Patronii de media au datorii de peste 200 de miliarde de lei vechi pentru drepturile de autor neplatite artistilor interpreti.
Preocupati de rivalitatea pentru un loc in Top 300, bogatii din media "uita" deseori sa-si achite datoriile de zeci de miliarde de lei pentru drepturile de autor ale artistilor care apar la televiziune sau la radio.
Pe lista neagra a datornicilor se afla posturile patronate de cateva nume aflate in Top 300, romani milionari in euro. Reteua debitorilor s-a trezit aruncata in procese, chemata la tratative si desfacuta in zeci de dosare penale.
Datornicii nu sunt insa speriati. Recurg la trei strategii simple: desfiinteaza firma si astfel incearca sa-si piarda urma, intocmesc promisiuni pe care nu le onoreaza si, in final, apeleaza la amici, recte personaje din Comisia de Cultura a Parlamentului. Unele persoane din comisia parlamentara nu sunt chiar straine de acest domeniu, ci chiar au interese.
Lista neagra: TVR, Pro TV, MTV, National, B1 TV...
Bosii din media au devenit cunoscuti si datorita vedetelor care au aparut si apar inca pe posturile lor de radio sau TV. Imaginea artistilor a contribuit decisiv la cresterea audientei, dar patronii au omis deseori sa plateasca drepturile de autor si au continuat sa le foloseasca inregistrarile fara a avea acest drept.
CREDIDAM se chinuieste acum sa recupereze peste 200 de miliarde de lei vechi doar de la televiziuni, iar in top se afla TVR cu peste 70 de miliarde de lei vechi. Grupul PRO are de achitat peste 23 de miliarde de lei vechi si s-a invoit sa rezolve problema de mai bine de o luna. Banii au intarziat sa intre in cont, la fel cum s-a intamplat si in cazul altor magnati.
Pe lista neagra se afla si familia Paunescu (proprietara postului B1 TV), Adrian Anghel (managerul MTV, post care nu a dat niciun leu pentru artisti chiar de la infiintare), fratii Viorel si Ioan Micula (National TV si N24), Anca Vlad (proprietara Senso TV, fosta PAX TV).
De asemenea, aici apare Frenczy Karoly (televiziunea Digital 3, cumnatul senatorului UDMR Verestoy Attila) si multimilionarul in dolari Ilie Stoichescu (Terra Sat, retea de televiziune prin cablu care a fost preluata recent de RCS&RDS).
58 de dosare penale si civile
In anul 2005, CREDIDAM a deschis 31 de procese civile si 27 penale pentru utilizatorii care nu si-au achitat datoriile fata de artisti.
Majoritatea cauzelor penale sunt pentru firmele care folosesc melodiile artistilor interpreti fara licenta, iar cele civile treneaza in lupta de a opri televiziunile sau posturile radio sa foloseasca inregistrarile fara acordul autorilor.
Presedintele CREDIDAM, Stefan Gheorghiu, ne-a declarat ca in alte tari radiourile sau televiziunile care incalca dreptul de autor sau functioneaza fara licente sunt inchise in trei zile.
"In alte parti nu exista atat de multe procese, iar cei vinovati nu incearca negocierea sumelor. Cel care nu respecta legea este scos de pe piata", a afirmat Gheorghiu.
Acesta va actiona din nou in judecata TVR, care se afla in topul datornicilor, dar refuza sa precizeze suma. Departamentul de comunicare al televiziunii a raspuns pentru EVZ sec: "Televiziunea Romana isi onoreaza datoriile in termen. Sumele la care va referiti fac obiectul unor litigii, aflate in diverse stadii de judecata, si nu sunt creante certe, lichide si exigibile".
Datorii negociate ca la piata
Chiar daca sunt datori vanduti, americanii de la firma de cablu UPC Romania SA o dau din colt in colt pana cand ajung sa-si doreasca o reducere. "Le-am explicat si lor ca noi nu targuim ca la piata, ci discutam conditiile de onorare a obligatiilor, cum ar fi data, felul de plata, in transe etc.", ne-a declarat presedintele CREDIDAM, Stefan Gheorghiu.
Acesta a punctat ca o parte din rau-platnici se fofileaza de la achitarea datoriilor prin tertipuri gen: "Asa ni s-a spus de la CNA" sau "legislatia s-a modificat".
O parte dintre acestia au ajuns teme pentru inspectorii de la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), care au avut pe lista firme patronate printre altii de Adrian Sarbu (Pro TV), familia Voiculescu (Corporatia Intact), Silviu Prigoana (Etno TV), fratii Micula ( National si N24).
De curand, Legea 8/1996 a fost modificata, iar de verificari si amenzi s-au ocupat jandarmii si politistii.
Citeste articolul complet in EVZ
Evenimentul Zilei, 03 oct 2006
miercuri, octombrie 04, 2006
Rau-platnicii din audiovizual
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu