Moartea lui Alexandr Litvinenko a relevat lumii un scenariu james-bondist, cu spioni si otravuri greu de detectat cu servicii secrete si miliardari rusi implicati. Iar deasupra tuturor, cel putin la nivel de speculatii, troneaza tatuca de la Kremlin, Vladimir Putin.
Litvinenko este doar ultimul dintr-un lung sir de incomode personalitati din Rusia asasinate in ultimul an, de la oameni de afaceri si bancheri la jurnalisti si politicieni.
La data de 19 noiembrie, Alexandr Litvinenko, fost locotenent-colonel in serviciile secrete britanice, a fost internat la spitalul UCL din Londra prezentand semne de otravire. Potrivit informatiilor vehiculate la acea data, rusul acuza stari de rau aparute ulterior datei de 1 noimebrie, cand luase masa intr-un restaurant londonez, in compania a doi fosti ofiteri KGB.
Pana la data internarii, aproape trei saptamani mai tarziu, Litvinenko isi pierduse deja parul, iar toate organele vitale ii fusesera afectate din cauza a ceea ce se credea ca este o iradiere cu thaliu.
Litvinenko moare la Londra
Dupa aproape trei saptamani de chinuri, Aleksand Litvinenko moare la Londra. Intr-o declaratie citita de prieteni dupa moarte sa, spionul rus Aleksandr Litvinenko il acuza pe presedintele rus Vladimir Putin de planuirea asasinarii sale.
“Ai demonstrat ca nu ai nici o urma de respect pentru viata, libertate si valorile lumii civilizate”, se arata in declaratia facuta de pe patul de spital la data de 21 septembrie.
“Poate ai reusit sa ma reduci la tacere, insa tacere mea are un pret. Te-ai aratat cat esti de barbar si crud, asa cum te caracterizau criticii tai. Te-ai aratat nedemn de functia pe care o ai si de increderea pe care ti-o acorda oamenii.”
“Poate ai reusit sa aduci la tacere un singur om. Dar un val de proteste vor reverbera in urechile dumneavoastra, domnule Putin, cate zile veti mai trai”, se incheie declaratia citita in fata presei adunata in fata spitalului londonez in care Litvinenko a decedat.
Scurta biografie
Nascut in orasul rusesc Voronej, Litvinenko a absolvit studiile in 1980, fiind ulterior recrutat de ofiteri din cadrul Ministerului de Interne de la Moscova. A urmat cursuri de specializare, si dupa absolvire a fost incadrat cu gradul de plutonier.
A devenit agent KGB in 1986, iar in 1989 - dupa studii de perfectionare efectuate la Novorsibirsk - devine ofiter operativ in serviciile de contra-spionaj, pana in 1991.
Litvinenko a devenit expert in contra-terorism si in lupta impotriva crimei organizate. In 1998, Litvinenko sustinea ca a fost solicitat de superiorii sai sa duca la capat un plan ce prevedea asasinarea oligarhului Boris Berezovski, afacerist din camarila presedintelui la acea data, Boris Eltin.
Dupa aceasta dezvaluire, Litvinenko a fost dat afara din cadrul serviciilor secrete.
In 1999 a fost arestat, fiind acuzat de abuz in serviciu. A fost eliberat dupa o luna, cu interdicita de a parasi Rusia. Ca urmare a relatiilor pe care si le mentinuse, fuge in Turcia, iar in 2000 ajunge in Marea Britanie, unde solicita azil politic. Sase ani mai tarziu obtine cetatenia britanica.
“Scandalurile” lui Litvinenko
Cartea care pare sa-i fi semnat condamnarea la moarte, “Blowing up Russia: Terror from Within”, a aparut la Londra in 2002, sponzorizata fiind de Boris Berezovski.
Unul din punctele fierbinti ale cartii il constituie acuzatiile lansate de Litvinenko, potrivit carora serviciile secrete din Rusia au fost responsabile de campania de atentate in blocurile din Moscova, in urma carora peste 300 de oameni au fost ucisi, moartea acestora fiind pretextul Kremlinului pentru inceperea celui de-al doilea razboi impotriva Ceceniei.
O alta acuzatie foarte dura adusa de Litvinenko in cartea sa tine de presupusa implicare a lui Vladimir Putin in retele de crima organizata de pe teritoriul Rusiei.
In decembrie 2003, autoritatile din Rusia au confiscat peste 300 de exemplare din cartea lui Litvinenko, aflate in drum spre Moscova.
Intr-un interviu publicat de cotidianul polonez Rzeczposolita in 2005, Litvinenko sustinea ca Ayman al-Zawahiri si alti membri organizatiei Al Qaida au primit instructaj militar din partea membrilor serviciilor de securitate rusesti.
In aprilie 2006, euro-parlamentarul britanic Gerard Batten a citat o serie de acuzatii formulate de Litvinenko, potrivit caruia prim-ministrul Italiei, Romano Prodi era “omul KGB-ului in Italia”.
Batten a cerut declansarea unei investigatii, afimand ca informatia fusese obtinuta de Litvinenko de la generalul Anatoli Trofimov, asasinat la Moscova in 2005. In editia sa din trei aprilie 2005, cotidianul EU Reporter scria ca a obtinut confirmarea celor spuse de Litvinenko de la o sursa de nivel inalt.
Printre acuzatiile formulate de Litvinenko la adresa lui Romano Prodi se numara si accea ca oficialul italian a fost implicat in tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea din 1981 .
Sir nesfarsit de asasinate politice in Rusia
In ultimii ani, Rusia a fost scena unui val nesfarsti de asasinari, tintele fiind figuri din lumea politica, economica si jurnalistica. Sezonul de vanatoare al toamnei 2006 a inceput prin asasinarea lui Andrei Kozlov, presedintele Bancii Centrale, initiator al campaniei impotriva ilegalitatilor din sectorul bancar din Rusia.
Enver Zigashing, inginer in cadrul companiei Russia-Petroleum, subsidiara a TNK-BP Oil, firma ce exploateaza zacaminte de gaze in regiunea Kovycta, a fost impuscat la Irkutsk.
La data de 10 octombrie, Alexander Plokin, presedinte al bancii Vneshtorgbank, a fost executat cu o serie de focuri de arma. Peste doar cinci zile, Anatoli Voronin, director in cadrul agentiei de presa Itar-Tass, a fost ucis in apartamentul sau.
Pe 16 octombrie, o tentativa de asasinat a avut loc impotriva lui Igor Lisiutin, om de afaceri cu activitate in industria auto.
Tot in octobrie, presedintele Institutului National al Petrolului, Zelimhan Magomedov, este impuscat mortal in cap.
Cel mai faimos asasinat al acestui sezon il reprezinta cel savarsit impotriva jurnalistei Anna Politkovskaia, la 7 octombrie. Este cel de-al 13-lea jurnalist asasinat in timpul mandatului lui Putin. Politkovskaia s-a facut remarcata prin criticile aduse Kremlinului in problema coruptiei si a razboiului din Cecenia.
In ciuda atentiei de care se bucura in presa mondiala, activitatea Annei Politkovskaia a fost apreciata de Putin ca fiind “neglijabila”, declaratie facuta la putin timp dupa asasinat.
HotNews.ro, R.S., 27 nov 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu