vineri, iulie 07, 2006

Reclama usoara, de vara


Cu 20% mai putini consumatori in fata televizoarelor, vara aceasta producatorii isi muta campaniile publicitare pe plaja. Televiziunea ramine insa principalul pol de influenta.

Este vara. Televizorul nu mai pare la fel de prietenos ca in zilele friguroase, iar in locul acestuia aproape toata lumea prefera marea, spatiile verzi sau petrecerile de orice fel. De lucrul acesta sint constienti si publicitarii, care in timpul verii incearca sa convinga si prin alte metode decit prin spoturile tv.

Outdoorul, publicitatea neconventiala sau sponsorizarea unor emisiuni de vara reprezinta de cele mai multe ori in perioada estivala modalitati eficiente de completare a campaniilor traditionale. Desi cu 20% mai putini telespectatori, televiziunea continua sa ramina in topul canalelor care atrag cele mai mari bugete de publicitate.

Astfel, in calupurile publicitare packshoturile la bere si bauturile racoritoare se scurg printre mesaje despre electrocasnice si telefonie mobila. "Este adevarat ca in timpul verii audientele tv scad fata de restul anului, dar asta nu inseamna ca dispare complet obiceiul privitului la televizor.

De fapt, vorbim in medie de o scadere de aproximativ 20% (mediu urban), datorata «rotatiei» celor care pleaca in concediu", explica Ioana Manea, Managing Partner&Creative Strategy Director, Loco Branding&Communication.

De la imaginea de produs la cea de marca

"Teoretic, marca nu trebuie sa comunice doar cind are vinzari. Relatia dintre o marca si consumatorii ei se construieste in timp, iar comunicarea trebuie sa fie un proces continuu. Problema este cum iti construiesti mixul (cum aloci bugetele de publicitate pe canale media - n.r.)", apreciaza Razvan Matasel, Research&Strategic Planning la Leo Burnett.

Totodata, un alt motiv pentru care bugetele de publicitate ale televiziunilor nu au de suferit din cauza vacantei consumatorilor este si faptul ca tot mai multe companii au trecut de la promovarea de produs la cea de imagine. "Televiziunea este (inca) principalul mediu constructor de imagine de brand in Romania", sustine Manea.

Un exemplu in acest caz sint reclamele la cei trei mari actori de pe piata telefoniei mobile: Vodafone, Orange si Zapp (Zapp Talk Free), precum si cea de la Altex. De altfel, noua campanie de la Altex, "Cuscrii", marcheaza schimbarea identitatii companiei, care trece printr-o perioada de rebranding.

Cit despre perioada aleasa pentru noua campanie, statisticile arata ca pentru vinzarea de electrocasnice si IT&C-ul vara este o perioada destul de buna. "Este momentul in care se intorc in tara stranierii care vin cu bani si cumpara. De asemenea, cei care pleaca in concediu cumpara foarte multe aparate foto, camere digitale.

Astfel, pentru anumite tipuri de electrocasnice si produse IT&C vinzarile sint ridicate si in aceasta perioada", mai spune Matasel.

Cine isi face reclama vara?

Indiferent cit de mult tin companiile din industria telefoniei mobile sau retail la propria imagine, nu inseamna ca industriile sezoniere se lasa mai prejos. Una dintre noutatile acestei veri a venit de la PepsiCo si Coca-Cola. Astfel, PepsiCo a profitat de aceasta vara pentru a face o extensie de brand.

Este vorba despre Lipton Ice Tea Green, a carui promovare a inceput pe 20 mai si va continua de-a lungul intregului an 2006. Cit despre modul de comunicare, compania a ales un program de marketing de 360 de grade, conform reprezentantilor PepsiCo.

"Canalele de comunicare pe care se desfasoara campania Lipton Ice Tea Green fac parte dintr-un program de marketing de 360 de grade ce cuprinde tv, print, press, OOH (panotaj - n.r.), Internet, cinema, comunicare in store, BTL (organizarea de evenimente - n.r.) si relatii publice", ne-a declarat Claudia Iacobuta, director de marketing la PepsiCo.

Spotul tv a fost filmat pe una dintre plantatiile Lipton din Asia si prelucrat in Franta de catre agentia de publicitate DDB Paris, fiind adaptata pentru difuzare in Romania de catre DDB Bucharest.

Evenimente sau spot tv?

Chiar daca vara consumatorii sint mult mai usor de gasit si de convins la mare sau la terasa, televiziunea ramine si in aceasta perioada cel mai eficient mijloc de comunicare din punctul de vedere al costurilor. "In aceasta perioada BTL-ul (publicitatea neconventionala) se apropie mai mult de consumatori si ii poti face mai usor sa indrageasca marca respectiva.

In schimb, in cazul reclamelor difuzate la tv, daca omului ii place spotul ii atragi atentia. Daca nu, l-ai pierdut. Cu toate acestea, tv-ul este cel mai ieftin canal", este de parere Marcel Straut, Managing Partner la Starlink. "Organizind un eveniment pe plaja atingi 1.000-2.000 de consumatori cu un cost de 10.000-15.000 de euro.

In schimb, difuzind un spot tv atingi 3.000-4.000 de oameni si te costa doar 5.000 de euro", exemplifica acesta.

De asemenea, Manea apreciaza ca in perioada de vara nu se pune problema alegerii intre cele doua modalitati de a face advertising, ci de un alt mod de impartire a bugetelor de media.

"Este vorba despre o alta filosofie a planului de comunicare de vara, care include, in plus fata de tv, si activarea ideilor respective de campanii - diverse puncte de intilnire ale publicului, fireasca fiind iesirea oamenilor mai mult in aer liber", apreciaza Ioana Manea.

"Toate marcile de bere pe care le detinem in portofoliu vor fi prezente pe plaja, iar concursurile pe malul marii, competitiile sportive si petrecerile nu vor lipsi", sustine Catalin Ignat, director marketing URBB.

Totodata, intrucit vinzarea de bere la draught are o pondere deosebita, URBB are personal pregatit care ofera service pe tot parcursul zilelor pe care le petrecem la malul marii.

Cotidianul, 07 iul 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu