Alegerea zonei ideale de camping este determinata de doi factori. In primul rand, exista persoane care doresc sa campeze intr-o zona cu multiple facilitati precum dusuri cu apa calda si toalete, cluburi pentru distractie si magazine pentru aprovizionare in apropiere.
Pentru o astfel de zona de camping va trebui sa te documentezi putin, pentru a gasi locul care ti se potriveste.
Exista insa si persoane care doresc liniste absoluta atunci cand merg in calatorii si cauta locuri ferite de civilizatie.
In cele ce urmeaza, acest articol se va concentra cu precadere asupra unor astfel de zone de campare, aflate in mijlocul naturii, zone calcate rar de pasii drumetilor. Pentru un astfel de tip de camping, este bine sa ai in vedere urmatoarele aspecte:
1. Alegerea zonei
Cu totii avem nevoie de un somn odihnitor atunci cand campam, mai ales daca am avut o zi extenuanta din punct de vedere fizic.
Chiar daca in aceste momente visam la un loc pitoresc acoperit cu pajisti inverzite si un susur de apa prin apropiere, aceste zone pot fi adesea accidentate, umede si pline de gandaci sau alte insecte.
De multe ori poti avea un somn mai odihnitor dormind pe terenuri acoperite cu pini de brad si nisip. Vei dori de asemenea un loc care sa-ti ofere destul spatiu sa desfasori cortul si sa gatesti.
Una din cele mai sigure metode pentru a te asigura ca terenul este suficient de plat este sa iti despachetezi sacul de dormit si sa te intinzi pentru a vedea cat de confortabil este. Acest test te va scuti de timp si efortul de a muta ulterior tabara, daca intre timp constati ca spatiul ales nu este un loc tocmai bun.
2. Intotdeauna apa vine la vale
Desi acest lucru pare evident, este surprinzator cum oamenii il scapa din vedere cand isi monteaza corturile. Vaile asigura o buna acoperire datorita copacilor si protectie impotriva vantului dar daca ploua abundent, vei intra la propriu la apa.
3. Orienteaza-te dupa soare
Daca este posibil, aseaza-ti cortul intr-o pozitie umbrita. Un cort pus direct in soare se poate transforma intr-o sauna, dar se si poate deteriora in timp datorita razelor solare care pot dauna materialului de fabricatie.
4. Fereste-te de vant
Alege o zona ferita de vanturi puternice si pozitioneaza spatele cortului cat mai aproape de acest paravan natural. Vantul poate fi extrem de deranjant cand dormi, nu doar datorita zgomotului produs de corzile de sustinere si de material in bataia vantului, dar si datorita faptului ca va reduce drastic temperatura calda pe care doresti sa o ai inauntrul cortului.
5. Aseaza-te in apropierea apei, dar nu foarte aproape
Daca nu ai la tine o cantitate mare de apa, cauta sa campezi in apropierea unui rau sau lac. Trebuie sa ai grija in cazul in care prognoza meteo anunta ploaie sa nu te trezesti plutind, atat tu cat si cortul, daca nivelul apei creste considerabil.
Daca insa este cald si campezi langa o apa linistita, vei fi acompaniat de multi prieteni nepoftiti intrucat un astfel de loc este preferat de tantari, gandaci si alte insecte si taratoare. In concluzie, daca doresti sa-ti instalezi cortul langa apa, ai grija sa nu-l asezi prea aproape.
6. Evita copacii
Nu-ti monta cortul langa copaci, mai ales daca acestia sunt uscati. Exista pericolul sa cada crengi sau sa ia foc in cazul unor furtuni cu descarcari electrice. Este bine sa stai la distanta, chiar daca o zona impadurita iti va asigura necesarul de lemne pentru pregatirea gratarului.
7. Nu lasa mizerie in urma ta
Este importatnt sa-ti amintesti de fiecare data responsabilitatile pe care le ai fata de mediul inconjurator. Inainte de a parasi zona de campare, arunca o privire in jur si asigura-te ca nu ai lasat gunoaie in urma.
Daca prin preajma nu sunt locuri amenajate special pentru depozitarea gunoiului, i-al cu tine si arunca-l la primul punct de colectare intalnit.
Asigura-te ca ai stins focul si ca nu ai lasat cenusa sau carbuni care se pot reaprinde singure dupa plecarea ta. Regula generala este: nu-ti lasa amprenta atunci cand parasesti zona de camping!
Poti achizitiona echipament pentru camping accesand acest link.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu