Tribunalul Bucuresti a decis ca interceptarile telefonice ale omului de afaceri Dinu Patriciu au fost facute de SRI cu "caracter ilicit, iar fapta a fost savarsita cu vinovatie". Potrivit NewsIn, instanta a condamnat institutia sa-i plateasca despagubiri lui Patriciu. Magistratii au invocat, in motivarea sentintei, mai multe pe hotarari ale CEDO conform carora Legea 51/1991 privind siguranta nationala, in baza careia SRI a interceptat convorbirile lui Dinu Patriciu, incalca drepturile omului.
Instanta a aratat ca in ceea ce priveste "posibilitatea autoritatilor de a supraveghea in secret cetatenii sai, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a aratat in mod constant, ca aceasta nu este acceptata decat ca o masura strict necesara pentru apararea institutiilor democratice si numai in conditiile de exceptie".
In sprijinul acestei afirmatii, instanta a invocat Hotararea Klass contra Germaniei si Hotararea Rotaru contra Romaniei.
De asemenea, instanta a conchis ca "nu exista niciun control ulterior al temeiniciei interceptarilor convorbirilor telefonice din partea unei autoritati independente si impartiale", iar posibilitatea prevazuta prin lege, de sesizare a Comisiilor de aparare si ordine publica din cadrul Parlamentului este apreciat ca "pur teoretic si lipsit de sactiune".
Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis pe 11 mai ca Serviciul Roman de Informatii (SRI) trebuie sa-i plateasca lui Dinu Patriciu 50.000 RON cu titlul de daune morale, in dosarul in care omul de afaceri a chemat institutia in instanta pe motiv ca i-ar fi interceptat ilegal convorbirile telefonice.
Prin aceeasi sentinta, instanta a respins ca neintemeiate restul pretentiilor reclamantului, precum si cererea formulata in proces de SC Rompetrol SA.
HotNews.ro, 10 iul 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu