marți, martie 20, 2007

Moody's: Economia Romaniei are sanse mari de stagnare


Economiile a cinci state ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, al caror deficit de cont curent depaseste 10% din produsul intern brut (PIB), au sanse mari sa stagneze, mai degraba decat sa ajunga la o criza a pietelor financiare, a avertizat, luni, Moody?s Investors Service.

Probabilitatea mica a aparitiei unui scenariu de criza financiara de tipul celei care a zguduit pietele financiare asiatice in 1997 se explica prin faptul ca toate cele cinci tari, Latvia, Lituania, Estonia, Romania si Bulgaria, sunt ancorate in procesul de adoptare a monedei unice europene, arata analistii de la Moody?s.

Acest grup de, "plus 10", care afiseaza cele mai mari deficite de cont curent din UE, de peste 10% din PIB, ar putea suferi, in viitor, de asa numitul "sindrom portughez" pe care analistii de la Moody?s il descriu ca fiind caracterizat de stagnare economica, efect al unui indelungat proces de crestere a productivitatii prin reforme structurale dureroase.

Portugalia a cunoscut o crestere economica spectaculoasa inaintea intrarii in Uniunea Monetara Europeana, in 1999, urmata de o lunga perioada de stagnare. "Criza asiatica nu este un scenariu relevant pentru aceste tari deoarece ele sunt mai degraba expuse unui sindrom portughez, spune analistul Pierre Cailleteau, analistul sef al Moody?s pentru Politici economice si financiare internationale.

Cailleteau avertizeaza insa ca in aceste tari in care deficitele de cont curent cresc fac fata unui pericol de "inflamare" a economiei, pe care o defineste ca fiind acea situatie in care economiile sunt mai vulnerabile la iesirile de capital si la ajustarea balantelor de plati.

"Apare un risc minor ca procesul de calmare a acestor economii sa fie mai sever comparativ cu scenariul nostru principal", spune Cailleteau referindu-se la ipoteza sindromului portughez, de stagnare economica.

Posibilitatea de a repeta “experienta portugheza” pare a fi, de altfel, cel mai plauzibil risc identificat de Moody’s in ceea ce priveste evolutia ulterioara a celor cinci tari analizate in raport.

Potrivit lui Cailleteau, exista “o probabilitate mare a unui scenariu de stagnare economica sau cel putin de impotmolire “a la Portugalia”, adusa de acomodarea inceata la indatorarea in afara limitelor a balantelor de plati din sectorul privat”.

Moody’s avertizeaza, printr-o analogie cu situatia Portugaliei, ca exista posibilitatea unei stagnari economice, care duce la oprirea procesului de convergenta in ceea ce priveste venitul pe cap de locuitor.

Desi aceasta experienta ar putea parea relativ lipsita de gravitate din perspectiva financiara si economica, ea indica provocarile aduse de statutul de membru la o uniune monetara. In principiu, cele cinci tari ar putea intra in aceasta situatie.

Un risc extern mult mai sever, dar care pare sa castige teren, este dat de situatia in care “nepotrivirile dintre balantele de plati ale sectorului privat ar fi afectate de rata dobanzii si, in circumstante extraordinare, de ajustarile ratei de schimb”, spune Cailleteau.

Astfel, potrivit raportului, explozia creditelor neriscante in valuta contractate de populatie muta problema pe un plan superior. Totusi, exista un risc mai mic ca “racirea” acestor economii sa fie mai severa decat scenariul de risc principal.
Integral in Banii Nostri

BaniiNostri.ro, 20 mar 2007

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu