miercuri, octombrie 11, 2006

A murit Paul Hunter


Lumea snookerului este in doliu, dupa ce Paul Hunter s-a stins din viata pe 9 octombrie. Pe 14, ar fi implinit abia 28 de ani…

La 12 ani deja uimea
Paul Alan Hunter si-a inceput studiile la scoala Cardinal Heenan din Leeds. Incurajat de familie si de prieteni, pustiul si-a petrecut foarte multe ore la masa de snooker, iar la virsta de doar 12 ani era deja o promisiune. Supravegheat atent de experimentatul Jimmy Michie si fostul campion mondial Joe Johnson, tinarul din Leeds si-a facut debutul la profesionisti in iulie 1995.

Primul trofeu
Si a inceput sa doboare record dupa record. La doar 18 ani, a devenit cel mai tinar jucator care a reusit sa ajunga in careul de asi al unui turneu major: Regal Welsh Open. Peste doar doi ani si-a adjudecat acest trofeu, dupa ce l-a invins in finala pe John Higgins. In urma acestui succes, a fost desemnat de Asociatia Jucatorilor de Snooker cel mai bun tinar profesionist al anului 1998.

A revenit de la 3-7
In 2001, s-a impus la Benson&Hedges Masters. In semifinale a trecut de Stephen Hendry cu scorul de 6-3, iar in ultimul act a dat spectacol. A revenit de la 3-7 impotriva lui Fergal O’Brien si a triumfat cu 10-9. De asemenea, a reusit tripla dupa succesele din 2002 si 2004.

Si a venit cancerul...
Deja era pe val. Cistigase Regal Welsh Open si Britihs Open in 2002. Ajunsese pe locul 4 in lume, cea mai inalta pozitie. Dar ceva nu l-a lasat sa continue la acest nivel. Ceva pe care nu-l poti invinge. Cancerul.... A fost diagnosticat cu cancer testicular, iar doctorii au fost nevoiti sa indeparteze un chist. A continuat sa joace snooker. Era viata lui. Nu putea renunta. Si miracolul s-a produs la campionatul mondial din 2004. S-a luptat cu moartea si cu Ken Doherty. A condus cu 15-9, dar a trebuit sa recunosca invins la limita: 16-17! A fost prima si singura oara cind a ajuns intr-o asemenea faza a celui mai important turneu de snooker.

Nu mai avea nici o sansa
Pe 6 aprilie 2005, a stiut ca sfirsitul este aproape. Hunter a fost anuntat ca sufera de o tumoare neuroendocrina, o forma rara de cancer. „Paul va urma un tratament pentru a se vindeca de aceasta boala. Vrea sa-i asigure pe fanii sai ca este un luptator si va face orice este posibil sa depaseasca acest moment”, a spus la momentul respectiv un ofiter de presa al Asociatiei Profesioniste de snooker.

A continuat sa joace...
S-a intors in circuit la inceputul anului 2006, dar a pierdut in in fata lui Rory McLeod in primul tur al unui Grand Prix. Totusi, revenise la antrenamente abia de doua saptamini si confirmase participarea abia cu trei zile inainte de startul competitiei... Hunter, caruia ii placeau tigarile, a inceput un tratament de chimioterapie si de atunci s-a chinuit pina in ultima zi. A iesit din top 32, dupa ce a fost invins pe Paul Robertson la campionatele mondiale.

...dar a venit tragedia
Pe 27 iulie 2006, Federatia Internationala a decis, din respect pentru Hunter, sa-i „inghete” locul 34. Englezul era din ce in ce mai preocupat de tratament.... N-a mai rezistat mult. Pe 9 octombrie, cu doar 5 zile inainte de a implini 28 de ani, Paul a decedat la spitalul Kirkwood din Huddersfield.

Hunter se insurase in vara lui 2004 cu Lyndsey Fell in Jamaica. Cei doi aveau o fetita, Evie Rose, care s-a nascut pe 26 decembrie 2005.

Colegii nu l-au uitat si i-au tinut sa spune citeva cuvinte despre cel care a fost Paul Hunter.

Stephen Hendry: „Sint devastat de aceasta veste. Avea o familie tinara si un viitor stralucit. Este un cosmar pentru toata lumea”

John Perrott: „Este o mare pierdere pentru sport, dar cea mai importanta este pentru familia sa. Paul juca fiecare meci cu zimbetul pe buze. Era intotdeauna fericit. Ii vom simti lipsa foarte mult”

Cifrele lui Paul Hunter:

Jucator profesionist: 1995-2006
Cea mai buna clasare: locul 4 in 2004
Bani cistigati: 1.525.050 lire sterline
Cel mai mare break: 146 de puncte in 2005
Turnee cistigate: Regal Welsh Open (1998, 2002), Benson&Hedges Masters (2001, 2002, 2004), British Open (2002)
Porecla: Omul cu Tacul de Aur

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu