marți, martie 20, 2007

Fabuloasele proiecte ale Dubaiului - orasul ce se pregateste sa traiasca din turism


Cel mai inalt zgarie-nori din lume, primul hotel subacvatic de pe mapamond, cea mai mare insula artificiala a planetei, locul unde se afla concentrate 25% din macaralele lumii. Sunt recordurile atinse sau care urmeaza a fi atinse de un oras care acum 15 ani era inconjurat de nisip, un oras arid si fara personalitate.

Dubai este un vis al seicilor constienti ca in curand robinetul cu petrol se va inchide, un proiect faraonic devenit realitate.

Dubai 2006

Potrivit analizelor efectuate de specialisti si citate de presa internationala, rezervele de petrol ale Dubaiului vor fi aproape epuizate incepand cu 2010. Solutia pentru un oras situat in mijlocul desertului, lipsit de alte resurse naturale, pare sa fie turismul. O industrie care necesita sume de care numai miliardarii petrolului ar dispune.

Dubai - un oras dominat de macarale

Ritmul de crestere al sectorului de constructii este unul ametitor. Potrivit Camerei de Comert si Industrii a Dubaiului, constructiile genereaza 12% din PIB-ul micutului emirat, acestea avand un ritm de crestere de 27% anual. Potrivit publicatiei GulfNews, din totalul de 110.000 de macarale ce opereaza la nivel mondial, un procent cuprins intre 15-25% se afla in Dubai.

Dubaiul ca atractie turistica este visul Printului Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, care este totdata si presedintele Autoritatii de Dezvoltare si Investitii. Planul sau este unul pe masura fondurilor de care dispune: atragerea unui numar de 15 milioane de turisti anual, incepand cu 2010, data la care se preconizeaza ca rezervele petroliere ale acestui stat vor fi epuizate.

Visul sau nebunesc pare sustinut de cifre: in 2003, Dubaiul a atras 5.24 milioane de turisti straini.

Burj al-Arab

Burj al Arab este cel mai inalt hotel din lume, avand peste 300 de metri inaltime. Planurile initiale au pornit de la idea ca proiectul sa devina ceea ce reprezinta cladirea Operei pentru Sidney sau Turnul Eiffel pentru Paris. Si se pare ca a reusit.

Construit pe o insula artificiala, aflata la aproximativ 200 de metri de tarm, Burj Al Arab este printre cele mai scumpe hoteluri din lume, cel mai ieftin apartament pornind de la 1000 de dolari pe noapte. E adevarat, are aproximativ 170 de metri patrati.

La polul opus se situeaza un apartament de aproximativ 800 de metri patrati, inchirierea unei camere de hotel scotand din buzunarul doritorilor aproape 30.000 de dolari pe noapte.

Constructia Burj al Arab nu a fost lipsita de controverse, la un moment dat vehiculandu-se ideea ca arhitectii englezi care l-au proiectat au facut ca acesta sa arate din anumite unghiuri ca o cruce crestina.

The World

The World reprezinta un alt proiect gigantic aflat in curs de finalizare. Este o constructie imensa, ce a necesitat costuri fabuloase. Practic, este un arhipelag creat artificial pentru a simboliza continentele lumii. Un proiect imobiliar in care doritorii isi pot achizitiona proprietati ce poarta numele tarilor lumii. Globul pamantesc in varianta micro.

The Worls este formata din aproximativ 300 de insule, fiecare avand suprafete cuprinse intre 23 si 83 de mii de metri patrati, despartite de suprafete de apa de 50-2100 de metri. Arhipelagul se intinde pe o noua kilometri lungime si sase latime si va fi protejat de un inel, un soi de dig de protectie.

Pretul mediu al unei proprietati va fi de 25 de milioane de dolari, intregul cost al proiectului ridicandu-se la 2.5 miliarde de dolari. Printre celebritatile care au anuntat deja achizitonarea unei locuinte in cadrul proiectului ce urmeaza sa se finalizeze in 2008 se numara Rod Steward, Michael Schumacher si David Becham.

Palm Island

Palm Jumeirah este una din cele mai mari insule artificiale din lume, fiind un proiect imobiliar dezvoltat in aproprierea coastelor Dubaiului de aceeasi companie care construieste The World. Este prima insula a unui proiect care prevedea construirea a trei arhipelaguri in forma de pamier. Cele trei insule vor adauga inca 520 de kilometri la lungimea coastelor Dubaiului.

Palm Jumeirah este format dintr-o insula principala, reprezentand trunchiul palmierului, plus alte 17 in forma de frunze. Arhipelagul se intinde pe o suprafata de aproximativ 25 de kilometri patrati - aproximativ 800 de terenuri de fotbal - si este conectata la orasul propriu-zis printr-un pod lung de 300 de metri.

Proiectul a necesitat 94 de milioane de metri cubi de nisip si 7 milioane de tone de roca. Cantitatea de materiale pentru “umplutura” insulei ar fi suficienta pentru constructia unui zid inalt de 2.5 metri care ar inconjura globul de trei ori.

Hydropolis - Hydropolis, hotelul adancurilor

Hydropolis, autointitulat “Primul Hotel de 10 stele”, este o constructie aflata integral sub nivelul marii. Este cel mai ambitios proiect arhitectonic din Dubai, cu costuri estimate la peste 500 de milioane de dolari.

Relansarea proiectului, dupa un start ezitant, a fost anuntata in luna februarie 2007, dupa ce o serie de probleme legate de impactul ecologic si costurile de constructie au fost rezolvate.

Intins pe o suptafata de 10 hectare, Hydropolis va avea peste 220 de apartamente situate la 20 de metri sub nivelul marii. Practic, din fiecare camera a hotelului va putea fi observata viata din adancuri, in masura in care va mai exista.

HotNews.ro, Cristian Covaci, 17 mar 2007

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu