luni, septembrie 25, 2006

Scandalul fondurilor austriece pentru Gyurcsany a ajuns la Viena


Totul a pornit cu acuzatia lui Hans-Peter Martin, fost ziarist, actualmente parlamentar european, scrie ziarul vienez Die Presse. Martin sustine ca, in decursul anului 2004, compania Strabag ar fi remis socialistilor lui Gyurcsany sume ce se cifreaza la 15 milioane de euro.

Alexander Zach, este unul din patronii companiei Eurocontact, care a prestat servicii pentru Strabag la construirea autostrazii M5 din Ungaria si a fost nominalizat ca ar fi mijlocit transferul sumelor.

Zach a negat insa acest lucru, sustinand ca banii au fost remisi nu socialistilor, ci doar liberalilor (care se afla in coalitia de guvernamant alaturi de socialistii lui Gyurcsany - n.r.) si ca suma ar fi mult mai mica, abia 150.000 - 200.000 de euro.

Ca atare, ziarul vienez concluzioneaza ca, oricum ar fi, o parte din bani cel putin, tot a ajuns in mainile partidelor din Ungaria. Ca donatie, se subantelege. Presa austriaca a descoperit ca o nota interna a companiei Eurocontact contine informatia potrivit careia un anume domn Puch si-a aratat nemultumirea pentru ca sumele nu au fost inca transferate.

S-a decoperit ca este vorba despre Puch Laszlo, la vremea respectiva trezorierul Partidului Socialist Maghiar, al lui Gyurcsany. Hans Peter Martin a declarat ca in cursul zilei de luni, 25 septembrie, va da in vileag cu documente si detalii, intreaga afacere.

Ceea ce nu stiu insa austriecii este metoda de canalizare a banilor din bugetul de stat catre partid. Potrivit presei maghiare, metoda ar fi ca se platesc generos - de la bugetul de stat - lucrari la autostrada, iar cel care castiga licitatia isi opreste 20 la suta din pret, lasand lucrarea efectiva in subantrepriza.

Cel care primeste lucrarea, isi opreste partea, la randul sau, si o da altor firme in subantrepriza. Desigur, pentru sume derizorii.

Pana la urma, singura grija ar fi ca in prevederile bugetare sa fie cuprinse si sume generoase care sa se aloce fie construirii de autostrazi, fie pentru reparatiile curente. Si, sa se gaseasca cineva dispus sa sponsorizeze partidul din sumele castigate. Vi se pare un scenariu cunoscut?

HotNews.ro, Ambrus Bela, 23 sep 2006

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu