Programul de locuinte pentru militari al Ministerului Apararii s-a dovedit prea scump pentru cei carora le-a fost destinat, dar foarte ieftin pentru stabi din minister si chiar pentru civili.
In MApN, criza de locuinte dureaza de multi ani. Sorin Encutescu, fost secretar de stat in MApN, a fost desemnat in 2001 sa se ocupe de programul de locuinte pentru personalul MApN. El spune ca ideea de a finaliza proiectul i-a fost intarita de vizitele facute in caminele unde traiau familiile de ofiteri.
11 oameni in patru camere
„In caminul din Salajului am gasit 11 angajati ai MApN care traiau in patru camere. In prima camera de pe hol era o familie cu un copil de sase luni, in urmatoarele camere erau niste subofiteri, trei intr-o camera, patru in alta camera, iar in ultima camera era o familie de doi tineri“, isi aduce aminte Encutescu.
Fostul secretar de stat adauga ca l-a impresionat cel mai mult cind a mers la bucatarie si a vazut cinci butelii care apartineau celor 11 oameni. „Pe hol m-am lovit de niste scaune, puse linga baie, si cind am intrebat ce este cu aceste scaune mi s-a raspuns ca acolo asteapta rindul sa intre la dus“, rememoreaza Encutescu.
Scump pentru unii, ieftin pentru altii
In urma identificarii nevoilor sociale, dar si a peste 400 de locatii unde se pot construi case, oficialii MApN au pornit proiectul locuintelor, gindit a fi accesibil oricarui militar, indiferent de venit.
Cu toate ca cei vizati la inceput pentru a-si cumpara o casa prin acest proiect erau militarii care fie traiau in caminele de ofiteri, fie nu aveau deloc o locuinta, el a capatat o alta destinatie dupa ce au fost stabilite criteriile de eligibilitate: candidatii trebuiau sa demonstreze ca detin 25 la suta din pretul viitoarei locuinte.
Din acel moment, programul a devenit prea scump pentru cei carora le era destinat. De precizat ca terenurile pentru edificarea locuintelor sint puse la dispozitie prin concesiune de catre Ministerul Apararii.
Cum in zona Straulesti-Baneasa pretul terenului oscileaza intre 800 si 1.000 de euro, acelasi proiect a devenit foarte ieftin pentru altii: generali activi sau in retragere, militari trecuti in civilie prin disponibilizare, ofiteri participanti la misiunile internationale etc.
Integral in Cotidianul
Cotidianul, Seila Dumitrescu, 08 nov 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu