Site-urile romanesti sunt cele mai nesigure in privinta amenintarilor informatice, dintre toate tarile cu domenii de Internet de marime semnificativa, gradul de risc ridicandu-se la 5,6%, conform unui studiu realizat de compania de securitate McAfee.
Romania este urmata de Rusia cu 4,5%. Procentul desemneaza ponderea locatiilor web care contin virusi, programe malitioase, exploatari ale informatiilor personale, vulnerabilitati si download-uri nedorite.
Astfel, in domeniile din Romania exista o frecventa de 5,6% a posibilitatii de intrare pe un site periculos care sa se foloseasca de vulnerabilitatile browser-ului de internet pentru a obtine informatii, pentru a rula fara acordul sau stiinta utilizatorului diverse programe daunatoare.
Studiul a fost efectuat pe 8 milioane de site-uri apartinand de 256 de domenii de internet, si reprezentand aproximativ 95% din traficul web la nivel mondial. Studiul a luat in calcul atat domenii nationale (de exemplu .fr pentru Franta) cat si domenii comerciale (.com) sau de alta natura (.gov, .info).
Cele mai riscante domenii generice sunt cele cu extensia .info cu 7,5% grad de risc, urmate de domeniile .com cu 5,5%. Inregistrarea la intamplare pe un site din domeniile .info aduce dupa sine un risc de 73,2% ca utilizatorul sa primeasca spam.
Cele mai sigure domenii din internet raman cele cu extensia .gov, folosite in special de institutiile americane.
Un numar de 4,1% dintre site-urile testate reprezinta un potential pericol pentru utilizatori. Cercetarea a conchis ca nu exista nici o diferenta intre web si lumea reala in ce priveste securitatea. "Exista zone si domenii sigure si exista locuri pe care nimeni nu ar trebui sa le viziteze", a declarat directorul de produs al McAfee, Mark Maxwell.
Domeniile finlandeze (.fi) sunt cele mai sigure, cu un grad de risc de 0,1%, in timp ce domeniile insulei Tokelau (.tk) detin cel mai mare grad de risc la nivel mondial (10,1%), in urma testelor efectuate de McAfee. Site-urile .tk fac parte dintr-o categorie de domenii cunoscute si ca "paradisuri web", care de regula pot fi inregistrate liber si gratuit de orice internaut din lume.
Compania de securitate IT cu sediul in California este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata solutiilor de securitate informatica.
Sursa: DailyBusiness.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu