vineri, mai 28, 2010

Ghidul incepatorului in Airsoft


Salut, tocmai ai aflat si tu de airsoft, poate de pe Youtube, poate de la un prieten, dar iti place ce vezi.

Oameni imbracati in camuflaj care trag cu “pusti” sau “pistoale-mitraliera” unii in altii, fara sa pateasca nimic.

Vrei sa te alaturi celui mai nou si celui mai interesant sport din Romania? Foarte bine!

Dar de unde incepi? Ce “pusca” vrei sa-ti iei? Camuflaj? Unde joci? Cu cine? Ce reguli nescrise sunt in airsoft? Sunt atat de multe intrebari care necesita raspuns.

Arme airsoft aici
Consumabile si accesorii Airsoft aici
Echipament protectie Airsoft aici


Ei bine, noi o sa va ajutam sa va raspundeti la toate aceste intrebari plus altele pe care nici nu le aveti in calcul inca.

In primul rand, trebuie sa stabilim un limbaj comun. “Armele de airsoft” nu sunt arme, sunt replici. De-a lungul acestui ghid, o sa folosim cuvantul ‘replica’ intotdeauna cand vrem sa ne referim la o “arma de airsoft”, si ar fi indicat ca si voi sa aplicati asta.

Ce este Airsoftul?

Airsoftul este un sport inventat in Japonia in anii 1980 datorita restrictiilor impuse asupra armelor. Deoarece exista o piata foarte mare de colectionari, anumite firme au inceput sa faca replici fidele ale armelor reale, pe baza armarii manuale pe arc, care trageau cu bile de plastic, care in cele din urma s-au standardizat sub forma bilelor de 6mm si de 8mm.

Nu dupa mult timp s-au creat si primele variante pe gaz si putin mai incolo, producatorul Tokio Marui a scos primul sistem electric de propulsie a bilelor. AEG, adica Automatic Electric Gun, care a devenit principalul mod de propulsie.

Replicile de airsoft, datorita flexibilitatii si utilitatii lor sunt folosite pentru o diferite scopuri. Sunt achizitionate de catre colectionari pentru panoplii, de catre jucatori pentru jocuri de la reconstituiri militare pana la operatiuni tactice, si chiar si de politie sau armata pentru antrenament!

Pe noi, ca jucatori, ne intereseaza doar airsoftul ca sport. Definitia care ne cuprinde jocurile duminicale este cam asa: “Airsoftul este un sport bazat pe fairplay, care are ca scop indeplinirea anumitor obiective de catre anumite echipe si are ca efect direct punerea in conflict a acelor echipe, conflict care se rezolva folosind replici de airsoft care trag bile de 6mm.”

Airsoftul ca sport poate avea diferite teme, care au acelasi mod de joc, dar functionalitate diferita:

  • Skirmish – Jocurile tip skirmish sunt printre cele mai comune si mai simple. In general nu pun nici o limitare asupra echipamentului sau a modului de joc, si se joaca cu obiective simple (ex: Capturarea steagului – doua echipe, una pazeste steagul, cealalta trebuie sa-l captureze).

  • Mil-sim – Aceste tipuri de jocuri pun accentul pe imitarea antrenamentului si a efectuarii de manevre militare cat mai aproape de realitate. La jocuri mari sau evenimente e posibil ca mil-sim sa includa si petrecerea noptii in corturi militare sau diverse exercitii care imita viata de armata.

  • Reconstituiri – Tipul acesta de jocuri au ca element principal reconstituirea razboaielor trecute si implica imbracarea si folosirea echipamentului conform perioadei in care se joaca. Cel mai adesea intalnim reconstituirea evenimentelor din al Doilea Razboi Mondial.


Prima replica de airsoft

Acum ca v-am lamurit ce inseamna airsoftul, urmatorul pas este cumpararea primei replici. Acest lucru este pe departe cel mai greu lucru pe care majoritatea persoanelor il fac. Acea prima suma de bani data pe o replica, plus varietatea absolut imensa de replici disponibile pot speria persoanele care vor sa faca acest prim pas. Asta daca nu cititi acest ghid…

Primii cumparatori de airsoft sunt separati in doua categorii. Cei care vor doar sa joace airsoft, si cei care vor o anumita replica cu care sa joace airsoft. Daca vreti doar sa jucati airsoft, aveti o gama mai variata de optiuni si de preturi disponibila, dar si timp de cautare mai mare, fiindca trebuie sa va decideti asupra unui model anume, de la o firma anume, la un pret anume.

Daca porniti cu ideea ca vreti un anumit tip de replica, ceva specific gen MP5, M4 ori AK, o sa aveti timpul de cautare mult mai scurt, dar, depinzand de model, e posibil sa trebuiasca sa faceti mici concesii la pret. Mai ales pentru ca acest tip de cumparatori doresc o replica extrem de fidela.

O replica de airsoft poate sa valoreze intre 100 RON si 3000 RON, cu o mica exceptie: replicile de antrenament Systema care sunt in jurul sumei de 4000-5000 RON. In functie de modul de tragere, de functionalitate, de calitatea materialelor si a atentiei oferite detaliilor, o replica are un anumit pret.

Un pistol pe arc, cu armare manuala, din plastic, fara siguranta functionala, poate fi 150 de RON, dar o replica electrica de calitate de la G&P, facuta din aluminiu si otel, cu piese interne foarte bune si constructie de detaliu, poate ajunge la 1400 RON!

Replicile in sine se impart pe cateva grupe in functie de modalitatea de tragere:

  1. Replici pe baza de arc cu armare manuala: Aici intra pistoalele ieftine, dar si shotgun (pustile de vanatoare)/sniper-ele (pustile cu luneta), datorita modului realist de armare identic cu al armelor reale.

  2. AEG-uri – Automatic Electric Guns, replici cu functionare electrica, capabile de foc automat.

  3. GBB – Gas Blow Back, replici cu functionare pe gaz sau CO2 care imita actiunea armelor reale prin reculul oferit datorita diverselor piese puse in miscare la actionarea tragaciului. In general sunt doar pistoale in aceasta categorie, foarte putine capabile de foc automat, dar de curand au devenit disponibile multe pistoale-mitraliera gen M4 pe gaz, cu recul.

  4. NBB – Non Blow Back, similar cu GBB-urile. Functioneaza tot pe CO2 sau gaz, dar nu au recul, si implicit, slideul/culasa/mansonul este fix.


Daca vreti ceva pentru joc, recomandam sa incepeti cu o replica electrica, automata (AEG), sau cel putin un pistol pe CO2 sau gaz (GBB/NBB – Gas Blow Back/Non Blow Back). In afara pustilor cu luneta/sniperelor si a anumitor tipuri de pusca de vanatoare/shotgun, replicile cu armare manuala nu sunt foarte competitive.

Acum probabil ca v-ati uitat si ati gasit un anumit produs care e interesant si ca pret, dar si cum arata.. dar sunteti in ceata cu privire la specificatiile tehnice. E o lista imensa cu diferite detalii si cifre care va baga in ceata.. hai sa deslusim tainele detaliilor tehnice impreuna.

Detaliile importante care trebuie sa le folositi pentru comparatii sunt urmatoarele:

  1. Producator: compania producatoare/rebrander-ul

  2. Sistem operare/Modalitatea de propulsie: electrica/pe gaz/cu arc

  3. Moduri de tragere: ce posibilitati avem odata ce se actioneaza tragaciul. Semi-automat, Automat etc.

  4. Calibru: diametrul bilei trase, in 95% din cazuri 6mm, restul de 5% fiind pe 8mm.

  5. Constructia corpului: materialele ce compun exteriorul principal al replicii. Plastic/ABS inseamna nylon, care este un material mult mai dur, iar metal inseamna si otel.

  6. Detalii metalice: mici piese din metal, ex. tragaci, catari, pini(bolturi de siguranta).

  7. Inscriptii: daca are marcaje.

  8. Hop-up: daca are hop-up si daca este ajustabil.

  9. Montura Luneta / dot sight: Daca se poate atasa vreun accesoriu optic.

  10. Baterie: Daca replica include si baterie.

  11. Viteza de tragere: Unul dintre cele mai importante detalii, viteza de tragere dicteaza distanta la care ajunge bila, si cat de periculoasa este aceasta replica. O viteza mai mare inseamna energie mai multa expulzata odata cu fiecare bila, si astfel, exista posibilitatea ranirii superficiale daca se trage in alte persoane de la distanta mica.

  12. Incarcatorul


Incarcatorul cu care vine replica poate sa fie high-capacity, mid/low/real capacity sau drum-mag. Pistoalele in general vin cu maguri standard de 20-30 de bile, in continuare ne referim numai la incarcatoare de replici electrice.

  1. High capacity/hicaps. Aceste incarcatoare au intre 200-600 de bile, si necesita actionarea unei rotite in mod repetat in timp ce se trage.

  2. Medium capacity/midcap sau low/real caps. Aceste incarcatoare au de la 15 pana la 120 de bile Aceste tipuri de incarcatoare imping bilele printr-un canal cu ajutorul unui arc. Nu este necesara orice alta actiune in afara de alimentarea bilelor in incarcator.

  3. Magazie mare, tip drum, de obicei pentru armele de support (ex:mitraliera). Aceste incarcatoare sunt de o capacitate foarte mare, peste 1000-2000 de bile, si functioneaza pe baza de baterii.


Oricum ar fi, dupa ce va alegeti un anumit model, informati-va cautand pe Internet diferite recenzii/review-uri.

Daca in majoritatea acestor recenzii/review-uri consensul general este ca acel model are anumite defecte ce fac din el o achizitie proasta, atunci ati scapat de foarte multe probleme pe viitor, sau cel putin, stiti ce trebuie sa reparati cand va fi timpul sau ce trebuie sa faceti sa preveniti orice problema viitoare.

Daca mai sus am pomenit despre viteza cu care iese bila dintr-o replica de Airsoft, trebuie sa va supunem atentiei urmatoarea clasificare. Aceasta este facuta in functie de viteza de iesire a bilei si recomandarile de distanta pe care le facem astfel incat utilizarea replicii sa nu provoace leziuni partenerilor de joc.

De asemenea mentionam ca aceste recomandari sunt facute in urma testelor facute pe terenul de joc, intotdeauna folosindu-se echipament de protectie (ochelari balistici), dar si hop-up-ul reglat la replica!

60m/s – 10-15 metri – Se poate trage dintr-un metru fara ranire.
90m/s – 25-30 metri – Se poate trage dintr-un metru fara ranire, daca se folosesc metode de protectie (bila nu intra in contact direct cu pielea).
110m/s – 35-40 metri – Nu este recomandat sa trageti spre cineva care este sub 3-5 metri
120m/s – 40-45 metri – Nu este recomandat sa trageti spre cineva care este sub 7-10 metri.
140m/s – 55-60 metri – Nu este recomandat sa trageti spre cineva care este sub 15 metri.
160m/s – 80-85 metri – Nu este recomandat sa trageti spre cineva care este sub 25 de metri.

Acum vom clarifica notiunea de “rebrander”.

Rebranderul este acea firma care preia produse de la anumite fabrici/producatori, si le revinde sub numele propriu.

Deseori aceste firme verifica sau imbunatatesc produsele la randul lor, astfel “rebrandul” facut, ele vor asigura si suport tehnic si comercial.

Asta va asigura garantia calitatii acelor produse, care daca ar fi cumparate direct de la sursa, ar putea avea probleme chiar din cutie. Din acel moment, acea firma devine ‘fata’ produsului.

De aceea, de multe ori cand vedeti Cybergun/Warrior/STTi, acestia sunt rebranderii la firmele producatoare gen Jing Gong, Well, Dboys etc. Acest mic grafic va arata, in mare, cam ce firme sunt rebranduite si de catre cine.

O alegere buna de replica poate garanta ca voi va veti distra la airsoft, iar o alegere proasta e posibil sa va tina departe de sport. Intr-un final, va mai dau un singur sfat, la replicile de airsoft, in general, se aplica zicala “Cat dai, atata face!”.

Acum am o replica, ce fac cu ea?

Inainte de toate, trebuie mentionat ce inseamna posesia unei replici de airsoft. Acum voi detineti o replica aproape, chiar 99% fidela in anumite cazuri, cu o arma reala. Asta aduce cu ea diferite responsabilitati.

Cel mai important, nu iesiti cu replica voastra in public. Nu o scoateti la scoala, in parc, sau la servici. Nu o scoateti in autobuz, in tramvai sau la metrou. Nu o scoateti intr-un bar, intr-o banca, sau in orice alt loc public.

Tratati replica de airsoft ca si cum ar fi o arma reala. Ganditi-va ca multe persoane, inclusiv organele de politie, se vor gandi prima oara: “Are o arma!”, nu se vor gandi: “Are o replica de airsoft.”. Recunoasteti asta, si tratati acest fapt cu cea mai mare seriozitate. Replica poate sa iasa din geanta de transport speciala, care o acopera integral, numai daca este fie acasa la voi, fie la terenul de joc amenajat sau pe un teren privat izolat.

Replicile de airsoft nu sunt pot face rani serioase cand sunt folosite intr-un mediu corespunzator, chiar si cand e trage de la distanta mica cu putere mare. Pot rani totusi daca sunt folosite intr-un mediu si intr-un mod NECORESPUNZATOR.

Regula de aur este “ FOLOSITI OCHELARII DE PROTECTIE, SI VOI, SI PERSOANELE DIN JURUL VOSTRU, ATUNCI CAND SE FOLOSESTE O REPLICA”. Ochii sunt singura parte a corpului vostru care poate fi ranita grav daca este lovita de o bila iesita dintr-o replica de airsoft.

Desigur, se pot crapa dinti, se poate uneori chiar si penetra pielea, dar toate aceste rani sunt reparabile sau se pot vindeca fara urme evidente… Ochiul este puncult vulnerabil la proiectilele de airsoft, si ca atare, trebuie protejat. In continuare, va voi prezenta niste reguli de siguranta, plus o mica recapitulare.

  1. INTOTDEAUNA cand folositi, sau este folosita, o replica, este obligatorie folosirea OCHELARILOR DE PROTECTIE!

  2. INTOTDEAUNA tineti replica cu teava intr-o directie sigura (nu puteti rani pe cineva/nu puteti deteriora ceva)

  3. INTOTDEAUNA tineti degetul departe de tragaci, pe garda cel putin, cand nu doriti sa trageti.

  4. INTOTDEAUNA tineti replica fara incarcator in ea si cu hop-up-ul golit cand nu doriti sa o folositi.

  5. Trebuie sa stiti intotdeauna cine este tinta, ce este pana la tinta, si ce este dupa tinta.

  6. Asigurati-va ca replica este in stare completa de functionare inainte de utilizare.

  7. NU SCOATETI NICIODATA REPLICA IN PUBLIC! Daca trebuie sa o transportati, folositi genti care acopera in intregime replica.


Va rugam sa urmati indeaproape aceste reguli atat pentru protectia si siguranta voastra, cat si pentru cea a prietenilor sau a partenerilor de joc.

De asemenea, va recomandam sa nu folositi replica pe necuvantatoare, pe persoane care nu sunt protejate corespunzator cel putin cu ochelari de protectie, si in incinte publice.

Daca doriti sa faceti trageri de tir, duceti-va la un poligon, sau intr-un loc izolat, unde sunteti sigur ca nu o sa faceti daune, sau ca o sa interveniti in situatii care pot compromite viata altor persoane.

Odata cu replica ar fi trebuit sa primiti si un mic manual de utilizare care va va spune exact ce trebuie sa faceti ca sa va puneti replica in functiune, de la incarcat baterii pana la alimentat incarcatoarele cu bile. Urmati instructiunile si o sa aveti replica voastra functionala in cel mai scurt timp posibil!

Vreau sa joc airsoft!

Daca nu ati luat replica pentru panoplie, sau exclusiv pentru tir, urmatorul pas este sa va gasiti doua componente necesare pentru a putea juca airsoft. Un grup de persoane cu interese comune, in cazul nostru, airsoftul, si o locatie unde puteti juca legal, cu aprobare.

Odata ce v-ati gasit o data cat si momentul potrivit si v-ati anuntat prezenta, totul e pregatit pentru o duminica ( sau sambata) de airsoft. In general echipele care organizeaza jocurile au access la locatii unde pot juca, deci nu trebuie sa va faceti probleme in cazul asta.

Daca totusi nu gasiti nimic pe forum, si nu stiti de nicaieri unde sa se joace airsoft in vecinatatea voastra, atunci singura solutie e sa “virusati” cativa prieteni si sa gasiti o locatie unde puteti sa jucati. Locatia trebuie sa fie izolata, sa aveti aprobarea proprietarului sau a Romsilva daca este o padure incadrata la ei, si sa fie sigura. Incercati sa evitati locatii in curs de degradare accentuata.

Seara de dinainte de “razboi”

E vineri sau sambata seara, maine aveti joc, ce trebuie sa faceti?

  1. Incarcati bateria/iile de replica daca aveti replica electrica;

  2. Incarcati-va incarcatorul/incarcatoarele cu bile;

  3. Puneti-va intr-un rucsac gazul daca folositi, un bbloader (incarcator rapid de bile) plin, bile extra, ochelarii de protectie, manusi recomandat, orice echipament tactic pe care vreti sa il folositi, eventual side-armul (replica de rezerva), o sticla cu apa si ceva mancare;

  4. Culcati-va devreme, ca sa aveti energie maine.


Airsoft tabu, ce sa nu faceti la joc

Ati ajuns la joc, felicitari, dar acum va vom ‘scrie’ cateva reguli nescrise pe care ar trebui ca toata lumea sa le urmeze.

  1. Fiti muritori. Jocul se bazeaza pe fairplay si onoare. Numai tu poti sa zici daca ai fost lovit. Poti sa simti lovitura, sa auzi lovitura sau sa vezi lovitura. Sau poate doar esti 100% sigur ca inamicu te-ar fi atins. Daca se intampla una din aceste situatii, zi “MORT”, tare, si iesi din joc. Nu fii nemuritor.

  2. Nu fiti nimeritor. Nu incepeti sa strigati “IESI CA TE-AM LOVIT!”. Nu suntem la puschi-puschi dupa bloc, aveti incredere ca inamicul o sa zica “mort” la fel de bine cum o sa ziceti si voi.

  3. Nu beti alcool in timpul jocului. Dupa joc, se poate bea cat doriti.

  4. Fiti civilizati si rezolvati disputele, daca apar, in mod amiabil, in afara jocului.

  5. Niciodata sa nu cereti replica altcuiva sa jucati cu ea. Ganditi-va ca unele persoane au bagat milioane bune in ele, daca cumva se strica la voi in mana, o sa existe o problema. Totusi e total in regula sa cereti replicile persoanelor in safe zone sau la respawn, ca sa ‘vedeti cum se simte in mana’. Tuturor ne place sa avem replici laudabile. Cereti totusi voie sa trageti cateva bile daca vreti sa faceti asta.

  6. Daca jocul are anumite reguli mai speciale, intotdeauna intrebati daca aveti neclaritati. Nu plecati de la briefingul (preznetarea strategiei) de joc fara sa aveti toate datele clar in minte. Nimanui nu ii place tipul acela care dupa briefing zice “si noi ce trebuie sa facem?”

  7. Timpul de respawn (reinviere), depinzand unde jucati, de obicei e foarte subiectiv, nu abuzati de asta. Daca jocul are un timp de ‘reinviere’ de 5 minute, sa fie totusi macar 3-4, nu 1-2.

  8. Daca sunteti intr-o situatie in care ar fi neplacut pentru inamic sa trageti cu replica voastra, fiind o distanta mica… mai bine nu faceti asta sau in cel mai rau caz, trageti la baza picioarelor, sub genuchi.

  9. Incercati sa aveti o disciplina a degetului de tragaci foarte bine exersata. O sa va ajute foarte mult sa evitati loviturile ‘din sperietura’, de dupa colt.

  10. Nu faceti blindfire (foc pe orbeste). Nu scoateti replica dupa colt sau dupa copac, si trageti cu ea dintr-o mana, neavand linie de ochire. E foarte periculos, si nu este deloc fair-play.

  11. Nu toata lumea e in conditia voastra fizica, daca exista oameni care se misca mai incet, nu ii fortati, e posibil sa aiba o problema de sanatate care ii impiedica sa faca ce faceti si voi.

  12. Nu in ultimul rand, distrati-va, de aceea sunteti acolo.


Seara de dupa “razboi”

Ati venit de la joc, ce trebuie sa faceti?

  1. Descarcati-va incarcatoarele;

  2. Puneti hop-up-ul la 0;

  3. Goliti camera de hop-up daca nu ati facut asta la joc;

  4. Scoateti bateria din replica, optional descarcati-o sau dati-i un ciclu descarcare/incarcare;

  5. Curatati-va echipamentul, puneti la spalat ce e nevoie;

  6. Recomandam sa curatati si teava de fiecare data dupa joc.


Sfaturi de ingrijire a replicii

O replica merge la fel de bine ca si gradul de intretinere care ii este oferit. In continuare, vom trece prin niste tehnici de intretinere a replicii voastre.

Mentionez inainte de toate ca toate procesele de gresare si intretinere la replicile de airsoft se face DOAR cu ulei siliconic/vaselina siliconica. A nu se folosi nimic altceva daca nu este pe baza de silicon.

Motivul este ca in replica exista multe componente din plastic sau din cauciuc care se pot degrada daca sunt tratate cu alte tipuri de uleiuri.

-Teava

Teava e cel mai simplu de curatat din toata replica. Dati hop-up-ul la 0, luati tija de curatare care a venit cu replica voastra, puneti putin material textil prin urechile tijei, si introduceti-o pe teava. Frecati bine peretii tevii de cateva ori, schimband materialul textil pana cand nu mai iese murdarie pe material.

Cand nu mai iese, dati un spray scurt de silicon in interior, si refaceti aceasi treaba cu tija si materialul textil o data sau de doua ori. Dupa ce ati curatat, mentionez ca primele 100 de bile estimativ vor suferi un pic de scaderea preciziei datorita siliconului care s-a depus pe guma de hop-up, dar care o sa se elimine dupa acele 100 de focuri.

-Manson/Culasa/Slide

La toate pistoalele GBB este necesara o gresare serioasa, si precisa, a locului unde culiseaza mansonul/culasa/slideul. Scoateti slideul de pe replica, aplicati putina vaselina siliconica densa pe ramele unde culiseaza slideul si unde vedeti urme de contact. Puneti la loc si stergeti excesul de vaselina.

-Valve

Toate replicile pe gaz folosesc valve pentru a functiona. E util sa dati putin spray siliconic pe acestea ca sa le mentineti in conditii optime. Mentionez cele doua valve de pe incarcator plus buza de alimentare, si valva de la pistol unde face contact cu incarcatorul.

-Piston/Cilindru

La anumite replici sniper, pusti cu luneta cu armare manuala, este necesara gresarea foarte buna a pistonului si a cilindrului. Aplicati vaselina siliconica densa pe exterior, si ulei siliconic pe interior la piston.

-Interiorul gearboxului

Nu se recomanda ca o persoana fara experienta sa faca aceasta procedura, recomandam apelarea la un service specializat. Ea implica aplicarea de vaselina siliconica densa pe pinioane, vaselina de cilindru pe unitatea de aer si pe duza, plus verificarea si stergerea unsorii de pe contactele de la tragaci.

Echipament
Nu o sa dureze foarte mult si o sa vreti si voi echipament tactic. Un toc de pistol, un ‘sling’ (curea) de replica mai bun, o vesta tactica de care sa va prindeti incarcatoarele, si multe altele. Aici iarasi o sa fiti putin bulversati de cantitatea si de varietatea de marfa disponibila. Nici o problema, noi o sa va ajutam!

Ce este sistemul Modular? Este un system de tabele din material textil foarte rezistent care e facut sa primeasca o varietate infinita de configuratii tactice. Buzunarele nu sunt cusute pe vesta, ele se prind de acele ‘tabele’ si se fixeaza in loc cu capse sau chingi. Astfel un buzunar de incarcatoare poate fi mutat oriunde exista destul loc.

Vesa tactica normala sau Modulara? Depinde ce aveti nevoie. Unele persoane se descurca foarte bine cu o vesta tactica normala, alte persoane, care au replici cu incarcatoare care necesita buzunare speciale, sau pur si simplu vor sa ataseze multe buzunare, si sa le aseze cum le e lor mai comod, aleg Modular.

Ce camuflaj e cel mai bun? Nu exista ‘cel mai bun’ camuflaj. Exista doar camuflaj potrivit pentru zona in care este folosit. Flecktarn-ul sau DPM-ul sunt foarte utile la padure, ACU in zone urbane iar Multicamul e bun cam peste tot, dar nu e excelent la nici un tip de zona.

Care e diferenta intre un sling/curea de arma 1-2-3 point/puncte? O curea intr-un singur punct se prinde de obicei de partea din spate mediana a replicii si replica sta centrata pe corp. E utila ca se poate face schimbarea de umar foarte rapid, dar oboseste utilizatorului numai zona ocupata de sling. Slingul 2 point e un sling normal care se prinde de fata si spatele replicii. E util pentru ca se poate schimba centrul de greutate sa nu oboseasca un umar, dar este aproape imposibil sa se faca schimbarea de umar in timp de actiune. Slingul in trei puncte combina un sling in doua puncte cu abilitatea de a schimba umarul, dar aceasta e limitata, si transferul inapoi nu se face foarte fluid.

Nu am unde sa imi tin pistolul, ce pot sa fac? Aveti mai multe optiuni. Un toc de picior, un toc de piept, un toc care se prinde pe vesta voastra modulara sau un toc de glezna chiar! Depinde doar de voi.

Se merita sa-mi iau genuchere/cotiere? Recomandarea noastra este ca da, e ideal sa le aveti la fiecare joc, dar in special la jocuri care se desfasoara in locatii vechi industriale aflate in ruina pline de cioburi sau fiare ascutite.

Ce fel de bocanci am nevoie pentru airsoft? Orice pereche de bocanci cu talpa groasa si rezistenta, in care va simtiti bine, si care va tine glezna la respect.

Manusi pentru ce am nevoie? In primul rand pentru protectie. Desi impactul bilei nu este deloc cauzator de rani, nu zice nimeni ca in anumite locuri, nu e dureros. Loviturile la cartilagele degetelor sunt cele mai dureroase, in special pe vreme rece; apoi folosirea mainilor la trecerea din pozitia verticala la cea orizontala/trantit pe burta sau la sarit peste mormane de moloz, care necesita protectie impotriva elementelor posibil cauzatoare de rani.

Ce fel de ochelari de protectie? Orice pereche de ochelari de protectie de la noi este testata inainte sa ajunga in stoc. In general orice pereche de ochelari care suporta sub 3 jouli de energie o sa fie ok. Recomandam o pereche care acopera cat mai de aproape ochii, si care nu lasa goluri.

Port-incarcatoarele/pouchurile de maguri, sunt universale? Nu. In general port incarcatoarele sunt impartite in trei categorii. Portincarcatoare de STANAG/5.56/M4/M16, portincarcatoare de AK/7.62/M14/ScarH si portincarcatoare de maguri de pistol.

Diferenta consta in latimea portincarcatorului in principal, iar in inaltime secundar. Urmeaza apoi forma si stilul incarcatorului, dar sunt in general interschimbabile cu incarcatoarele in sine, si exista mici amestecuri de probabilitati de compatibilitate cand vine vorba de incarcatoare mai speciale, cum ar fi cele de G36/SIG/AUG.

Daca acest ghid v-a fost de folos macar in proportie de 50%, noi ne consideram multumiti. Am fi 100% multumiti daca am sti ca urmati sfaturile noastre si respectati regulile de siguranta asa cum v-au fost ele prezentate!
Bucurati-va de optiunile ce le ofera acest sport, Airsoftul, simtiti-va bine cu replica preferata in mana si fiti fair-play!

Arme airsoft aici
Consumabile si accesorii Airsoft aici
Echipament protectie Airsoft aici

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu