vineri, februarie 29, 2008

Tobele pentru bastinasii americani


Tobele americanilor nativi sunt probabil instrumentele lor muzicale cele mai usoare de recunoscut atat printre americani cat si pentru ceilalti. Tobele au fost in centrul stilului de viata a nativilor timp de generatii, formand baza religiei, spiritualismului si a intrunirilor sociale unde toba pow wow era in centrul scenei.

Triburile indiene din istoria Americii de Nord au folosit tobe in numeroase moduri pentru a se conecta cu o putere mai mare, cunoscuta ca Spiritul Mare. Tobele indienilor sunt mai mult decat doar decoratii sau instrumente muzicale interesante. Se spune ca tobele indienilor americani vorbesc celui care le bate, iar tobele facute in forma de cerc simbolizeaza Terra si viata. Cea mai bine cunoscuta toba este cea a samanilor, care era o toba de mana folosita in multe ceremonii religioase si de vindecare, dar si cu alte ocazii, precum ceremonia powwow a bastinasilor americani.

Pielea animalului este intinsa pe suprafata tobei, aducandu-i acestuia caracteristicile sufletului acelui animal, si aduce la viata toba cand acesta este batuta. Multi oameni bat tobele sa produca un sunet, dar atat pentru indieni cat si pentru bateristii din lumea moderna, intentia este sa ademeneasca sunetele din toba. Bataile tobei sunt considerate asemanatoare bataii inimii si se spune ca reprezinta pulsarea pamintului, convingerea clasica a indienilor. Tobele in acest fel au devenit unealta de a conecta sufletul cuiva cu cel al pamantului si a Marelui Spirit in toata istoria indienilor.

Tobele indienilor au o cultura bogata, deoarece sunt atat de importante, incat sunt folosite nu numai in muzica, ci si in dans si arta. Decorarea tobei este o sarcina personala a detinatorului. Tobosarul indian devine un artist si isi comunica sentimentele si credintele lui in arta sa indiana. Unele triburi indiene folosesc animale sa isi decoreze tobele, altele folosesc forme geometrice, precum si orice altceva. In unele culturi tribale, tobosarul pune ceva care ii este drag in interiorul tobei, care va fi mereu cu el.

Decoratiunile de pe tobele indienilor au fost de cele mai multe ori pictate folosind culori naturale specifice pamantului, luate din natura. Unele sunt sterse, altele intense, ele provenind din flori, radacini, fructe, coji de copac sau ierburi fierte pentru a-si emite culorile unice. Alte tobe indiene sunt tratate cu oxid de fier, care este o piatra naturala usor zdrobita. Cand este combinata cu apa, produce o culoare rosu-portocalie, asemanatoare vopselei adevarate, si indica faptul ca pietrele din muntii din apropiere, sunt pietrele rosii din canionii Arizonei. Regiunea Sedona e considerat un loc special, cu puteri spirituale asemanatoare celor create de tobele indienilor.

In afara unor scoli care au vrut sa stearga radacinile culturii indiene, educatia bastinasilor a fost bazata intotdeauna pe impartirea credintei prin cantece, muzica, povesti si legende. Mentinand armonia intre aceste forme, toba era folosita pentru comunicatii, si de aceea a devenit un obiect de importanta culturala. Daca va intereseaza aspectele spirituale ale vietii asa cum o credeau indienii, va va placea sa detineti si sa bateti tobele bastinasilor americani.

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu