vineri, octombrie 27, 2006

Cele mai mari doua sindicate din Europa fuzioneaza


Aproape 200 de milioane de oameni vor alcatui cel mai mare bloc sindical din cate au existat vreodata.

La sfarsitul acestei luni, Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere (CISL) si Confederatia Mondiala a Muncii (CMT) vor fuziona si alcatui un imens sindicat.

Aceasta miscare va zgudui piata mondiala a muncii, dar va schimba si raportul de forte din miscarea sindicala din Romania.

Prezentare CMT

Fondata in 1920 sub numele de Confederatia Internationala a sindicatelor crestine. Are afiliate in jur de 150 de organizatii autonome si democratice si numara circa 26 de milioane de membri. O data la patru ani, CMT organizeaza un congres de amploare. Acum cinci ani, confederatia a ales sa organizeze aceasta intalnire in Romania.
Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere (CISL) numara 236 de organizatii afiliate si peste 155 de milioane de membri din 154 de tari. In Romania, este reprezentata de CNSLR - Fratia.

Confederatia mondiala a muncii (CMT) are si ea 26 de milioane de membri in 144 de tari. Singurul sindicat romanesc membru afiliat la CMT este Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR).

Peste 50 de organizatii, neafiliate deocamdata la cele doua confederatii, vor fi membre ale viitorului nou bloc sindical.

„CISL si CMT apara aceleasi valori ale sindicalismului liber, democratic si independent”, declara in urma cu cateva luni Guy Rider, secretarul general al CISL. Cele doua organizatii, una cu platforma anti-comunista, cealalta crestina, isi vor uniformiza doctrinele. „Exista diferente de tactica, dar nu si de principii”, a mai spus Rider.

Prezentare CISL

S-a nascut la Londra, la sfarsitul anului 1949, ca urmare a unei reorganizari a miscarii sindicale. Este o organizatie foarte puternica, a carei politica este indreptata mai ales impotriva multinationalelor. In urma cu trei luni, la Paris, CISL a publicat un raport despre mijloacele pe care le folosesc marile companii pentru a scapa de obligatiunile fiscale.
Dupa fuziunea mondiala, urmeaza cea romaneasca

Analistul politic Cristian Parvulescu spune ca unirea dintre cele doua mari confederatii vine in urma unor probleme de natura ideologica si ca este de asteptat ca in viitorul apropiat si sindicatele romanesti sa puna problema regruparii.

„Fuziunea celor doua confederatii este o actiune pregatita de multa vreme, din cauza ca organizatiile sindicale au pierdut din impactul pe care il aveau. Este o incercare de restabilire politica pe motivul ca desindicalizarea a crescut foarte mult”, a declarat Parvulescu.

El a mai spus ca „viitoarea confederatie sindicala mondiala va avea parte de o crestere a mesajului”, dar ca nu se poate inca pune problema unei eventuale greve mondiale, pe motiv ca globalizarea nu este suficient de puternica. In opinia analistului, vom avea parte totusi de greve europene.

Modificarea raportului de forte pe plan mondial va avea efecte si in Romania. Parvulescu a alcatuit o posibila schema a miscarilor romanesti. „Un grup ar fi CNSLR, BNS, CSDR si probabil Meridian, iar pe de alta parte vom avea Cartel ALFA”.

Blocul National Sindical confirma „fuziunea romaneasca”

Presedintele BNS, Dumitru Costin, spune ca fuziunea dintre cele doua mari confederatii este o consecinta a globalizarii. “Trebuie sa actioneze impreuna in contextual globalizarii, sa faca fata multinationalelor care, de multe ori, sunt mai puternice decat guvernele. Era nevoie de o colaborare, intrucat concurenta dintre sindicate a dus la slabirea lor”, a declarat Costin.

El a mai afirmat ca si la noi in tara se vorbeste despre o fuzionare intre patru dintre cele cinci mari grupuri sindicale. “Cel care ramane afara este, desigur, Cartel ALFA”, spune Costin.

Hossu nu vrea parteneriate nationale

Bogdan Hossu, presedintele Cartel ALFA, saluta regandirea sistemului sindical si spune ca “fuziunea celor doua mari confederatii sindicale mondiale, Confederatia Mondiala a Muncii (CMT) si Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere (CISL) este legata in principal de problema noii guvernari mondiale, in cadrul careia miscarea sindicala internationala trebuie sa aiba un cuvant de spus”.

Hossu sutine insa ca aceasta fuziune nu implica necesitatea coagularii sindicale la nivel national intr-o singura organizatie. “Din contra, tarile in care au existat miscari sindicale unice au suportat in general aparitia dictaturilor, manipularea pietei fortei de munca pentru interese restranse de grup, politizari care nu au fost benefice pentru lucratori.
De altfel, iminenta fuziune a CMT cu CISL nu a determinat, pana in prezent, fuziuni similare in nici una din tarile in care aceste doua confederatii mondiale au membri afiliati, decat numai in Romania, prin incercarea de a crea Confederatia Generala a Muncii”.

Confederatiile muncitoresti din Romania

Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia este cea mai mare organizatie nationala, independenta fata de partidele politice, de organele de stat si de patronat, constituita exclusiv prin vointa membrilor sai, care cuprinde 800 de mii de sindicalisti. Aceasta este alcatuita din 40 de federatii profesionale si are 42 de uniuni judetene.

CNSLR Fratia este afiliata la Confederatia europeana a sindicatelor (ETUC) si Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere (CISL).

Blocul National Sindical (BNS) , una dintre cele mai active confederatii sindicale romanesti cuprinde 39 de federatii din cele mai importante ramuri ale economiei si are 39 de filiale judetene.

Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) este o confederatie sindicala puternica afiliata la Confederatia europeana a sindicatelor (ETUC) si la Comfederatia mondiala a muncii (CMT). La randul, ei are afiliate 20 dee federatii profesionale si 40 de uniuni teritoriale.

Confederatia Sindicala Nationala Meridian este alcatuita prin fuziunea dintre Federatia Sindicatelor Miniere ale Cuprului din Romania si Federatia Sindicatelor din Industria Cauciucului din Romania. Cuprinde 27 de federatii si are 42 de filiale teritoriale.

Confederatia Nationala a Sindicala Cartel Alfa se compune din 38 de federatii profesionale. Are 39 de uniuni sindicale teritoriale, interprofesioniste.

HotNews.ro, Liana Anghelescu, 26 oct 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu