joi, iulie 06, 2006

In cautarea femeii fatale


Cand un barbat spune 'femeie', de cele mai multe ori el isi imagineaza un trup frumos, un zambet minuntat, si mai ales o partenera perfecta in pat. Cand pronunta cuvantul 'sotie', cei mai multi barbati se intristeaza. Aparitia ei in viata lor este prilej de multe necazuri, chiar daca la inceput convietuirea in doi a fost ceva cu totul si cu totul minunat.

In general, 'sotia' este de doua ori REA, pentru ca nu poate fi perfecta nici ca amanta in pat, si nici ca mama. 'Sotia rea' nu este nici fidela si nici devotata barbatului si familiei. In schimb, cea BUNA le are pe toate, plus ca nu e nici cicalitoare, nici geloasa, nici barfitoare, invidioasa, isterica, guraliva sau ambitioasa.

Altfel spus, e femeie perfecta, pentru ca este supusa, ofera totul si nu cere nimic in schimb, multumindu-se cu ce ii da el, BARBATUL.

Literatura interbelica a creionat un alt tip de sotie, emancipata si puternica. Datorita fortei ei, influenta destine. In opera romaneasca apar insa sotia si amanta intr-un singur personaj: Zoe. Ea este exemplul 'reusitei' feminine. Zoe Trahanache ne arata rolul esential pe care il ocupau 'damele' in culisele vietii politice.

Madam Trahanache este partidul, iar Farfuridi stie asta din primul moment: '..eu… gata sa-i sarut mana cu respect… Ma rog, n-ai ce face: mana care-ti da mandatul!…'

Acum femeile nu mai fac politica de culise, ci sunt in prima linie. Margaret Thacher si Condoleezza Rice sunt doar doua dintre cele mai puternice femei ale planetei. Dar au mai fost multe altele chiar si in Asia. Serviciile secrete se bazeaza si ele mult pe intuitia feminina. Barbatii sunt excitati de ele, dar parca ar prefera o Angelina Joly sau Charlize Theron...

O alta latura definitorie pentru sotie este maternitatea. MAMA MODERNA refuza sa se mai sacrifice pentru cresterea si educarea copiilor, ea preferand sa-si consolideze cariera profesionala. Asa ca va apela cu usurinta la doica, bona, sora medicala sau guvernanta. Barbatul accepta cu usurinta aceasta diviziune a muncii, atata timp cat nu creeaza noi probleme in familia lui.

El vrea ca femeia lui sa fie disponibila pentru el ori de cate ori are el timp si chef pentru ea. Numai ca o femeie de cariera va avea mereu toanele ei, indiferent cate bone si doici ar fi in preajma copiilor ei, si asta spre disperarea sotului.

In aceste conditii, este firesc sa vedem barbatii cautand mereu 'femeia fatala'. Cum arata ea? De-a lungul secolelor a suportat mai multe metamorfoze, dar ea a emanat intotdeauna o feminitate la care putini rezista. Aceasta caracteristica se regaseste in toate descrierile, indiferent de epoca. Femeia fatala e pasare de noapte, vrajitoare de inimi si vampa.

Are acea frumusete perversa si senzualitate care iti taie respiratia si te face s-o doresti, s-o ai, iar ea i se daruie barbatului cu o placere totala. In general, orice femeie fatala stie ca este frumoasa si ii place sa seduca si sa excite toti barbatii din jururl ei, chiar daca nu-i poate avea pe toti.

Imaginea ei a devenit mit si a imbracat forma mai multor personaje. Istoria a aratat ca in numele lor s-au declansat razboaie. Pentru o 'femeie fatala' barbatii s-au duelat sau s-au dusmanit o viata. Altii s-au sinucis cand au fost abandonati sau refuzati. C. Bals ajunge sa se dueleze cu amantul sotiei lui, Natalia Bals - fiica lui Grigore Ghica Voda si o moldoveanca de o frumusete rara.

In urma confruntarii, castiga amantul. Fiind locotenent, manuia bine orice arma. St. O. Iosif si Dimitrie Anghel au murit la scurt timp dupa ce au fost parasiti de Natalia Negru, o alta femeie fatala. Cel de-al doilea ei sot s-a sinucis dupa divort.

Toate aceste femei au fost hulite de societate, dar adulate de toti barbatii care le-au cunoscut si mai ales care s-au bucurat de farmecele lor, fie si numai pentru scurt timp. Ele au fost considerate responsabile de tragediile barbatilor prin a caror viata au trecut. Si totusi, barbatii sunt duplicitari cand vine vorba de femei fatale.

In preajma lor sunt smeriti si curtenitori, iar la distanta sunt duri si acuzatori. Kogalniceanu a reusit sa explice cel mai bine acest fenomen. `Femeilor!…macar ca aveti dureri de gat, istericale si cochetarie, sunteti vrednice de laudat, si noi va laudam!`

askMen.ro, 05 iul 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu