Prin contractul incheiat de Bogdan Buzaianu pe cand era patronul Energy Holding, compania are garantate venituri de peste 3 miliarde de dolari.
Evenimentul zilei” dezvaluie in exclusivitate cel mai „destept” contract de preluare de energie incheiat vreodata in Romania: contractul dintre Energy Holding, compania lui Bogdan Buzaianu, si Hidroelectrica, firma statului.
1.300.000.000 de dolari. Aceasta este valoarea maxima la care poate ajunge supercontractul de preluare de energie electrica pe care Hidroelectrica l-a incheiat in 2004 cu Energy Holding, firma controlata atunci, la vedere, de Bogdan Buzaianu.
Veniturile care poate fi obtinute in urmatorii zece ani de pe urma acestui contract sunt uriase: aproximativ 3,2 miliarde de dolari, suma echivalenta cu 10% din datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung.
Clauzele si termenii intelegerii juridice sunt de-a dreptul naucitori: firma privata are asigurat pe urmatorii zece ani un procent variabil din productia totala de energie a Hidroelectrica, situat intre 25% si 35%, la un pret de numai 24,57 de dolari pe megawatt (MWh).
Primul punct forte pentru Energy Holding este pretul, situat la jumatate din pretul mediu ponderat al contractelor bilaterale incheiate in 2006. Cel de-al doilea, cantitatea de energie pe care o vor prelua de la Hidroelectrica.
Actele aditionale
Reteta contractului dintre Energy Holding si Hidroelectrica este simpla. Firma privata cumpara o cantitate uriasa de energie de la firma de stat cu un pret situat la jumatate din cel al pietei. Mai departe, Energy Holding revinde energia la un pret de pana la trei ori mai mare, in buzunare ramanandu-i un profit urias.
Contractul dintre Energy Holding - reprezentata de directorul general Bogdan Buzaianu - si Hidroelectrica - reprezentata de directorul general Traian Oprea - poarta numarul 33 CE si a fost semnat in ianuarie 2004.
Intelegerea juridica este valabila pentru zece ani si expira la finele lui 2013. Documentul prevede ca in fiecare an sa se stabileasca printr-un act aditional atat pretul pentru urmatoarele 12 luni, cat si cantitatea de energie pe care Energy Holding urmeaza sa o preia de la Hidroelectrica. Nici suma si nici cantitatea nu variaza semnificativ.
Bogdan Buzaianu a iesit din Energy Holding, potrivit Registrului Comertului, in februarie 2005, locul sau fiind luat de un off-shore din Cipru. In acest moment, Buzaianu sustine sus si tare ca nu mai are de-a face cu firma pe care a infiintat-o.
Astfel, pentru anul 2006, s-a incheiat pe 12 ianuarie actul aditional nr. 11. „Pentru cantitatea de energie electrica tranzactionata intre parti, pretul este de 24,57 dolari/MWh si nu include componenta de tarif de introducere a energiei electrice in reteaua de transport”, se precizeaza in Anexa 1 a actului aditional.
Valori incredibile
Cheia acestui contract este, fara indoiala, pretul. De la OPCOM, operatorul pietei de energie electrica din Romania sau asa-numita bursa a energiei, am aflat ca pretul mediu ponderat pentru contractele bilaterale incheiate in 2006 a fost de 162,09 lei, echivalentul a 57,7 dolari. Reiese ca Hidroelectrica a vandut cu 33,1 dolari sub pretul pietei stabilit pe bursa de energie.
Clauzele sunt facute in asa fel incat pretul nu se va modifica foarte mult in cei sapte an ramasi.
Cantitatea de energie aferenta lui 2006 pe care Hidroelectrica a cedat-o catre Energy Holding a fost de 5.298.339 de MWh. Un calcul simplu arata ca firma infiintata de Bogdan Buzaianu a preluat, in 2006, energie electrica de 130 de milioane de dolari.
Clauzele contractului arata, de asemenea, ca nici cantitatea de energie pe care firma infiintata de Bogdan Buzaianu o va prelua de la Hidroelectrica nu se va modifica semnificativ in perioada derularii contractului.
De aici reiese ca valoarea energiei pe care o va prelua Energy Holding de la cel mai mare producator de energie din Romania poate ajunge la 1,3 miliarde de dolari pe zece ani.
Ceea ce face din Energy Holding „cel mai destept” intermediar din Romania este pretul pe care compania il practica pentru a revinde curentul preluat de la Hidroelectrica. Potrivit informa-tiilor de pe piata energiei, acest pret porneste de la 60 de dolari pe MWh si poate depasi 85 de dolari pe MWh.
In aceste conditii, veniturile pe care firma infiintata de Bogdan Buzaianu le poate obtine sunt de 3,2 miliarde de dolari (la un pret mediu de 60 de dolari).
Parteneri cheie
Asii hidro
In momentul semnarii contractului, directorul Hidroelectrica era Traian Oprea, promovat din pozitia de director adjunct la mijlocul anului 2003. Oprea a semnat in locul lui Eugen Pena, seful de atunci al firmei de stat, primul contract al lui Holding APS, firma devenita ulterior Energy Holding, cel din 2002.
Traian Oprea a fost sprijinit politic de PSD la instalarea in functie, iar schimbarea guvernarii de la sfarsitul lui 2004 i-a adus sprijin din partea PNL. Traian Oprea nu a fost nici suspendat, nici schimbat din functie dupa ce DNA l-a trimis anul trecut in judecata pentru o frauda de 1,8 miliarde de euro, suma cu care a fost pagubita Hidroelectrica.
Directorul Hidroelectrica refuza de mai bine de trei luni sa stea de vorba cu „Evenimentul zilei”, dar si sa raspunda solicitarilor facute de ziar in baza legii liberului acces la informatiile de interes public.
Integral in EvZ
Evenimentul Zilei, Emilia Sercan, 20 mar 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu