miercuri, iulie 26, 2006

Ungurii de la OTP si grecii de la NBG raman in cursa pentru CEC


Comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni a anuntat, marti, ca doar doua banci - OTP Bank si National Bank of Greece - au fost acceptate pentru continuarea negocierilor privind achizitionarea CEC. Din cursa a iesit consortiul austriac Raiffeisen Zentralbank - Raiffeisen International.

In aceasta privinta, Sebastian Vladescu, ministru de finante a declarat ca diferenta de punctaj intre primul si al treilea clasat a fost mai mare de 10% si, in conformitate cu strategia de privatizare, Raiffeisen nu s-a calificat.

"Finalistii sunt in ordine alfabetica, NBG si OTP din Ungaria. In privinta sumelor, nu va putem spune nimic pentru ca asteptand ofertele imbunatatite, ofertele sunt confidentiale, ele au fost inchise, secretizate, dar atata vreme cat continuam procesul inseamna ca ofertele sunt in limitele acceptabile.

Va veti lamuri in momentul cand vom avea oferta finala si atunci veti avea si punctul nostru de vedere", a declarat Sebastian Vladescu, ministrul de Finante.

Intrebat ce a diferentiat cele doua banci alese, fata de Raiffeisen, ministrul de Finante a precizat ca acest lucru a fost "diferenta mai mare de 10% la punctaj in conformitate cu strategia de privatizare, incluzand si pretul si oferta tehnica".

"Diferenta de punctaj a fost mai mare de 10% intre primul clasat si al treilea clasat si in conformitate cu strategia de privatizare, Raiffeisen nu s-a calificat. Nu va pot spune daca Raiffesen a pierdut la pret", a mai precizat Vladescu.

Sebastian Vladescu nu a vrut sa mentioneze sumele oferite de OTP si NBG. Ministrul a mai anuntat ca cele doua banci ofertante vor incepe martea viitoare, 1 august, negocierile pentru forma finala a contractului de vanzare-cumparare. Vladescu se asteapta ca aceste negocieri se se finalizeze in jur de 23 august, dupa care pe 31 august sa primeasca ofertele finale.

OTP: "am depus o oferta corecta si realista"

In legatura cu privatizarea CEC, conducerea celei mai mari instutii financiare din Ungaria, OTP Bank Group a anuntat marti, intr-un comunicat de presa, ca este "incantata" ca a intrat in faza urmatoare a procesului de privatizare, iar despre oferta facuta a spus ca este una "corecta si realista".

"OTP Bank a depus o oferta corecta si realista pentru achizitionarea pachetului majoritar, 69, 9%, al Casei de Economii si Consemnatiuni", a declarat Laszlo Wolf, vicepresedinte OTP Bank Ungaria.

Raifeissen: "Pentru noi, nu ar fi avut sens sa dam banii pe care probabil i-au dat ceilalti"

Andrei Stamatian, director in cadrul Raiffeisen Bank si reprezentantul bancii la negocieri a declarat pentru HotNews.ro ca "pretul a avut cea mai mare importanta".

"Se pare ca oferta noastra nu a fost comparabila cu celelalte sau a fost dar la distanta prea mare de primele doua clasate. Din cate am inteles eu, pretul a avut cea mai mare importanta. La oferta tehnica am fi fost sensibil egali", a declarat Stamatian.

Samatian a precizat ca in momentul de fata Raiffeisen nu a iesit 100% din cursa de privatizare.

"99,99% nu mai suntem in cursa pentru privatizare. Motivul pentru care nu se poate vorbi ca am iesit 100% din cursa este ca Ministerul de Finante a decis sa pastreze garantia noastra de participare. In ipoteza in care nu s-ar intelege cu ceilalti doi finalisti s-ar putea intoarce catre noi, dar asta e o chestie foarte improbabila", a spus Stamatian.

Negociatorul Raiffeisen este constient ca banca sa a pierdut astazi "penetrarea in mediul rural", oferita de sucursalele CEC.

"Avem deja o retea de sucursale extinsa. E adevarat ca fara CEC, un lucru nu o sa-l avem cu siguranta si anume penetrarea in mediul rural, dar in celelalte zone ar trebui sa fim destul de bine reprezentati. Ce s-a intamplat nu il privim ca pe un esec ci ca pe o oportunitate care nu s-a materializat, datorita faptului ca evaluarile celorlalti au fost mult peste evaluarea noastra.

Pentru noi nu ar fi avut sens sa dam banii pe care probabil i-au dat ei", a concluzionat Andrei Stamatian.

Potrivit Forbes, care citeaza agentia Euro2day NewsWire, NBG ar avea la dispozitie un capital de 500-600 de milioane euro pentru achizitionarea CEC-ului, asta dupa ce recent banca greceasca si-a majorat capitalul social cu trei miliarde de euro pentru a cumpara banca turceasca Finansbank.

Statul roman vinde 69,9% din actiunile CEC, in acest pachet fiind inclusa si cota de 9,9% care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. Un pachet de 5% din actiuni va fi vandut salariatilor CEC si pensionarilor cu ultimul loc de munca la institutia de credit.

Actiunile ramase in portofoliul statului dupa finalizarea privatizarii vor fi vandute, partial sau in intregime, prin oferta publica pe piata interna si/sau externa de capital, inclusiv catre actionarii existenti.

CEC a realizat, in primele sase luni, un profit net de 17,6 milioane lei (4,88 milioane euro), in timp ce activele bancii au depasit 6 miliarde lei, cu 15,4% mai mult fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lunii iunie 2005.

HotNews.ro, A.V., 25 iul 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu