Perceptia asupra coruptiei continua sa ramina negativa in Romania. Un sondaj Gallup efectuat in 101 tari ale lumii, arata ca Romania se afla printre primele zece in acest clasament nedorit.
Numai o treime dintre romani au incredere in liderii politici, in timp ce doar 58% cred ca pot reusi in viata prin munca cinstita.
Gallup World Poll, sondajul efectuat de prestigioasa organizatie americana, are un lider neasteptat: Lituania. Mica tara baltica e perceputa drept cel mai corupt stat din lume, fiind urmata de Polonia, Liban si Thailanda.
Tarile percepute cel mai corupte (ordine descrescatoare)
Maroc
Romania
Rusia
Ucraina
Camerun
Thailanda
Liban
Polonia
Lituania
Romania ocupa un nu tocmai onorant loc 7-10 in acest clasament, alaturi de tari precum Rusia, Ucraina si Maroc.
Conform Gallup, cetatenii din grupul tarilor careia ii apartine si Romania sunt in proportie de doar 32 la suta increzatori in liderii lor politici.
Asta spre deosebire de grupul tarilor cel mai putin corupte - condus de Finlanda, Danemarca si Noua Zeelanda, unde circa 55 la suta dintre cetateni au incredere in politicieni. Tot aici, circa 84 la suta dintre oameni cred ca pot reusi in viata exclusiv prin forte proprii.
In schimb, in grupul tarilor percepute ca foarte corupte, increderea in sine este scazuta: numai 58 la suta dintre oameni cred ca munca onesta iti aduce succes in viata.
Este de asemenea o legatura strinsa intre perceptia asupra coruptiei si sentimentul libertatii personale. Daca 92 la suta dintre cetatenii tarilor cel mai putin corupte spun ca sunt multumiti de libertatea de a face ce vor cu viata lor, procentul este de doar 65 la suta in rindul oamenilor ce traiesc in tari corupte.
Conform Gallup, coruptia endemica este unul dintre cele mai mari obstacole pentru stabilitatea si cresterea economica de care au nevoie tarile in curs de dezvoltare, se arata .
Din cauza coruptiei, tarile sarace nu se pot astfel moderniza, ceea ce ar presupune acces la tehnologia informatiei, posibilitatea de a beneficia de stergerea datoriilor sau integrarea in economia globala.
Pe de alta parte, coruptia are un efect negativ si asupra vietii oamenilor. Astfel, scade foarte mult increderea lor in capacitatea liderilor de a conduce treburile publice, scade de asemenea dorinta de a munci onest si de a se implica in viata sociala.
Ar fi astfel afectate eforturile antreprenoriale sau angajamentul civic, mai exact sentimentul oamenilor ca pot sa isi determine singuri destinul.
Sondajul Gallup a fost realizat, in intervalul 2005-2006, prin intervievarea unui esantion reprezentativ de 1000 de persoane in fiecare dintre tarile monitorizate. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3 la suta.
HotNews.ro, M.C., 04 dec 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu