Comisia Europeana a introdus in luna noiembrie o serie de masuri tranzitorii post-aderare pentru produsele alimentare provenind din Romania si Bulgaria intrucat unele fabrici de produse din carne si lapte nu respecta inca standardele in materie ale Uniunii.
In cazul produselor de origine animala importate sau produse inainte de 1 ianuarie 2007, au fost agreate masuri tranzitorii deoarece acestea ar putea sa nu respecte toate normele UE din domeniul veterinar.
Masuri tranzitorii pentru unitatile de productie alimentara din Romania
Unele unitati de prelucrare a carnii, inclusiv de pui, peste si lapte vor avea nevoie de o perioada mai lunga pentru a ajunge la standardele UE.
Sunt 387 de unitati in aceasta situatie, care au facut progrese in ceea ce priveste alinierea cu standardele UE in domeniul securitatii alimentare, dar care mai au nevoie de timp pentru a duce la bun sfarsit schimbarile structurale necesare prevazute de legislatia comunitara in domeniul igienei.
Aceste unitati au oferit asigurari ca pot rezolva problemele cu care se confrunta si li s-a acordat o perioada de tranzitie - pana la sfarsitul lui 2009 - pentru a realiza acest obiectiv. In aceasta perioada, respectivele unitati vor putea sa isi comercializeze produsele pe piata romaneasca, dar nu vor avea dreptul sa le exporte catre alte state membre.
Produsele acestor unitati vor avea etichete specifice pentru a preveni intrarea lor pe piata intra-comunitara.
Masuri tranzitorii pentru unitatile de prelucrare a laptelui din Romania
In 2005, mai putin de 50% din laptele proaspat livrat unitatilor de prelucrare era in concordanta cu cerintele UE. Acest lucru inseamna ca, desi unele din unitatile de prelucrare au primit acordul de a participa la comertul intra-comunitar incepand cu 2007, mare parte a laptelui primit de acestea pentru procesare nu este eligibil pentru export.
Unitatile de procesare vor avea dreptul sa primeasca lapte care nu este in concordanta cu standardele UE pana la data de 30 iunie 2008, dar vor putea sa-l vanda doar pe piata interna. Produsele acestor unitati vor purta o eticheta specifica.
Doar unitatile de prelucrare care pot asigura completa separare a laptelui standard si non-standard in procesul de productie - din momentul colectarii si pana la etapa de etichetare finala si marketing - vor putea participa la comertul intra-comunitar.
Autoritatile romane sunt responsabile pentru verificare indeplinirii conditiilor sus-mentionate.
Masurii tranzitorii pentru produse de origine animala
Au fost agreate masuri tranzitorii pentru produsele de origine animala produse in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, deoarece acestea au fost prelucrate si impachetate inainte de data aderarii si, in aceste conditii, ar putea sa nu respecte toate normele UE din domeniul veterinar. Din acest motiv, ele vor fi permise la comercializare doar pe piata interna.
Pana la sfarsitul lui 2007, toate stocurile de astfel de produse animale ar trebui sa fie consumate sau scoase de pe piata. Ca derogare, unitatile deja autorizate sa exporte in statele membre UE vor putea continua sa o faca, daca respecta regulile de etichetare si identificare.
Carnea de porc si mezelurile din carne de porc vor continua sa faca obiectul prevederilor speciale stabilite in octombrie, referitoare la situatia febrei porcine clasice. Masuri tranzitorii similare au fost stabilite pentru sperma, ovulele si embrionii achizitionati inainte de 1 ianuarie 2007.
Se va acorda o perioada de tranzitie de 8 luni in care aceste produse vor putea fi vandute sau tranzactionate pe piata interna.
Masuri tranzitorii pentru produsele de origine animala importate inainte de 1.01.2007
Au fost adoptate masuri tranzitorii pentru produsele de origine animala care au fost fie importate inainte de 1 ianuarie 2007 sau sunt inca in vama la acea data. Deoarece aceste produse au fost importate inainte de data aderarii, ele ar putea sa nu fie in concordanta cu legislatia veterinara din UE.
Din acest motiv, produsele neconforme vor fi permise la comercializare doar pe piata interna si vor fi etichetate specific. Ca derogare, Romania va putea exporta aceste produse catre terte tari in conditii stricte, respectiv cu acordul tarii terte importatoare, in containere sigilate oficial si care nu tranziteaza teritoriul unui alt stat membru UE.
Pana la sfarsitul lui 2007, toate stocurile de produse animale neconforme importate vor trebui sa fi fost utilizate sau scoase de pe piata. Cele aflate in vama la data de 1 ianuarie 2008 vor trebui sa fie distruse pe cheltuiala proprietarului transportului respectiv.
Importuri non-standard de origine animala
In legatura cu importurile de produse animale realizate inainte de 1 ianuarie 2007, a fost luata o masura aditionala care prevede ca unitatile romanesti autorizate sa comercializeze produsele proprii in alte state UE dupa aderare nu vor mai putea sa proceseze produsele importante care nu sunt in concordanta cu standardele.
Aceasta masura are in vedere prevenirea intrarii accidentale pe piata intra-comunitara a produselor obtinute din prelucrarea importurilor non-standard. Masurile tranzitorii pentru aceste importuri se aplica pana la data de 31 decembrie 2007, data pana la care stocurile din aceste produse vor trebui fie utilizate, fie scoase de pe piata.
HotNews.ro, 13 dec 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu