Sa invatam a dansa este amuzant si usor. Intr-un sens este ca invatarea unei limbi noi - o limba in care emotiile sunt exprimate cu ajutorul miscarii; o limba a ritmului si a armoniei. Este un lucru nou, dar intr-un sens foarte real este cea mai veche limba din lume, deoarece dansul este cea mai veche forma de arta.
Stim ca oamenii dansau inca de la inceputul istoriei documentate. Dansul a aparut in multe forme in Egiptul, Grecia si Roma antica.
Dansatul exprima cele mai adanci emotii, atat de profunde incat ele sunt aproape venerate. Acest lucru este evidentiat de faptul ca unele din dansurile antice facea parte din rituri religioase. Biblia vorbeste despre dans in numeroase contexte - unul din cele mai citate versuri luate din Psalmul 150 suna asa ‘ Venerati-l pe Domn cu toate dansurile si cantelcele voastre’.
Exista necesitatea instantanee a tuturor de a-si exprima ritmul. Oamenii primitivi satisfac aceasta necesitate batand tobe si dansand in jurul focului de tabara pana cad de oboseala. Noi, cei din lumea civilizata, ne satisfacem necesitatea mai cumpatat. Dansam intr-un mod conventional muzicii ritmice si conform unui sablon. Observam regulile pe care ni le-a impus societatea.
Dansatul este exprimarea naturala si deplina a emotiilor. Dezvolta gratie si tinuta, sincronizare si echilibru. Barbatii se mandresc cu abilitatea de a-si conduce partenerele cu incredere de sine si cu o tinuta anume. Fetele se bucura de abilitatea de a putea urma partenerul intr-un mod expert si corect. Abilitatea de a dansa dezvolta caracterul si este si distractiva pe deasupra.
Din pacata insa, multe persoane nu gusta din aceasta distractie deoarece nu danseaza bine. Fetele cred ca nu isi vor putea urma partenerul, iar barbatilor le e frica sa nu isi calce partenerele pe degete. Multi oameni nici nu vor sa invete sa danseze deoarece nu cred ca pot simti ritmul.
Acesta este un lucru regretabil, deoarece cu totii putem simti ritmul. Ritmul este unul din legile principale care fac ordine in univers. Ritmul apare in multe faze. Dactilograful competent are un ritm, oratorul, muzicianul si autorul se folosesc de ritm ca sa isi exerseze arta. Chiar si motorul din masina are ritm - trebuie sa isi aprinda combustibilul in momentul potrivit, pentru functionarea corecta.
Chiar si dupa ce invata pasii mai simplii, unor oameni tot le e frica sa se relaxeze si sa se sincronizeze cu muzica, deoarece cred ca vor face o greseala ridicola. Aceasta frica de critica poate fi atat de puternica, incat cauzeaza imobilitate in unii oameni. Daca dorinta de a dansa este blocata incontinuu, poate aparea un blocaj psihologic in sistemul nervos, care ii fa face sa nu mai incerce si sa spuna ‘Nu simt ritmul’.
Dansatul este descris ca si poezie in miscare. Observand similaritatile intre ritmul vorbitului, in particular rostitul poeziilor, si ritmul miscarii, in particular dansul, putem spune ca oricine care poate sa rostesca o poezie simpla poate invata sa danseze.
Ocazional vin oamenii la studioul nostru si insista asupra faptului ca nu au ritm. Noi rugam aceste persoane sa citeasca o poezie. Dupa ce le demonstram ca daca nu ar fi avut ritm, nu ar fi putut citi poezia in metru perfect, ei devin suficient de increzatori in sine ca sa inceapa sa invete ritmul miscarii.
Nu am intalnit niciodata o persoana care putea vorbi, dar nu putea citi o poezie in mod ritmic. Citirea unei poezii este, desigur, mai usoara decat miscarea corpului in ritm perfect. Unii oameni invata sa se coordoneze mai usor decat altii, dar totul se poate invata exersand. Si nu uitati, nu este adevarat ca tu sau oricine altcineva nu poate sa invete a dansa pentru ca nu are ritm.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu