Daca vreti sa vedeti cea mai variata gama de aranjamente in materie de coafuri si pieptanaturi, va recomand sa mergeti zilele acestea la Targu-Mures. Nu, nu este un concurs de hair-styling, ci este Festivalul Peninsula/Felsziget.
Cele patru scene amenajate la Complexul Week-End au adunat artisti ai multor genuri muzicale. Multi din tinerii prezenti sunt imbracati si au parul aranjat cat mai reprezentativ pentru genul de muzica preferat. Culorile inchise, mai ales negrul, predomina in fata scenei unde se canta mult rock si metal. Predomina parul lung, dar poti vedea si punkeri cu creste ori tineri tunsi zero.
Fetele au tinute si coafuri mai variate, dupa preferinte. Totusi, din cauza soarelui, multe dintre ele aleg sa se plimbe imbracate numai in costum de baie. Iar baietii nu par deloc nemultumiti de asta.
Dar am vorbit de ajuns despre haine si hair-styling, mai bine sa vorbim despre muzica si atmosfera, partea esentiala a Festivalului Peninsula.
In timpul dupa-amiezii cele patru scene nu prea au parte de public, asa ca artistii programati sa cante pana la ora 18.00 trebuie sa se multumeasca cu 10-20 de tineri care stau sa-i asculte.
Caldura face ca o bataie cu spuma sa fie mai atractiva decat concertele. Asa ca tinerii imbracati in costume de baie se inghesuie la arena cu spuma, dupa care defileaza pe alei ca niste oameni de zapada in timpul verii.
Unii aleg o plimbare cu caiac-canoe pe lacul vecin.
Totusi, un succes incontestabil il are saritura cu coarda elastica (bungee jumping). Cei care au venit cu ideea si cu macaraua au fost foarte inspirati. Pentru 50 de lei saritura, fetele si baietii mai curajosi stau la coada.
In timp ce unul este ridicat de macara intr-o nacela la circa 50 de metri inaltime, un alt aspirant este pregatit la sol pentru saritura. Este imbracat intr-un harnasament rezistent, care acopera cea mai mare parte a corpului, cu multe catarame de prindere, pentru siguranta.
La urcarea in nacela funia groasa si elastica este prinsa de curelele de la picioare. In momentul sariturii se aud tipete de teama de pe pamant, dar si strigatul de victorie al celui care se arunca in gol. Odata ajunsi sus, unora le piere curajul si se razgandesc, ramanandu-le in memorie doar panorama orasului vazuta de la inaltime. Cu toate astea, distractia este maxima.
Cei mai putin curajosi se pot amuza in cortul vecin cu o sesiune de karaoke sau pot vizita cortul celor de la Clubul de Speologie din Cluj Napoca.
La Festival orice se poate intampla, dar nu poti spune ca mori de sete. Dozatoare de bere si frigidere pline cu doze te intampina la tot pasul. Mai exista sucuri si apa, dar berea este regina. Asa ca un companion pentru multi dintre cei care se plimba sau stau pe iarba cu prietenii este un pahar cu bere rece.
Daca ti se face foame, gratarele cu fripturi si mici te asteapta. Mai ales ca langa ele merge - ce credeti? - o bere. Rece. Cine vrea mancaruri mai exotice, poate sa incerce Gyros, un fel de kebab grecesc cu carne de curcan. Nu putea sa nu existe si traditionala paine cu untura si ceapa, pentru cei mai putin pretentiosi.
Pentru ca festivalul de anul acesta este unul cu tenta ecologica, organizatorii ii premiaza pe cei care aduna deseuri. Din cand in cand apar tineri care au bratele pline cu sticle sau pahare de plastic, pe care le depoziteaza in punctele special amenajate.
Totusi, dupa cum arata imprejurimile, ecologistii o sa aiba nevoie de cateva camioane sa culeaga la final tot ceea ce va ramane dupa miile de participanti.
La mica distanta de Kiss Arena, organizatorii au amenajat un camping pentru cei care au preferat sa vina cu cortul. O mare de peste 1000 de corturi colorate se intinde pe camp. Totusi, conditiile asigurate sunt decente. Pe langa necesarele toalete ecologice, au fost amenajate si vreo douazeci de cabine de dus.
O copertina mare adaposteste o terasa unde te poti refugia daca vrei sa mananci si sa bei ceva. Alaturi, tineri cu sticle de plastic in mana stau la coada la cisterna care aduce apa potabila.
Pe langa corturi, multe masini parcate, care au numere de inmatriculare din toata tara, dar mai ales din Harghita si Covasna. Sunt si masini cu numere de Ungaria sau chiar Slovacia.
Tudor si Ali stau si ei in corturi. El este din Onesti, iar ea din Covasna. "Am venit sa-i vedem pe The Exploited. Anul trecut i-am ratat", spune Tudor. Amandoi se simt foarte bine, iar atmosfera le place. Oricum, pana duminica cand vor canta cei de la The Exploited, cei doi mai au multe de vazut.
Odata cu lasarea serii, se racoreste si un exod masiv incepe dinspre corturi. Lumea se aduna spre scene. Cei care prefera metalul s-au adunat la scena Weekend, unde vin cei de la Nevergreen, din Serbia, urmati de Cargo. Circa 1000 de tineri canta sau isi agita pletele in ritmul muzicii. Atractia serii sunt totusi cei de la Theatre of Tragedy.
Pe scena Zakusca, amatorii pot gusta muzica mai exotica sau mai aparte. Trio Ra delecteaza pe cei prezenti cu o muzica instrumentala cu flaut, xilofon, tobe si alte instrumente de percutie. Urmeaza In Extenso. Ei incalzesc atmosfera pentru cei de la Slang, care canta funk. Mai tarziu urmeaza jazz.
Pe scena Mures, Eszter Szabo din Ungaria incinge atmosfera cu un hard rock in forta, cu hituri cunoscute, pe care le fredoneaza toti cei prezenti. Urmeaza Loredana cu trupa ei si cu prelucrarile de muzica lautareasca.
La ora 21.00, Kiss Arena este inca pustie, desi un DJ mixeaza muzica de la ora 19.00. Lumea se aduna aici mai tarziu, cand distractia incepe cu Vali Barbulescu, apoi, la miezul noptii, continua cu mult asteptatul Ferry Corsten, celebru DJ din Olanda. Un amanunt important: tinerii sub 18 ani nu au acces in cortul Kiss Arena.
In concluzie, amatorii de muzica de toate genurile pot gasi ceva pe placul lor la festivalul Peninsula de la Targu Mures. Dar si multa distractie. Pana duminica mai aveti timp sa dati o fuga si cu 35 de lei pe zi sa va delectati cu cateva concerte bune sau si sa stati la "o bere si un mic".
Nu vreau sa inchei inainte de a va mai spune ceva. Peninsula este doar o avanpremiera. De ce? Pentru ca pe 8 august incepe "the real thing" - Festivalul Insula/Sziget la Budapesta, aflat la a 15-a editie.
Timp de o saptamana, nume grele ale muzicii - precum The Chemical Brothers, Faithless, Cesaria Evora, Nine Inch Nails, Nitzer Ebb, Pink, Sinead O'Connor, The Killers, Tool si multi altii - vor fi prezente pe cateva din cele 23 de scene de pe insula Obuda.
Din pacate, nu am reperat decat o singura prezenta romaneasca acolo si anume Fanfara Ciocarlia "Queen&Kings". Veti gasi acolo toate genurile de muzica pentru orice preferinta, nu numai pop, rock si metal, ci si Afro-Latino, Gypsy, Jazz, Hip-Hop. Asadar, daca nu aveti alte planuri de vacanta in perioada urmatoare, dati o fuga pana la Budapesta, pentru ca nu veti regreta.
HotNews.ro, Oscar Stanciulescu, 28 iul 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu