Deputatii au inceput, miercuri, dezbaterile pe marginea Legii unitare a pensiilor, la discutii fiind prezent si premierul Emil Boc, anunta Agerpres. Primul ministru a luat cuvantul in plen, aratand ca legea pensiilor, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, este foarte importanta: "Aceasta lege, reforma promovata de Guvern, reprezinta un prim pas in directia diminuarii deficitelor la bugetele de pensii".
* Emil Boc a explicat ca, inclusiv in cazul in care legea va fi aplicata din 2011, anul viitor vor fi necesare "peste 3 miliarde de euro sa sustinem bugetul de pensii". Primul ministru spune insa ca, in cazul in care legea nu va fi aplicata, vor fi necesare 5 miliarde de euro de la bugetul de stat in 2011, pentru sustinerea bugetului de pensii.
* "Acest lucru ar insemna sa compromitem definitiv sansa de redresare economica si de cofinantare a proiectelor europene. Daca nu punem bani de la bugetul de stat pentru cofinantarea de proiecte europene, pierdem aceasta sansa, de a obtine bani europeni, care reprezinta cea mai sigura cale de redresare a economiei", a aratat primul ministru.
* Emil Boc a mai adaugat ca, in cazul aplicarii legii unitare a pensiilor, in 2012 vor fi necesare 3,5 miliarde de euro de la buget pentru sustinerea bugetului de pensii, iar in cazul neaplicarii legii, suma necesara va fi de 6 miliarde de euro.
* Primul ministru a mai atras atentia, in discursul sau, ca varsta reala de pensionare este atat la femei, cat si la barbati, mai mica decat cea prevazuta de lege, el adaugand ca nu se mai poate continua metoda de pensionare anticipata si cu pensii foarte mari: "La barbati, varsta medie reala in practica este de 56 de ani si 6 luni. Varsta standard din lege ar trebui sa fie de 63 de ani si 7 luni", a spus Boc, adaugand ca acest fenomen a fost posibil "tot ca urmare a pervertirii sistemului de pensii in decursul timpului, in detrimentul sustinerii acestuia. La femei, varsta reala de pensionare este de 55 de ani si 7 luni. Varsta standard potrivit legii ar trebui sa fie de 58 de ani si 7 luni. Iarasi o discrepanta majora", a afirmat Boc, citat de Mediafax.
* "Nu se mai poate sa ne pensionam si foarte repede si sa avem si pensii foarte mari. Nu se poate continua cu o asemenea modalitate", a subliniat primul ministru, adaugand ca in iulie anul acesta, Guvernul a pus capat "abuzului" pensiilor care nu se bazau pe principiul contributivitatii: "Am curmat in luna iulie acel abuz al pensiilor care nu aveau la baza principiul contributivitatii si a fost un pas inainte pentru diminuarea pensiilor de lux. Acum este momentul sa facem si cel de-al doilea pas, astfel incat bugetul de pensii sa poata fi sustenabil, sa poata fi sustinut in anii urmatori".
Legea unitara a pensiilor a primit marti seara raport favorabil din partea Comisiei de munca a Camerei Deputatilor.
Dezbaterile de miercuri au debutat cu solicitarea PSD de amanare a discutiilor, pe motiv ca proiectul legii nu este cunoscut de parlamentari. Sedinta plenului a fost intrerupta pentru o pauza de consultari, solicitata de social-democrati pe motiv ca nu a existat o consultare pe marginea raportului Comisiei de munca in ceea ce priveste Legea unitara a pensiilor.
Viceliderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Aura Vasile, a solicitat o pauza de consultari de 30 de minute pentru a se lua o hotarare 'fata de atitudinea celor din grupul puterii'. La randul sau, liberalul Eugen Nicolaescu a spus ca PNL protesteaza fata de 'batjocorirea Regulamentului'.
Dezbaterile asupra legii pensiilor au fost reluate la ora 15:00, cu un discurs al premierului Emil Boc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu