miercuri, noiembrie 22, 2006

Profesorii cer un salariu mai mare cu cel putin o treime


Romania are 300.000 de profesori. Conform Ministerului Educatiei si Cercetari, salariile pedagogilor se situeaza undeva intre 700 si 1000 RON. Un tanar profesor se incadreaza in campul muncii cu o leafa de 720 RON.
Sindicalistii din Invatamant aduna semnaturi pentru demiterea Ministrului Educatiei, Mihail Hardau, din cauza ca acesta din urma, nu a obtinut salarii mai mari pentru profesori. Autoritatile ridica insa din spranceana si se intreb de ce sunt suparati de fapt dascalii. Doar au promis sa se impace cu o majorare de 18 procente.

In urma cu doua saptamani, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) informa ca ministrul Hardau a obtinut pentru profesori o majorare salariala de 18,7% si ca sindicalistii din domeniu nu mai au motive de suparare.

„In intalnirile cu liderii federatiilor sindicale din invatamant, ministrul Educatiei si Cercetarii a obtinut asigurari din partea acestora ca vor fi multumiti in cazul in care procentul cresterii salariale pe luna decembrie 2007, raportat la decembrie 2006, va atinge 18%” sustinea atunci Mircea Muresan, seful Directiei de Relatii Publice din cadrul MEdC.

Dascalii cer un salariu mai mare cu minimum 30%

Sindicalistii neaga insa ca ar fi ajuns vreodata la un compromis cu autoritatile din invatamant in privinta majorarii salariale de 18 procente. „Noi am cerut in permanenta majorari de salarii de minimum 30%, insa oferta finala a Guvernului a fost de 18%, sectionata in doua rate.

Prima de 7% in aprilie si diferenta de 11% in luna octombrie”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

In momentul de fata, sindicalistii strang semnaturi pentru demiterea ministrului Educatiei. „Este un demers prin care dorim sa atentionam Guvernul, si sa aratam ca pana in momentul de fata ministrul Hardau nu a reusit sa respecte niciuna dintre promisiunile facute”, a mai afirmat presedintele FSLI.

Ultima rectificare bugetara a avut loc pe 20 noiembrie, astfel ca prin alocarea a inca 42,8 milioane RON pentru finantarea invatamantului superior si 231,8 milioane pentru salariile personalului din invatamantul preuniversitar, bugetul invatamantului a ajuns la 16.360,9 mil. lei reprezentand 5,07% din Produsul Intern Brut.

Cu toate acestea, liderii sindicali sunt hotarati sa mearga mai departe. Cornea a mai spus ca miercuri va avea o intalnire cu ceilalti lideri de sindicat din educatie, alaturi de care sa stabileasca urmatoarea forma de protest pe care o vor adopta pentru a convinge Guvernul sa mareasca lefurile profesorilor si sa aloce Educatiei 6% din Produsul Inten Brut.

Ministerul Educatiei se apara cu infrastructura

Intr-un comunicat de presa intitulat „De ce sunt nemultumiti unii lideri sindicali din invatamant”, si transmis pe 18 noiembrie, Ministerul Educatiei facea o trecere in revista a realizarilor anului 2006.

„In 2006 s-au depasit pentru prima oara dupa 16 ani doua „praguri istorice": 4% din PIB (prin alocarea a 4,8% din PIB dupa cele trei rectificari bugetare din acest an); 5% din PIB, prin propunerea de buget alocat educatiei in 2007- 5,2%” .

De asemenea, ministerul a afirmat ca in acest an au fost finantate peste 3500 de unitati scolare in vederea reabilitarii si ca peste 9000 de biblioteci scolare si gradinite au primit carti.

Sindicalistii suparati ca Hardau baga banii in cladiri si nu in salarii

Daniel Tomoni, purtator de cuvant in cadrul Ministerului Educatiei, a incercat sa demonstreze ca actualul conflict dintre sindicalisti si ministrul Hardau este relativ recent si este cauzat de o neintelegere. Anume ca sefii de sindicate nu stiu exact cine sunt cei care voteaza bugetele ministerelor.

“Sindicalistii si-au schimbat opinia cand la Parlament s-a discutat realocarea unor bani care sa fie trecuti de la investitii la salarii. Ministrul a sustinut atunci ca banii sa ramana in buget pentru a fi investiti in infrastructura, si nu in salarii. Iar pentru salarii majorarea sa ajunga la 18%.

Sindicalistii au acuzat ca ministrul nu a votat realocarea banilor si ca nu sunt sustinuti, insa acest lucru nu este adevarat pentru ca nu ministrul este cel care voteaza, ci acest lucru il fac senatorii si parlamentarii. Ministrul si-a sustinut opinia iar acestia au fost convinsi de argumentele pe care el le-a adus”.

HotNews.ro, Liana Anghelescu, 21 nov 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu