miercuri, octombrie 18, 2006

10 miliarde de minute, 1 miliard de sms-uri si 13 milioane de mms-uri


Romanii au vorbit la telefon peste 10 miliarde de minute numai in prima jumatate a anului, informeaza ANRC. Dan Georgescu, presedintele Autoritatii, a declarat ca traficul de voce generat de utilizatorii din Romania a crescut cu 26,6% fata primul semestru al anului 2005.

De asemenea romanii au mai trimis 1 miliard de sms-uri si 13 milioane de mms-uri, raportul ANRC evidentiind si faptul ca 66% din utilizatorii de telefonie mobile utilizeaza cartele pre-platite.

In timp ce in 2005, comparativ cu 2004, produsul intern brut a crescut in termeni reali cu 4,1%, veniturile pe piata de comunicatii au crescut cu 23%, ajungand la peste 3 miliarde de euro la sfarsitul anului 2005. Ne bucuram sa vedem cum competitia este tot mai intensa.

Numai in sase luni, cota de piata a furnizorilor alternativi de telefonie fixa a ajuns la 15% din piata, marcand un ritm substantial de crestere de 50%", a declarat astazi Presedintele ANRC

La 30 iunie 2006, numarul total de linii de acces la servicii de telefonie fixa depasea 4,4 milioane. In acelasi timp, cota de piata a furnizorilor alternativi de telefonie fixa a ajuns la aproximativ 15%, totalizand peste 650.000 de linii telefonice (atat prin retele proprii, cat si prin retelele de acces ale altor persoane).

Majoritatea liniilor telefonice fixe instalate de furnizorii alternativi (85,6%) apartin utilizatorilor persoane fizice, acest indicator inregistrand si cea mai mare crestere in perioada iunie 2004 - iunie 2006 (de aproximativ 94 ori mai mult).

Traficul de vice in retelele fixe a scazut

Desi, per total, traficul de voce originat in retelele publice fixe de telefonie a inregistrat o scadere usoara, (aproximativ 4,1 miliarde minute in primul semestru al anului 2006 fata de 4,2 miliarde in aceeasi perioada din 2005), traficul realizat prin retelele furnizorilor alternativi a crescut semnificativ - cu peste 140%.

Abonatii furnizorilor alternativi folosesc telefonul fix pentru a suna in principal in alte retele fixe decat cea la care sunt abonati - 48,7% din traficul total al furnizorilor alternativi fiind trafic catre alte retele fixe.

Durata medie a unei convorbiri pe mobil e de 1.6 minute

Numarul si durata convorbirilor efectuate de utilizatorii de servicii de telefonie cresc constant. In primul semestru al anului 2006, durata medie a unui apel de pe telefonul mobil (exclusiv roaming) a fost de 1,51 de minute fata de 1,45 cu un an in urma.

Pentru convorbirile efectuate de pe telefonul fix, durata medie a unui apel de voce a fost, in primul semestru, de 2,27 minute fata de 2,18 minute inregistrate la nivelul anului trecut.

Cresterea numarului de utilizatori la serviciile de telefonie mobila (14,9 milioane la 30 iunie 2006), precum si cresterea duratei medii a unui apel, au determinat cresterea volumului de trafic prin retelele mobile cu aproximativ 57% fata de primul semestru al anului 2005, ajungand la peste 6,5 miliarde de minute.

Majoritatea utilizatorilor de servicii de telefonie mobila (66%) utilizeaza cartele preplatite, in timp ce doar o treime dintre acestia sunt posesori ai unui abonament.

Numarul mesajelor scrise trimise de pe telefonul mobil in primul semestru al anului curent a crescut cu aproximativ 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, depasind pragul de 1 miliard de mesaje trimise (exclusiv mesaje trimise in roaming), in timp ce traficul de mesaje multimedia a crescut cu 46%, ajungand la 13,7 milioane de MMS-uri.

HotNews.ro, V.T., 17 oct 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu