marți, decembrie 05, 2006

PD, PNL si UDMR au decis ca vor ramane impreuna la guvernare


PD-ul ia Ministerul Economiei, PNL-ul postul de vicepremier.

In urma discutiilor purtate luni seara la Palatul Victoria, reprezentantii celor trei partide ramase in Coalitie, PD, PNL si UDMR, au hotarat sa continue guvernarea in aceasta formula, a declarat presedintle UDMR, Marko Bela.

S-a stabilit de asemenea ca postul de ministru al Economiei sa revina PD-ului, in timp ce PNL-ul va lua postul de vicepremier, lasat liber de de conservatorul Bogdan Pascu. Maine urmeaza sa se discute si despre celelalte posturi ramase vacante.

Adriean Videanu a declarat la emisiunea 100% (Realitatea TV) ca intelegerea a fost ca PD-ul sa ia Ministerul Economiei, iar PNL-ul si UDMR-ul urmand sa negocieze posturile de secretari de stat si pe cele de sefi ai agentiilor nationale.

Deasemenea, Videanu a declarat ca PD l-a propus pentru postul de ministru al Economiei pe Mircea Toader, actualmente secretar de Stat in Ministerul Administratiei si Internelor.

Potrivit Realitatea TV, luni seara a avut loc la Palatul Cotroceni o intalnire intre presedintele Basescu si presedintii partidelor din Alianta, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu. Afost vorba insa d eo intalnire la care presa nu a avut acces si in urma careia nu s-au facut declaratii de presa.

Marti dimineata, de la ora 9, PNL se va intruni intr-o sedinta extraordinara a Comitetului Executiv in urma careia urmeaza sa se ia o decizie in privinta numirii unui ministru la Agricultura.
de Ionut Baias

Se cauta solutii pentru o majoritate parlamentara

Alianta trebuie sa caute solutii pentru asigurarea majoritatii parlamentare. Este concluzia la finalul a trei ore de discutii PNL-PD, in urma iesirii de la guvernare a PC.

"Fiecare formatiune politica terbuie sa faca demersurile pe care le considera necesare astfel incat, intr-o perioada scurta de timp, o saptamana-doua, sa facem o inventariere a ceea ce ar putea sa insemne suportul parlamentar de care Guvernul are nevoie", a declarat luni purtatorul de cuvant al Aliantei, Adriean Videanu.

„Ne intereseaza gasirea unor solutii pentru a putea asigura Guvernului un sprijin parlamentar necesar promovarii proiectelor legislative", a precizat presedintele executiv al PD.

Adriean Videanu a evitat, insa, sa spuna daca liberalii si democratii au ajuns la un punct de vedere comun privind alegerile anticipate.

El a adaugat ca este posibil ca o parte a parlamentarilor PC sa sustina guvernul.

PNL ar fi de acord cu anticipate

Luni la pranz, surse din PNL, declarasera pentru HotNews.ro ca liderii liberali vor sustine, la sedinta conducerii Aliantei, declansarea alegerilor anticipate. Conditia este ca in primii doi ani dupa alegeri, Tariceanu sa ramana premier. Totodata democratii si-au aratat interesul pentru postul de ministru al Economiei.

Aceasta pozitie a fost formulata la intalnirea de la Camera a lui Calin Popescu Tariceanu cu secretarul general al PNL, Dan Motreanu, vicepresedintii Dan Radu Rusanu, Puiu Hasotti si Bogdan Olteanu, membru in Biroul Permanent Central al partidului.

Liberalii si democratii s-au intalnit, luni dimineata, in sedinte separate. Democratii au adoptat un document prin care cereau PNL sa nu caute solutii de guvernare in afara Aliantei.

La randul sau, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a adaugat ca nu i se par utile discutiile despre anticipate, atat timp cat in Parlament exista o majoritate, care sa voteze legile.

Conservatorii prefera sa demisioneze din partid decat din Guvern
Numai sapte din cei 19 reprezentanti ai Partidului Conservator in Executiv si-au prezentat luni demisiile. Printre acestia se numara vicepremierul Bogdan Pascu si ministrul Economiei, Codrut Seres.

Exceptie fac presedintele Agentiei Nationale pentru IMM-uri, Eugen Ovidiu Chirovici si Adrian Lemeni, care isi mentine functia in cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a explicat pentru HotNews.ro ca membrii care nu au demisionat luni nu se afla in tara in acest moment iar la intoarcere vor trebui sa aleaga fie demisia din guvern, fie din partid.

Conservatorii, debusolati la dezbaterea bugetului pe 2007
Dezbaterile pe tema Legii bugetului au fost amanate luni din cauza lipsei de cvorum si a indeciziei reprezentantilor PC. In decurs de o ora, din cei 280 de parlamentari prezenti la inceputul dezbaterilor au ramas in sala doar 157. Amanarea a fost salutata de deputatii si senatorii PC, care nu stiu inca daca trebuie sa voteze "pentru" sau "impotriva" bugetului.

Conditiile conservatorilor pentru votarea bugetului, respinse de PNL
Premierul Calin Popescu Tariceanu a raspuns, luni, conditiilor puse de conservatori pentru a vota bugetul pe 2007 in Parlament. El a atras atentia ca este responsabilitatea comuna a tuturor partidelor pentru ca bugetul sa fie adoptat.

Desi PSD si PRM au anuntat ca nu vor vota in Parlament bugetul pe 2007, iar conservatorii s-au retras de la guvernare, Tariceanu crede ca sunt sanse pentru ca bugetul sa treaca in Parlament.

Referitor la solicitarea PC de reducere a TVA de la 19% la 9 procente, la produsele alimentare de baza, premierul considera ca masura nu va avea efectul scontat, adica o ieftinire a alimentelor, ci va produce doar "o gaura la buget".

HotNews.ro, C.N.A., D.G., 04 dec 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu