duminică, februarie 26, 2006

Cota de piata Nokia a ajuns din nou la 35%


Dupa scaderea puternica inregistrata in anul 2004, cel mai mare producator de telefonie mobila din lume, Nokia a atins din nou o cota de piata de 35 de procente, in trimestrul patru al anului trecut, informeaza Reuters, citand un studiu realizat de grupul de cercetari de piata Gartner.

Potrivit cercetatorilor de la Gartner, anul acesta, finlandezii au mari sanse sa ajunga la o cota de piata 40% la nivel mondial.

"Cred ca inca este o tinta foarte greu de atins, dar cu siguranta este mai posibil acum decat era cu putinta anul trecut" a declarat analistul Carolina Milanesi, dupa ce Gartner si-a publicat rezultatele vanzarilor globale de telefonie mobila catre clienti.

Competitia este stransa, alte cinci companii internationale aflate in top cinci la nivel mondial in privinta vanzarilor, reusind sa-si imbunatateasca cota de piata in ultimul trimestru al anului 2005. Astfel, Motorola, Sony Ericsson si LG Electronics au castigat cota de piata in trimestrul patru al anului trecut. Doar Samsung a inregistrat o usoara scadere.

Potrivit analistilor de la Gartner, marii perdanti au fost in afara companiilor aflate in top cinci dupa volumul vanzarilor la nivel mondial.

Citand succesul inregistrat de Nokia cu seria 1100, analistii Gartner au aratat in recentul raport ca Nokia a inregistrat in trimestrul patru al anului trecut o cota de piata de 35%, aproape dublu decat detinatoarea locului doi la nivel mondial, Motorola care a inregistrat in acelasi trimestru o cota de piata de 17,8%.

In Estul Europei, Orientul Mijlociu si Africa, cota de piata a Nokia este si mai puternica, respectiv de trei ori mai mare decat cota de piata a celui mai apropiat rival. Potrivit Gartner cresterea din 2005 a venit in principal de pe pietele emergente unde telefonia mobila inregistraza in prezent 2,2 miliarde de abonati.

In trimestru patru al anului trecut, cota de piata Nokia a crescut la 35% fata de 33% cat inregistrase in acelasi trimestru in 2004, iar Motorola a crescut de la 16,3% cat obtinuse in aceeasi perioada, la 17,8%.

Vanzarile de telefonie mobila in 2005 au intrecut toate asteptarile, inregistrandu-se un volum de 816,6 milioane unitati. Nokia a vandut aproximativ 265,6 milioane unitati, clasandu-se pe primul loc la nivel mondial.

HotNews.ro, A.V., 28 feb 2006

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu