luni, septembrie 18, 2006

Traian Basescu si PD in topul preferintelor romanilor


Becali primul in top in randul opozitiei

Peste jumatate dintre romani, 59% sunt foarte si destul de multumiti de activitatea lui Traian Basescu ca presedinte al Romaniei, arata un sondaj Insomar, dat publicitatii duminica.

In acelasi sondaj, Traian Basescu ramane in fruntea increderii romanilor in personalitatile politice.

Astfel, 54% dintre cei chestionati, ii acorda incredere presedintelui, care scade un procent de la ultima cercetare. El este urmat de Teodor Stolojan cu 40% si de Mona Musca, in care au incredere 33 de procente.

Mona Musca scade 13% fata de ultimul sondaj, in urma scandalului iscat dupa ce a fost acuzata ca a colaborat cu fosta securitate. Increderea populatiei in fostul deputat liberal este in continua scadere de la inceputul anului, de atunci injumatatindu-se procentul celor care cred in ea.

In acelasi clasament urmeaza liderul democrat Emil Boc- 29%, Calin Popescu Tariceanu- 25%, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu- 19%, liderul conservator, Dan Voiculescu-12% si vicepremierul Marko Bela-11% incredere.

Spectaculoasa este si clasarea lui Gigi Becali plasat pe primul loc la incredere in randul oamnilor politici din opozitie. El creste 7% de la ultimul sondaj si ajunge la 38 de procente. Liderul PSD, Mircea Geoana este al doilea in acest top cu 33%.

Prestatia sefului statului este destul de nemultumitoare pentru 30% dintre cei care au raspuns sondajului si 11% sunt foarte nemultumiti de activitatea acestuia.

In schimb, activitatea guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu nemultumeste 69% si multumeste doar 31%.

Interesanta este si evolutia ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu care ocupa, pentru prima data locul fruntas in increderea romanilor privind activitatea ministrilor. 31% dintre chestionati au destul de multa incredere in el.

Pe locul al doilea sunt ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga si ministrul Justitiei, Monica Macovei- 28% si, apoi, Gheorghe Flutur- 27%.

Biserica si armata raman primele cand vine vorba de institutii in care au incredere romanii cu 45% si respectiv 31%.

Daca peste o saptamana ar fi alegeri Alianta DA ar castiga 44% din voturi, urmata de PSD cu 22%, de PRM cu 12,9% si de UDMR cu 6,2%. Primele doua clasate au scazut cu cate 6 procente fata de toamna anului trecut.

Daca PD si PNL ar candida, in schimb separat, democratii ar obtine 63,7% din sufragii in timp ce PNL ar fi votat doar de 35,4%.

Pe de alta parte, aproape 50% dintre romani nu sunt interesati de subiectul, atat de mediatizat, al deconspirarii celor care au colaborat cu fosta Securitate si 77% considera ca activitatea CNSAS este influentata politic.

Sondajul a fost realizat in perioada 7-11 septembrie 2006 pe un esantion de 1147 de persoane si are o eroare de 2,8%.

HotNews.ro, C.N.A., 17 sep 2006

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu