vineri, iulie 07, 2006

Cum folosim cardul in strainatate


"Anul acesta urmeaza sa beneficiez de o bursa in Franta, pe o perioada mai indelungata. Bursa urmeaza a mi se vira de catre statul francez intr-un cont bancar deschis in prealabil la o banca franceza agreata de ei.

Avand in vedere faptul ca sunt beneficiara unui card de debit BCR Visa Clasic, va rog sa-mi spuneti in ce conditii pot realiza transferul fondurilor din acest card in contul din Franta.

Documentandu-ma asupra conditiilor de utilizare a cardului BCR Visa Clasic in strainatate, am concluzionat ca o operatiune de retragere numerar euro este taxata (prin comisioane) cu 3,75% din valoarea tranzactiei, minim echivalent in lei a 5$.

Este mai avantajoasa pentru mine retragerea numerarului din card si virarea lui dupa conversie in contul din strainatate? Exista si alte optiuni? Rog recomandari."

Probabil ca in situatia dumneavoastra mai sunt si alti detinatori de carduri, asa incat am ales sa oferim un raspuns general, pentru utilizarea cardurilor BCR in strainatate.

Trebuie precizat de la bun inceput ca BCR Visa Clasic este un card de debit ce se poate folosi doar in Romania.

Asadar, pentru a folosi un card in strainatate, trebuie sa comandati un alt tip, precum Visa Electron sau Maestro, in contul carora puteti depune doar lei, nu si valuta, dar cu care se pot face si retrageri de valuta de la bancomatele bancilor straine sau plati la ho

teluri sau magazine din strainatate, intrucat se realizeaza automat conversia valutara.

Daca dispuneti deja de valuta, euro sau dolari, puteti apela la un card cu cont doar in valuta, Visa International, in euro sau dolari, pe care-i folositi in strainatate, evitand astfel plata unui comision de schimb valutar.

Sa trecem acum la lamurirea problemei: e mai avantajos sa folosesc cardul in lei in strainatate sau sa fac un transfer de valuta intr-un cont de la o banca din strainatate?

Mai intai de toate, e bine de stiut ca un avantaj important al cardurilor este siguranta. Nu riscam sa ni se fure banii din poseta, geanta, portofel sau buzunar. Mai ales in situatia in care suntem turisti, in concediu sau in vizita, asa incat sa fim nevoiti sa apelam destul de des la bani si la plata diverselor produse si servicii.

Daca suntem in delegatie, in interes de afaceri si majoritatea platilor si cheltuielilor sunt deja facute, problema e mai mica.

Apare insa problema costurilor, dupa cum sesiza cititoarea noastra. E vorba, in cazul cardului BCR Visa Electron, de plata unui comision mai mare la retragerea banilor de la bancomatele bancilor din strainatate decat de la bancomatele din tara.

Astfel, comisionul pentru retragerea de numerar de la bancomatele BCR este de 0,2% din suma retrasa, comisionul de retragere de la bancomatele altor banci din tara este de 0,5% plus 2,50 de lei noi, pe cand retragerea de numerar de la bancomatele din strainatate este mult mai mare: 1,75%, minim 5 dolari.

In cazul cardului in lei, in plus mai trebuie platit si un comision de conversie valutara, adica schimbul valutar din lei in euro, dolari sau alta valuta, de 2% din suma extrasa.

Acesta nu este, de fapt, un comision in plus aferent cardului, ci reprezinta costul schimbului valutar. Daca am face un schimb valutar in tara, la banca, vom vedea ca diferenta dintre cursul BNR si cel de cumparare de la banca este tot in jur de 2%, sau chiar mai mult.

Asadar, un cost in plus la utilizarea cardului in lei in strainatate il reprezinta comisionul mai mare: 1,75%, fata de 0,2% sau 0,5% in tara, adadar de aproape patru ori mai mare. Concret, la o suta de euro retrasi de la bancomat in strainatate, un euro si 75 de centi vor reprezenta taxele incasate de banca si de Visa sau MasterCard.

Al doilea cost suplimentar la folosirea cardului in strainatate l-ar putea reprezenta comisionul pentru platile la comercianti. Se stie ca la cumparaturile sau la plata serviciilor cu cardul in Romania nu se plateste nici un comision, insa unele banci romanesti practica un comision de 1% sau chiar mai mare pentru tranzactiile cu cardul la comerciantii din strainatate.

Cu cardurile BCR insa, comisionul este 0 si in cazul platilor la magazinele, hotelurile sau alti furnizori de servicii din strainatate.

Sa vedem acum alternativa utilizarii banilor cash in strainatate, printr-un transfer de la o banca romaneasca la una straina.

Mai intai, veti fi nevoiti sa schimbati leii in euro, dolari sau alta valuta pentru a-i putea utiliza in strainatate, asadar pierdeti cam 2% la schimbul valutar, fata de cursul BNR. Asadar, se anuleaza acel comision de conversie valutara la card, care este, de fapt, acelasi serviciu.

GhiseulBancar.ro, 07 iul 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu