luni, februarie 13, 2006

Firme romanesti pe lista sponsorilor lui Saddam


Raportul final al comisiei independente de ancheta privind scandalul "Petrol contra hrana", prezentat joi, mentioneaza doua mii de companii care ar fi alimentat conturile lui Saddam. Printre acestea - mai multe companii romanesti, precum Rompetrol sau Bulf Drilling.

Potrivit raportului, regimul Saddam Hussein ar fi obtinut aproape doua miliarde de dolari mita de la companiile care doreau sa achizitioneze petrol din Irak, in cadrul programului ONU "Petrol contra hrana". Pe lista se afla mai multe companii romanesti, printre care si Rompetrol.

Raportul Comisiei de ancheta acuza Rompetrol ca ar fi platit "suprataxe" ilegale de 739.887 de dolari pentru un contract, M/09/29, ce avea o valoare de 70 de milioane de dolari, importind aproape 3 milioane de barili. Presedintele Rompetrol Dinu Patriciu a declarat aseara la Realitatea TV ca este "convins ca nu s-a intimplat asa ceva".

Management american la Rompetrol

La vremea respectiva managementul companiei era format in majoritate dintr-o echipa de americani, a spus Patriciu, care a exclus ideea ca s-ar fi putut incalca embargoul. Dinu Patriciu a spus ca in februarie si mai 2001 Rompetrol a importat doua milioane de barili si ca atunci aprobarile erau extrem de greu de obtinut de la ONU.

Reprezentantul Rompetrol Eugen Babau a declarat la BBC ca Rompetrol a cumparat "doua cargouri pentru a restarta Petromidia" si ca "beneficiarul tranzactiei a fost chiar Petrom".

O alta companie romaneasca mentionata in Raport este Bulf Drilling care ar fi platit taxe ilegale de 490.790 de dolari intr-un contract ce valora 41 de milioane de dolari.

Pentru a beneficia de petrol din partea regimului lui Saddam, companiile contractoare plateau sume suplimentare fata de pretul pe baril comunicat la ONU. Banii erau transferati direct in conturile unor oficiali irakieni.

Cotidianul, 29 oct 2005

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu