproximativ 40-50 kg, mort. Sturionul a putut au fost eliberat in mediul natural.

Un alt control a avut loc in zilele de 11-12 iulie 2007, in urma caruia au fost confiscate unelte de pescuit din plasa monofilament, interzise de legislatie, si 16 ave pentru crap.

HotNews.ro, Cristian Covaci, 16 iul 2007

Totul despre admiterea la liceu: jumatate dintre absolventii de gimnaziu vor studia la primul liceu din lista de optiuni


Pe site-ul Ministerului Educatiei au fost publicate, joi, rapoartele finale ale repartizarii computerizate a absolventilor de clasa a VIII-a care au promovat Testele Nationale 2007. Din 138.865 elevi care au depus optiuni, au fost repartizati 137.326 (98,89%). 1.539 (1,11%) candidati nu au putut fi repartizati deoarece au completat prea putine optiuni in fisa de admitere. Peste 53% dintre candidati au fost declarati admisi la prima optiune exprimata, in timp ce procentul candidatilor repartizati la una din primele trei optiuni a fost de 75.

# Intra aici pentru a vedea liceul la care ai fost repartizat

Potrivit biroului de presa al Ministerului Educatiei, "specializarea care a dominat topul preferintelor elevilor este matematica-informatica. Liceul fruntas in clasamentul celor mai mari medii de admitere este Colegiul National de Informatica Tudor Vianu din Bucuresti, unde media ultimului admis la profilul real a fost 9,51”.

In Bucuresti, specializarea la care s-a inregistrat cea mai mare concurenta este matematica-informatica, bilingv engleza, de la Colegiul National „Sfantul Sava”, unde media ultimului admis a fost 9,83.

Cei 1539 de candidati nerepartizati in prima etapa au la dispozitie 5.494 locuri la licee si 76.806 locuri la scolile de arte si meserii, ramase neocupate. Acestia mai au o sansa la urmatoarea repartizare, programata pentru 23 iulie.

HotNews.ro, Liana Anghelescu, 12 iul 2007

Steaua-AEK Atena 1-1. Intilnire cu Rivaldo


Steaua a remizat si in cea de-a treia partida a turneului de pregatire din Olanda, 1-1 contra vicecampioanei Greciei, AEK Atena. Brazilianul Rivaldo a deschis scorul in minutul 11, dupa o actiune personala, pentru ca Mihai Gurita sa restabileasca egalitatea in minutul 90.

Hagi a inceput jocul cu formula Cernea - Golanski, Goian, Baciu, Emeghara - Radoi, Bicfalvi, Nicolita, Croitoru - Dica, Neaga. Dupa pauza au mai fost folositi Petre Marin, Gigel Coman, Nesu, Badoi, Gurita, Ovidiu Petre, Ochirosii si Iacob.

Rivaldo, sosit in aceasta vara la AEK, a marcat dupa ce a recuperat o pasa gresita a lui Radoi si i-a driblat pe ambii fundasi centrali. Stelistii au dominat clar prima repriza, Neaga trimitand balonul in bara, iar Nicolita si Dica au ratat alte mari ocazii.

Repriza secunda a fost una slaba, si in urma deselor schimbari facute de cei doi antrenori. Steaua a egalat la ultima faza a meciului cand Gurita a reluat cu capul centrarea lui Ochirosii.

Sub conducerea lui Gheorghe Hagi, Steaua a obtinut o singura victorie in cele sase partide amicale, 2-0 cu FK Vilnius din Lituania. In turneul din Olanda, vicecampioana Romaniei a inregistrat trei egaluri in tot atatea partide. In primele doua jocuri, Steaua a remizat cu Belchatow (Polonia - 2-2) si Litex Loveci (Bulgaria - 0-0).

Ultimul joc al Stelei in Olanda este programat pe 18 iulie, contra echipei locale Willem Tilburg. Formatia din Ghencea va reveni apoi in tara, iar vineri isi va prezenta lotul in fata propriilor suporteri intr-un show care include si un joc amical impotriva echipei belgiene Charleroi.

HotNews.ro, S.N., 16 iul 2007

Studiu Initiative Romania: Publicitatea va creste net cu 34% in 2007


Online-ul avanseaza cel mai repede

Publicitatea online va cunoaste una dintre cele mai spectaculoase cresteri pe piata romaneasca in cursul acestui an, desi acest segment ramane afectat de asa-numitul “advertising gap” - desincronizarea dintre consumul online si bugetele cheltuite pe acest mediu, dupa cum reiese din editia pe 2007 a Media Fact Book, realizata de Initiative Romania.

Potrivit studiului, piata de publicitate va creste net cu 34% in 2007, comparativ cu anul precedent, mai precis de la 363 milioane euro la 485 milioane euro.

In ceea ce priveste publicitatea online, Initiative se asteapta ca aceasta sa creasca cu peste 60%, de la 5,4 milioane euro in 2006 la peste 8,5 milioane euro anul acesta. Televiziunea, desi in continua scadere de audienta, va continua sa domine absolut piata publicitatii din Romania si anul acesta.

Televiziunea, desi in continua scadere de audienta, va continua sa domine absolut pieata publicitatii din Romania si anul acesta.

Documentul Initiative prezinta volume nete de vanzari, dar se raporteaza, in ansamblu, la cifrele brute ale fiecarui mediu in parte (rate card). Potrivit studiului, valoarea totala a pietei de publicitate, dupa rate card, s-a ridicat in 2006 la 4,156 milioane euro, cu 37% mai mare decat in anul precedent.

Asemenea cifre sunt, dupa cum afirma documentul, departe de a reflecta realitatea, mai ales in cazul televiziunii, dar sunt utile in stabilirea unor tendinte globale.

Placinta publicitatii, dupa rate card, 2006

• TV – 89,4%
• Print – 7,6%
• Radio – 1,9%
• Outdoor – 0,9%
• Internet – 0,1%
• Cinema – 0,02%
Sursa: AlfaCon, TNS-AGB, Initiative
In ansamblu, toate media, de la televiziune la Internet, cinema si outdoor anunta cresteri considerabile pentru anul in curs, din punct de vedere al publicitatii.

Potrivit lui Doru Panaitescu, unul dintre autorii documentului citat, “televiziunea dicteaza in continuare. Daca in presa scrisa este o crestere mai lenta, nu inseamna ca vor creste mai rapid celelalte medii. Cresc acele medii care atrag advertiserii. Internetul se afla inca pe acel ‘advertising gap’, nu are felia pe care o merita dupa audienta. Dar si aceasta prapastie incepe sa se estompeze, desi mai dureaza”.

TV-ul ramane rege

Initiative Romania apreciaza ca, anul acesta, cheltuielile pe publicitate TV vor creste cu circa 45% fata de 2006, in pofida faptului ca se estimeaza o scadere de 10% a audientelor si de 6% a GRP-urilor (gross rating point) vandute.

Potrivit studiului, cresterea cheltuielilor se va datora, in 2007, faptului ca spatiile publicitare vor fi cu 4% mai ocupate, in timp ce CPP-ul (cost per point) este asteptat sa creasca cu 45%.

Cele mai mari felii ale bugetelor publicitarilor vor fi investite in a doua jumatate a anului, cand principalele posturi, in special Pro TV si Antena 1, si-au programat pachete “interesante”, de la retele locale la Indoor/Internet/Cinema/Presa/Radio, pentru a evita sold out-ul.

Documentul noteaza ca “Romania este inca - dupa cum era de asteptat in actuala faza de dezvoltare economica - o piata dominata de TV”, segment care se estimeaza ca a atras, in termeni de rate card, circa 89,4% din totalul publicitatii, iar in termeni de cheltuieli nete - circa 62%.

O crestere substantiala, de circa 26% a vanzarilor nete, este de asteptat si pentru piata radio, care, in 2006, a inregistrat o crestere neta a vanzarilor de publicitate de 35%, suficient cat sa se mentina la felia sa de 6% din totalul vanzarilor.

In ceea ce priveste presa scrisa, Initiative apreciaza la 8% cresterea cheltuielilor in cursul acestui an, crestere explicate prin faptul ca publicatiile se adapteaza la schimbarile de pe piata printr-un proces continuu de consolidare, sub umbrela unor grupuri internationale, precum si prin fragmentarea audientelor.

Studiul arata ca volumul net de publicitate va creste anul acesta la circa 77 milioane de euro, de la 71,3 milioane in 2006.

Documentul apreciaza ca 2007 va fi martorul unei cresteri a concurentei intre ziarele “top quality” (Cotidianul, Gandul, Ziua, Romania libera), ce se va suprapune cu transformarea unor publicatii in “tabloide intelectuale” (Jurnalul National, Evenimentul Zilei, Adevarul).

Iar Initiative noteaza ca tot mai multe publicatii inteleg sa se dezvolte in zona digitala (editii online, bloguri etc.), fiind de asteptat ca agentiile de media si clientii sa fie ademeniti in aceasta zona de catre noul birou de Internet al BRAT.

Potrivit lui Doru Panaitescu, “pe termen mediu si lung, la nivel european televiziunea si printul scad. Dar daca televiziunile scad in audienta, prin fragmentare piata creste.

Fragmentarea face ca si de acum incolo sa exista cresteri, iar agentiile media vor trebui sa se adapteze si la noile media - Internet, digital TV, sms, mobile marketing, alte media de care nici nu am auzit pana acum”.

Internet-ul: audiente selecte, publicitate in curs de dezvoltare

Penetrarea Internetului in Romania

• 36% din populatia urbana foloseste Internetul, 24% cel putin o data pe zi
• 58% dintre utilizatorii din zone urbane folosesc internetul acasa; 23% din locuri publice; 25% la birou
• Utilizatorii din zone urbane petrec online, in medie, circa 13,8 ore pe saptamana
• 12 dintre primele 20 cele mai vizitate site-uri sunt site-uri de stiri
Sursa: Media Fact Book 2007, Initiative
Cand vine vorba despre Internet, piata romaneasca si-a confirmat, in 2006, puterea si potentialul, apreciaza studiul Initiative. Potrivit acestuia, publicitatea online se va ridica, in 2007, la circa 8,7 milioane de euro, comparativ cu 5,4 milioane in 2006 si 2,4 milioane in 2005.

Internetul este preferabil in special pentru audientele “selecte” - oameni relativ tineri, in pas cu tendintele, cu o inclinare naturala spre experiment.

Piata romaneasca, in viziunea studiului citat, a fost marcata printr-o consolidare rapida a accesului la Internet, printr-o crestere de 135% a numarului de conexiuni, fata de 2005, cresterea numarului de conexiuni broadband (circa 55% din total, la sfarsitul anului trecut).

In 2007, este de asteptat sa creasca interactivitatea cu publicul consumator, sa se extinda rapid publicitatea contextuala, sa se consolideze instrumentele de monitorizare a traficului si a audientelor (prin BRAT si IAB Romania) si sa sporeasca atat numarul de publisheri, cat si de vanzatori de publicitate.

La acestea se adauga si intrarea pe piata a Google, care se apreciaza ca va duce la cresterea bugetelor de publicitate dedicate zonei online si la o crestere a concurentei intre vanzatori, al caror numar este in continua crestere.

Daca, la ora actuala, exista opt regii de vanzari pentru publicitate online, Doru Panaitescu apreciaza ca numarul acestora va sari de zece pana la sfarsitul anului. Potrivit lui Panaitescu, aceasta va face ca “presiunea la client sa creasca, la fel si puterea agentiilor. Dar nu se va pune problema preturilor, ci a nevoii unor instrumente de prevenire a dublicarii audientelor”.

Initiative nu prevede, pentru anul in curs, schimbari majore in clasamentul principalilor clienti de publicitate in zona online, fata de 2006 - clasament ce va fi dominat in continuare de sectoarele telecom, auto, banking, comunicatii/electronice/IT, bunuri de larg consum, turism, vanzari online etc.

Comenteaza: cat de veridice vi se par cifrele Initiative Media?

HotNews.ro, Costin Ionescu, 16 iul 2007

Sindicatele au amanat pensiile private pana la 17 septembrie


Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a amanat pana la 17 septembrie termenul la care angajatii vor putea sa adere la fondurile de pensii private.

Initial, inceperea actiunii fusese anuntata pentru 1 august, dar presiunile celor mai importante confederatii sindicale au determinat amanarea cu o luna si jumatate. Miza? O piata estimata de Ministerul Muncii la minimum 2,32 miliarde lei in 2011.

Potrivit unui comunicat de presa al CSSPP, Consiliul institutiei „a considerat ca o perioada mai mare de timp aferenta autorizarii entitatilor de pe piata pensiilor private obligatorii va conduce la un numar mai mare de scheme si fonduri de pensii private si va oferi participantilor
posibilitatea de a alege dintr-o gama variata de fonduri, cu caracteristici diferite (politici investitionale, grad de risc, comisioane si taxe, etc.), precum si un numar mai mare de administratori autorizati de catre CSSPP”.

Sindicatele vor o felie din piata pensiilor private

Decizia CSSPP survine intalnirii din 9 iulie dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si reprezentantii confederatiilor sindicale, intalnire la care sindicalistii au cerut amanarea termenului la care urma sa inceapa inscrierea in sistemul pensiilor private.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Tariceanu a solicitat ministrului Muncii, Paul Pacuraru, si secretarului de stat din Ministerului Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu, analizarea doleantelor exprimate de sindicalisti.

Reprezentantii sindicatelor au cerut amanarea datei, motivand ca romanii nu au fost suficient informati despre avantajele si riscurile aderarii la sistemele private de pensii.

Potrivit unor surse din interiorul miscarii sindicale, motivul real al amanarii este altul: sindicatele au sesizat faptul ca sistemul privat de pensii reprezinta o adevarata mina de aur si vor sa participe la impartire. Cum? Prin realizarea unei aliante cu un fond privat de pensii care sa intre pe aceasta piata.

Or, pentru a intra in piata, acest fond are nevoie sa se acrediteze si sa urmeze toate formele legale necesare.

Potrivit acelorasi surse, cel putin unul dintre marile blocuri sindicale a cochetat cu ideea constituirii unui fond propriu de pensii, dar a renuntat.

In schimb, intre Cartel Alfa si fondul francez de pensii a fost incheiat, in 26 iunie 2007, un acord de colaborare (http://www.sindicat.uvt.ro/Parteneriat_CARTEL_ALFA.pdf). Potrivit acestuia, Cartel Alfa va pune bazele unui fond privat de pensii impreuna cu AG2R, unul dintre cele mai vechi fonduri din Franta.

Ce inseamna pensiile private obligatorii?

Potrivit Legii 411/2004, toti angajatii cu varsta de pana in 35 de ani sunt obligati sa aleaga un fond de pensii privat in rastimpul a patru luni incepand cu 17 septembrie 2007, unde angajatorul le va transfera 2% din salariul brut, in primul an.

Procentul va creste cu 0,5 la suta pe an timp de opt ani. Actualmente, acesti bani alimenteaza fondul public de pensii (contributia la fondul de pensii este de 9,5% din salariul brut al fiecarui angajat).

Potrivit Ministerului Muncii, in 2008, pilonul II de pensii private obligatorii va avea 2,345 milioane participanti, iar in 2011 numarul participantilor la pilonul II va urca la 3,4 milioane participanti. Contributiile vor urca de la 510 milioane lei in 2008 la 2,32 miliarde lei in 2011.

Legea prevede ca si salariatii cu varsta intre 35 si 45 de ani vor putea cere angajatorilor sa le plateasca doi la suta din salariul lor brut intr-un fond de pensii privat, fara ca acest lucru sa fie insa obligatoriu, asa cum se intampla cu angajatii pana in 35 de ani. Cei peste 45 de ani nu o pot face.

HotNews.ro, I.B., 16 iul 2007