miercuri, noiembrie 08, 2006

Cosmote, Romtelecom si Zapp ameninta cu plangeri la UE


Atitudine dispretuitoare”, “spargerea duopolului”, “primul ministru trebuie sa intervina”, “atitudine impartiala” sunt doar cateva dintre expresiile pe care reprezentantii Romtelecom, Cosmote si Telemobil(operatorul Zapp) le-au folosit in discursul acid impotriva ANRC.

Reprezentantii celor trei companii au anuntat, marti, intr-o conferinta de presa comuna, ca vor actiona in instanta Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) si vor depune o plangere la Comisia Europeana daca ANRC va pune in aplicare proiectul privind amanarea reducerii tarifelor de interconectare pentru telefonia mobila.

De asemenea, companiile solicita premierului Calin Popescu Tariceanu sa intervina pentru aplicarea corecta a atributiilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) privind reducerea tarifelor de interconectare.

"Solicitam public premierului Tariceanu, in subordinea caruia se afla ANRC, sa asigure faptul ca ANRC aplica propriile reguli intr-o maniera corecta si echitabila", a declarat James Hubley, directorul general al RomTelecom.

Directorii generali ai Romtelecom, Cosmote si Telemobil considera ca proiectul de decizie al ANRC prin care se intentioneaza amanarea cu un an a celei de a doua etape de micsorare a tarifelor de interconectare pentru operatorii de telefonie mobila Vodafone si Orange este nefundamentat si aduce prejudicii intereselor consumatorilor romani.

Potrivit acestora, peste cinci milioane de utilizatori de servicii de telefonie fixa si mobila ar fi prejudiciati de decizia ANRC. Mai mult decat atat, reprezntantii celor trei companii au demonstrat ca inclusiv clientii Vodafone si Orange sunt afectati de decizia ANRC.

Reprezentantii celor trei operatori au aratat ca, prin acest proiect, ANRC isi incalca obligatia de a fi impartiala si, contrar rolului sau de a promova concurenta, actioneaza in favoarea intaririi duopolului Vodafone-Orange.

Acestia au aratat ca prin revenirea fara motive intemeiate asupra propriei hotarari la numai trei luni de la decizia sa initiala, Autoritatea genereaza un grad mare de imprevizibilitate pe piata romaneasca a comunicatiilor.

ANRC a stabilit deja ca Vodafone si Orange au obligatia de a percepe tarife de interconectare in functie de costuri si orice intarziere in implementarea acestei decizii presupune plata unor tarife mai mari de catre utilizatori.

Conform reprezentantilor celor trei companii, o astfel de decizie ar avea un impact negativ asupra planurilor de investitii cumulate de aproximativ un miliard de euro.

Piermario di Pietro, CEO al Telemobil, a precizat ca in nici un caz tarifele de interconectare nu ar ajunge printre cele mai mici din randul statelor europene, un alt argument fiind acela ca fiecare piata are costuri diferite, cele din Romania fiind net inferioare din acest punct de vedere.

Chiar daca reprezentantii celorlalti doi operatori importanti de telefonie de pe piata - RCS&RDS si UPC - nu au participat la aceasta conferinta de presa, Piermario di Pietro a declarat ca acestia sunt de acord cu protestul.

Proiectul de a amana punerea in aplicare a celei de a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare pentru Orange si Vodafone a fost supus in regim de urgenta consultarii publice la numai trei luni dupa ce ANRC a emis o decizie prin care companiile Orange si Vodafone urmau sa fie obligate sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 2006-ianuarie 2009, cu cate 11,3% in patru etape, la 0,0503 euro pe minut.

Prima diminuare a tarifelor de interconectare a avut loc la 1 septembrie si ar fi fost urmata de alte reduceri in 2007, 2008 si 2009.

Tariful de interconectare reprezinta suma platita de o companie pentru ca proprii clienti sa apeleze utilizatorii altei retele.

In acest moment, Orange si Vodafone detin impreuna o cota de piata de aproximativ 95% din piata telefoniei mobile, in anul 2005 inregistrand venituri cumulate de aproximativ doua miliarde de dolari. Peste 15 milioane de romani beneficiaza de serviciile acestor doua companii.

HotNews.ro, D.C., 07 nov 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu