sâmbătă, noiembrie 18, 2006

Claca imobiliara in loc de dobinda


Un ONG american a gasit o solutie pe masura pentru romanii care traiesc „ca-n Evul Mediu“: le dau case si ii obliga prin contract sa munceasca la claca pentru a le plati.

500 de familii din Romania cu venituri mici si-au putut cumpara case cu ipoteca, fara dobinda si fara avans, in ultimii zece ani. Principala conditie a fost sa indeplineasca obligatia contractuala de 1.500 de ore de „claca“, adica munca pe santier, pe linga plata unor rate lunare medii de 60 de dolari.

Beneficiarii si-au cumparat locuintele printr-un credit ipotecar contractat de la organizatia non-profit Habitat for Humanity International.

Autointitulata o „miscare crestin-ecumenica“, ONG-ul a adus in Romania „teologia ciocanului“ si „egalitatea prin transpiratie“, principii care sustin ca oamenii trebuie sa-si manifeste credinta prin fapte, muncind la casele pentru nevoiasi.

Case cu 10.000 de dolari

O locuinta Habitat costa intre 10.000 si 18.000 de dolari, cu preturi mai mari in zona urbana si in cazul celor cu mai multe camere, suprafata medie fiind intre 45 si 55 de metri patrati.

„Casele sint construite fie pe terenurile detinute de viitorii beneficiari, fie pe terenuri concesionate de la primarii, cu titlu gratuit sau cu o taxa minima de aproape 500.000 de lei pe an“, a declarat Adrian Ciornea, directorul pe Romania al Habitat for Humanity.

Iar dupa expirarea termenului de concesionare, proprietarii caselor Habitat pot cere prelungirea acestei perioade, conform legii, a explicat Rusu Mirela, purtatorul de cuvint al primariei din Radauti, unde Habitat a construit 32 de case.

Directorul Habitat a mentionat ca, in cazul in care oamenii nu vor putea plati ipoteca, pina la cinci ani ratele se considera chirie, iar dupa, ONG-ul le va inapoia banii achitati pina atunci. Insa, a precizat Ciornea, „in zece ani, nu am avut nici un caz de evacuare“.

Cotidianul, Oana Craciun, 18 nov 2006

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu