Scurta introducere a ceea ce inseamna jocuri:
Jocurile pe calculator constituie o categorie de aplicatii software care este destinata distractiei. De la aparitia acestora, in lumea computerelor, in anii 1970, pana astazi, industria a evoluat, astfel ca putem vorbi cu usurinta de multe evenimente de prezentare a jocurilor, cum ar fi E3 sau CeBit la nivel mondial sau CERF in Romania, precum si de cateva organizatii de jucatori profesionisti.
Exista mai multe tipuri de jocuri pe calculator:
- RTS (Real Time Strategy - Strategie in timp real)
- RTT (Real Time Tactics)
- RPG (Role Playing Game)
- TBS (Turn Based Strategy)
- Simulatoare
- Action
- Adventure (aventura)
- FPS (First Person Shooter)
- TPS (Third Person Shooter)
- MMO (Massive Multiplayer Online Game)
- Arcade
- Board/Card Games (Joc de carti sau masa)
La unele tipuri de jocuri se poate adauga prefixul “MMO”, care inseamna “Massively Multiplayer Online”, reprezentand un joc care se poate juca numai online, in care sute de mii de jucatori joaca in acelasi timp, in aceeasi lume. Cele mai multe MMO-uri sunt MMORPG-uri.
Câteva exemple de jocuri sunt:
- Age of Empires II
- Call of Duty
- Cossaks - The art of war
- Age of Mythology
- Railroad Tycoon II
- Caesar III
- Starcraft
- Hitman
- Need for Speed
- World of Warcraft
Jocurile pe calculator ii fac pe tineri agresivi
Adolescentii care isi petrec timpul liber luptandu-se cu adversarii de pe monitorul calculatorului devin mai agresivi, mai indisciplinati si au rezultate scolare mai proaste.
Aceasta e una din concluziile unui nou studiu privind influenta jocurilor video asupra tinerilor, transmite AFP. Studiul confirma nocivitatea acestor jocuri asupra personalitatii utilizatorilor.
Recent, numeroase asociatii familiale si oameni politici au denuntat aceste jocuri, ceea ce a condus la interzicerea celor mai violente dintre ele. Adolescentii si copiii amatori de jocuri cu arte martiale incearca adesea sa puna in practica ceea ce afla din acestea cu prietenii lor, iar profesorii au remarcat ca elevii care le joaca sunt mai agresivi decat ceilalti.
Utilizatorii de jocuri pe computer au “tendinta de a imita in realitate gesturile pe care le fac personajele” in joc, a subliniat dr. Kevin Kieffer de Universitatea Saint Leo, Florida, unul din autorii unui studiu de 20 de anipe aceasta tema. Comportamentul agresiv se instaleaza dupa numai zece minute de joc, mai arata acesta.
S-a demonstrat de asemenea ca utilizatorii de jocuri pe computer sunt mai agresivi cu profesorii lor si se implica mult mai usor in conflicte cu colegii de scoala. Unii au explicat crimele de la Liceul Columbine din Colorado, din 1999, prin faptul ca autorii isi petreceau foarte mult timp cu jocurile video.
Jocurile pe calculator ucid copii
In Rusia, un baietel din Ekaterinburg a decedat dupa ce s-a jucat pe calculator mai mult de 12 ore. Activitatea i-a suprasolicitat creierul, declansandu-i copilului o afectiune latenta. Cand a revenit de la sala de jocuri, parintii au sesizat un comportament neobisnuit, si baiatul a fost dus imediat la spital. Dupa 7 saptamani, in ciuda eforturilor medicilor, acesta nu a mai putut fi salvat. Personalul care l-a tratat declara ca primeste din ce in ce mai multe avertismente din partea sociologilor, cu privire la problemele cauzate minorilor de statul in fata monitorului. Peste 80% dintre cei intre 12 si 13 ani petrec mai mult de jumatate de zi la computer, fara sa se hraneasca. Ei dezvolta comportamente violente, devin instabili emotional si risca afectiuni psihice majore.
Jocurile pe calculator dauneaza sanatatii
Un studiu in revista Pediatrics afirma ca acei elevi care se joaca pe calculator in noptile din timpul saptamanii scolare sunt mai predispusi la a lua note rele. Durata maxima a unei sesiuni de joc nu ar trebui sa depaseasca patru ore. Am mai citit studii care afirmau ca jocurile duc la violenta, atacuri armate, crime in serie si alte nasolisme.
La ce ajuta jocurile
Multe personae privesc jocurile pe calculator ca fiind frivole sau o pierdere de timp. Dar multe cercetari arata ca jocurile pe calculator pot avea si o multime de beneficii.
Jocurile pe calculator pot fi utilizate pentru dezvoltarea anumitor abilitati. Simulatoarele de zbor de exemplu sunt la ora actuala o parte a antrenamentului pilotilor. Exista si numeroase jocuri care ajuta la invatarea limbilor straine. Mediile virtuale pentru predarea materiilor tehnice sunt si ele la moda, iar alte aplicatii ale jocurilor pe calculator sunt in fitness si aerobic.
Interesant este faptul ca cei mai multi jucatori de jocuri de calculator prin internet sunt femei. In schimb jocurile video “clasice” sunt jucate mai mult de barbati.
Mai mult decat atat, majoritatea persoanelor care navigheaza pe internet sunt femei. De ce? Pentru ca femeilor le place sa comunice mai mult decat barbatilor.
Oricum, la ora actuala in lume o treime din jucatorii de jocuri pe calculator sunt femei. Dar in timp ce femeile prefera jocuri de carti sau strategie, barbatii prefera jocurile de strategie si razboi. Atat barbatii cat si femeile cu varsta peste 40-45 de ani prefera sa joace singuri impotriva calculatorului, in timp ce adolescentii prefera sa joace jocuri “ multiplayer” on line.
Ceea ce este cert insa este ca jocurile pe calculator sunt din ce in ce mai mult preferate, si in 10-20 de ani vor fi jucate de toate generatiile, de la 7 la 70 de ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu