Medicii au fost sfatuiti sa scrie retete care includ uleiul de peste sau suplimente acidice grase omega-3 pentru pacientii care au suferit de un atac de cord. Institutul National de Sanatate si Excelenta Clinica (NICE) crede ca daca medicii fac acest lucru si daca pacientii le urmeaza sfatul, pot scadea riscul unui alt atac de cord.
NICE a sfatuit astfel prima data schimbarea stilului de viata, cat si luarea medicamentelor, pentru a preveni mai multe atacuri de cord. Stirea a fost binevenita de catre reprezentantii pacientilor, care au spus ca masurile pot avea un impact mare.
Sfaturile noi le inlocuiesc pe cele de acum 6 ani, sfatuind pacientii sa se lase de fumat, sa faca miscare 20-30 de minute pe zi si sa manance in regim mediteranean. Prof. Gene Feder din Grupul pentru Dezvoltarea Ghidurilor spune ca in timp ce medicamentele pot face diferente imense la pacienti care au suferit un atac de cord, acum exista dovezi constrangatoare ca si stilul de viata joaca un rol important.
Sfaturile noi le recomanda pacientilor care au suferit un atac de cord in ultimele 3 luni sa manance peste uleios sau sa ia medicamente cu acizi grase omega-3. Cercetarile au aratat ca un supliment specific omega-3 - Omacor - a redus riscul decesului brusc al pacientilor cu 45%.
Omacor este singurul supliment omega-3 care are licenta pentru a fi folosit la tratamentul dupa un atac de cord. Dar acest medicament ar putea costa mult pe Serviciul National de Sanatate, deoarece circa 260.000 de oameni pe an sufera primul atac de cord si cam o cincime au nevoie de suplimente, deoarece au intoleranta la pestele uleios. NICE estimeaza costul in jur de 7 milioane de lire sterline in primul an. Deci, este recomandat celor care pot manca peste uleios sa o faca de 2-4 ori pe saptamana, deoarece nu previne numai un alt atac de cord, ci imbunatateste si sanatatea generala.
John Walsh, un reprezentant al pacientilor din Grupul pentru Dezvoltarea Ghidurilor spune: ‘Exista multe sfaturi bune care trebuie comunicate pacientilor. Schimbarile pe care o persoana oarecare trebuie sa le faca sunt foarte mici. In cazul meu, de exemplu, am ales sa nu traiesc fara cascaval, dar nu mananc prea multa acum. Sunt sigur ca din punctul de vedere al pacientului, daca le putem transmite acest mesaj, va fi un mare castig in sanatatea acestora’.
Profesorul Mayur Lakhani, presendintele Royal College of General Practitioners spune: ‘A avea un atac de cord era ca si o sentinta la moarte pentru pacienti; acum este posibil pentru cei mai multi pacienti sa traiasca o viata sanatoasa si satisfacatoare. Pentru aceasta este nevoie de un standard medical inalt si ca pacientii sa urmeze sfaturile despre stilul de viata.’
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu