marți, septembrie 05, 2006

Stufstock4 ... la sfarsit


In perioada 1-3 septembrie 2006, la Vama Veche a avut loc ce-a de-a patra editie a Festivalului de muzica rock Stufstock.

Stufstock s-a nascut in anul 2003, odata cu infiintarea miscarii ”Salvati Vama Veche!”, pentru a protesta impotriva invadarii Vamii Vechi de micii comercianti si genurile muzicale nespecifice acestei zone.Festivalul a fost organizat, ca si in anii din urma, de catre Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural - ”Salvati Vama Veche!”.

Presedintele Asociatiei, ziaristul Mircea Toma, crede ca ”Stufstock4 exista pentru ca existati voi... Trebuie sa existe un loc in care sa se asculte muzica necomerciala.” Asa o fi.

Organizare
In acest an festivalul a fost deplasat la cateva sute de metri de mare, pentru ca spatiile sa poate fi mai usor de organizat. Activitatile s-au desfasurat in doua locatii: la Marina Park si la Papa la Soni.

La Marina Park au fost utilizate doua scene, alternativ, din dorinta de a se economisi timpul pentru montaj, spun organizatorii. Spre deosebire de anii precedenti, persoanele care au dorit sa participe la eveniment au fost nevoite sa plateasca bilet. Initial, a fost stabilit ca pretul biletului de intrare sa fie de 35 RON pana pe data de 28 august, urmand sa cresca la 50 RON dupa aceasta data.

Din cauza faptului ca pana la data de 25 august s-au vandut in jur de 1000 de bilete, organizatorii au hotarat sa mentina pretul biletului la 35 RON. Introducerea acestei taxe de intrare a dus la o selectare a publicului. Astfel, la eveniment au fost prezenti doar adevaratii iubitori ai muzicii rock, cei care vin special sa consume aceasta muzica.

Artistii au declarat ca sunt bucurosi sa vada publicul le apreciaza munca, fapt demonstrat de plata biletului de intrare. Organizatorii au declarat ca incasarile din bilete le-a marit bugetul si astfel au putut fi prezente la festival aproximativ 45 de trupe.

Pentru evitarea incidentelor neplacute, la eveniment au fost prezenti jandarmi, agenti de circulatie, reprezentanti ai Politiei rurale si ai Politiei de Frontiera. La intrare persoanele au fost perchezitionate in vederea evitarii patrunderii cu obiecte care ar fi putut constitui un eventual pericol (cutite, lanturi,etc.).

Majoritatea persoanelor prezente a fost de parere ca festivalul a avut parte de o buna organizare, din toate punctele de vedere.

Prima seara a Stufstock4 a fost dedicata rock-ului alternativ. Peste 3000 de persoane au infruntat cu stoicism vremea de afara, stand pret de cateva ore in ploaie. Probabil berea si pasiunea pentru acesta muzica i-a ajutat sa treaca peste acest inconvenient.
Startul festivalului la Marina Park a fost dat de trupa Tunderground, din Ungaria, care a incantat publicul cu liquid-jazz-ul lor. Cei de la Dance Trauma au continuat seria concertelor, imprersionand prin stilul abordat, ska-punk alternativ. Pe scena au urcat apoi Buricul Pamantului din Sibiu, urmati de trupa nOciv.

Trupa Blazzaj a primit numeroase aplauze, prestatia lor fiind cu adevarat spectaculoasa. Publicul a cantat si s-a distrat alaturi de Z.O.B, E.M.I.L., Kumm, Timpuri Noi, Subscribe si Urma. Tinerii din Chisinau de la Alternosfera, aflati pentru prima data pe scena in Romania, au facut publicul sa traiasca alternocrazy. Prima seara a evenimentului a fost incheiata, pe Scena Marina Park, de OCS.
La Papa la Soni au interpretat Fara Zahar, Tapinarii, Doru Stanculescu si in incheiere Mahala Rai Banda. Cei 11 componenti ai trupei Mahala Rai Banda au reusit sa faca, dupa parerea mea, cel mai frumos spectacol al serii. Trupa a fost la prima aparitie in Romania, cu toate ca activeaza de aproape 4 ani.

Au avut numeroase spectacole in strainatate, devenind foarte cunoscuti in Franta, Germania, Italia, Brazilia. Stilul ”pop tiganesc” abordat a prins extraordinar de bine la public. Persoanele prezente au fost foarte entuziasmate, drept urmare concertul s-a prelungit cu cel putin 45 de minute.

Pentru a putea parasi scena, au fost nevoiti sa iasa cantand, oprindu-se pentru cateva minute in mijlocul publicului.

Ce-a de-a doua seara a festivalului a fost una incendiara, a rock-ului. La Scena Marina Park, seria concertelor a fost deschisa de trupa Havoc din Germania, urmata de Protest Urban, Icory, Defect, Grimus, Travka, Magica, Implant pentru Refuz si Altar.

Adevaratul eveniment al serii si al intregului festival a fost constituit de prezenta inegalabilei trupe PHONIX.

Mii de persoane au cantat timp de 2 ore alaturi de Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Josef Kappl, Mani Neumann, Ovidiu Lipan Tandarica, Cristi Gram si Ionut Contras. Indiferent de varsta, de la cel mai mic la cel mai mare, am fredonat impreuna renumitele piese ale consacratilor artisti.

In momentul in care au incheiat concertul si au vrut sa paraseasca scena, multimea a inceput sa strige in cor: ”Phonix! Phonix! Phonix! Phonix!...” . In ciuda oboselii acumulate pe parcursul celor doua ore ale spectaculosului concert, artistii au gasit puterea pentru a mai incanta publicul pret de cateva minute, incheind cu celebra piesa ”Andri Popa”.

Seara a continuat cu recitalul tinerilor din Republica Moldova, de la ”Gandul Matei”, urmati de cei de la Luna Amara. In incheiere, la Marina Park, au interpretat trupa Target.

La Scena la Papa la Soni, Kamplec Dolores, Nicu Alifantis si Alexandru Andries au sustinut atmosfera incendiara din Vama Veche.

Ce-a de-a treia si ultima zi a festivalului a fost dedicat blues-ului si jazz-ului. Pe Scena Marina Park au interpretat Za Duf, Butterflies in my stomach, Cri Gri, Bega Blues Band, Teamsters, Vali Racila, iordache, Soul Funkotopia si nemtii Al Jawala. La Scena Soni a interpretat Jam Session. Astfel s-a incheiat si ultima zi a festivalului Stufstock4.

Organizat mai bine ca in anii precedenti, cu artisti adevarati si mai ales, cu un public extraordinar, Stufstock4 a fost cu un pas mai aproape de Woodstock-ul de peste balta.

HotNews.ro, S.B., 04 sep 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu